Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



KNIŽNÍ NOVINKY


Tomáš Büchler a kolektiv
Speciální onkologie, 2. vydání
Maxdorf 2020, 296 str., barevné ilustrace, edice Jessenius
ISBN: 978-80-7345-651-1
Cena: 695 Kč
Formát: 154×230 mm, pevná (V8) 

Druhé aktualizované vydání úspěšné publikace. Tato přehledná a dokonale moderní učebnice je určena jak pro přípravu ke zkouškám, tak pro každodenní onkologickou praxi. 

Kolektiv autorů z několika komplexních onkologických center České republiky, vedený doc. MUDr. Tomášem Büchlerem, Ph.D., zpracoval naprostou většinu onkologických diagnóz, a to s důrazem na rychlou orientaci. Stručně je vždy uvedena epidemiologie, symptomatologie, etiopatogeneze, diagnostika a diferenciální diagnóza, klinická stadia podle TNM klasifikace, průběh a prognóza. Velmi pečlivě je zpracována terapie, a to jak farmakoterapie (od klasické chemoterapie až po cílenou a biologickou léčbu či imunoterapii), tak radioterapie či léčba izotopy. Právě oddíly věnované terapii jsou ve druhém vydání předmětem významné aktualizace.


Torey Hayden
Holka, kterou nechtěli
Překlad Linda Bartošková
Nakladatelství: Portál, 2020
Brož., 256 s., 349 Kč

Jessie je holka s dramatickým osudem, který se nakonec povede proměnit. Torey Hayden popisuje složité úsilí o získání důvěry malé holčičky, která už se bojí k někomu přilnout. Jessie neuvěřitelně lže, její lhaní je až patologické a slouží jí jako adaptační mechanismus. Alespoň někdy je za hrdinku, i když si to vybájí, a lži jí mají sloužit k tomu, aby ji někdo bral vážně. Díky vytrvalé terapeutické práci se jí ale podaří tuhle „ochranu" postupně opustit a stát se tím, čím doopravdy je - malou, citlivou holkou.


Robert A. Johnson
Sny jako řeč nevědomí
Překlad Ivo Müller
Nakladatelství: Portál, 2020
Brož., 232 s., 399 Kč

Autor nabízí praktický přístup krok za krokem k vnitřní práci založené na jungiánské analýze snů a spočívá v osvojení schopnosti číst symbolický jazyk snů. Aktivní imaginace pak nabízí využití síly imaginace k rozvoji pracovního vztahu mezi vědomou myslí a nevědomím. 

Jak?

Sérií tělesných a duševních kroků, které nám pomohou přistoupit ke snu, rozluštit symboly a odhalit význam, které pro nás mají.


Anita de Nennie
Když ty nejsi ty
Jak a proč přenášíme na druhé svoje pocity
Překlad Milena Nováková
Nakladatelství: Portál, 2020
Brož., 184 s., 299 Kč

Pokud přenášíme či projikujeme pocity, jaké jsme měli např. ke svým rodičům, na druhé osoby, určujeme, jak se vůči nám tito druzí budou cítit, vyvoláváme u nich protipřenos a vlastně je zaháníme do kouta svých motivů a potřeb.

To může vést ke konfliktům.

Kniha téma vysvětluje srozumitelně, na běžných příkladech a pro odborníky i laické čtenáře.


Tomáš Tyll, David Netuka, Vlasta Dostálová a kol.
Neuroanestezie a základy neurointenzivní péče, 2., přepracované a doplněné vydání
Maxdorf 2020, 360 str., barevné ilustrace, edice Jessenius
ISBN: 978-80-7345-654-2
Cena: 595 Kč
Formát: 156×232 mm, pevná 

Multidisciplinární kolektiv autorů z řad neurochirurgů, neurologů, radiologů, intenzivistů a anesteziologů se i v 2. vydání publikace snaží podat ucelený pohled zejména na problematiku neuroanestezie a neurointenzivní péče.

První část publikace je věnována historii neurochirurgie, neuroanestezie a perioperační péče. Na vybrané kapitoly z anatomie a fyziologie CNS navazuje část chirurgická, zabývající se jednotlivými typy operačních výkonů. Samostatnou kapitolu autoři věnují interakci farmak a CNS. Další kapitoly popisují možnosti klinického i přístrojového vyšetřování a monitorování nervového systému. Samostatná kapitola se zabývá neuroradiologií včetně té intervenční. Kapitoly věnované anestezii u neurochirurgických výkonů pojednávají o předoperační přípravě, jednotlivých druzích zákroků s anesteziologickými specifiky a nejčastějších komplikacích či odchylkách, se kterými se může anesteziolog během operačního výkonu setkat. V aktualizovaném vydání je nově zařazena kapitola k tématu dětské neuroanestezie.

V rozsáhlém oddílu věnovaném neurointenzivní péči jsou popsány principy péče o pacienta s kraniocerebrálním poraněním i zásady komplexní péče po neurochirurgických výkonech, včetně ventilační strategie, účelné farmakoterapie, antibiotické léčby a výživy, nově také možnosti prognózování a neurorehabilitace. V závěru knihy čtenář nalezne přehled potenciálních časných i pozdních komplikací souvisejících s operačními výkony na mozku a míše.


Nina W. Brown
Když narcisté zestárnou
Jak vyjít se sebestřednými rodiči
Překlad Lucie Šavlíková
Nakladatelství: Portál, 2020
Brož., 232 s., 349 Kč

Kniha nabízí pomoc a podporu dětem stárnoucích a starých narcistických rodičů v obtížných vztahových situacích, zejména když z různých důvodů není možné se s takovým člověkem přestat stýkat. Navíc společnost jejich chování často připisuje pouze chorobám souvisejícím s touto životní fází.

Každá kapitola obsahuje krátký test, jehož pomocí lze vyhodnotit situaci konkrétního čtenáře.


Karel Nešpor
Úsměvy, zkušenosti, výstřednosti
Nakladatelství: Portál, 2020
Brož., 144 s., 249 Kč

„Kdybych měl plnovous, tak se nebudu ke kuřákům raději ani přibližovat!"

Známý český psychiatr se opět pozastavuje nad absurditami každodenního života i nad jeho krásou. Nechybí ani půvabné historky z abstinentského života. Věnuje se různým aspektům smíchu a úsměvu, zabývá se mj. bludy a bludíky, cudnou a necudnou reklamou, část knihy pojednává o technikách vedoucích k vyrovnanosti.

Najdete zde krátké příběhy - zamyšlení, pousmání, tu a tam zenovou kontemplaci nebo krátký, úderný verš. Čtenáře textem opět doprovází mudrlant pan Zkoumal.


Jon Krakauer
Útěk do divočiny
Překlad Jiří Martínek
Nakladatelství: Portál, 2020
Brož., 256 s., 369 Kč

Ihned poté, co Christopher McCandless dostudoval vysokou školu, věnoval všechny své peníze na dobročinné účely, sbalil si věci a začal se toulat po Americe. Když v dubnu 1992 dorazil na Aljašku, opustil své auto, spálil hotovost, která mu ještě zbývala, a bez mapy a dalších pomůcek se vydal do divočiny - žít po vzoru Londona, Tolského nebo Thoreaua. O čtyři měsíce našli v rozbitém odstaveném autobuse jeho vychrtlé mrtvé tělo. Jeho příběh hluboce zaujal novináře, spisovatele, horolezce a dobrodruha Jona Krakauera, který mapuje celé McCandlessovo putování, dává slovo lidem, s nimiž se mladík setkal, cituje jeho deník a dopisy. Hledá mladíkovy motivy i důvody jeho selhání. Útěk do divočiny je napínavým příběhem, který dokládá autorovo dokonalé vcítění - rozpravou o lidské touze po riziku, volnosti a čistém životě v souladu s přírodou.

Kniha se také stala předlohou slavného filmu Seana Penna.


Radkin Honzák
EMOCE od A do P
Nakladatelství: Galén, 2020
První vydání, 125x190 mm, 203 s., brožované, dvoubarevně, 300 Kč
ISBN 978-80-7492-492-7

Nová kniha oblíbeného psychiatra Radkina Honzáka nás provádí světem emocí. Jeho pilíře tvoří strach, hněv, smutek, radost, odpor a údiv - šest základních emocí, z nichž se skládá celé bohaté emoční spektrum. V úvodních kapitolách se dozvíme, že emoce jsou primárně tělesné děje, zatímco pocity popisují, jak tyto děje rozumově vnímáme. Jak prohlásil Antonio Damasio: Emoce se odehrávají v divadle těla a do divadla vědomí jsou překládány jako pocity. Seznámíme se s vývojem bádání o emocích a různými názory na ně, s pokusy, k nimž jsou využívány i moderní zobrazovací metody, a zjistíme, jak se emoce a schopnosti jejich zpracování vyvíjejí v průběhu lidského života a jakou roli hraje rodina.

Jednotlivým emocím jsou pak věnovány samostatné kapitoly. Najdeme v nich k probíraným tématům řadu citátů z básní a písní, na nichž se ukazuje, že umění leckdy poskytuje výstižnější popisy než věda.


Radkin Honzák et al.
ÚZKOSTNÝ PACIENT
Druhé, aktualizované vydání
Nakladatelství: Galén, 2020
Formát 130x200 mm, 236 s., vázané, dvoubarevně,300 Kč
ISBN 978-80-7492-475-0

Pocity úzkosti a strachu nás provázejí celým životem, někdy však mohou nabýt podoby nemoci. Chorobné úzkostné stavy se vyskytují v populaci mnohem častěji, než lékaři předpokládají. Nejenže zhoršují kvalitu života nemocných, ale nepříznivě ovlivňují i průběh ostatních chorob a celkový zdravotní stav. Jejich terapie není proto etickou otázkou, ale kategorickým imperativem. Úzkost není projevem nedostatku vůle či jiné morální slabosti, chorobná úzkost je nemoc jako každá jiná. Jejími příčinami mohou být nejrůznější rizikové faktory, počínaje genetickými přes nepříznivé vlivy během vývoje a závažné životní události až po diskrétní poruchy „mozkové chemie".

Jeden z našich předních odborníků-psychiatrů v této knížce předkládá své letité zkušenosti z praxe. Uvádí, s jakými různorodými příznaky přicházejí úzkostní pacienti nejčastěji k praktickému lékaři, jak lze rozpoznat poruchu hypochondrickou, fobii, úzkostnou poruchu, depresi, obsedantně-kompulzivní a panickou poruchu. Již druhé vydání úspěšné publikace je primárně určeno lékařům, kniha je však napsána stylem, jakým lze tuto problematiku přiblížit i pacientům. Nechce být ani učebnicí, ani „populárkou", ale mostem mezi těmi, kteří pomoc hledají, a těmi, kteří ji nabízejí.


Zpět

ČERNÝ KAŠEL AKTUÁLNĚ

Do ISIN bylo v období od 1. 1. 2024 do 24. 3. 2024 nahlášeno celkem 4253 případů pertuse. Nejvíce případů podle zprávy SZÚ hlásí kraje: Jihočeský (780x) a Středočeský (634x), následuje Vysočina (512x) a hl. m. Praha (458x), nejméně případů hlásí Olomoucký (80x) a Karlovarský (30x) kraj. Z celkového počtu letošních případů je 73 % očkovaných. Očkování u dětí je v ČR hrazeno z veřejného zdravotního pojištění. V rámci přeočkování v dospělosti přispívají na očkování zdravotní pojišťovny. Nejvíce ohroženou skupinou jsou děti do jednoho roku. Ministerstvo zdravotnictví doporučuje přeočkování u dospělých osob pohybujících se kolem dětí a těhotným ženám. Dále je očkování doporučeno také osobám se sníženou imunitou, chronickým onemocněním a zdravotníkům. Dle doporučení České vakcinologické společnosti ČLS JEP je možno, po dobu omezené dostupnosti vakcín Adacel a Boostrix, využít pro očkování proti černému kašli u dospělých i vakcínu Adacel Polio.

BRNĚNSKÝ PHARMACY EVENT

První dva fyzické kongresy pořádá Healthcomm Professional 10. dubna 2024 v brněnském hotelu OREA - VORO. Zaregistrujte se na dopolední nebo odpolední event, které jsou určené pro lékárníky, farmaceutické asistenty a další nelékařské zdravotnické profesionály. Dopolední event: 10. 4. 2024 od 8:45 do 13:30; Odpolední event: 10. 4. 2024 od 14:00 – do 19:30. Těšit se můžete na komentovanou VR prohlídku lidského žaludku s MUDr. Matejem Kuchárem, na praktickou přednášku „Fyzioterapie pro pracovníky v lékárně“, prof. RNDr. Jan Krejsek, CSc. pohovoří na téma „Astma u dospělého člověka“ a přínosné bude pro vás také sdělení MUDr. Pavla Smažíka o vlivu orálního zdraví na celkové zdraví organismu. Prvních 100 předregistrovaných získá při registraci v hotelu speciální taštičku s dárkem od Healthcommu. Pro registraci zdarma můžete použít kód od Magazínu a Educommu: EDU24. Více na https://www.healthcomm.cz

ATRAKTIVNÍ TÉMATA BŘEZNOVÉHO ON-LINE KONGRESU

Odstartovala první letošní akreditovaná akce pro lékárníky a farmaceutické asistenty - VIII. 3D 360° kongres Healthcomm Professional – Berlin, v jehož on-line prostředí můžete studovat přednášky od 13. března 2024 až do 14. dubna 2024. Registrace je dostupná prostřednictvím tlačítka "Přihlášení" na webu www.healthcomm.cz v sekci „ONLINE AKCE“. Máte možnost vybrat si mezi slovenskou nebo českou registrací. Kongres je spuštěný online na dobu 30 dní, a odborný obsah je akreditován u ČLnK, ČKFA, SKMTP a POUZP. Velkým lákadlem jsou atraktivní témata přednášek: Jarní detoxikace pomocí léčivých hub a rostlin, Imunologie člověka s důrazem na alergický zánět, Doplňky stravy pro kojící ženy, Regulace reklamy na léčivé přípravky či problematika funkční zácpy aj. Předešlého on-line kongresu se zúčastnilo přes 1500 účastníků. Využít můžete také kód MAG24 pro volný vstup. ČLnK ohodnotila celý odborný program celkem 13 body, vystudovat ale můžete i samostatné bloky za příslušný počet bodů do systému CV.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie