Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



KILA NAHORU, TESTOSTERON DOLŮ



Dle analýzy interních dat společnosti SYNLAB, předního poskytovatele služeb v oblasti laboratorní diagnostiky, se BMI mužů trpících nízkou hladinou testosteronu zpravidla pohybuje na hranici nadváhy a obezity. Skupina mužů v rozmezí 50-60 let dokonce spadá do skupiny obezity extrémní.

......

Testosteron řídí vývoj mužských pohlavních orgánů již u vyvíjejícího se embrya. Prudký nárůst hladiny hormonu je patrný v pubertě. Pokles hladiny testosteronu je pak přirozeným doprovodným jevem stárnutí. K mužskému „přechodu" neboli syndromu nedostatku testosteronu průměrně dochází mezi 45. a 60. rokem života. V posledních letech se však s deficitem tohoto hormonu, zejména díky nezdravému životnímu stylu, potýkají i mladší muži. Testosteron přitom výrazně ovlivňuje sebevědomí, pocit síly, zdraví a pohody muže. Bez jeho dostatečné hladiny je muž neplodný, neboť nedochází k tvorbě spermií, mění se ale také vývoj svalů a kostí a snižuje se produkce bílkovin a červených krvinek...

......

Znepokojivé výsledky výzkumu

Společnost SYNLAB zkoumala výsledky více než 4 000 krevních testů hladiny testosteronu, které vyšetřovala v období let 2022 a 2023. Z analýzy vyšlo najevo, že zatímco muži s adekvátní hladinou testosteronu mají medián indexu tělesné hmotnosti v kategoriích „normální váha", maximálně „mírná nadváha", BMI index mužů trpících nízkou hladinou testosteronu zpravidla balancuje na hranici nadváhy a obezity. Problém se přitom týká i mužů do 40 let. K přirozenému poklesu testosteronu by však mělo docházet nejdříve po 45. roce života.

Dle interních dat SYNLABu je BMI u mužů s nízkou hladinou testosteronu:

  • ve věku od 30 do 40 let zpravidla v kategorii nadváha (medián 29,1),
  • u skupiny v rozmezí 40-50 let balancuje na hranici obezity (medián 30,7),
  • u mužů od 50 do 60 let přechází do kategorie obezity extrémní (medián 35,7).

Výsledky naší interní analýzy potvrzují, že jednou z hlavních příčin poklesu testosteronu u mužů je mohutný vzestup obezity, která má negativní vliv na hormonální rovnováhu v těle. Problematické ale může být v této souvislosti také užívání některých léků na psychické problémy, stres, alkohol nebo drogy," říká klinický biochemik z laboratoře SYNLAB, MUDr. Marek Antoš.

Příznaky mohou být nespecifické

Hladina testosteronu v těle mužů mladších 45 let by se měla dle WHO pohybovat mezi 10 a 40 nmol/l. Pakliže je nižší, projevuje se ztrátou libida, potíži s početím, častou únavou, výkyvy nálad a poklesem svalové síly. Vždy však velmi záleží na konkrétní mužské povaze a prožitcích sebe samého. Někteří pokles své fyzické síly a výkonnosti prožívají velmi citlivě, jiní si těchto jevů vůbec nevšimnou.

......

Nejen nízká, ale i příliš vysoká hladina testosteronu není pro organismus ideální. K té dochází většinou z důvodu nadužívání anabolických steroidů. Muži s nadbytkem hormonu mívají akné, zvýšené libido, vysoký krevní tlak a sklony k agresivitě.

......

Léčí se příčina ztrát

Pokud ke ztrátám testosteronu dochází ve vyšším věku, tedy zhruba od 45 let, jedná se o přirozený proces, do kterého by se nemělo zásadně zasahovat. Když k výraznému poklesu dochází v nižším věku, je třeba navštívit lékaře, podrobným vyšetřením zjistit příčinu ztrát, a tu následně léčit.

Pokud je příčinou ztrát testosteronu nadbytek tukové tkáně, je třeba se jí zbavit. Je-li to přítomnost jedů v našem těle, je nutné vyloučit je a odstranit z vody, co pijeme a jídla, které jíme," popisuje MUDr. Antoš.

Zájem o test je letos extrémní

Vyšetření hladiny testosteronu patří mezi nejčastější testy, které v laboratořích SYNLAB podstupují samoplátci. Ročně si za něj zaplatí tisíce zájemců.

Troufám si odhadnout, že jedním z důvodů velkého zájmu o vyšetření hladiny testosteronu na vlastní náklady může být ostýchavost. Ze zkušeností s testem PSA pro detekci rakoviny prostaty soudím, že intimní témata muži nechtějí řešit se svým lékařem, dokud to není nezbytně nutné. U nás zakoupí vyšetření online a následně již jen bez objednání a dalšího vysvětlování podstoupí odběr krve," říká Kateřina Bílly Danyšová, generální ředitelka společnosti synlab czech a synlab slovakia.

Již za první 4 měsíce letošního roku společnost zaznamenala více než 60% nárůst zájmu o vyšetření hladiny testosteronu a předpokládá, že tento trend bude pokračovat. Cena vyšetření je necelých 300 Kč včetně odběru a separace séra. Nejčastěji si hladinu testosteronu na vlastní náklady nechávají vyšetřit muži ve věku 20-50 let.

Zdroj: SYNLAB, Oddělení PR a komunikace

„Mužský hormon" testosteron je velmi podstatný i v ženském organismu? Je důležitý při syntéze bílkovin či pro růst svalů a kostí. Hladina má být u žen ale až dvacetkrát nižší než u mužů (mezi 0,2-2,3 nmol/l).

Hladina testosteronu je nejvyšší ráno a v dopoledních hodinách? Kromě chuti na sex musí muži ráno často bojovat i s ranní erekcí. U mužů dochází k erekci v tzv. REM fázi spánku a následná spontánní ranní erekce je podle lékařů ukázkou sexuálního zdraví muže.

Přípravky s obsahem testosteronu jsou léky na předpis? Určeny jsou k léčbě pacientů v odůvodněných případech. Známé je ale také zneužívání testosteronu, např. k podpoře růstu svalů a výkonu sportovců při dopingu.

Společnost SYNLAB založila před 10 lety preventivní program ZDRAVÍ NÁRODA? Jeho prostřednictvím informuje veřejnost o nástrojích prevence onemocnění. Zdůrazňuje nutnost laboratorních testů a diagnostiky, které jsou nedílnou součástí prevence i cílené léčby. Například v kalkulačce rychle zjistíte, na jaká preventivní vyšetření z veřejného zdravotního pojištění máte nárok.

Zpět

KONGRES U VIKINGŮ

Healthcomm Professional zve lékárníky a farmaceutické asistenty na další, v pořadí již devátý on-line 3D 360° kongres, který proběhne od 11. září do 10. října 2024. V prostředí norského hlavního města nabídne akreditovaná akce nejen zajímavé informace o historii a současnosti farmacie království ze severní Evropy, ale samozřejmě také kvalitní odborný program. On-line kongres bude spuštěný na dobu 30 dní a odborný obsah je akreditován u ČLnK (až 14 bodů), ČKFA, SKMTP a POUZP. Registrovat se můžete již nyní na webu Healthcomm.cz

DIGITALIZACE ZDRAVOTNICTVÍ

Novela zákona, která vstoupí v platnost od 1. ledna 2026, reaguje na technický a technologický rozvoj a zavádí potřebné funkcionality pro realizaci centrálních projektů elektronizace zdravotnictví. Mezi hlavní novinky patří například rozšíření kmenového registru pacientů o údaje o zdravotní způsobilosti k řízení motorových vozidel a držení zbraní, a také elektronická objednání na vyšetření, elektronická zdravotní dokumentace, portál pacienta, kde bude každý pacient o sobě mít všechny zdravotní informace na jednom místě. Již od 1. ledna 2025 na SÚKL přejde kompetence vést evidenci limitů započitatelných doplatků ze zdravotních pojišťoven na SÚKL. Pojištěnec po vyčerpání limitu nebude v lékárně platit částku do výše započitatelného doplatku, tyto částky obdrží lékárna od zdravotní pojišťovny v rámci vyúčtování. V aplikaci eRecept pojištěnec uvidí, jaký má limit, kolik již vyčerpal a kolik zbývá do dosažení limitu. (MZCR)

DOPORUČUJEME