Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



KDY A PROČ UŽÍVAT PROBIOTIKA?



Proč doporučit k receptu s antibiotiky i koupi probiotika?

V trávicím traktu tvoří bakterie ekosystém, ve kterém všechny bojují o svůj životní prostor. Pokud jsou v rovnováze, systém funguje správně. Různé plísně a bakterie však toto prostředí narušují. K oslabení může dojít i vlivem užívání některých léků, infekcí, zánětu, stresu či nesprávným stravováním. A právě probiotika dokážou tento nežádoucí stav vrátit znovu do zdravé rovnováhy. Navíc pomáhají vytvářet přirozenou bariéru trávicího traktu proti vpádu škodlivých bakterií zvenčí, což lze využít zejména v době chřipkových epidemií či nepříjemných střevních viróz.

Probiotika mají pro naše tělo mnoho prospěšných funkcí. Pomáhají nám trávit, ovlivňují naši imunitu, chrání nás před patogenními bakteriemi... A díky produkci vitaminu K jsou užitečné při srážení krve. Celkové množství bakterií v těle je jen těžko představitelné, odhaduje se, že jich je 10x více než buněk v lidském těle.1 Pokud jsou bakterie v rovnováze, vše funguje tak, jak má. Někdy ale začne počet „špatných" bakterií převyšovat počet těch „dobrých", a vznikají zdravotní potíže.

Podpora léčby

Probiotika sama neléčí, ale dokážou léčbu podpořit: lékař či lékárník jejich užívání doporučí v případě, že má pacient průjem, zácpu, intoleranci laktózy, zánětlivé či autoimunitní onemocnění střev, ekzém, kvasinkovou infekci v ústech či pochvě, nebo v případě užívání antibiotik.

„Pacienti se s užíváním probiotik nejčastěji setkávají ve chvíli, kdy jim lékař předepíše antibiotika. Ta mají za úkol zlikvidovat patogenní bakterie, ale často s nimi zničí i ty prospěšné. Pacienta pak začnou trápit střevní potíže. Užíváním probiotik se tomu dá předejít," říká PharmDr. Ivana Lánová z lékáren BENU.

Zařadit probiotika do jídelníčku je vhodné také ve chvíli, kdy se chystáme na cestu do zahraničí, zejména do exotických destinací.

„Ideální je začít užívat probiotika alespoň 14 dní před cestou," dodává Ivana Lánová.

Jak vybrat ta správná?

Na trhu najdeme probiotika jako léčivé přípravky i doplňky stravy v různých lékových formách. Každý přípravek obvykle obsahuje více kmenů bakterií. Na obalu se často setkáme se zkratkou CFU (z anglického Colony Forming Units), což jsou jednotky, které tvoří kolonie. Toto číslo udává počet jednotek, které jsou schopné se množit a tvořit nové kolonie. Ideální jsou hodnoty od 108 do 1011 životaschopných jednotek.

Nejčastější druhy, se kterými se ve složení probiotik setkáme, jsou bakterie mléčného kvašení, které mění laktózu a další cukry na kyselinu mléčnou a jsou důležité například při léčbě průjmů a salmonelózy. Často se objevují v kombinaci s bifidobakteriemi, které podporují imunitní systém. Dále ve složení můžeme najít i kvasinky, konkrétně se jedná o kvasinku Saccharomyces boulardii, která se osvědčila i při cestovatelských průjmech.

„Probiotika může pacient užívat jak při akutních problémech, tak i preventivně. Jsou vhodná pro všechny věkové kategorie, a pokud je třeba, lze je užívat i dlouhodobě," uvádí Ivana Lánová. 

Prebiotika a postbiotika

V doplňkové léčbě se s těmito výrazy setkáváme celkem často. Prebiotika jsou nápomocné látky, které tvoří jakousi potravu pro probiotika, a vytvářejí tak vhodné prostředí pro jejich růst a množení. Jako prebiotikum funguje např. rozpustná vláknina, kterou naše tělo neumí strávit. Přirozeně se nachází třeba v ovoci a zelenině jako jsou jablka, cibule, čekanka a banán.

Kombinace probiotik a prebiotik se nazývá synbiotikum.

V souvislosti s kojeneckou výživou je často zmiňován i pojem postbiotikum. Jedná se o metabolity probiotik vzniklé fermentací, které mají pozitivní vliv na funkci imunitního systému.

Reference:

1. Kohout, P.: Probiotika v rukou praktického lékaře. Medicína pro praxi 2009; 6(3): 135-139. Dostupné z: https://www.medicinapropraxi.cz/pdfs/med/2009/03/04.pdf

Zdroj: Stratengers s.r.o.

Zpět

PREVENCE KARDIO-VASKULÁRNÍCH CHOROB ONLINE

Od 29. května do 27. června 2024 můžete vystudovat odborný program kongresu KARDIO 2024, osvojit si aktuální poznatky z problematiky kardiovaskulárního zdraví, obohatit vaše poradenské programy v lékárně, seznámit se s novinkami lékárenského trhu nebo posílat své dotazy na přednášející tak, abyste měli takové informace, které pro vás budou využitelné v praxi. Na akreditovanou akci pro zaměstnance lékáren, kterou pořádá Healthcomm Professional, se můžete registrovat již nyní na www.healthcomm.cz/online-akce

STAN PROTI MELANOMU

Přijďte si zdarma a bez objednání vyšetřit pigmentová znaménka. Akce pro širokou veřejnost zaměřená na prevenci rakoviny kůže proběhne letos již po osmnácté. Generálním partnerem je lékárenská síť Dr. Max. V mobilních stanech vybavených nejmodernějšími dermatoskopy bude pro zájemce k dispozici nejen samotná diagnostika pigmentových znamének, ale také odborné poradenství ohledně vhodné ochrany před slunečním zářením. V loňském ročníku akce bylo vyšetřeno celkem 3 655 osob a odhaleno bylo 103 zhoubných nádorů. Stany se v dubnu 2024 otevřou vždy od 10 do 18 hodin: 22.–23. 4. Praha, Václavské náměstí; 29. 4. Brno, náměstí Svobody; 30. 4. Ostrava, Shopping Park Avion. Více na stan.denmelanomu.cz

LEGIONELÓZA NA VZESTUPU

Letos onemocnělo Legionelózou už 104 osob, meziročně nejvíc za posledních deset let. Odborníci ze SZÚ odhadují, že na vině může být častější snaha lidí ušetřit za ohřev vody. Bakterie Legionelly se množí velmi rychle při teplotách mezi 25 a 45 °C. Studenou vodu je proto potřeba držet pod 20 °C a teplou nad 50 - 60 °C s možností ji ještě přihřát, aby bakterie zahynuly. Bakterie Legionelly se šíří ve vodovodním potrubí, ale také klimatizací, aerosolem z domácích zvlhčovačů a fontán. Onemocnění obvykle začíná horečka, třesavka, bolení hlavy a svalová bolest. Následuje suchý neproduktivní kašel a bolesti na prsou a dochází k rychlému vývoji těžké formy pneumonie. K redukci bakterie ve vodě lze dojít pravidelnou spotřebou, termickou úpravou (teplota vody optimálně nad 55°C na všech místech systému) či chemickou dezinfekcí. Základem je ale pravidelná kontrola a údržba vodovodního systému.

SVĚTOVÝ DEN ZDRAVÍ 7. 4.

7. 4. 1950 vznikla Světová zdravotnická organizace – WHO (World Health Organization). Tento den je připomínkou, že bychom si měli neustále budovat a zlepšovat svou kvalitu života. Zároveň ukazuje, že se WHO neustále snaží o vymýcení různých nemocí, o snižování nemocnosti a úmrtí po celém světě. Činnost této organizace je zaměřena především na prevenci. 7. dubna se tedy zkuste zamyslet, kdy jste byli naposledy na preventivních prohlídkách a naplánujte si je! Ministr Zdraví, ideová a expertní interdisciplinární platforma spojující profesionály z různých oblastí, zjistila, že 14 % Čechů nepodstoupilo za posledních 10 let žádnou preventivní návštěvu u lékaře.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie