Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



KALEIDOSKOP



CENTRUM NÁDOROVÉ EKOLOGIE ZÍSKALO CENU ZA MIGRASTATIKA

Výzkum nádorů realizovaný v Centru nádorové ekologie (CNE) je významným přínosem pro vývoj nových léčebných strategií a udržení kvality léčebné péče v ČR. CNE sdružuje vědecké týmy z pracovišť 1. lékařské fakulty UK, Přírodovědecké fakulty UK, BIOCEV, Ústavu molekulární genetiky AV ČR, v.v.i., a Ústavu živočišné fyziologie a genetiky AVČR, v.v.i. Význam výzkumu se zaměřením na nádorové mikroprostředí potvrzuje i fakt, že jeden z členů týmu CNE, doc. RNDr. Jan Brábek, Ph.D., obdržel cenu Invence - Česká hlava za definování nové kategorie protinádorových léčiv - migrastatik.

Migrastatika jako nová naděje pro onkologické pacienty

Migrastatika představují zcela novou kategorii protinádorových léčiv. Za 90 % úmrtí pacientů s pevnými nádory je zodpovědné vycestovávání buněk z nádorů (invazivita nádorových buněk) a následná tvorba sekundárních ložisek (metastáz). V současné paletě protinádorových terapií však chyběla specifická kategorie léků cílících právě na šíření nádorových buněk po těle a metastazování. Jan Brábek se svým týmem z laboratoře Invazivity nádorových buněk v BIOCEV definovali migrastatika, jako látky bránící všem způsobům invazivity a metastazování nádorových buněk, aby tyto látky odlišili od standardně používaných cytostatik, cílených hlavně na potlačení růstu a dělení buněk. 

„Nově navrhovaná migrastatická terapie představuje zcela nový pilíř protinádorové léčby - vedle chirurgie, radioterapie, chemoterapie a imunoterapie. Je třeba zdůraznit, že cílem není nahradit cytostatickou terapii, ale doplnit ji. Kombinace migrastatik s cytostatickými léky a dalšími způsoby léčby se jeví jako velmi slibný přístup pro léčbu metastazování," říká oceněný docent Brábek s tím, že hlavním přínosem migrastatické léčby bude právě omezení nejnebezpečnější schopnosti nádorových buněk - jejich lokálního vycestování do okolí a metastazování.

V současné době tým Jana Brábka ve spolupráci s medicinálními chemiky a klinickými onkology testuje kandidátní látky s migrastatickým účinkem.



NÁVRH ZÁKONA O NÁHRADĚ ÚJMY ZPŮSOBENÉ POVINNÝM OČKOVÁNÍM MÍŘÍDO SENÁTU

Návrh zákona z dílny Ministerstva zdravotnictví, který nově přináší možnost odškodnění pro osoby, kterým vznikla újma na zdraví v důsledku povinného očkování, prošel třetím čtením v Poslanecké sněmovně a bude ho posuzovat Senát. V současné době neexistuje žádný právní titul, na jehož základě by se mohla poškozená osoba v důsledku očkování úspěšně domoci odškodnění. „Případů újmy způsobené povinným očkováním je sice méně něž promile, ale nelze je zcela vyloučit. Považuji za důležité, abychom dotčeným rodinám pomohli. Plníme slib a napravujeme dosavadní právní vakuum. Odškodnění by také mohlo "otupit hrany" a přinést záruky těm, kteří se obávají očkování, a také přispět k větší míře proočkovanosti, která v tuto chvíli klesá," uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Podmínkou odškodnění bude žádost podaná ministerstvu do tří let od doby, kdy újma vznikla. Odškodnění by bylo vypláceno do půl roku od doručení žádosti. (Odbor komunikace s veřejností MZČR)


AKADEMIE VĚD HLEDÁ NOVÉ TALENTY

Talentovaní středoškoláci mohou nyní v Akademii věd ČR absolvovat stáže na specializovaných výzkumných pracovištích. Mají jedinečnou příležitost poznat, jak vypadá reálný výzkum, jak vědci pracují a sami se do něj zapojit. Na webovém portálu Otevřené vědy si středoškoláci mohou vybírat z pestré nabídky témat - od biologie, chemie, fyziky, geografie, robotiky až po sociologii nebo historii a mnoho dalších oborů. Vědci si prostřednictvím webové aplikace vybírají nejvhodnějšího kandidáta, který pod jejich vedením absolvuje stáž. Stáže startují v lednu 2020 a trvají po celý rok včetně prázdnin. Studenti tak mají příležitost poznat laboratoře, knihovny a odborné materiály, k nimž by se jinak nedostali. (Tiskové oddělení AVČR) 


PIJEME ČERSTVÉ PIVO?

S touto otázkou se nedávno obrátili pivovarníci na vědce z Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského, a.s. a Mendelovy univerzity v Brně. Propojením jejich know-how vznikla unikátní, přesto jednoduchá, rychlá, a navíc i levná metoda, kterou lze měřit čerstvost piva přímo v terénu. Nová metoda pomůže určit intenzitu tzv. staré chuti piva, což je nežádoucí výsledek stupně stárnutí piva a oxidace. Vývoj staré chuti je urychlován špatným skladováním, a to zejména při teplotách vyšších, než doporučuje jeho výrobce.

Pivo začíná na rozdíl od vína stárnout poměrně brzy. Zatímco vínu prospívá, že leží několik let, u piva to neplatí. Zajímá nás, jaké pochody se v pivu odehrávají a jak můžeme stárnutí zpomalit. Především při vývozu do zahraničí výrobci hledají různé způsoby stabilizace, aby se pivo nezkazilo a nezakalilo," vysvětlila Jana Olšovská z Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského v Praze s tím, že pochod senzorického stárnutí piva prozatím výrobci zastavit neumí. A to je právě cesta, kterou se vědci ve svých výzkumech hodlají i nadále ubírat.

Zařízení se vejde do ruky a jeho pořízení v současné době nepřekračuje 20.000 korun.

Samotné měření se odehrává v malé krabičce, tzv. black boxu. Přístroj obsahuje software z dílny naší univerzity, pomocí kterého je detekován vybraný marker, jehož koncentrace odpovídá hodnocení staré chuti piva," uvedl proděkan Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně Radim Cerkal. Výsledek projektu, o kterém referovaly i zahraniční odborné časopisy, nyní používá Plzeňský Prazdroj. Koupit si ho ale může kdokoliv jiný. (mendelu.cz)


STATISTIKA: TŘETINA ČECHŮ ZEMŘE NA NEMOCI SRDCE

V minulém roce zemřelo 112 920 obyvatel Česka, více než polovina z nich v důsledku onemocnění srdce (32 %) nebo zhoubného nádoru (25 %). Trojici nejčastějších příčin úmrtí uzavírají cévní nemoci mozku s podílem 7 % na všech úmrtích. Uvedené příčiny smrti byly nejčetnějšími i před pěti a deseti lety. Čtvrtou nejčastější příčinou smrti byla v roce 2018 cukrovka (4 %). Ze srdečních onemocnění je u mužů i žen nejvyšší úmrtnost na chronickou ischemickou chorobu srdeční, která tvoří polovinu úmrtnosti na nemoci srdce, dále jde o selhání srdce a akutní infarkty myokardu. 

„V případě úmrtí na cévní nemoci mozku došlo mezi roky 2009 až 2018 k relativně velkému poklesu, kdy se jejich počet snížil o celou jednu polovinu," upozorňuje Marek Rojíček, předseda Českého statistického úřadu.

Další podrobnosti přináší tematická publikace zveřejněná na webových stránkách ČSÚ.


FALEŠNÉ CERTIFIKÁTY SZÚ

Na konci listopadu upozornil Státní zdravotní ústav (SZÚ) na nabídku podpůrných prostředků v internetovém obchodě https://thebbpower.com. Ten se prezentuje falešnými certifikáty SZÚ, že výrobky firmy Hilma BioCare vyhovují uvedeným normám, nařízením apod. Ve falešných certifikátech uváděné normy a jiné dokumenty nejsou dohledatelné nebo se vztahují k nemedicínským oblastem. Vzhledem k tomu, že v případě podpůrných přípravků uváděných ve falešných certifikátech se jedná o výrobky s deklarovaným obsahem anabolických steroidů a hormonů, které by byly v ČR dostupné pouze na lékařský předpis a mohly by být užívány pouze pod dohledem lékaře specialisty, považuje SZÚ šíření těchto neoprávněných certifikátů za zvláště nebezpečnou činnost se závažným zdravotním rizikem u případných uživatelů. SZÚ vydává prohlášení, že žádný z nejméně 39 výrobků fy Hilma Biocare, jejichž seznam včetně vyobrazení je uveden na uvedené webové stránce, nebyl v SZÚ hodnocen a SZÚ nikdy na tyto výrobky certifikát nevystavil. SZÚ přistoupil v této věci k podání trestního oznámení. Celé prohlášení ZDE


VŠICHNI CHCEME BÝT UŽITEČNÍ

Centrum dobrovolných aktivit ve VFN v Praze se inspiruje zahraničím a podporuje spolupráci se studenty především lékařských oborů vysokých škol. Dobrovolníci nenahrazují odborný personál, ale po proškolení navštěvují pacienty na odděleních, kde tráví dlouhé týdny nebo i měsíce. Čtou jim, hrají s nimi hry, jdou s nimi na procházku, ale především - nabízejí jim kontakt a informace ze světa za zdmi nemocnice. A také naslouchají, protože nemocní se často chtějí vypovídat ze svých obav a smutků. Dobrovolníci jsou samozřejmě vázáni kodexem mlčenlivosti.

Jednou z dobrovolnic je Anežka Dašková, studentka 3. ročníku 1. LF UK: „O pacienty je po odborné stránce dobře postaráno, ale dobrovolnictví mě učí nabídnout ve sterilním nemocničním prostředí obyčejnou lidskost, zájem a rozptýlení s podněty k jiným myšlenkám, než je jejich nemoc. A zároveň mohu dát svým protějškům šanci cítit se užitečnými. Dozvím se třeba, jak pěstovat zeleninu nebo jak upéct skvělou bábovku."

Prof. MUDr. David Feltl, Ph.D., ředitel VFN, a prof. MUDr. Alexi Šedo, DrSc, děkan 1. LF UK, shodně tvrdí, že pacientům přítomnost dobrovolníků výrazně pomáhá.

Studenti medicíny si mohou již od počátku studia vyzkoušet práci s nemocnými. V rámci takové praxe získají reálný vhled do řady aspektů budoucího povolání lékaře nebo jiného zdravotnického profesionála, pochopí zákonitosti práce jednotlivých oddělení a klinik a obecně zákonitosti práce s lidmi. Navíc mají první zpětné vazby od odborného ošetřujícího personálu, lékařů a dalších zdravotníků," říká děkan 1. LF UK prof. MUDr. Aleksi Šedo, DrSc. (JU)


Zpět

PREVENCE KARDIO-VASKULÁRNÍCH CHOROB ONLINE

Od 29. května do 27. června 2024 můžete vystudovat odborný program kongresu KARDIO 2024, osvojit si aktuální poznatky z problematiky kardiovaskulárního zdraví, obohatit vaše poradenské programy v lékárně, seznámit se s novinkami lékárenského trhu nebo posílat své dotazy na přednášející tak, abyste měli takové informace, které pro vás budou využitelné v praxi. Na akreditovanou akci pro zaměstnance lékáren, kterou pořádá Healthcomm Professional, se můžete registrovat již nyní na www.healthcomm.cz/online-akce

STAN PROTI MELANOMU

Přijďte si zdarma a bez objednání vyšetřit pigmentová znaménka. Akce pro širokou veřejnost zaměřená na prevenci rakoviny kůže proběhne letos již po osmnácté. Generálním partnerem je lékárenská síť Dr. Max. V mobilních stanech vybavených nejmodernějšími dermatoskopy bude pro zájemce k dispozici nejen samotná diagnostika pigmentových znamének, ale také odborné poradenství ohledně vhodné ochrany před slunečním zářením. V loňském ročníku akce bylo vyšetřeno celkem 3 655 osob a odhaleno bylo 103 zhoubných nádorů. Stany se v dubnu 2024 otevřou vždy od 10 do 18 hodin: 22.–23. 4. Praha, Václavské náměstí; 29. 4. Brno, náměstí Svobody; 30. 4. Ostrava, Shopping Park Avion. Více na stan.denmelanomu.cz

LEGIONELÓZA NA VZESTUPU

Letos onemocnělo Legionelózou už 104 osob, meziročně nejvíc za posledních deset let. Odborníci ze SZÚ odhadují, že na vině může být častější snaha lidí ušetřit za ohřev vody. Bakterie Legionelly se množí velmi rychle při teplotách mezi 25 a 45 °C. Studenou vodu je proto potřeba držet pod 20 °C a teplou nad 50 - 60 °C s možností ji ještě přihřát, aby bakterie zahynuly. Bakterie Legionelly se šíří ve vodovodním potrubí, ale také klimatizací, aerosolem z domácích zvlhčovačů a fontán. Onemocnění obvykle začíná horečka, třesavka, bolení hlavy a svalová bolest. Následuje suchý neproduktivní kašel a bolesti na prsou a dochází k rychlému vývoji těžké formy pneumonie. K redukci bakterie ve vodě lze dojít pravidelnou spotřebou, termickou úpravou (teplota vody optimálně nad 55°C na všech místech systému) či chemickou dezinfekcí. Základem je ale pravidelná kontrola a údržba vodovodního systému.

SVĚTOVÝ DEN ZDRAVÍ 7. 4.

7. 4. 1950 vznikla Světová zdravotnická organizace – WHO (World Health Organization). Tento den je připomínkou, že bychom si měli neustále budovat a zlepšovat svou kvalitu života. Zároveň ukazuje, že se WHO neustále snaží o vymýcení různých nemocí, o snižování nemocnosti a úmrtí po celém světě. Činnost této organizace je zaměřena především na prevenci. 7. dubna se tedy zkuste zamyslet, kdy jste byli naposledy na preventivních prohlídkách a naplánujte si je! Ministr Zdraví, ideová a expertní interdisciplinární platforma spojující profesionály z různých oblastí, zjistila, že 14 % Čechů nepodstoupilo za posledních 10 let žádnou preventivní návštěvu u lékaře.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie