Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



KNIŽNÍ NOVINKY


Ladislav Timuľák
Transformace emoční bolesti v psychoterapii
Terapie zaměřená na emoce
Překlad Miroslava Kopicová
Nakladatelství: Portál, 2020
Brož., 288 s., 449 Kč

Kniha představuje teorii lidského utrpení a model terapie, který toto utrpení léčí. Model utrpení staví na předpokladu, že zakoušená emoční bolest je reakcí na zranění, které brání či narušuje naplnění základních lidských potřeb lásky, bezpečí a uznání.

Kniha je určena účastníkům profesních výcviků (v klinické a poradenské psychologii, poradenství a psychoterapii), stejně jako kvalifikovaným profesionálům v navazujícím výcviku v terapii zaměřené na emoce nebo se zájmem o tento přístup. 


Holger Dambeck
Vedle nul je jednička velké číslo
Matematické triky pro každý den
Překlad Anna Chejnovská
Nakladatelství: Portál, 2020
Brož., 224 s., 299 Kč

Dá se kus dortu rozdělit na přesné třetiny?

Jak namalovat vejce a ovál?

A existují tkaničky, které se opravdu nerozvážou?

Ať chceme, nebo ne, s matematikou se v každodenním životě setkáváme neustále. V této knize osvědčený autor Holger Dambeck prozrazuje praktické matematické tipy a triky pro rozličné situace, ať už jde o stání ve frontě, parkování, učení se telefonních čísel nazpaměť, mocnění čísla 65 na druhou, vázání kravaty, nebo umělecké kousky s pravítkem a kruhem. A žádný strach: Nikdo se nemusí biflovat vzorce nebo debatovat o křivkách.

Pro autora totiž matematika znamená zábavné přemýšlení a nalézání geniálních řešení.


Robert A. Johnson
Sny jako řeč nevědomí
Překlad Ivo Müller
Nakladatelství: Portál, 2020
Brož., 232 s., 399 Kč

Autor nabízí praktický přístup krok za krokem k vnitřní práci založené na jungiánské analýze snů a spočívá v osvojení schopnosti číst symbolický jazyk snů. Aktivní imaginace pak nabízí využití síly imaginace k rozvoji pracovního vztahu mezi vědomou myslí a nevědomím. 

Jak? Sérií tělesných a duševních kroků, které nám pomohou přistoupit ke snu, rozluštit symboly a odhalit význam, které pro nás mají.


Torey Hayden
Holka, kterou nechtěli
Překlad Linda Bartošková
Nakladatelství: Portál, 2020
Brož., 256 s., 349 Kč 

Jessie je holka s dramatickým osudem, který se nakonec povede proměnit. Torey Hayden popisuje složité úsilí o získání důvěry malé holčičky, která už se bojí k někomu přilnout. Jessie neuvěřitelně lže, její lhaní je až patologické a slouží jí jako adaptační mechanismus. Alespoň někdy je za hrdinku, i když si to vybájí, a lži jí mají sloužit k tomu, aby ji někdo bral vážně. Díky vytrvalé terapeutické práci se jí ale podaří tuhle „ochranu" postupně opustit a stát se tím, čím doopravdy je - malou, citlivou holkou.


Anita de Nennie
Když ty nejsi ty
Jak a proč přenášíme na druhé svoje pocity
Překlad Milena Nováková
Nakladatelství: Portál, 2020
Brož., 184 s., 299 Kč

Pokud přenášíme či projikujeme pocity, jaké jsme měli např. ke svým rodičům, na druhé osoby, určujeme, jak se vůči nám tito druzí budou cítit, vyvoláváme u nich protipřenos a vlastně je zaháníme do kouta svých motivů a potřeb. To může vést ke konfliktům.

Kniha téma vysvětluje srozumitelně, na běžných příkladech a pro odborníky i laické čtenáře.


František Kopřiva
Chronický kašel, 2. vydání
Maxdorf 2020, 96 str., edice Farmakoterapie pro praxi / Sv. 83
ISBN: 978-80-7345-652-8
Cena: 195 Kč
Formát: 110 × 190 mm, měkká (V2)

Kašel je nejčastějším nespecifickým příznakem onemocnění dýchacího ústrojí. Málokdo z lékařů dnes podceňuje diagnostický význam kašle, v jeho farmakoterapii však bohužel převažuje zcela paušální přístup. To vše dále nabývá na významu u chronického kašle, který již obvykle nemívá banální příčinu a je sám o sobě důvodem k pečlivému vyšetření v ambulanci pneumologa, popř. na pneumologickém lůžkovém oddělení. Chronický kašel se však často pro nemocného stává velkým trápením i sám o sobě, bere mu síly i radost ze života. Nemocného, kromě nepříjemných vjemů, často také trápí fakt, že neovladatelným kašláním na sebe strhává nepříjemnou pozornost, těžší kašel vede k vyslovené společenské ostrakizaci.

Knížka prof. MUDr. Františka Kopřivy, Ph.D., je vynikající praktickou příručkou, která - aniž by jakkoli podceňovala význam kauzální terapie příčiny kašle - může být pro každého ošetřujícího lékaře průvodcem v racionální farmakoterapii tohoto symptomu. Publikace vychází ve známé edici Farmakoterapie pro praxi.


Milena Dokoupilová, Miloš Černý a kol.
Kazuistiky z neonatologie
Maxdorf 2020, 320 str., barevné ilustrace, edice Jessenius
ISBN: 978-80-7345-649-8
Cena: 495 Kč
Formát: 156×232 mm, pevná 

Se vznikem České neonatologické společnosti je v ČR od r. 1990 neonatologie uznaný specializovaný obor dětského lékařství. Během těchto posledních 30 let díky lepšímu poznání patofyziologických procesů, technickému pokroku, zlepšené kvalitě intenzivní péče, léčebným a ošetřovatelským postupům došlo k výraznému zlepšení neonatální mortality a morbidity. Na tyto ukazatele můžeme být pyšní a v posledních 10 letech se stále drží na světové špičce. Bohužel, ne každé dítě se narodí zdravé či v termínu porodu. Spektrum novorozeneckých onemocnění je velmi široké, zahrnuje běžné i velmi vzácné choroby, onemocnění související s nezralostí, vrozené vývojové vady, infekce, hypoxická postižení i různé typy dědičných metabolických poruch.

Pro zvýšení osvěty v tomto oboru pořádá prim. Milena Dokoupilová od roku 2016 každoročně odborné konference „Dny novorozeneckých kazuistik", které se zabývají širokou problematikou novorozenců od 30. týdne těhotenství. Tato akce, která se tradičně koná v krásném a příjemném prostředí zámku Zbiroh, má vysokou úroveň a je odbornou veřejností velmi kladně hodnocena.

Z proběhlých konferencí jsme do prvního dílu publikace vybrali kazuistiky týkající se jak lehce a středně nezralých, tak i donošených novorozenců. Zahrnují diagnózy, se kterými se setkáváme běžně, a také vzácné případy, jejichž diagnostika je velmi složitá a vyžaduje multidisciplinární přístup. Kazuistiky doplňuje teoretická část s diferenciálně diagnostickou rozvahou, dále obsahují obrazovou dokumentaci, schémata, tabulky i krátkou diskuzi a v závěru jsou samozřejmě uvedeny literární odkazy. Kniha je dobrým pomocníkem v postgraduálním vzdělávání mladých lékařů a v praxi pomůže k včasné diagnóze i léčbě. V případě pozitivního ohlasu na tuto publikaci je v plánu další vydání dalšího dílu.


Zdeňka Pospíšilová, Miroslava Kaprová
Čtení jako hra
Pro rodiče dětí, kterým nejde čtení a pravopis
Maxdorf 2020, 228 str., barevné ilustrace
ISBN: 978-80-7345-655-9
Cena: 495 Kč
Formát: 210×285 mm, brožovaná 

Publikace je určena ke společné práci rodičů s dítětem, které navštěvuje druhou až čtvrtou třídu základní školy.

Soubor pracovních listů má za cíl ukázat, jak si lze hravou formou osvojit správné učební návyky.

Pracovní listy jsou zacílené na nácvik a rozvíjení sluchové a zrakové analýzy a syntézy, sluchové a zrakové paměti s cílem jejich využití v prvních mluvnických jevech, na orientaci v prostoru a pravo-levou orientaci.


Zpět

PREVENCE KARDIO-VASKULÁRNÍCH CHOROB ONLINE

Od 29. května do 27. června 2024 můžete vystudovat odborný program kongresu KARDIO 2024, osvojit si aktuální poznatky z problematiky kardiovaskulárního zdraví, obohatit vaše poradenské programy v lékárně, seznámit se s novinkami lékárenského trhu nebo posílat své dotazy na přednášející tak, abyste měli takové informace, které pro vás budou využitelné v praxi. Na akreditovanou akci pro zaměstnance lékáren, kterou pořádá Healthcomm Professional, se můžete registrovat již nyní na www.healthcomm.cz/online-akce

BĚH PRO MIMINKA DO DLANĚ

První květnovou neděli je Světový den rodičů předčasně narozených dětí. 5. května 2024 se můžete aktivně přidat k charitativní akci Běh a procházka pro MIMINKA DO DLANĚ České republiky, kterou letos počtvrté pořádá nezisková organizace Nedoklubko. K účasti se může registrovat jednotlivec, rodina či kolektiv a zvolit si výši příspěvku a neonatologické oddělení, které si přeje podpořit. Pak už stačí se 5. května kdekoliv a kdykoliv vydat na libovolně dlouhou trasu a svou aktivitu zaznamenat ve výsledném formuláři. Všechny informace k registraci najdete na www.darujme.cz/beh.

KONČÍ HLAVNÍ HYGIENIČKA SVRČINOVÁ

Vláda odvolala 24. dubna na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hlavního hygienika převezme kompetence ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení na tuto funkci bude vypsáno v nejbližších dnech. Pavla Svrčinová uvedla, že se chce v dalším období věnovat především pedagogické činnosti na Ústavu epidemiologie a ochrany veřejného zdraví Ostravské univerzity.

NOVÝ ŘEDITEL SÚKL

MUDr. Tomáše Boráně jmenoval ministr zdravotnictví k 1. květnu 2024 novým ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Má mj. zajistit hladkou implementaci novely zákona o léčivech a zlepšení spolupráce se zástupci lékáren a dalšími aktéry lékového trhu. MUDr. Tomáš Boráň má zkušenosti z vědecké činnosti na Akademii věd ČR i akademické činnosti na 3. LF UK. Od roku 2009 je zaměstnán v SÚKL, naposledy na pozici ředitele sekce registrací léčiv. Od roku 2024 je také členem pracovní skupiny Ministerstva zdravotnictví pro posílení dostupnosti strategicky významných léčiv.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie