Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



KNIŽNÍ NOVINKY


Jana Psottová
Praktický průvodce cukrovkou, III.
Maxdorf 2019, 219 str.
ISBN: 978-80-7345-630-6
Cena: 295 Kč
Formát: 130×200 mm, měkká (V2)

 

Třetí kniha z řady úspěšných příruček pro lékaře i jejich pacienty. Od prvního Praktického průvodce se počet léčených diabetiků v ČR zvýšil o více než 100 000, přibývá i nemocných s diabetem, kteří o své nemoci zatím nevědí. Celkově již počet přesáhl číslo 1 milion. Dobrou zprávou na druhé straně je to, že každý rok přicházejí na trh další velmi účinné léky a rychle se vyvíjejí i technologie, které nejen zlepšují úroveň léčby, ale rovněž zvyšují kvalitu života nemocných.

Informací o cukrovce je v dnešní době dostatek, problémem řady textů je však malá srozumitelnost pro laika.

Právě to bylo impulsem pro vznik této knihy. K její vynikající srozumitelnosti přispěla skutečnost, že větší část textu byla původně určena pro pacientský internetový server a autorka měla velký počet reakcí od pacientů v rámci internetové lékařské poradny. Nejčastější a nejpřínosnější z těchto dotazů a odpovědí jsou rovněž součástí knihy.


Vítězslav Kolek a kolektiv
Sarkoidóza - nemoc mnoha tváří
Maxdorf 2019, 438 str., barevné ilustrace, edice Jessenius
ISBN: 978-80-7345-628-3
Cena: 995 Kč
Formát: 154×230 mm, pevná (V8) 

Monografie našeho předního pneumologa a mezinárodně uznávaného experta v oblasti sarkoidózy je dlouho očekávanou publikací jak v rámci pneumologické společnosti, tak mezi lékaři dalších odborností.

Sarkoidóza je systémové granulomatózní onemocnění s mnohotvárnými klinickými a imunologickými projevy. Sarkoidóza je typicky interdisciplinárním problémem. Zabývají se jí především pneumologové, zajímá imunology a genetiky, setkávají se s ní ale také internisté, neurologové, dermatologové, revmatologové nebo praktičtí lékaři. Problematika sarkoidózy přitahuje pozornost farmaceutického výzkumu s cílem personalizované léčby.

Záměrem širokého autorského kolektivu, který prof. Kolek sestavil, je podat v knize aktuální informace pro lékaře všech specializací, kteří se mohou se sarkoidózou ve své praxi nebo laboratoři setkat.


Pavel Vavřík, Ivan Landor, Jiří Gallo, Karel Koudela a kol.
Revizní operace totálních náhrad kolenního kloubu
Maxdorf 2019, 503 str., barevné ilustrace, edice Jessenius
ISBN: 978-80-7345-602-3
Cena: 1495 Kč
Formát: 200×265 mm, pevná (V8)

Uvolnění totálních endoprotéz je významným problémem moderní ortopedie. V podkladu tohoto stavu je masové rozšíření aplikace totálních endoprotéz (zejména kyčelního kloubu), které následně do centra zájmu posunulo revizní operace totálních náhrad velkých kloubů. Na úspěšnou publikaci Revizní operace totálních náhrad kyčelního kloubu (Landor, Vavřík, Gallo, Sosna a kol. - kniha byla oceněna prestižní Hlávkovou cenou a významně ovlivnila operační praxi v ortopedii v ČR) nyní navazuje podobná publikace věnovaná náhradám kolenního kloubu.

Autorský kolektiv složený z předních českých ortopedů i odborníků dalších medicínských profesí nyní vytvořil rozsáhlou monografii věnovanou revizním operacím po TEP kolenního kloubu. Kniha je koncipována jako praktický průvodce ortopeda - od příčin, přes operační návody až po řešení případných dalších komplikací.


Ivana Štětkářová a kolektiv
Spinální neurologie
Maxdorf 2019, 488 str., edice Jessenius
ISBN: 978-80-7345-626-9
Cena: 1495 Kč
Formát: 200×265 mm, vazba pevná (V8)

Problematika míšních poruch patří k stěžejním oblastem moderní neurologie, přesto dosud zaujímá v řadě učebnic a monografií poměrně okrajové místo. Připravujeme nyní zcela ojedinělou publikaci zaměřenou komplexně právě na problematiku míšních poruch. Kniha klade důraz nejen na primárně míšní poruchy, ale rovněž na spinální složku ostatních neurologických poruch. Přehledně je rekapitulována anatomie a fyziologie míchy, typické klinické syndromy, neurofyziologie a zobrazovací metody ve vztahu k míšním funkcím.

Těžištěm knihy jsou časté, ale i vzácnější nemoci míchy, jejich etiologie, patogeneze, klinický obraz, diagnostika, diferenciální diagnostika a terapie. Nozologické jednotky budou doplněny o aktuální léčebné pohledy z přidružených oborů (např. neurochirurgie, rehabilitace, urologie apod.). Kniha bude kromě neurologů určena radiologům, chirurgům, urologům a dalším.


Tracy Thompson
Mateřství se mi stalo pastí
Rodina a mateřská deprese
Překlad Pavla Le Roch
Nakladatelství: Portál, 2019
brož., 200 str., 349 Kč

Pojmem „mateřská deprese", který autorka sama definovala, dosud nebyl dostatečně popsán a odborně zkoumán a rozumí se jím dlouhodobý depresivní stav, jímž průběžně trpí matky malých dětí s predispozicí k depresi (na rozdíl od poporodní deprese). Na základě vlastní zkušenosti a výpovědí dalších matek, které se musely s tímto problémem dlouhodobě potýkat, Tracy Thompsonová tento stav popisuje a definuje, vymezuje se proti tabu, s nímž bývá stále ještě koncept „nemilující matky" spojován, a nabízí řadu rad, jak si tuto situaci pokud možno usnadnit a hlavně jak ji nepředat dalším generacím.


Erich Fromm
Anatomie lidské destruktivity
Můžeme ovlivnit její podstatu a následky?
Překlad Bedřich Placák
Nakladatelství: Portál, 2019
brož., 496 str., 555 Kč

Frommovo nejkomplexnější dílo pojednává o různých aspektech agrese, a to za pomoci poznatků z lidské i zvířecí psychologie, neurofyziologie, paleontologie a antropologie. Fromm rozlišuje benigní a maligní agresi. Benigní agresi máme společnou se zvířaty, maligní agrese - krutost a destruktivita - je výhradně lidská.

U člověka jsou instinkty nahrazeny charakterem a ten někdy nabývá sadistické nebo nekrofilní povahy.

Fromm to ilustruje na psychobiografii Hitlera a dalších lidí. 


Ronald D. Laing
Rozdělené self
Existenciální studie o duševním zdraví a nemoci
Překlad Margita Bartošová, Pavla Le Roch
Nakladatelství: Portál, 2019
brož., 232 str., 365 Kč

Člověk v pozici outsidera, který se odcizil sám sobě a společnosti, nemůže prožívat sebe samého či ostatní jako „skutečné". Vytváří si falešné self, přes které se konfrontuje s vnějším světem i s vlastním zoufalstvím. Dezintegrace jeho skutečného self jde ruku v ruce s rostoucím pocitem neskutečnosti jeho falešného self, až do bodu, kdy se v podobě akutního schizofrenního zhroucení dezintegruje celá osobnost.

Na případových studiích schizofrenních pacientů autor nejen objasňuje tuto problematiku, ale předkládá vizi duševního zdraví a nemoci jako „stupňů spojení či odpojení dvou lidí, kdy jeden je na základě obecného mínění zdráv".


Vojtěch Kurfirst a kolektiv
Kardiochirurgie v instruktivních kazuistikách
Maxdorf 2019, 232 str., edice Jessenius
ISBN: 978-80-7345-631-3
Cena: 795 Kč
Formát: 200×265 mm, vazba pevná (V8)

Publikace obsahuje klinické kazuistiky, které pokrývají celou problematiku kardiochirurgie. Hlavní část knihy tvoří popis jednotlivých případů se stručným schématem diagnostického postupu, diferenciální diagnostikou a technikou operace. Kazuistiky jsou doplněny množstvím zobrazovacích vyšetření a peroperačních fotografií, které umožní orientaci čtenáře a pochopení základních kroků diagnostiky a léčby.

Kniha Kardiochirurgie v kazuistikách je určena kromě kardiochirurgů rovněž všeobecným chirurgům, traumatologům a v neposlední řadě kardiologům, kteří pečují o kardiochirurgické pacienty po operaci a často je na operaci připravují. Nejde přitom o monografii pro úzký okruh čtenářů, ale o praktickou příručku pro každodenní použití.


Zpět

NOVÝ ŘEDITEL SÚKL

MUDr. Tomáše Boráně jmenoval ministr zdravotnictví k 1. květnu 2024 novým ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Má mj. zajistit hladkou implementaci novely zákona o léčivech a zlepšení spolupráce se zástupci lékáren a dalšími aktéry lékového trhu. MUDr. Tomáš Boráň má zkušenosti z vědecké činnosti na Akademii věd ČR i akademické činnosti na 3. LF UK. Od roku 2009 je zaměstnán v SÚKL, naposledy na pozici ředitele sekce registrací léčiv. Od roku 2024 je také členem pracovní skupiny Ministerstva zdravotnictví pro posílení dostupnosti strategicky významných léčiv.

PREVENCE KARDIO-VASKULÁRNÍCH CHOROB ONLINE

Od 29. května do 27. června 2024 můžete vystudovat odborný program kongresu KARDIO 2024, osvojit si aktuální poznatky z problematiky kardiovaskulárního zdraví, obohatit vaše poradenské programy v lékárně, seznámit se s novinkami lékárenského trhu nebo posílat své dotazy na přednášející tak, abyste měli takové informace, které pro vás budou využitelné v praxi. Na akreditovanou akci pro zaměstnance lékáren, kterou pořádá Healthcomm Professional, se můžete registrovat již nyní na www.healthcomm.cz/online-akce

STAN PROTI MELANOMU

Přijďte si zdarma a bez objednání vyšetřit pigmentová znaménka. Akce pro širokou veřejnost zaměřená na prevenci rakoviny kůže proběhne letos již po osmnácté. Generálním partnerem je lékárenská síť Dr. Max. V mobilních stanech vybavených nejmodernějšími dermatoskopy bude pro zájemce k dispozici nejen samotná diagnostika pigmentových znamének, ale také odborné poradenství ohledně vhodné ochrany před slunečním zářením. V loňském ročníku akce bylo vyšetřeno celkem 3 655 osob a odhaleno bylo 103 zhoubných nádorů. Stany se v dubnu 2024 otevřou vždy od 10 do 18 hodin: 22.–23. 4. Praha, Václavské náměstí; 29. 4. Brno, náměstí Svobody; 30. 4. Ostrava, Shopping Park Avion. Více na stan.denmelanomu.cz

LEGIONELÓZA NA VZESTUPU

Letos onemocnělo Legionelózou už 104 osob, meziročně nejvíc za posledních deset let. Odborníci ze SZÚ odhadují, že na vině může být častější snaha lidí ušetřit za ohřev vody. Bakterie Legionelly se množí velmi rychle při teplotách mezi 25 a 45 °C. Studenou vodu je proto potřeba držet pod 20 °C a teplou nad 50 - 60 °C s možností ji ještě přihřát, aby bakterie zahynuly. Bakterie Legionelly se šíří ve vodovodním potrubí, ale také klimatizací, aerosolem z domácích zvlhčovačů a fontán. Onemocnění obvykle začíná horečka, třesavka, bolení hlavy a svalová bolest. Následuje suchý neproduktivní kašel a bolesti na prsou a dochází k rychlému vývoji těžké formy pneumonie. K redukci bakterie ve vodě lze dojít pravidelnou spotřebou, termickou úpravou (teplota vody optimálně nad 55°C na všech místech systému) či chemickou dezinfekcí. Základem je ale pravidelná kontrola a údržba vodovodního systému.

SVĚTOVÝ DEN ZDRAVÍ 7. 4.

7. 4. 1950 vznikla Světová zdravotnická organizace – WHO (World Health Organization). Tento den je připomínkou, že bychom si měli neustále budovat a zlepšovat svou kvalitu života. Zároveň ukazuje, že se WHO neustále snaží o vymýcení různých nemocí, o snižování nemocnosti a úmrtí po celém světě. Činnost této organizace je zaměřena především na prevenci. 7. dubna se tedy zkuste zamyslet, kdy jste byli naposledy na preventivních prohlídkách a naplánujte si je! Ministr Zdraví, ideová a expertní interdisciplinární platforma spojující profesionály z různých oblastí, zjistila, že 14 % Čechů nepodstoupilo za posledních 10 let žádnou preventivní návštěvu u lékaře.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie