Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



JAK SE VÁM LÍBÍ ONLINE KONGRES Z USA A KANADY?



V pořadí již šestý online kongres Healthcomm Professional v prostředí 3D 360° je tentokrát ze států USA a Kanady. Navazuje tak na tradici, která vznikla v době covidové, kdy nebylo možné ani cestovat, ani se zúčastňovat kontaktních akcí. Online akce se staly nedílnou součástí vzdělávacího procesu a i po rozvolnění epidemických opatření se stále těší velké oblibě u studujících lékárníků, farmaceutických asistentů, lékařů i ostatních nelékařských profesí. A i když se hranice opět otevřely, není na škodu se virtuálně prolétnout celým světem. Připomenout si české stopy na mapě, historii přípravků, které se na náš trh dostaly právě z Kanady nebo USA, v Síni poznání narazit na velikány světové vědy, kteří pro medicínu a farmacii udělali revoluční počiny. Nechat do sebe nasát atmosféru tradic, kultury a poznání zemí, kam se mnozí ani nepodívají...

Times Square je foyer VI. Kongresu Healthcomm Professional v prostředí 3D 360°.

V reálu představuje jednu z nejznámějších turistických atrakcí New Yorku a je přezdívána „křižovatkou světa" (Crossroads of the World). Účastníci ve virtuálním světě kongresu zde mohou najít intuitivní videa partnerů kongresu, nebo se mohou pobavit a poučit při alternativě hry Riskuj. 

 

...a / nebo třeba ano, protože je prostředí nadchne a dají se jím inspirovat.

Ale zásadní je vždy odborný program, který nehledě na místopis, kam je kongres směřován, má sloužit k rozvoji vzdělání účastníků. Na vystudování 9 odborných přednášek programu VI. 3D 360° kongresu USA & Kanada mají účastníci necelý měsíc (6. 3. - 2. 4. 2023), výhodou je, že se mohou po registraci kdykoli připojit a své studium si časově i preferenčně rozložit. A to vše v pohodlí domova nebo tam, kde je jim to příjemné.

Pokud účastník absolvuje všechny akreditované přednášky a splní jednotlivé závěrečné testy na min. 75 %, získá 9 bodů od ČLnK do systému celoživotního vzdělávání. Česká komora farmaceutických asistentů garantuje kongres pro farmaceutické asistenty. Akce je též garantována Profesní a odbornou unií zdravotnických pracovníků, je tedy určená pro všeobecné zdravotní sestry a další nelékařské zdravotnické profese. 

Síni poznání si účastníci připomenou významné ženy americké farmacie a v krátkých medailoncích se dozví zásadní objevy lékárníků a lékařů za „velkou louží", které ovlivnily na dlouhou dobu svět medicíny a farmacie. Víte, kdo stál u zrodu první antikoncepční pilulky? Kolikrát měnila Coca-Cola svoje složení a proč? Kdo vyvinul vakcínu proti dětské obrně?

 

Je pro účastníky prostředí kongresu příjemné a platforma intuitivní?

Co se jim na VI. 3D 360° kongresu USA & Kanada líbí nejvíce a kde tráví nejvíce času?

Vyhovuje jim časový rámec, který je k vystudování nastavený?

Doporučili by kongres kolegovi? Jaké další funkce by na platformě přivítali?

Jsou informace a poznatky využitelné v jejich praxi a v čem spatřují největší benefity této formy edukace?


Přinášíme odpovědi přímých účastníků.

..........................................

Prim. MUDr. Marek Hakl Ph.D., Centrum léčby bolesti Medicinecare Brno (lektor)

Prostředí kongresu je velmi příjemné, přednášky shledávám jako velmi přínosné. Celá platforma je velmi dobře a profesionálně zpracovaná. Cílem platformy je edukace odborné veřejnosti se zájmem o zvolenou problematiku. Časový rámec je zvolený velmi vhodně, délka přednášek je naprosto vyhovující. Na jedné straně umožňuje přinášet opravdu přehledné informace o zvolené problematice, na druhou stanu není příliš dlouhá a nevede k únavě posluchačů. Dle mého názoru jsou přednášky velmi profesionálně zpracovány, stejně tak byl i výborný výběr řečníků, kteří jsou opravdu odborníky ve svém oboru. Nevidím důvod k jakýmkoliv úpravám v této oblasti.

Jednoznačně bych přednášky doporučil kolegům. Jedná se o velmi dobře zpracované prezentace, které obohacují posluchače ve zvolené problematice. Zároveň on-line forma umožňuje zapojení velkého počtu posluchačů, aniž by museli cestovat mimo svůj domov. Doporučoval bych v těchto aktivitách nadále pokračovat.

Prezentace jsou tvořeny odborníky přímo z praxe, a těm se podařilo vystihnout nejdůležitější informace, které jsou odborným přínosem pro nás všechny. Prezentace neobsahují zbytečný „balast", který by odváděl pozornost, ale jsou připraveny přesně na požadavky posluchačů. Výběr řečníků byl velmi dobrý. 

..........................................

J. V., vedoucí lékárnice, Příbram (účastnice kongresu)

On line kongresy Healthcomm navštěvuji pravidelně. Kromě přednášek se mi velice líbí, že si tým pracovníků dá práci s přípravou doprovodného programu, kde se dozvíme další zajímavosti. Prostředí je velice příjemné, intuitivní, dobře se pracuje ve všech částech kongresu. V případě problému nebo nějaké nejasnosti stačí napsat zprávu a rada i pomoc je tu. Reakce je okamžitá, všechno bezvadně zajištěno.

Studovat přednášky mohu dle své libosti, časová nabídka je velkorysá. Přednášky jsou vždy částečně nové a částečně jsou zastoupená opakovaná témata. Není na škodu, že si můžeme zopakovat už známé, jelikož toto je často uloženo hluboko. V dnešní době, kdy se denně na nás valí spousta informací a úkolů, nejen profesních, je opakování k užitku. Nesporná je výhoda studia kdykoliv a kdekoliv. Jediné mínus pro mne je v tom, že mi chybí kontakt s kolegyněmi. Pracuji v lékárně sama a na fyzických kongresech je možno popovídat i o strastech a slastech práce všedního dne.

Projekt on line kongresu jen a jen chválím a vřele doporučuji všem. Dozvím se spoustu informací nejen z farmacie. Týmu přeji hodně dalších dobrých nápadů a hodně sil k jejich naplnění. Tento tým pro nás dělá důležitou práci i s ohledem na sběr bodů do kontinuálního vzděláván. Díky tomu dnes nikdo nemůže říci, že nemá možnost tyto body získat, že je málo příležitostí.

..........................................

Veronika Luňáková, tajemnice ČKFA (partner kongresu)

Platforma a vůbec celé provedení kongresu je velmi intuitivní, což považuji při online akcích za podstatný prvek. Jako pozitivní vnímám široký výběr přednášek a abstraktů k jednotlivým tématům a spoustu dalších zajímavých interaktivních odkazů.

Virtuální prostředí kongresu je pro ČKFA velmi komfortní a představě možnosti prezentace nám uvedený formátu vyhovuje. Věříme, že farmaceutičtí asistenti i jejich fanoušci si stánek ČKFA vyhledají a prohlédnou!

Pro praxi farmaceutických asistentů jsou důležité odborné poznatky i témata z oblasti sociálně komunikační aj. Mnohé z nich lze ale využít i v osobním životě jako např. přednáška MUDr. Vladimíra Kmocha: Závislost na sociálních sítích. Na 3Dkongresu HC je v tomto směru z čeho si vybrat!

Jako největší benefit jednoznačně spatřuji při této formě vzdělávání, že je možné se připojit kdykoliv a kdekoliv, pokud mi to prostředí a čas umožní. Nelze opomenout úsporu času na cestu za vzděláním nebo možnost „zajít si na kongres" i v případě nemoci.

A jaká témata ČKFA doporučuje organizátorům na příští, podzimní 3D kongres v „Polsku"? Plánuje i na něm svoji účast nebo se soustředí na své akce?

Témat, která jsou pro farmaceutické asistenty vhodná, je celá škála. Doplňky stravy v celém svém rozsahu, zdravotnické prostředky, ale i individuální příprava, která se v dnešní době ukazuje stále jako velmi platná. Pořádat virtuální akce je pro ČKFA jistě výzva a v budoucnu se tímto druhem vzdělávání budeme zabývat. V současné době ale stále připravujeme výhradně „živé" konference a těšíme se z možnosti se sejít osobně. Spolupráce s HC nám ale dává možnost si  virtuální realitu prožít jejich prostřednictvím.

..........................................

Veronika N., Velvyslanectví USA v České republice (partner kongresu)

Platforma VI. 3D 360° kongresu USA & Kanada je intuitivní a stránka velice jednoduchá, díky čemuž je lehké se zorientovat. Je to dobře technologicky zpracovaná událost, jejíž zpracování působí jak designově, tak inovačně. Prostředí nám vyhovuje, naše umístění mezi ostatními partnery nám poskytuje velice dobré zviditelnění.

..........................................

Zpět

PREVENCE KARDIO-VASKULÁRNÍCH CHOROB ONLINE

Od 29. května do 27. června 2024 můžete vystudovat odborný program kongresu KARDIO 2024, osvojit si aktuální poznatky z problematiky kardiovaskulárního zdraví, obohatit vaše poradenské programy v lékárně, seznámit se s novinkami lékárenského trhu nebo posílat své dotazy na přednášející tak, abyste měli takové informace, které pro vás budou využitelné v praxi. Na akreditovanou akci pro zaměstnance lékáren, kterou pořádá Healthcomm Professional, se můžete registrovat již nyní na www.healthcomm.cz/online-akce

STAN PROTI MELANOMU

Přijďte si zdarma a bez objednání vyšetřit pigmentová znaménka. Akce pro širokou veřejnost zaměřená na prevenci rakoviny kůže proběhne letos již po osmnácté. Generálním partnerem je lékárenská síť Dr. Max. V mobilních stanech vybavených nejmodernějšími dermatoskopy bude pro zájemce k dispozici nejen samotná diagnostika pigmentových znamének, ale také odborné poradenství ohledně vhodné ochrany před slunečním zářením. V loňském ročníku akce bylo vyšetřeno celkem 3 655 osob a odhaleno bylo 103 zhoubných nádorů. Stany se v dubnu 2024 otevřou vždy od 10 do 18 hodin: 22.–23. 4. Praha, Václavské náměstí; 29. 4. Brno, náměstí Svobody; 30. 4. Ostrava, Shopping Park Avion. Více na stan.denmelanomu.cz

LEGIONELÓZA NA VZESTUPU

Letos onemocnělo Legionelózou už 104 osob, meziročně nejvíc za posledních deset let. Odborníci ze SZÚ odhadují, že na vině může být častější snaha lidí ušetřit za ohřev vody. Bakterie Legionelly se množí velmi rychle při teplotách mezi 25 a 45 °C. Studenou vodu je proto potřeba držet pod 20 °C a teplou nad 50 - 60 °C s možností ji ještě přihřát, aby bakterie zahynuly. Bakterie Legionelly se šíří ve vodovodním potrubí, ale také klimatizací, aerosolem z domácích zvlhčovačů a fontán. Onemocnění obvykle začíná horečka, třesavka, bolení hlavy a svalová bolest. Následuje suchý neproduktivní kašel a bolesti na prsou a dochází k rychlému vývoji těžké formy pneumonie. K redukci bakterie ve vodě lze dojít pravidelnou spotřebou, termickou úpravou (teplota vody optimálně nad 55°C na všech místech systému) či chemickou dezinfekcí. Základem je ale pravidelná kontrola a údržba vodovodního systému.

SVĚTOVÝ DEN ZDRAVÍ 7. 4.

7. 4. 1950 vznikla Světová zdravotnická organizace – WHO (World Health Organization). Tento den je připomínkou, že bychom si měli neustále budovat a zlepšovat svou kvalitu života. Zároveň ukazuje, že se WHO neustále snaží o vymýcení různých nemocí, o snižování nemocnosti a úmrtí po celém světě. Činnost této organizace je zaměřena především na prevenci. 7. dubna se tedy zkuste zamyslet, kdy jste byli naposledy na preventivních prohlídkách a naplánujte si je! Ministr Zdraví, ideová a expertní interdisciplinární platforma spojující profesionály z různých oblastí, zjistila, že 14 % Čechů nepodstoupilo za posledních 10 let žádnou preventivní návštěvu u lékaře.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie