Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



JARNÍ DETOXIKACE ORGANISMU



PharmDr. Jana Strieglerová

Jaro je období, kdy se nejvíce mluví o detoxikaci organismu. S přibývajícím světlem a probouzející se přírodou přichází do lékárny více pacientů, kteří žádají rady a přípravky pro podporu detoxikace. Naše těla se musí zbavovat škodlivin neustále, nejen na jaře. Ale období jara k tomu více láká, a proto je dobré tuto snahu a chuť pacientů podpořit a poskytnout jim informace a podporu.

Zdravý životní styl je spojený s pravidelným pohybem a pobytem venku, pravidelným spánkem, vhodnými stravovacími návyky, dostatečným příjmem tekutin a eliminací stresových faktorů. Pokud jsou tyto činnosti běžnou součástí našich životů, organismus se lépe „čistí". Někdy se to lehce řekne, ale hůře realizuje. Každý z nás je někdy více, a někdy méně vystaven stresu, pracovnímu přetížení, nestíhání jídla nebo nedostatku spánku. Důležité je mít ve vědomí hodnoty, které jsou pro nás důležité, a k těm se vracet.

Jako tip pro doporučení vhodné a bezpečné detoxikační metody může být tzv. sulfátová kúra složená z trojkombinace Schűsslerových solí obsahujících sloučeniny síry. Je to kúra jemná, šetrná, podporuje vylučování toxinů z organismu a je vhodná i pro pacienty s chronickým onemocněním, kteří užívající více klasických léků.

Sulfátová kúra podporuje metabolizmus na úrovni mitochondrií. Sloučeniny síry zbavují pojivové tkáně a extracelulární prostor od nahromaděných toxinů. Podporují tvorbu žlučových kyselin, tudíž činnost jater, dále činnost slinivky a činnost tenkého i tlustého střeva. Působí na všechny vylučovací orgány: játra, ledviny, tlusté střevo i kůži. U chronických potíží kloubů (artrózy, artritidy) rozpouští usazeniny v kloubech.

Tato kúra je tvořena užíváním tří Schűsslerových solí:

Sůl č. 12 Calcium sulfuricum D6 podporuje látkovou výměnu a prokrvení orgánů. Působí podpůrně na orgány, které se na detoxikaci podílí - lymfatický systém, játra a žlučník, ledviny, střevo. Díky svým silným protizánětlivým účinkům se používá zejména u chronických hnisavých stavů.

Sůl č. 10 Natrium sulfuricum D6 se podílí na regulaci množství tekutin v organismu a podporuje vylučovací procesy prostřednictvím ledvin, střeva a kůže. Příznivě působí při tvorbě otoků a nadbytečném hromadění tekutin v těle.  Podporuje tvorbu žlučových kyselin a činnost slinivky.

Sůl č. 6 Kalium sulfuricum D6 ovlivňuje detoxikační procesy, podporuje vylučování toxických látek z organismu převážně kůží a sliznicemi a tvorbu žlučových kyselin.

Užívání a dávkování:

Ráno: sůl č. 12 Calcium sulfuricum D6

V poledne: sůl č. 10 Natrium sulfuricum D6

Večer: sůl č. 6 Kalium sulfuricum D6

Od každé soli 5 tablet, nechat volně rozpustit v dutině ústní. Pro intenzivnější efekt je možné dát tablety do sklenice horké vody a teplý roztok pomalu popíjet.

Tuto kúru je vhodné užívat po dobu 4 týdnů a po celou tuto dobu zvýšit příjem tekutin, zejména čisté vody. U chronických pacientů je vhodné tuto kúru s odstupem 2-4 týdnů zopakovat. U pacientů, kteří užívají dlouhodobě více klasických léků doporučuji tuto kúru nasazovat pravidelně 2x ročně.

Další soli, které je možné použít pro podporu detoxikačních procesů:

Sůl č. 9 Natrum phosphoricum D6 - reguluje acidobazickou rovnováhu v těle a je důležitým prostředkem pro řešení překyselení organismu. Podporuje také činnost lymfatického systému a metabolismus tuků.

Sůl č. 4 Kalium chloratum  D6 - tato sůl podporuje čištění sliznic. Užívá se ve fázi, kdy sliznice produkují exsudáty, které mohu mít i zánětlivý charakter (tvorba hlenů a výtoků). Podporuje činnost žláz a čištění krve.

Možnost, jak šetrně podpořit detoxikační procesy v těle je i užívání polykomponentního homeopatického přípravku Lymphomyosot, který má příznivý vliv na lymfatický systém, pomáhá při stagnaci lymfy a otocích dolních končetin. Dávkování: po dobu 3-4 týdnů užívat 3x denně 10 kapek.

Literatura:
1. Kellenberger, R., Kellenberger, Ch., Kopsche, F.: Minerální soli Dr. Schüsslera. Brána k tělesnému a duševnímu zdraví. Fontána, 2018.
2. Heepen, G. H.: Schüssler - Salze. GU, 2009. 

Inzerce

Lymphomyosot kapky
Složení: 100 g (= 105 ml, 1 ml = 22 kapek) roztoku obsahuje: Veronica officinalis D3 5,0 g, Equisetum hiemale D4 5,0 g, Sarsaparilla D6 5,0 g, Calcii phosphas D12 5,0 g, Natrii sulfas D4 5,0g, Fumaria officinalis D4 5,0 g, Levothyroxinum D12 5,0 g, Geranium robertianum D4 10,0 g, Ferresi iodidum D12 10,0 g, Gentiana lutea D5 5,0 g, Aranea diadema D6 5,0 g, Myosotis arvensis D3 5,0 g, Teucrium scorodonia D3 5,0 g, Pinus sylvestris D4 5,0 g, Scrophularia nodosa D3 5,0 g, Juglans regia D3 5,0 g, Nasturtium aquaticum D4 10,0 g. Indikace: Homeopatický léčivý přípravek užívaný tradičně v homeopatii ke zmírnění příznaků mírného zadržování tekutin, např. při zadržování tekutin před menstruací, dále při otocích dolních končetin nebo otocích lymfatických uzlin známého původu. Dávkování: Dospělí a dospívající starší 12 let :10 kapek 3× denně. Akutní potíže 10 kapek každou ½ až 1 hodinu, a to až 12× denně, poté běžné dávkování. Děti ve věku od 6 do 11 let: 7 kapek 3× denně. Akutní potíže 7 kapek každou ½ až 1 hodinu, a to až 12× denně, poté běžné dávkování. Děti ve věku od 2 do 5 let: 5 kapek 3× denně. Akutní potíže 5 kapek každou ½ až 1 hodinu, a to až 12× denně, poté běžné dávkování. Způsob podání: Po jídle (nejméně 15 minut). U dětí přidejte kapky do malého množství vody. Kontraindikace: Hypersenzitivita na léčivou látku (y) nebo na kteroukoli pomocnou látku. Zvláštní upozornění: Obsahuje 35% obj. etanolu, tj. 138 mg v jedné maximální dávce (10 kapek), což odpovídá do 2 ml vína, 4 ml piva. Škodlivý pro alkoholiky. Je nutno vzít v úvahu u těhotných a kojících žen, dětí a vysoce rizikových skupin, jako jsou pacienti s jaterním onemocněním nebo epilepsií. Interakce: Nejsou známy, vzhledem k homeopatickému ředění nepravděpodobné. Nežádoucí účinky: Velmi vzácně hypersenzitivní kožní reakce. Balení: 30 ml. Těhotenství a kojení: Není známo, že by homeopatické ředění látek obsažených v tomto přípravku bylo toxické během těhotenství a kojení. Držitel rozhodnutí o registraci: Biologische Heilmittel Heel GmbH, Dr. Reckeweg Straße 2-4, 76532 Baden-Baden, Německo. Datum poslední revize textu: 21.3.2019. Výdej léčivého přípravku možný bez lékařského předpisu. Není hrazen z prostředků veřejného zdravotního pojištění.

---

Název léčivého přípravku: Calcium sulphuricum/Natrium sulphuricum/Kalium sulphuricum DHU D5 - D30, tablety. Složení: Calcium sulphuricum/Natrium sulphuricum/Kalium sulphuricum, monohydrát laktózy, bramborový škrob, magnesium-stearát. Dávkování: 3x2 tablety. Perorální podání. Upozornění: Uchovávejte mimo dohled a dosah dětí. Homeopatický léčivý přípravek bez schválených léčebných indikací. Biochemické tablety podle Dr. Schüsslera No.12/No. 10/No. 6. Nepoužívejte po uplynutí doby použitelnosti. Používejte podle rady odborníka na homeopatii. Pokud si nejste jistý(á), poraďte se se svým lékařem nebo lékárníkem. Držitel rozhodnutí o registraci: Deutsche Homöopathie-Union DHU -Arzneimittel GmbH & Co. KG, Ottostraße 24, 76227 Karlsruhe, Německo.Výrobce: Schwabe Austria GmbH, Richard Strauss-Straße 13, 1230 Vídeň, Rakousko, Deutsche Homöopathie-Union DHU Arzneimittel GmbH & Co. KG, Ottostraße 24, 76227 Karlsruhe, Německo. Datum revize textu: 29.8.2019.


Zpět

PREVENCE KARDIO-VASKULÁRNÍCH CHOROB ONLINE

Od 29. května do 27. června 2024 můžete vystudovat odborný program kongresu KARDIO 2024, osvojit si aktuální poznatky z problematiky kardiovaskulárního zdraví, obohatit vaše poradenské programy v lékárně, seznámit se s novinkami lékárenského trhu nebo posílat své dotazy na přednášející tak, abyste měli takové informace, které pro vás budou využitelné v praxi. Na akreditovanou akci pro zaměstnance lékáren, kterou pořádá Healthcomm Professional, se můžete registrovat již nyní na www.healthcomm.cz/online-akce

STAN PROTI MELANOMU

Přijďte si zdarma a bez objednání vyšetřit pigmentová znaménka. Akce pro širokou veřejnost zaměřená na prevenci rakoviny kůže proběhne letos již po osmnácté. Generálním partnerem je lékárenská síť Dr. Max. V mobilních stanech vybavených nejmodernějšími dermatoskopy bude pro zájemce k dispozici nejen samotná diagnostika pigmentových znamének, ale také odborné poradenství ohledně vhodné ochrany před slunečním zářením. V loňském ročníku akce bylo vyšetřeno celkem 3 655 osob a odhaleno bylo 103 zhoubných nádorů. Stany se v dubnu 2024 otevřou vždy od 10 do 18 hodin: 22.–23. 4. Praha, Václavské náměstí; 29. 4. Brno, náměstí Svobody; 30. 4. Ostrava, Shopping Park Avion. Více na stan.denmelanomu.cz

LEGIONELÓZA NA VZESTUPU

Letos onemocnělo Legionelózou už 104 osob, meziročně nejvíc za posledních deset let. Odborníci ze SZÚ odhadují, že na vině může být častější snaha lidí ušetřit za ohřev vody. Bakterie Legionelly se množí velmi rychle při teplotách mezi 25 a 45 °C. Studenou vodu je proto potřeba držet pod 20 °C a teplou nad 50 - 60 °C s možností ji ještě přihřát, aby bakterie zahynuly. Bakterie Legionelly se šíří ve vodovodním potrubí, ale také klimatizací, aerosolem z domácích zvlhčovačů a fontán. Onemocnění obvykle začíná horečka, třesavka, bolení hlavy a svalová bolest. Následuje suchý neproduktivní kašel a bolesti na prsou a dochází k rychlému vývoji těžké formy pneumonie. K redukci bakterie ve vodě lze dojít pravidelnou spotřebou, termickou úpravou (teplota vody optimálně nad 55°C na všech místech systému) či chemickou dezinfekcí. Základem je ale pravidelná kontrola a údržba vodovodního systému.

SVĚTOVÝ DEN ZDRAVÍ 7. 4.

7. 4. 1950 vznikla Světová zdravotnická organizace – WHO (World Health Organization). Tento den je připomínkou, že bychom si měli neustále budovat a zlepšovat svou kvalitu života. Zároveň ukazuje, že se WHO neustále snaží o vymýcení různých nemocí, o snižování nemocnosti a úmrtí po celém světě. Činnost této organizace je zaměřena především na prevenci. 7. dubna se tedy zkuste zamyslet, kdy jste byli naposledy na preventivních prohlídkách a naplánujte si je! Ministr Zdraví, ideová a expertní interdisciplinární platforma spojující profesionály z různých oblastí, zjistila, že 14 % Čechů nepodstoupilo za posledních 10 let žádnou preventivní návštěvu u lékaře.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie