Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



JARNÍ START ORGANISMU



Jaro je krásné období roku, kdy se příroda probouzí k životu a slunce začíná hřát. Mnoho lidí se však v této době cítí unaveně a vyčerpaně, a to z různých příčin - vyčerpanosti po dlouhé zimě, změně denního režimu, alergie nebo i snahy zhubnout. Abychom ztracenou vitalitu získali zpět, je důležité dbát na pravidelný spánek, pitný režim, pohyb na čerstvém vzduchu a zdravou stravu, která obsahuje hodně zeleniny, ovoce a bílkovin. Nastartovat organismus pomohou i bylinky.

Jarní únava je známý pojem, který souvisí s náhlými změnami počasí a nedostatkem vitamínů ve stravě. Proč se s příchodem jara cítíme tak často unavení?

Příčinou může být střídání počasí, které je pro první jarní týdny typické. Organismus se snaží na změny reagovat, a tím se vyčerpává. Ze stravy navíc dostává méně živin a zdraví prospěšných látek, protože v obchodech ještě není dostatečný výběr čerstvých potravin bohatých na vitamíny.

Nedostatek živin v organismu můžeme nahradit i pomocí bylin

Také byliny obsahují stopové prvky, vitamíny a přispívají ke zlepšení zdravotních problémů.

„Největší množství těchto látek potřebných pro organismus mají gemmoterapeutika - zpracované zárodečné části rostlin. Ty nám navíc zvyšují imunitu, zlepšují činnost nervové soustavy a omlazují organismus," doporučuje bylinkářka Jarmila Podhorná.

Únavu může způsobit také změna v denním režimu. S tím, jak se den prodlužuje a lidé tráví více času venku, mají mnozí tendenci chodit později spát. Náročnější denní program pak může vyústit ve větší únavu a vyčerpání.

Dalším důvodem může být zhoršená kondice. V chladnějších měsících jsou lidé zvyklí jíst těžší a kalorické jídlo a nevěnují se cvičení tolik jako ve zbytku roku. Jakmile však přichází jaro, mnoho z nich začíná s dietami a snaží se zhubnout. Tato výrazná změna stravy, když se navíc spojí s cvičením, může být vyčerpávající.

Nezanedbatelný vliv mají i sezónní alergie, které trápí velkou část populace. Jaro je často spojováno s alergiemi na pyl a další látky v ovzduší. Tyto alergie mohou způsobit únavu a podráždění očí, což může vést k celkovému pocitu vyčerpání.

Čerstvé potraviny a zdravý spánek

Jarní únava může být pro mnoho lidí frustrující a omezující. Naštěstí existuje několik způsobů, jak se s ní vypořádat. Jedním z klíčových faktorů pro úspěšný boj proti jarní únavě je pravidelný spánek. Je důležité zajistit si jeho dostatek a také se snažit vstávat a usínat každý den v přibližně stejnou dobu. Pokud máte problémy se spánkem, můžete vyzkoušet relaxační techniky, například meditaci nebo hluboké dýchání.

Z přírodních prostředků pro kvalitní spánek se dá opět spolehnout na byliny. Ať už ve formě čaje či koncentrovanějších tinktur.

 „Bylin, které nám mohou pomoci zlepšit spánek, je hned několik. Nejvíce využívaná je třezalka, kozlík, ale největší účinky mají výtažky z pupenů - gemmoterapeutika - z lípy, bakopy a šišáku bajkalského. Ty zároveň přispívají k regeneraci nervové soustavy," říká bylinkářka.

Strava je dalším faktorem, který může pomoci bojovat proti jarní únavě. Jarní sezóna přináší do obchodů čerstvě vypěstované ovoce a zeleninu, které byste měli zařazovat do jídelníčku co nejčastěji. Snažte se jíst zejména celozrnné potraviny, zeleninu a ovoce, aby se vašemu tělu dostalo dostatek živin a energie. Pitný režim je také důležitý, proto pijte minimálně 8 sklenic vody denně.

Další důležitou součástí boje proti jarní únavě je minimalizování stresu a dostatek relaxace, která pomůže uvolnit napětí. Vyhněte se stresovým situacím a dělejte si během pracovního dne pravidelně přestávky. Pomoci zvýšit vaši vitalitu mohou rovněž pohyb a sluneční světlo. Pro posílení kondice je vhodné začít s pravidelným cvičením. Není nutné se hned pustit do tréninku na maraton, stačí lehká fyzická aktivita, jako je chůze nebo jóga, abyste se neodrovnali, ale příjemnou cestou zlepšili svoji kondici i náladu.

V některých případech může únavu organismu vyvolávat působení bakterií či chlamýdií.

 „Únava značí oslabená játra a tady můžeme využít hned několik bylin - ostropestřec, maralí kořen nebo jalovec. Pro zlepšení vitality jsou také vhodné adaptogeny z bylin - rozchodnice růžová, kozinec, kotvičník nebo kustovnice. Právě o kustovnici je známý fakt, že omlazuje organismus a zlepšuje kvalitu života," doporučuje bylinkářka Jarmila Podhorná.

Jaro v tradiční čínské medicíně

Podle tradiční čínské medicíny (TČM) vládne jaru prvek dřevo. Energie dřeva stoupá nahoru, do všech směrů a zajišťuje prostupnost organismu. Čchi dřeva pomáhá zbavit se nánosů zimy, postupně s rozumem a bez extrémů. Balzámem na hněv je laskavost. A hněv poškozuje játra. S příchodem jara je dobré zaměřit se na kondici jater a žlučníku. Játra řídí v těle proudění čchi a tělesných tekutin, mají na starosti průchod potravy a transport živin v našem těle. Jsou-li játra oslabená, trpíme nedostatkem energie (jarní únavou), problémy s trávením a vylučováním potravy. S přicházejícím jarem také měníme stravovací návyky, které jsme měli v období zimy a orientujeme se na lehčí stravu a menší množství. V TČM k jaru patří čerstvé, kyselé a zelené potraviny, například zelené rostlinky, luštěniny, mladý ječmen, naklíčená čočka, jarní cibulka, pažitka nebo listová zelenina. Játrům nesvědčí tučná strava, pečená a smažená jídla. Zkuste proto vaření v páře a jezte to, co na jaře právě roste. Vaše játra vám budou vděčná a jarní únava bude pro vás jen prázdný pojem.

Zdroje: www.nadeje-byliny.eu, www.tcm.cz

Zpět

NOVÝ ŘEDITEL SÚKL

MUDr. Tomáše Boráně jmenoval ministr zdravotnictví k 1. květnu 2024 novým ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Má mj. zajistit hladkou implementaci novely zákona o léčivech a zlepšení spolupráce se zástupci lékáren a dalšími aktéry lékového trhu. MUDr. Tomáš Boráň má zkušenosti z vědecké činnosti na Akademii věd ČR i akademické činnosti na 3. LF UK. Od roku 2009 je zaměstnán v SÚKL, naposledy na pozici ředitele sekce registrací léčiv. Od roku 2024 je také členem pracovní skupiny Ministerstva zdravotnictví pro posílení dostupnosti strategicky významných léčiv.

PREVENCE KARDIO-VASKULÁRNÍCH CHOROB ONLINE

Od 29. května do 27. června 2024 můžete vystudovat odborný program kongresu KARDIO 2024, osvojit si aktuální poznatky z problematiky kardiovaskulárního zdraví, obohatit vaše poradenské programy v lékárně, seznámit se s novinkami lékárenského trhu nebo posílat své dotazy na přednášející tak, abyste měli takové informace, které pro vás budou využitelné v praxi. Na akreditovanou akci pro zaměstnance lékáren, kterou pořádá Healthcomm Professional, se můžete registrovat již nyní na www.healthcomm.cz/online-akce

STAN PROTI MELANOMU

Přijďte si zdarma a bez objednání vyšetřit pigmentová znaménka. Akce pro širokou veřejnost zaměřená na prevenci rakoviny kůže proběhne letos již po osmnácté. Generálním partnerem je lékárenská síť Dr. Max. V mobilních stanech vybavených nejmodernějšími dermatoskopy bude pro zájemce k dispozici nejen samotná diagnostika pigmentových znamének, ale také odborné poradenství ohledně vhodné ochrany před slunečním zářením. V loňském ročníku akce bylo vyšetřeno celkem 3 655 osob a odhaleno bylo 103 zhoubných nádorů. Stany se v dubnu 2024 otevřou vždy od 10 do 18 hodin: 22.–23. 4. Praha, Václavské náměstí; 29. 4. Brno, náměstí Svobody; 30. 4. Ostrava, Shopping Park Avion. Více na stan.denmelanomu.cz

LEGIONELÓZA NA VZESTUPU

Letos onemocnělo Legionelózou už 104 osob, meziročně nejvíc za posledních deset let. Odborníci ze SZÚ odhadují, že na vině může být častější snaha lidí ušetřit za ohřev vody. Bakterie Legionelly se množí velmi rychle při teplotách mezi 25 a 45 °C. Studenou vodu je proto potřeba držet pod 20 °C a teplou nad 50 - 60 °C s možností ji ještě přihřát, aby bakterie zahynuly. Bakterie Legionelly se šíří ve vodovodním potrubí, ale také klimatizací, aerosolem z domácích zvlhčovačů a fontán. Onemocnění obvykle začíná horečka, třesavka, bolení hlavy a svalová bolest. Následuje suchý neproduktivní kašel a bolesti na prsou a dochází k rychlému vývoji těžké formy pneumonie. K redukci bakterie ve vodě lze dojít pravidelnou spotřebou, termickou úpravou (teplota vody optimálně nad 55°C na všech místech systému) či chemickou dezinfekcí. Základem je ale pravidelná kontrola a údržba vodovodního systému.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie