Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



JAKÉ PREPARÁTY NA PODPORU IMUNITY NAJDEME V LÉKÁRNÁCH?



Správně fungující imunita je především rovnováha všech jejích složek. Je to velmi složitý systém, a proto neexistuje univerzální preparát pro podporu imunity. Pasivní podporou imunity je, když dodáváme do organismu již hotové protilátky nebo aktivované bílé krvinky. Aktivní podporou imunity je, podáváme-li různě upravené antigeny, popř. alergeny (vakcíny), abychom vzbudili reakci imunitního sytému. Pro posílení imunity je důležitá celá řada vitaminů (A, skup. B, E, K, nejdůležitější je však vitamin C). Používají se i beta glukan, echinacea, enzymoterapie apod.

Jaké další látky máme v lékárně k dispozici?

Systémová enzymoterapie - jedná se v podstatě o směs enzymů (bílkovin ovlivňující procesy v organismu), které by měly vykazovat účinky protizánětlivé, proti otokům, dále pak rozpouštějí krevní sraženiny. V neposlední řade by měly vykazovat imunomodulační efekt a působit proti bolesti při dlouhodobějším užívání. Bohužel neexistují objektivní studie, které by tyto účinky podporovaly či vyvracely.

Probiotika - živé kultury, které ovlivňují především naši střevní mikroflóru. V preparátech vyhledáváme především tyto kmeny: Lactobacillus rhamnosus GG a Lactobacillus reuteri Protectis. Naše střevní mikroflóra pro náš organismus syntetizuje některé vitaminy skupiny K a B, snižuje hladinu cholesterolu, ovlivňuje vstřebávání živin a vápníku, má vliv na trávení a pohyb střev. Je doporučeno nasadit probiotické kapky u dětí již od narození, snižuje se tím riziko autoimunitních chorob, alergií a děti s mikroflórou v rovnováze i lépe prospívají.

Přípravky z propolisu - propolis je včelí produkt, u kterého nejsme schopni přesně definovat jeho složení. Včely si s upraveným propolisem nejčastěji opravují svůj úl. Skládá se nejčastěji z éterických olejů, vosků a pryskyřic. Propolis by měl urychlovat léčení a zrychlit reparační procesy v organismu. Účinkuje protizánětlivě a je vhodný na léčbu aft a zánětů v dutině ústní. Propolis se dá použít i při problémech s trávením.

Nukleotidy - jedná se o základní stavební kameny DNA a RNA, proto se účastní všech opravných a regeneračních procesů v jádru buňky. Doplňky stravy na českém trhu obsahují kromě nukleotidů i vitaminy a minerály, často vitamin C, u kterého je dokázáno zdravotní tvrzení, že je vhodný ke snížení míry únavy a vyčerpání a přispívá k normální funkci imunitního systému.

Bakteriální imunomodulátory - stimulují jak nespecifickou, tak specifickou imunitu. V řádech dnů se projeví zvýšenou tvorbu enzymů, slin, hlenů. Dochází tedy ke snížení propustnosti naší mechanické bariéry (první obranné linie). Později se začínají tvořit i protilátky, nám dobře známé imunoglobuliny. Léčivé přípravky zmíněny výše se nasazují až po konzultaci s lékařem, který zváží rizika a benefity imunoterapie.

Rostlinné imunomodulátory

Třapatka nachová (Echinacea purpurea) - rostlina známá již od pradávna a rozšířená mezi indiánskými kulturami. Echinacea umí zkrátit dobu trvání nachlazení a chřipky, utlumí bolesti v krku, kašel a horečku. Indiáni listy a kořeny echinacey žvýkali a používali třapatku jako lék na bolest zubů, případně jako odvar na hojení ran.

Česnek kuchyňský (Allium sativum) - česnek má blahodárné účinky na naši imunitu, dále snižuje hladinu cholesterolu a krevní tlak, zlepšuje trávení. Naši předci ho používali jako přírodní antibiotikum a již staří Římané ho používali jako afrodiziakum.

Dále se používá aloe vera, ženšen, čajovník, případně černý bez.

Imunoglukany - nejčastěji zastoupenou skupinou jsou beta-glukany, které se nacházejí ve stěně hub (např. hlíva ústřičná). Jedná se o složité cukry, u kterých byl prokázán imunomodulační účinek. Dále beta-glukany vykazují antioxidační účinky, snižují krevní cukr a cholesterol. Správně zvolený imunoglukan (obsahující větší molekulu a chemicky čistý) disponuje také účinkem protinádorovým, antibakteriálním, antivirovým či působením proti parazitům a zvyšuje se jeho imunomodulační aktivita.

Závěr

Každý potenciální pacient by měl v sezonách zvýšeného rizika infekce (říjen až konec prosince a březen až květen) dodržovat některá opatření na snížení tohoto rizika. Zdravá strava, zdravý životní styl, přiměřený pohyb a částečné otužování by měly být jakýmsi základem, od kterého se člověk může odpíchnout. Často je vhodné přidat i některé doplňky stravy volně dostupné v lékárnách, s výběrem pomůže lékárník nebo farmaceutická asistentka. Léčivé přípravky a cílená imunoterapie patří pouze a jen do rukou lékaře.

 

PharmDr. Ondřej Žák

Síť lékáren Moje lékárna

Zpět

ČERNÝ KAŠEL AKTUÁLNĚ

Do ISIN bylo v období od 1. 1. 2024 do 24. 3. 2024 nahlášeno celkem 4253 případů pertuse. Nejvíce případů podle zprávy SZÚ hlásí kraje: Jihočeský (780x) a Středočeský (634x), následuje Vysočina (512x) a hl. m. Praha (458x), nejméně případů hlásí Olomoucký (80x) a Karlovarský (30x) kraj. Z celkového počtu letošních případů je 73 % očkovaných. Očkování u dětí je v ČR hrazeno z veřejného zdravotního pojištění. V rámci přeočkování v dospělosti přispívají na očkování zdravotní pojišťovny. Nejvíce ohroženou skupinou jsou děti do jednoho roku. Ministerstvo zdravotnictví doporučuje přeočkování u dospělých osob pohybujících se kolem dětí a těhotným ženám. Dále je očkování doporučeno také osobám se sníženou imunitou, chronickým onemocněním a zdravotníkům. Dle doporučení České vakcinologické společnosti ČLS JEP je možno, po dobu omezené dostupnosti vakcín Adacel a Boostrix, využít pro očkování proti černému kašli u dospělých i vakcínu Adacel Polio.

BRNĚNSKÝ PHARMACY EVENT

První dva fyzické kongresy pořádá Healthcomm Professional 10. dubna 2024 v brněnském hotelu OREA - VORO. Zaregistrujte se na dopolední nebo odpolední event, které jsou určené pro lékárníky, farmaceutické asistenty a další nelékařské zdravotnické profesionály. Dopolední event: 10. 4. 2024 od 8:45 do 13:30; Odpolední event: 10. 4. 2024 od 14:00 – do 19:30. Těšit se můžete na komentovanou VR prohlídku lidského žaludku s MUDr. Matejem Kuchárem, na praktickou přednášku „Fyzioterapie pro pracovníky v lékárně“, prof. RNDr. Jan Krejsek, CSc. pohovoří na téma „Astma u dospělého člověka“ a přínosné bude pro vás také sdělení MUDr. Pavla Smažíka o vlivu orálního zdraví na celkové zdraví organismu. Prvních 100 předregistrovaných získá při registraci v hotelu speciální taštičku s dárkem od Healthcommu. Pro registraci zdarma můžete použít kód od Magazínu a Educommu: EDU24. Více na https://www.healthcomm.cz

ATRAKTIVNÍ TÉMATA BŘEZNOVÉHO ON-LINE KONGRESU

Odstartovala první letošní akreditovaná akce pro lékárníky a farmaceutické asistenty - VIII. 3D 360° kongres Healthcomm Professional – Berlin, v jehož on-line prostředí můžete studovat přednášky od 13. března 2024 až do 14. dubna 2024. Registrace je dostupná prostřednictvím tlačítka "Přihlášení" na webu www.healthcomm.cz v sekci „ONLINE AKCE“. Máte možnost vybrat si mezi slovenskou nebo českou registrací. Kongres je spuštěný online na dobu 30 dní, a odborný obsah je akreditován u ČLnK, ČKFA, SKMTP a POUZP. Velkým lákadlem jsou atraktivní témata přednášek: Jarní detoxikace pomocí léčivých hub a rostlin, Imunologie člověka s důrazem na alergický zánět, Doplňky stravy pro kojící ženy, Regulace reklamy na léčivé přípravky či problematika funkční zácpy aj. Předešlého on-line kongresu se zúčastnilo přes 1500 účastníků. Využít můžete také kód MAG24 pro volný vstup. ČLnK ohodnotila celý odborný program celkem 13 body, vystudovat ale můžete i samostatné bloky za příslušný počet bodů do systému CV.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie