Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



JÓGA V DOBĚ COVIDU



Lékaři, a samozřejmě i lékárníci, to dobře znají; postcovidové potíže, se kterými se setkávají v ordinacích a v lékárnách, mají v menší nebo větší míře prakticky všichni, kteří tuto nemoc prodělali.

Typické jsou bolesti hlavy, potíže s dechem, únava, poruchy koncentrace i paměti. 82 procentům osob se po prodělání nemoci zhoršily zdravotní problémy a potíže s pamětí (podle výzkumu, který uveřejnil The Lancet, July 2021) mělo 8 měsíců po prodělání covidu více než 40 procent účastníků výzkumu.

Očkování a pohybová aktivita

Očkování a prevence je to nejlepší, co pro sebe může každý z nás udělat. K posílení zdraví a zlepšování imunity patří zdravá vyvážená strava s dostatkem vitaminů a minerálů, pohybová aktivita - nejlépe na čerstvém vzduchu, a prevence stresu.

Fyzická aktivita zároveň snižuje riziko kardiovaskulárních chorob, obezity (obezita je nemoc!), kladně působí i na hladinu krevního tlaku a cholesterolu. Pravidelná lehká až středně těžká fyzická zátěž je i prevencí covidu, protože aktivuje imunitní systém. Především lidé vyššího věku by měli vědět, že vysoká intenzivní zátěž bez dostatku odpočinku zhoršuje buněčnou imunitu, a tak by se měli věnovat - podle svých možností - svižné chůzi, a to každý den. Dobrým pomocníkem jsou nordic walking hole, které pomáhají procvičit i horní polovinu těla.  Denní procházky a protažení a posílení vhodných partií (střed těla) často stačí k dobrému stavu organismu a pomáhá i proti depresi a stresu.

Jak na stres?

Poučka, že se máme vyhýbat stresu, je sice známá, ale většinou si s ní nevíme rady. Nabízejí se však možností, které si s ním - při správném vedení - umějí poradit. Jsou to jógové techniky.

„Není to o tom, že se ,oblečeme do oblečku' a jdeme někam dělat pro laiky nezvyklé krkolomné pozice," vysvětluje neznalcům MUDr. Kateřina Sheardová, Ph.D., vedoucí Výzkumného centra pro poruchy paměti ve Fakultní nemocnici u sv. Anny v Brně. 

„Stěžejní roli při józe má i meditace, kterou se nelze naučit teď, hned a okamžitě. Patří k ní samozřejmě i úvodní procvičení těla." 

Doktorka Sheardová cvičí jógu desítky let, má zkušenosti ze zahraničí (a pochopitelně i z Indie). Je neuroložka se specializací na neurodegenerativní onemocnění a poruchy paměti a zakladatelkou první studie stárnutí u nás „Czech Brain Aging Study". Jejím hlavním výzkumným zájmem jsou preventivní opatření, zdravý životní styl a techniky, které ovlivňují Brain maintenance a pomáhají předcházet chronickému stresu jako je jóga, meditace a techniky všímavosti.

Foto: FNUSA

 

MUDr. Kateřina Sheardová, Ph.D., bude reprezentovat Českou republiku v panelu Evropské neurologické akademie (EAN) pro demence. Mezi hlavní cíle, které chce v rámci této platformy propagovat, patří zejména zaměření se na klinicky dostupné časné biomarkery nemoci a posílení výzkumu rizikových faktorů vzniku demence spojených se životním stylem a jejich propagace jako preventivního opatření široké veřejnosti. Její odborné aktivity si můžeme připomenout i v rozhovoru na www.fnusa-icrc.org ZDE 

Foto ze setkání s novináři na Velvyslanectví Indické republiky: J.E. Hemant H Kotalwar, velvyslanec Indické republiky v České republice, neuroložka Kateřina Sheardová a Michael Vlček, certifikovaný lektor jógy; člen výboru nevládní organizace Jóga v denním životě.

 

Co všechno je jóga

Jóga není jen cvičení, ale komplexní systém pomáhající celkovému zdraví. Do něj patří i dietní doporučení a duchovní osobní rozvoj. A znovu nemůžeme nezmínit venkovní aktivity, a především také zaměření na správné dýchání. Kdo už jógu nějaký čas praktikuje, umí to, co většina z nás neumí - správně dýchat. Vědomé pohyby (ásány) se zapojením dechu zlepšují koncentraci a působí i proti depresi. A pozor - kladně působí na mozkové oblasti spojené s pamětí a imunitou.

„Dýchání s plným vědomím, koncentrace na dech," vysvětluje dr. Sheardová, „zlepšuje nervové oscilace v mozku a tím i paměť. (Arshamian Journal of Neuroscience, November 2018) Nosní dechové techniky zlepšují neuronální aktivitu, pomáhají udržet paměťové stopy a celkově posilují paměť. Mindfullness (všímavost) snižuje stres a zlepšuje imunitní profil."

Mgr. Jana Ulíková

Foto: archiv a autorka

......

Příště se spolu s Mgr. Janou Ulíkovou podíváme na problematiku ochrany paměti stravou, představíme si studii stárnutí a její výsledky - vliv SWB na atrofii mozku.

Zpět

PREVENCE KARDIO-VASKULÁRNÍCH CHOROB ONLINE

Od 29. května do 27. června 2024 můžete vystudovat odborný program kongresu KARDIO 2024, osvojit si aktuální poznatky z problematiky kardiovaskulárního zdraví, obohatit vaše poradenské programy v lékárně, seznámit se s novinkami lékárenského trhu nebo posílat své dotazy na přednášející tak, abyste měli takové informace, které pro vás budou využitelné v praxi. Na akreditovanou akci pro zaměstnance lékáren, kterou pořádá Healthcomm Professional, se můžete registrovat již nyní na www.healthcomm.cz/online-akce

STAN PROTI MELANOMU

Přijďte si zdarma a bez objednání vyšetřit pigmentová znaménka. Akce pro širokou veřejnost zaměřená na prevenci rakoviny kůže proběhne letos již po osmnácté. Generálním partnerem je lékárenská síť Dr. Max. V mobilních stanech vybavených nejmodernějšími dermatoskopy bude pro zájemce k dispozici nejen samotná diagnostika pigmentových znamének, ale také odborné poradenství ohledně vhodné ochrany před slunečním zářením. V loňském ročníku akce bylo vyšetřeno celkem 3 655 osob a odhaleno bylo 103 zhoubných nádorů. Stany se v dubnu 2024 otevřou vždy od 10 do 18 hodin: 22.–23. 4. Praha, Václavské náměstí; 29. 4. Brno, náměstí Svobody; 30. 4. Ostrava, Shopping Park Avion. Více na stan.denmelanomu.cz

LEGIONELÓZA NA VZESTUPU

Letos onemocnělo Legionelózou už 104 osob, meziročně nejvíc za posledních deset let. Odborníci ze SZÚ odhadují, že na vině může být častější snaha lidí ušetřit za ohřev vody. Bakterie Legionelly se množí velmi rychle při teplotách mezi 25 a 45 °C. Studenou vodu je proto potřeba držet pod 20 °C a teplou nad 50 - 60 °C s možností ji ještě přihřát, aby bakterie zahynuly. Bakterie Legionelly se šíří ve vodovodním potrubí, ale také klimatizací, aerosolem z domácích zvlhčovačů a fontán. Onemocnění obvykle začíná horečka, třesavka, bolení hlavy a svalová bolest. Následuje suchý neproduktivní kašel a bolesti na prsou a dochází k rychlému vývoji těžké formy pneumonie. K redukci bakterie ve vodě lze dojít pravidelnou spotřebou, termickou úpravou (teplota vody optimálně nad 55°C na všech místech systému) či chemickou dezinfekcí. Základem je ale pravidelná kontrola a údržba vodovodního systému.

SVĚTOVÝ DEN ZDRAVÍ 7. 4.

7. 4. 1950 vznikla Světová zdravotnická organizace – WHO (World Health Organization). Tento den je připomínkou, že bychom si měli neustále budovat a zlepšovat svou kvalitu života. Zároveň ukazuje, že se WHO neustále snaží o vymýcení různých nemocí, o snižování nemocnosti a úmrtí po celém světě. Činnost této organizace je zaměřena především na prevenci. 7. dubna se tedy zkuste zamyslet, kdy jste byli naposledy na preventivních prohlídkách a naplánujte si je! Ministr Zdraví, ideová a expertní interdisciplinární platforma spojující profesionály z různých oblastí, zjistila, že 14 % Čechů nepodstoupilo za posledních 10 let žádnou preventivní návštěvu u lékaře.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie