Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



JAK SPRÁVNĚ UCHOVAT ZÁSOBY?



„Obecně platí, že místo pro skladování potravin by mělo být vzdušné, větratelné, suché, ale přitom v chladu," prozrazují úvodem odborníci z Everli.

Ve skříňce kuchyňské linky jsou nejčastěji uchovány potraviny jako káva, čaj, cereálie, mouka, cukr či koření. Jsou to potraviny, kterým stačí být především v suchu. K praktickému uložení a pro lepší organizaci i uchování potravin, můžete nakoupit nejrůznější dózy či sáčky s uzavíráním na zip. Zabráníte tak nepříjemnému míchání pachů, kdy aromatickým kořením například načichne čaj, ale prodloužíte tak i trvanlivost potravin.

„Do této zóny patří i pečivo. Chléb vždy uchovávejte mimo sáček z obchodu. Patří do chlebníku. Nebojte se ho zabalit pouze do kuchyňské utěrky. Je to daleko lepší způsob než v sáčku, který je neprodyšný a způsobí zplesnivění. Rohlíky ovšem v sáčku zůstat mohou, v utěrce by brzy ztvrdly," shodují se shoppeři z EVERLI. 

Řešení většiny problémů: LEDNIČKA!

Jedním z nejběžnějších a nejvděčnějších způsobů je uchování potravin v chladu. V lednicích často bývá nápověda v podobě grafického znázornění potravin, které do dané police patří.

„Teplota v lednici by se měla pohybovat kolem 5 °C a v mrazničce kolem -18 °C. Dnešní lednice ale umí s teplotou pracovat více, a tak se teploty v horní části mohou lišit od spodní, i od boxu ve dveřích," říkají shoppeři.

Do horních polic, kde je nejmenší vlhko, budeme ukládat potraviny jako jsou vajíčka, zbytky uvařených pokrmů, dezerty a produkty, na kterých je označení vyloženě vybízející k uchování v chladu. Výše je zároveň vyšší teplota, která pomáhá optimálně k uchování takovýchto potravin. Do nižších polic s nižší teplotou ukládáme čerstvé maso. Nízká teplota je velmi důležitá! Zabrání se tak množení a míchání organismů z mléčných a masných produktů. Níže už bývají boxy na ovoce a zeleninu. Ovoce a zeleninu vždy skladujte odděleně, kvůli přenosu pachů a plísní. Sezónní zeleninu a ovoce si pak můžete dopřát celoročně uchováním v mrazáku, kdy díky rychlému a šokovému zmražení neztrácí potravina podíl vitaminů.

Nejteplejším místem jsou dveře ledničky. Budeme sem tedy ukládat spíše nápoje či různá dochucovadla, které vyžadují pouze mírné chlazení.

Co do lednice nepatří!

„Rajčata ani olivový olej do lednice nepatří, mají se uchovávat v pokojové teplotě. Nepatří tam ani tropické ovoce jako je ananas, banán či mango. Tyto potraviny by mohly vlivem chladu ztratit chuť. Stačí jim chladnější místo či ošatka v kuchyni. Do lednice nepatří ani červené víno," upozorňují odborníci z EVERLI

......

Datum použitelnosti (Spotřebujte do...)
Bývají tak označeny potraviny, které rychle podléhají zkáze, například jogurty, ryby, drůbež. Takové výrobky by měl výrobce označit i doporučeným způsobem uchování.

 

Minimální trvanlivost
Datum, do kterého se doporučuje potravina zkonzumovat. Zajímavé určitě je, že i potraviny s prošlým datem minimální trvanlivosti lze nadále v řetězcích prodávat. Musí být ovšem patřičně označeny a od ostatního zboží odděleny. 

......

 

Ať už ve spíži, lednici, či kuchyňské skříňce, dodržujte pořádek. Nakupte si různé dózy, štítky. Jednou za čas své zásoby zkontrolujte. Čerstvě nakoupené potraviny ukládejte vždy za ty již uložené.

Jak je to s cukrovím?

Cukroví uchovávejte v suchu, chladu a temnu. Cukroví ustelte do ubrousků či pečícího papíru. Poslední vrchní vrstvu nezapomeňte zakrýt. Alobal můžete využít k tomu, aby cukroví „nenačichlo" od jiných potravin. Roli hraje i správný výběr nádoby pro uchování. Věděli jste, že perníkům je nejlépe v plechovém boxu, lineckému v papírové krabici a kokoskám v papírovém sáčku na suchém místě?

Tipy na závěr

  • Mražené potraviny v obchodě vkládejte do košíku jako poslední a doma je ukládejte jako první!
  • Rozporcované ovoce i zeleninu vždy balte do potravinářské fólie, prodloužíte tak životnost.
  • Do papírového sáčku uschovejte houby, ten následně uložte do police. Brambory a batáty patří také do papírového sáčku, ty ale nejlépe uložíme do temné místnosti.
  • Bylinky se stonky ve vodě a lehce zabalené uchovávejte na lince.
  • Parmazán zabalte do pečícího papíru.
  • Zázvor, fazolky či tmavý listový salát zabalte do ubrousku a poté do sáčku na zip.
  • Do lednice nedávejte pokrmy ihned po uvaření, nechte je nejprve vychladnout.
  • Do pravidelného úklidu domácnosti zařaďte i omytí a dezinfekci lednice.
  • Při zamrazování odstraňte ze sáčku vzduch.

Zdroj: Kašpar PR

Zpět

ČESKO ZASÁHLA VLNA ŽLOUTENKY

V ČR přibývá nemocných se žloutenkou typu A i C. Loni testy odhalily hepatitidu C u 1 452 osob – nejvíce za posledních deset let. Do konce srpna letošního roku přibylo dalších 935 případů. Současně se ale navíc objevila plošná epidemie žloutenky A. Od začátku roku bylo hlášeno 1 348 nemocných, což je několikanásobně více než v předchozích letech. „Naše populace je vůči viru hepatitidy A velmi vnímavá, protože od poslední velké epidemie v roce 1979 uplynulo více než 45 let. Většina lidí se tak s virem nikdy nesetkala a nemá protilátky. Proto je ohrožena prakticky celá společnost,“ říká MUDr. Pavel Dlouhý, předseda Společnosti infekčního lékařství ČLS JEP. Hepatitida A má akutní průběh s příznaky podobnými chřipce (únava, teplota, nechutenství, nevolnost, bolesti břicha), následně zežloutne kůže a bělmo očí. Žloutenka typu C naopak postupuje nenápadně a roky ničí játra. Řada lidí tak o své infekci vůbec neví, protože onemocnění probíhá bez bolesti a bez výraznějších příznaků. Testování na hepatitidu C provádějí praktičtí lékaři i specialisté. Anonymně a zdarma je možné nechat se otestovat také v checkpointech, které fungují po celé republice. Vyšetřuje se zde HIV, hepatitida C a syfilis. Hepatitida A se zde netestuje – pokud má člověk podezření na infekci virem hepatitidy A, musí se obrátit na svého praktického lékaře.

ZA VŠÍM HLEDEJ IMUNITU

Druhý tematický on-line kongres tohoto roku spustila společnost Healthcomm Professional 3. 9. 2025. Na webu www.healthcomm.cz poběží celých 30 dní. 2D tematický on-line kongres IMUNITA je určen všem lékárníkům, farmaceutickým asistentům a dalším nelékařským zdravotnickým profesionálům z celého Česka i Slovenska. Akreditováno u ČLnK, ČKFA, POUZP a SKMTP. Stále se můžete registrovat. Využijte kód pro přihlášení PHAR25IM a vstup v hodnotě 1000 Kč máte zcela zdarma.

SVĚTOVÝ DEN SEXUÁLNÍHO ZDRAVÍ

S datem 4. září je spojen Světový den sexuálního zdraví (World Sexual Health Day), který od roku 2010 vyhlašuje a celosvětově propaguje World Association for Sexual Health - organizace na podporu sexuálního zdraví jako základního lidského práva. Motto pro rok 2025 zní: „Sexuální spravedlnost: Co pro to můžeme udělat?“ Sexuologický ústav VFN se k letošnímu Světovému dni připojuje zveřejněním edukačních materiálů na webu a sociálních sítích, zahájením kampaně k otevření nízkoprahového Centra psychosexuální pomoci a současně i nabídkou bezplatné anonymní on-line konzultace pro nové zájemce během září 2025. Pro zajištění prvního kontaktu funguje specifická e-mailová adresa: SexPomoc@vfn.cz. Tato možnost slouží jako první vstupní brána pro klienty, kteří se často nacházejí v psychosexuální krizi a potřebují anonymitu.

OČKOVÁNÍ V BENU LÉKÁRNÁCH

Pilotní projekt preventivního očkování proti chřipce proběhne v oddělených konzultačních místnostech Center prevence s poradenstvím v rámci vybraných lékáren BENU v Praze, Brně a Ostravě. Očkování bude provádět vždy praktický lékař, a to během říjnových víkendů od 4. do 26. 10. 2025 v čase 10-18 hodin. Cena za očkovací látku a její aplikaci bude 629 Kč. Pacient bude hradit platbu na místě v lékárně. Očkování proti chřipce mají z veřejného zdravotního pojištění plně hrazeno pouze pojištěnci nad 65 let a zákonem stanovené skupiny. Od 1. září 2025 si mohou dospělí samoplátci ve věku 18–65 let rezervovat termín očkování proti chřipce prostřednictvím webových stránek benuprevence.cz

DOPORUČUJEME