Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



KDY, KDYŽ NE VČAS!



Naše tělo nám dává najevo, když s ním něco není v pořádku. Nejběžnějším symptomem je horečka. Existuje ale celá řada dalších, které mnozí ignorují nebo bagatelizují. Velkou pomocí jsou preventivní prohlídky, které mohou odhalit i teprve počínající zdravotní potíže. Jenže, ne každý se jich pravidelně účastní.

Reprezentativní výzkum1 společnosti PAQ Research z listopadu 2022 se věnoval poklesu účasti Čechů ve screeningových programech. Vlivem covidového období na preventivní prohlídky v rámci odhalování onkologických onemocnění lidé nedocházeli. Odkládali návštěvy lékaře z obavy před covidovou nákazou. Alarmující je, že polovina lidí zanedbává screeningy rakoviny tlustého střeva a děložního hrdla. Lidé nad 50 let by měli pravidelně docházet na preventivní prohlídku rakoviny tlustého střeva a konečníku. V posledních dvou letech tak učinilo pouze 46 % z nich. Na prevenci rakoviny děložního hrdla došlo v covidovém roce 2021 pouze 44 % žen. Lidé svou absenci na preventivních prohlídkách zdůvodňovali tím, že nepociťují příznaky, tedy nepochopením samotného smyslu preventivního screeningu. To se týká zejména lidí nad 50 let, kteří nechodí na screening rakoviny kolorekta (52 %), a v menší míře žen, které nechodí na mamograf a screening rakoviny děložního hrdla (38 %). Významným důvodem neabsolvování kontrol jsou však také určité bariéry, které respondentům brání v návštěvě:

„...museli by jet na kontrolu příliš daleko, nemohou se uvolnit z práce, neměli pro ně volný termín atd." Nejvíce takové důvody uvádějí ženy nad 45 let, které absentují v prevenci karcinomu prsu (32 %). Často také argumentují studem či strachem z diagnózy.

Strach není na místě. Pozdě objevený nádor výrazně snižuje šance na možné úplné uzdravení

Z výše uvedených důvodů, je nejdůležitější myslet na prevenci nádorových onemocnění. Co se týče prevence, lze ji rozdělit do 3 základních částí: primární prevence, sekundární prevence a terciální prevence.

Základem sekundární prevence je včasná diagnostika

Moderní terminologií jde o „screening" - včasné odhalení nádorového onemocnění ve stádiu, které je léčitelné a zaručuje vysokou šanci na úplné vyléčení. Řada maligních nádorů zůstává dlouho skryta, necítíme bolest či jiné symptomy, dokážou růst i po dobu 5-10 let do objevení prvních citelných problémů, proto je nutné je včas objevit a lokalizovat. V rámci sekundární prevence je základ aktivní vyhledávání nádorových onemocnění, nejlépe plošně v celé populaci v rámci pravidelných preventivních prohlídek. Jedná se zejména o pravidelné gynekologické prohlídky (vyhledávání nádorů děložního čípku), samovyšetření prsu a mamografie (vyhledávání nádorů prsu), test na krev ve stolici (vyhledávání nádorů tlustého střeva), palpace per rectum (vyhledávání nádorů tlustého střeva a prostaty), vyšetřování PSA v krvi (vyhledávání nádorů prostaty).

Velmi přínosné pro včasnou diagnostiku se jeví neinvazivní metody samovyšetření moči pomocí testu na zvýšený obsah tyrosinu. Tyrosin a jeho obsah v moči se v současné době často objevuje ve vědeckých studiích2 jako ideální rakovinový marker a hraje významnou roli při včasném odhalení nádorového onemocnění. Změny fosforylace proteinů jsou společným znakem nádorových buněk, výrazné změny ve struktuře fosforylace aminokyseliny tyrosinu byly konzistentně a reprodukovatelně pozorovány například v tkáních rakoviny močového měchýře. Tyrosinové fosfoproteiny (tyrosin-fosforylované proteiny) mají podle studie diagnostický potenciál pro odhalování karcinom močového měchýře.  Aminokyseliny tyrosin a tryptofan byly také v několika dřívějších studiích zkoumány ve vztahu k zvýšenému riziku karcinomu prostaty.3 Další studie ukázaly, že koncentrace tyrosinu, fenylalaninu a tryptofanu jsou změněny v biologických tekutinách a tkáni pacientů s gastroezofageální rakovinou a mohou představovat slibné biomarkerové cíle u rakoviny jícnu. 4

Včasná diagnóza znamená velkou šanci na uzdravení

Včasná diagnostika nádorového onemocnění je velmi důležitá a jakýkoliv nový způsob či metoda může zachránit životy pacientů. Největší problém je, když pacient přichází s nespecifickými problémy velmi pozdě a bohužel, velmi často se stává, že pacient má již maligní nádor včetně metastáz.  Z tohoto důvodu jsou velmi podstatné preventivní prohlídky, samovyšetřování těla a zejména kvalitní testy na zjišťování nádorových markerů, které produkují nádorové buňky, a to jak z krve, stolice či moče.

-red-

Literatura a reference:
1. Prevence rakoviny: Důvod neúčasti a vliv epidemie. Report z longitudinálního výzkumu. Dostupné online: Nemám příznaky a nevím, kdy na ni chodit. Proč Češi zanedbávají preventivní prohlídky rakoviny (paqresearch.cz)
2. Khadjavi A, Barbero G, Destefanis P, et al. Důkazy o abnormálních tyrosin fosforylovaných proteinů v moči pacientů s rakovinou močového měchýře: cesta k novému diagnostickému nástroji? J Urol. 2011 Květen; 185(5):1922-9.
3. Nasimi H, Madsen J, Zedan Ax, et al. Korelace mezi stadiem rakoviny prostaty a tyrosinem a tryptofanem ve vzorcích moči měřených elektrochemicky. Analytical Biochemistry 649 (2022) 114698.
4. Liesenfeld DB, Habermann N, Owen RW, Scalbert A, Ulrich CM. Review of mass spectrometry-based metabolomics in cancer research. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 2013 Dec;22(12):2182-201. doi: 10.1158/1055-9965.EPI-13-0584. Epub 2013 Oct 4. PMID: 24096148; PMCID: PMC3912559.

DOMÁCÍ TEST CarciReagent - VČASNÉ VAROVÁNÍ PŘED VÁŽNÝM ONEMOCNĚNÍM

Jako úplnou novinku na trh EU uvádí společnost CNEU MEDICAL s.r.o. neinvazivní metodu samovyšetření moči na zvýšený obsah tyrosinu


Mezi moderní a kvalitní testy patří nově i diagnostický zdravotnický prostředek CarciReagent. Je pro pacienta jednoduchý na použití a vyznačuje se vysokou senzitivitou na maligní tumory (až 96,7 %). Jeho spolehlivost byla testována na více než 10.000 jedincích. Jedná se o testovací sadu diagnostického zdravotnického prostředku IVD pro průkaz orientačního množství monohydroxyfenolových metabolitů (tyrosinu) v moči pacienta, který splňuje veškeré legislativní schválení pro bezpečné uvedení na trh EU (CE, SÚKL, ISO). 

  • Diagnostický zdravotnický prostředek IVD pro sebetestování pro včasnou detekci možného onkologického onemocnění a dalších vážných nemocí
  • Senzitivita: 96,7 %, specificita: 99,4 %
  • K jednorázovému použití
  • Výsledek do 5 minut
  • Princip chemické reakce, která vyvolá viditelné barevné změny. Výsledek lze poté porovnat s barevnou stupnicí
  • Výsledky testu je nutné konzultovat s lékařem

Základní princip testu je na bázi stanovení hladiny tyrosinu v moči. Vysoké hodnoty tyrosinu v moči jsou jasným důkazem, že se v těle dospělé osoby odehrávají procesy, které ukazují na možná vážná onemocnění jako jsou maligní nádory, diabetes, gastritida, žaludeční vředy, virová hepatitida a další.

V současné době je vysoká hladina tyrosinu v moči úzce spojována s mnoha maligními tumory různých tělních orgánů. Vědecké články prokazují, že tyrosin v moči lze použít pro možnou detekci maligních nádorů: gastroezofageální rakovinu, rakovinu prsu, rakovinu plic, rakovinu žlučníku a slinivky břišní nebo karcinom dělohy.

Více o testu a možnosti objednání na www.carcireagentdistribution.com

CarciReagent - diagnostický prostředek in vitro pro sebetestování, určen pro detekci monohydroxyfenolových metabolitů (tyrosinu) a jeho orientační množství v moči pacienta (Laický semikvantitativní test pro sebetestování). Chemická chromogenní metoda. Seznamte se pečlivě s návodem k použití a informacemi o bezpečném používání. 
Detail ZP ZDE

Zpět

KONČÍ HLAVNÍ HYGIENIČKA SVRČINOVÁ

Vláda odvolala 24. dubna na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hlavního hygienika převezme kompetence ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení na tuto funkci bude vypsáno v nejbližších dnech. Pavla Svrčinová uvedla, že se chce v dalším období věnovat především pedagogické činnosti na Ústavu epidemiologie a ochrany veřejného zdraví Ostravské univerzity.

NOVÝ ŘEDITEL SÚKL

MUDr. Tomáše Boráně jmenoval ministr zdravotnictví k 1. květnu 2024 novým ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Má mj. zajistit hladkou implementaci novely zákona o léčivech a zlepšení spolupráce se zástupci lékáren a dalšími aktéry lékového trhu. MUDr. Tomáš Boráň má zkušenosti z vědecké činnosti na Akademii věd ČR i akademické činnosti na 3. LF UK. Od roku 2009 je zaměstnán v SÚKL, naposledy na pozici ředitele sekce registrací léčiv. Od roku 2024 je také členem pracovní skupiny Ministerstva zdravotnictví pro posílení dostupnosti strategicky významných léčiv.

PREVENCE KARDIO-VASKULÁRNÍCH CHOROB ONLINE

Od 29. května do 27. června 2024 můžete vystudovat odborný program kongresu KARDIO 2024, osvojit si aktuální poznatky z problematiky kardiovaskulárního zdraví, obohatit vaše poradenské programy v lékárně, seznámit se s novinkami lékárenského trhu nebo posílat své dotazy na přednášející tak, abyste měli takové informace, které pro vás budou využitelné v praxi. Na akreditovanou akci pro zaměstnance lékáren, kterou pořádá Healthcomm Professional, se můžete registrovat již nyní na www.healthcomm.cz/online-akce

STAN PROTI MELANOMU

Přijďte si zdarma a bez objednání vyšetřit pigmentová znaménka. Akce pro širokou veřejnost zaměřená na prevenci rakoviny kůže proběhne letos již po osmnácté. Generálním partnerem je lékárenská síť Dr. Max. V mobilních stanech vybavených nejmodernějšími dermatoskopy bude pro zájemce k dispozici nejen samotná diagnostika pigmentových znamének, ale také odborné poradenství ohledně vhodné ochrany před slunečním zářením. V loňském ročníku akce bylo vyšetřeno celkem 3 655 osob a odhaleno bylo 103 zhoubných nádorů. Stany se v dubnu 2024 otevřou vždy od 10 do 18 hodin: 22.–23. 4. Praha, Václavské náměstí; 29. 4. Brno, náměstí Svobody; 30. 4. Ostrava, Shopping Park Avion. Více na stan.denmelanomu.cz

LEGIONELÓZA NA VZESTUPU

Letos onemocnělo Legionelózou už 104 osob, meziročně nejvíc za posledních deset let. Odborníci ze SZÚ odhadují, že na vině může být častější snaha lidí ušetřit za ohřev vody. Bakterie Legionelly se množí velmi rychle při teplotách mezi 25 a 45 °C. Studenou vodu je proto potřeba držet pod 20 °C a teplou nad 50 - 60 °C s možností ji ještě přihřát, aby bakterie zahynuly. Bakterie Legionelly se šíří ve vodovodním potrubí, ale také klimatizací, aerosolem z domácích zvlhčovačů a fontán. Onemocnění obvykle začíná horečka, třesavka, bolení hlavy a svalová bolest. Následuje suchý neproduktivní kašel a bolesti na prsou a dochází k rychlému vývoji těžké formy pneumonie. K redukci bakterie ve vodě lze dojít pravidelnou spotřebou, termickou úpravou (teplota vody optimálně nad 55°C na všech místech systému) či chemickou dezinfekcí. Základem je ale pravidelná kontrola a údržba vodovodního systému.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie