Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



JUBILEJNÍ 25. DEN LÉKÁREN



Letošní, již 25. ročník tradičního Dne lékáren připadá na čtvrtek 15. června. Osvětové akce České lékárnické komory (ČLnK) budou ale probíhat celý týden - od 12. do 18. června -  ve více jak 1300 lékárnách po celé ČR. Tématem roku 2022 byla Pouť léku lékárnou - cesta léku od jeho objednání, skladování až po výdej. Lékárny tak v rámci akce odkrývaly tu část své činnosti, která klientovi bývá běžně skryta. Cílem letošního ročníku je seznámit veřejnost s prací lékárníků, farmaceutických asistentů a ostatního personálu lékárny. Nechat je poznat jejich profesi, pracovní zařazení, kompetence a pochopit jejich důležitost v péči o zdraví. Jak jsou pro klienty důležití v odborném poradenství při výběru nebo expedici léků, doplňků stravy nebo zdravotnických prostředků. A jaké další činnosti v lékárně provádějí. Hodně o nezbytnosti lékáren a jejích zaměstnanců mohli klienti poznat v době covidové pandemie, kdy byli opravdu v první linii. V říjnu 2021 ohodnotila v průzkumu společnosti SC&C více než polovina české populace lékárníky za jejich zásluhy v době pandemie covidu-19 deseti body z deseti možných. Vědí ale skutečně klienti, kdo stojí za tárou?

Obecné povědomí o rozdělení úloh v lékárně se omezuje na dělení: lékárník je tam, kde jsou výdeje na recept a farmaceutický asistent u té části táry, kde se vydávají přípravky bez receptu... To chtějí zaměstnanci lékáren mj. také laické veřejnosti v rámci Dne lékáren 2023 ozřejmit:

„Farmaceutičtí asistenti v lékárnách vydávají léky dostupné bez receptu, poradí i se samoléčbou nebo výběrem doplňků stravy. Také zajišťují objednávání léků a jejich správné uchovávání a vydávají pacientům zdravotnické prostředky, "říká Alena Šindelářová z České komory farmaceutických asistentů (ČKFA). Farmaceutický asistent s pacientem dokáže probrat vše, co je k samoléčbě nebo podpoře prevence a ochraně zdraví vhodné nebo důležité. 

Týden od 12. do 18. června určitě budou chtít zaměstnanci lékáren využít i pro edukaci klientů ohledně neuvážených nákupů léků mimo lékárnu. V důsledku nedostatku některých přípravků na lékárenském trhu se totiž nedávno objevily ve větší míře jejich nezákonnému přeprodeje na internetu - ať už na online bazarech nebo na sociálních sítích. 

„...pacient neví, kde byly nabízené přípravky získány, odkud pochází, jak bylo s léčivým přípravkem zacházeno, zda nebyl vystaven mrazu, slunečnímu záření nebo jiným nepříznivým vlivům, kvůli kterým se léčivý přípravek může stát nebezpečným. Také není zaručeno, zda inzerovaný přípravek opravdu obsahuje účinnou látku, kterou obsahovat má, a zda nejde o padělek," říká Mgr. Aleš Krebs, Ph.D., prezident ČLnK.

Důležitou součástí výdeje léčivých přípravků je i dispenzace, která zaručí, že je pacientovi vydán lék vhodný na jeho potíže, a s ním i informace o správném dávkování a bezpečnému užívání. Ty poskytuje zdravotnický odborník, a to při výdeji léčivých přípravků pacientovi v lékárně, zároveň si také ověřuje, že pacient jeho pokyny chápe," dodává viceprezident ČLnK, PharmDr. Martin Kopecký, Ph.D.

Zapojí se letos i Vaše lékárna?

Napište nám na magazin@hcom.cz, jak akce u Vás v lékárně probíhala.

-red-

Zpět

ZAPOJTE SE DO PROJEKTU PODPORY DUŠEVNÍHO ZDRAVÍ LÉKÁRNÍKŮ

Hrozí lékárníkům syndrom vyhoření? Jak jste na tom s duševním zdravím? Ve spolupráci s ČLnK vznikl anonymní dotazník, který můžete vyplnit do 17. 5. 2024. Vaše účast je zásadní pro získání cenných informací. Každý respondent hraje nezastupitelnou roli při identifikaci faktorů, které mohou vést k syndromu vyhoření mezi farmaceuty.

PREVENCE KARDIO-VASKULÁRNÍCH CHOROB ONLINE

Od 29. května do 27. června 2024 můžete vystudovat odborný program kongresu KARDIO 2024, osvojit si aktuální poznatky z problematiky kardiovaskulárního zdraví, obohatit vaše poradenské programy v lékárně, seznámit se s novinkami lékárenského trhu nebo posílat své dotazy na přednášející tak, abyste měli takové informace, které pro vás budou využitelné v praxi. Na akreditovanou akci pro zaměstnance lékáren (celkem můžete získat 13 bodů do systému CV), kterou pořádá Healthcomm Professional, se můžete registrovat již nyní na www.healthcomm.cz/online-akce

KONČÍ HLAVNÍ HYGIENIČKA SVRČINOVÁ

Vláda odvolala 24. dubna na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hlavního hygienika převezme kompetence ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení na tuto funkci bude vypsáno v nejbližších dnech. Pavla Svrčinová uvedla, že se chce v dalším období věnovat především pedagogické činnosti na Ústavu epidemiologie a ochrany veřejného zdraví Ostravské univerzity.

NOVÝ ŘEDITEL SÚKL

MUDr. Tomáše Boráně jmenoval ministr zdravotnictví k 1. květnu 2024 novým ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Má mj. zajistit hladkou implementaci novely zákona o léčivech a zlepšení spolupráce se zástupci lékáren a dalšími aktéry lékového trhu. MUDr. Tomáš Boráň má zkušenosti z vědecké činnosti na Akademii věd ČR i akademické činnosti na 3. LF UK. Od roku 2009 je zaměstnán v SÚKL, naposledy na pozici ředitele sekce registrací léčiv. Od roku 2024 je také členem pracovní skupiny Ministerstva zdravotnictví pro posílení dostupnosti strategicky významných léčiv.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

ANDROPAUZA
MODRÉ SVĚTLO A STÁRNUTÍ KŮŽE
CHRONICKÉ ZÁNĚTY