Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



JAK SPRÁVNĚ UCHOVAT ZÁSOBY?



„Obecně platí, že místo pro skladování potravin by mělo být vzdušné, větratelné, suché, ale přitom v chladu," prozrazují úvodem odborníci z Everli.

Ve skříňce kuchyňské linky jsou nejčastěji uchovány potraviny jako káva, čaj, cereálie, mouka, cukr či koření. Jsou to potraviny, kterým stačí být především v suchu. K praktickému uložení a pro lepší organizaci i uchování potravin, můžete nakoupit nejrůznější dózy či sáčky s uzavíráním na zip. Zabráníte tak nepříjemnému míchání pachů, kdy aromatickým kořením například načichne čaj, ale prodloužíte tak i trvanlivost potravin.

„Do této zóny patří i pečivo. Chléb vždy uchovávejte mimo sáček z obchodu. Patří do chlebníku. Nebojte se ho zabalit pouze do kuchyňské utěrky. Je to daleko lepší způsob než v sáčku, který je neprodyšný a způsobí zplesnivění. Rohlíky ovšem v sáčku zůstat mohou, v utěrce by brzy ztvrdly," shodují se shoppeři z EVERLI. 

Řešení většiny problémů: LEDNIČKA!

Jedním z nejběžnějších a nejvděčnějších způsobů je uchování potravin v chladu. V lednicích často bývá nápověda v podobě grafického znázornění potravin, které do dané police patří.

„Teplota v lednici by se měla pohybovat kolem 5 °C a v mrazničce kolem -18 °C. Dnešní lednice ale umí s teplotou pracovat více, a tak se teploty v horní části mohou lišit od spodní, i od boxu ve dveřích," říkají shoppeři.

Do horních polic, kde je nejmenší vlhko, budeme ukládat potraviny jako jsou vajíčka, zbytky uvařených pokrmů, dezerty a produkty, na kterých je označení vyloženě vybízející k uchování v chladu. Výše je zároveň vyšší teplota, která pomáhá optimálně k uchování takovýchto potravin. Do nižších polic s nižší teplotou ukládáme čerstvé maso. Nízká teplota je velmi důležitá! Zabrání se tak množení a míchání organismů z mléčných a masných produktů. Níže už bývají boxy na ovoce a zeleninu. Ovoce a zeleninu vždy skladujte odděleně, kvůli přenosu pachů a plísní. Sezónní zeleninu a ovoce si pak můžete dopřát celoročně uchováním v mrazáku, kdy díky rychlému a šokovému zmražení neztrácí potravina podíl vitaminů.

Nejteplejším místem jsou dveře ledničky. Budeme sem tedy ukládat spíše nápoje či různá dochucovadla, které vyžadují pouze mírné chlazení.

Co do lednice nepatří!

„Rajčata ani olivový olej do lednice nepatří, mají se uchovávat v pokojové teplotě. Nepatří tam ani tropické ovoce jako je ananas, banán či mango. Tyto potraviny by mohly vlivem chladu ztratit chuť. Stačí jim chladnější místo či ošatka v kuchyni. Do lednice nepatří ani červené víno," upozorňují odborníci z EVERLI

......

Datum použitelnosti (Spotřebujte do...)
Bývají tak označeny potraviny, které rychle podléhají zkáze, například jogurty, ryby, drůbež. Takové výrobky by měl výrobce označit i doporučeným způsobem uchování.

 

Minimální trvanlivost
Datum, do kterého se doporučuje potravina zkonzumovat. Zajímavé určitě je, že i potraviny s prošlým datem minimální trvanlivosti lze nadále v řetězcích prodávat. Musí být ovšem patřičně označeny a od ostatního zboží odděleny. 

......

 

Ať už ve spíži, lednici, či kuchyňské skříňce, dodržujte pořádek. Nakupte si různé dózy, štítky. Jednou za čas své zásoby zkontrolujte. Čerstvě nakoupené potraviny ukládejte vždy za ty již uložené.

Jak je to s cukrovím?

Cukroví uchovávejte v suchu, chladu a temnu. Cukroví ustelte do ubrousků či pečícího papíru. Poslední vrchní vrstvu nezapomeňte zakrýt. Alobal můžete využít k tomu, aby cukroví „nenačichlo" od jiných potravin. Roli hraje i správný výběr nádoby pro uchování. Věděli jste, že perníkům je nejlépe v plechovém boxu, lineckému v papírové krabici a kokoskám v papírovém sáčku na suchém místě?

Tipy na závěr

  • Mražené potraviny v obchodě vkládejte do košíku jako poslední a doma je ukládejte jako první!
  • Rozporcované ovoce i zeleninu vždy balte do potravinářské fólie, prodloužíte tak životnost.
  • Do papírového sáčku uschovejte houby, ten následně uložte do police. Brambory a batáty patří také do papírového sáčku, ty ale nejlépe uložíme do temné místnosti.
  • Bylinky se stonky ve vodě a lehce zabalené uchovávejte na lince.
  • Parmazán zabalte do pečícího papíru.
  • Zázvor, fazolky či tmavý listový salát zabalte do ubrousku a poté do sáčku na zip.
  • Do lednice nedávejte pokrmy ihned po uvaření, nechte je nejprve vychladnout.
  • Do pravidelného úklidu domácnosti zařaďte i omytí a dezinfekci lednice.
  • Při zamrazování odstraňte ze sáčku vzduch.

Zdroj: Kašpar PR

Zpět

V LISTOPADU DO BRATISLAVY

Srdečně zveme lékárníky, farmaceutické asistenty a ostatní nelékařské profese z oboru zdravotnictví, z celé ČR i SK, na poslední on-line kongres z dílny Healthcomm Professional. V kulise Slovenska – sousední země s krásnou přírodou a s námi propojenou farmaceutickou historií se účastníci budou moci ponořit do virtuálního 3D prostředí a objevovat odborný i doprovodný program inspirovaný slovenskou farmaceutickou tradicí. Studujte tam, kde se moderní technologie potkává s kvalitním odborným obsahem. Kongres Bratislava startuje 12. listopadu a poběží do 11. prosince 2025. Odborný obsah on-line kongresu je akreditován na 30 dní u ČLnK, ČKFA, POUZP a SKMTP. Registrujte se jednoduše prostřednictvím tlačítka „Přihlášení“ na webu www.healthcomm.cz a s využitím kódu PHAR25SL získejte vstup zdarma. Registrovat se můžete také přes banner na Magazínu.

VAKCÍNY JSOU NA CESTĚ

Vysoký počet nakažených hepatitidou A (VHA) zvedl zájem o očkování. V ČR se tak „vyočkovaly“ zásoby pro standardní sezónu. V letošním roce bylo první dávkou naočkováno již téměř 150 tisíc osob, což je trojnásobek oproti předchozímu roku. A nejsme jedinou evropskou zemí potýkající se s vyšším výskytem VHA, což vedlo k celoevropskému nárůstu poptávky po vakcínách. Podle ministra Válka zajistilo proto Ministerstvo zdravotnictví ve spolupráci s partnery mimořádně přes 200 tisíc očkovacích dávek proti VHA, a to i díky funkční koordinační lékové skupině se zástupci SÚKLu, lékárníků a distributorů. Během pěti týdnů dorazí do ČR dalších 125 tisíc vakcín proti hepatitidě A.

PRVNÍ ČESKÉ DÍTĚ ZE ZKUMAVKY SLAVÍ 43. NAROZENINY

4. listopadu 1982 se zásluhou týmu vedeného prof. MUDr. Ladislavem Pilkou ve FN Brno narodilo první československé „dítě ze zkumavky. Práce prof. Pilky znamenala průlom nejen pro českou medicínu, ale i pro celý tehdejší východní blok. Dnes se díky metodám asistované reprodukce narodí v ČR přibližně pět tisíc dětí ročně, což je přibližně 5 % všech narozených dětí. Zatímco v době prvního úspěchu se asistovaná reprodukce prováděla v improvizovaných podmínkách, současná medicína využívá špičkové technologie a nové vědecké přístupy. V laboratořích se postupně objevuje i umělá inteligence, která pomáhá embryologům hodnotit kvalitu spermií a embryí.

SZÚ MÁ 100 LET

5. listopadu 2025 uplyne 100 let od chvíle, kdy byl slavnostně otevřen Státní zdravotní ústav v Praze (SZÚ). Vznikl v čase, kdy bylo Československo poznamenáno následky první světové války a čelilo mimo jiné vysokému výskytu infekcí včetně tuberkulózy, která byla dlouhá léta hlavní příčinou úmrtí v populaci. Proto se již za prvního ministra zdravotnictví samostatného Československa, lékaře a politika Vavra Šrobára, zrodila myšlenka na vybudování instituce, která bude dbát o veřejné zdraví. Již od ledna 2025 se zájemci o historii i současnost SZÚ mohou podívat na speciální webové stránky: https://100let.szu.cz

DOPORUČUJEME