Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



KLIMATIZACE UMÍ I UŠKODIT



Únik před úmorným vedrem nám v létě pomáhá zajistit klimatizace (často puštěná na maximum) nebo chladná voda v bazénu. Kromě úlevy však přinášejí negativní dopady na naše sliznice, oči nebo pleť, které vysušují.

Klimatizovat s rozumem

Aby klimatizace plnila svoji funkci a neškodila našemu zdraví, stačí nastavit a udržovat šestistupňový teplotní rozdíl mezi venkovní teplotou a teplotou v klimatizovaném prostředí. Je třeba si zároveň ohlídat, aby nebyl proud studeného vzduchu nasměrován přímo na nás. Klimatizace by zároveň neměla být v činnosti déle než 4 hodiny denně. Doporučené umístění klimatizační jednotky je na chodbě, odkud se ochlazený vzduch může rovnoměrně šířit. Pokud trávíme více času v autě, vypnutím klimatizace 15 minut před ukončením jízdy předejdeme teplotnímu šoku a ulevíme kloubům, které rovněž velkými teplotními výkyvy trpí.

Jedním z nejčastějších zdravotních problémů, které bývají s klimatizací spojovány, je také letní rýma, k jejímuž vzniku mohou přispět větší teplotní výkyvy mezi venkovním a klimatizovaným prostředím.

„Tento jev totiž může snižovat imunitu, a viry tak mají lepší příležitost napadnout vysušenou nosní sliznici. Pomoci může léčba volně prodejnými nosními kapkami nebo spreji, které pomáhají nosní sliznici zvlhčovat a zmírňovat její otok. Doporučuje se také podpora přirozených funkcí imunity, a to prostřednictvím zdravé a vyvážené stravy, zejména s dostatkem vitaminu C, pravidelným pohybem a obecně dodržováním zdravého životního stylu," radí PharmDr. Ivana Lánová, odborná konzultantka lékáren BENU, a dodává: „Syndrom suchých očí často vzniká vlivem proudění suchého vzduchu v místnosti, což přispívá k nedostatku slz, a obvykle se projevuje nepříjemnými pocity, pálením, zarudnutím, pocitem písku v očích a jejich únavou. Pro mírnění těchto obtíží bývají obvykle používány běžně dostupné oční kapky, tzv. umělé slzy. Podrážděné oči se při pobytu venku také doporučuje chránit slunečními brýlemi s dostatečným EPF (Eye protection factor), což je mezinárodně uznávaný faktor, jehož číslo určuje, kolikrát je oko lépe chráněno proti slunečnímu záření, než by bylo bez slunečních brýlí."

Hydratace na prvním místě

Negativní vliv má také kromě klimatizace třeba i chlorovaná voda v bazénech a také zvýšené pocení. Pokud chceme zabránit vysušování a předčasnému stárnutí pleti, měli bychom se snažit jí v horkých letních měsících vrátit vláhu. Kromě dostatečného pitného režimu jsou to hydratační masky, dermální spreje s termální vodou nebo strava bohatá na potraviny s vysokým obsahem vody. Vhodné je zejména ovoce a zelenina, jako jsou jahody, pomeranče, melouny, okurky, rajčata či saláty, nebo mléčné výrobky.

„Suchý vzduch může také způsobit problémy spojené s vysušováním pokožky nebo vlasů. Nejen v horkých letních dnech lze k hydrataci a osvěžení použít dermální vodu ve spreji, kterou je možné použít i k fixaci make-upu. Dermální voda je vhodná nejen na obličej, ale i na celé tělo. Na trhu jsou k dostání i termální vody, některé v kombinaci s kyselinou hyaluronovou," doplňuje PharmDr. Ivana Lánová.

Použitím opalovacího krému péče o pleť v létě nekončí. Pokud se chceme vyhnout prohlubování vrásek, vysušování nebo vzniku pigmentových skvrn, měli bychom věnovat zvýšenou pozornost hydrataci. V létě má pokožka jiné potřeby než v mrazivé zimě. Stejně jako se během roku mění naše oblečení nebo složení jídelníčku, měli bychom přizpůsobit počasí i výběr kosmetických produktů. Z krémů je vhodné volit ty s obsahem hydratačních složek, jako je kyselina hyaluronová, glycerin nebo aloe vera. Intenzivní účinky mají rovněž bylinné oleje a koupele.

„Pro regeneraci a udržení dobrého stavu kůže se zaměříme na bylinné přípravky, které jí dodají potřebné látky. Patří sem byliny jako je pýr, lopuch či houbička penízovka," doporučuje bylinkářka Jarmila Podhorná.

Pijte, ale hlídejte si, co pijete

Ruku v ruce s péčí o pokožku z vnějšku by měla jít i opatření vnitřní. Tělo potřebuje především dostatek tekutin. Organismus se v horkém počasí snaží ochladit pomocí pocení, čímž ztrácí hodně vody. To pak po určité době může způsobovat bolesti hlavy, závratě, křeče v končetinách a nevolnost. Tělo potřebuje vodu ke správné funkci orgánů, a pokud jí nemá dostatek, projeví se to na zdraví.

V létě je proto obzvlášť důležité si hlídat dostatečný pitný režim. Kdo se nechce spokojit s čistou vodou, může si ji ochutit nakrájeným ovocem, bylinkami nebo sirupy. Dospělý by měl vypít alespoň osm sklenic vody denně. U dětí to záleží na věku, uvádí se, že pětileté dítě by mělo vypít minimálně litr a desetileté dítě nejméně litr a půl denně. Rodiče by měli hlídat, jestli mají jejich potomci přísun nápojů po celý den, protože zejména mladší děti na to mohou snadno zapomínat.

Podpořit správné hospodaření s vodou v těle je možné i s pomocí bylinných přípravků.

„Pro správnou funkci ledvin a vylučovací soustavy jsou důležité bylinné přípravky jako trubkovec, lichořeřišnice a vřes. Správnou funkci cév v kůži pak mohou podpořit bylinky jako je pelargonie růžová, kaštan jírovec nebo jinan," radí naturopatka Jarmila Podhorná.

Zdroje:
Tisková zpráva BENU: „KLIMATIZACE A ZDRAVÍ. JAK SI UŽÍT LETNÍ KOMFORT S CO NEJMENŠÍMI RIZIKY?", Digital First Marketing Group s.r.o.
http://www.nadeje-byliny.eu
Klimatizace a její vliv na naše zdraví - Ordinace.cz

Náhlé změny teplot mohou způsobit rychlý pokles tělesné teploty, což zatěžuje srdce a krevní oběh? Tento stres může zvýšit riziko srdečního infarktu a mrtvice.
Klimatizace v autě není prospěšná jen v létě, ale i v zimě? Pomáhá odvlhčovat vzduch a zabraňovat zamlžování skel.
Počátky klimatizace sahají dlouho před rozvoj elektřiny, do dob starověkého Egypta? Lidé jako prostředek ochlazování používali mokrý rákos
Klimatizace může být zdrojem černé plísně, která se usadí ve vlhkých částech místnosti? Když se spory černé plísně dostanou do plic, mohou způsobit i infekční pneumonii. 

Zpět

ZAPOJTE SE DO PROJEKTU PODPORY DUŠEVNÍHO ZDRAVÍ LÉKÁRNÍKŮ

Hrozí lékárníkům syndrom vyhoření? Jak jste na tom s duševním zdravím? Ve spolupráci s ČLnK vznikl anonymní dotazník, který můžete vyplnit do 17. 5. 2024. Vaše účast je zásadní pro získání cenných informací. Každý respondent hraje nezastupitelnou roli při identifikaci faktorů, které mohou vést k syndromu vyhoření mezi farmaceuty.

PREVENCE KARDIO-VASKULÁRNÍCH CHOROB ONLINE

Od 29. května do 27. června 2024 můžete vystudovat odborný program kongresu KARDIO 2024, osvojit si aktuální poznatky z problematiky kardiovaskulárního zdraví, obohatit vaše poradenské programy v lékárně, seznámit se s novinkami lékárenského trhu nebo posílat své dotazy na přednášející tak, abyste měli takové informace, které pro vás budou využitelné v praxi. Na akreditovanou akci pro zaměstnance lékáren (celkem můžete získat 13 bodů do systému CV), kterou pořádá Healthcomm Professional, se můžete registrovat již nyní na www.healthcomm.cz/online-akce

KONČÍ HLAVNÍ HYGIENIČKA SVRČINOVÁ

Vláda odvolala 24. dubna na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hlavního hygienika převezme kompetence ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení na tuto funkci bude vypsáno v nejbližších dnech. Pavla Svrčinová uvedla, že se chce v dalším období věnovat především pedagogické činnosti na Ústavu epidemiologie a ochrany veřejného zdraví Ostravské univerzity.

NOVÝ ŘEDITEL SÚKL

MUDr. Tomáše Boráně jmenoval ministr zdravotnictví k 1. květnu 2024 novým ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Má mj. zajistit hladkou implementaci novely zákona o léčivech a zlepšení spolupráce se zástupci lékáren a dalšími aktéry lékového trhu. MUDr. Tomáš Boráň má zkušenosti z vědecké činnosti na Akademii věd ČR i akademické činnosti na 3. LF UK. Od roku 2009 je zaměstnán v SÚKL, naposledy na pozici ředitele sekce registrací léčiv. Od roku 2024 je také členem pracovní skupiny Ministerstva zdravotnictví pro posílení dostupnosti strategicky významných léčiv.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

ANDROPAUZA
MODRÉ SVĚTLO A STÁRNUTÍ KŮŽE
CHRONICKÉ ZÁNĚTY