Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



JAK NAJÍT VNITŘNÍ KLID?



Zen je ne zcela lehce definovatelný stav mysli. Jde o název odnože budhistického náboženství, ale v dnešní době jej používáme jako vyjádření vnitřního klidu a míru. Nalézání tohoto stavu je dlouhou cestou, která vyžaduje správné nastavení vlastních priorit, zastavení se, přemýšlení, ale i umění tok myšlenek zastavit a zkrátka jen být. Proces může být o to složitější, pokud zastáváte náročnou pracovní pozici a máte málo volného času. Hledat své vnitřní štěstí vám mohou pomoci následující tipy.

Žijte přítomností 

Často jsme nastavení tak, abychom se neustále honili za něčím, co nás čeká v budoucnosti a zároveň se trápíme něčím, co bylo nebo nebylo v minulosti. Zen je o přítomnosti, o uvědomění si sebe samotného tady a teď, prožití krásy aktuálního okamžiku.

Propojte se s ostatními 

Velmi těžko dosáhnete pocitu štěstí, pokud se neobklopíte osobami, které máte rádi. Starejte se o vztahy se svými blízkými, pobuďte s nimi dostatek času. Velký kus štěstí si zajistíte tak, že se svými milovanými zůstanete ve spojení. „Nastavte si společné chvíle se svou rodinou, blízkými jako prioritu, ne jako aktivitu, na kterou možná zbyde, možná nezbyde trocha času. Važte si, že je máte a pečujte o vaše vztahy, aby zůstaly pevné," radí Richard Jisl, fyzioterapeut a odborný ředitel centra HEALTHY-LIFE s.r.o.

Dělejte věci, které milujete

Určete si čtyři až pět činností, které děláte nejraději, které vás činí nejšťastnějšími a zaručeně vám zlepší de. A dělejte je každý den. Může jít o trávení času s rodinou, čtení, sport, hudební nástroj, cokoliv. Ujistěte se, že si pro vaši oblíbenou činnost najdete každý den chvíli času. Pokud je vaše oblíbená činnost propojena s vaší prací, tím lépe, ale nezapomeňte přitom na předchozí pravidlo. 

Soustřeďte se na pozitiva

Život není procházka růžovou zahradou, někdy je lépe, někdy hůře. Štěstí ale určitě nedosáhnete tak, že se budete neustále plácat v tom zlém, co vás potkalo. Přeneste svou pozornost na to dobré, i kdyby to měly být jen drobnosti. Pokuste se najít něco pozitivního i v negativních zkušenostech. Zlomená noha v sádře znamená štěstí, že žijete ve světě, kde máte skvělý přístup k lékařské péči. Hádka s blízkým člověkem znamená, že máte někoho, komu na vás záleží natolik, že mu stojíte za rozčilování. Vyhazov z práce zase přináší možnost nového, třeba i lepšího začátku. „Součástí naší civilizace je dramatizování věcí, abychom sami měli větší pocit důležitosti. Když se člověk ohlédne zpět, vidí, že ta dramata nakonec byly téměř bezvýznamné epizody a že často vyplýtváme velké množství energie zveličováním a strachem," vysvětluje Richard Jisl

Dělejte práci, kterou milujete

V práci trávíme zpravidla 8 hodin denně, což je třetina dne. Opravdu chcete třetinu času trávit něčím, co neděláte rádi? Na změnu nikdy není pozdě a pokud vám vaše práce nepřináší radost, vyplatí se věnovat úsilí hledání něčeho jiného. Pokud jste do své práce zanícený, jste šťastným jedincem. Poznáte to tak, že když pracujete, zapomenete na vše okolo a soustředíte se jen a pouze na svůj úkol, který řešíte s absolutním zapálením, aniž by vás to výrazně vyčerpávalo.

Jezte zdravě a v klidu

Velká část psychické pohody je ovlivněna také tím, čím se stravujeme. Těžká jídla s sebou přinášejí únavu, naopak čerstvá, syrová zelenina a ovoce spíše probouzí. „Z vlastní zkušenosti vím, že změna stravování má na lidský organismus opravdu velký vliv, ať už jde o shození přebytečných kil, posílení imunity, uzdravení kožních onemocnění nebo alergií. Velká změna probíhá také v psychickém rozpoložení člověka," říká Stanislav Petříček, zakladatel bistRAWveg.

Hýbejte se

Pohyb vylučuje do těla endorfiny, pomáhá zbavit se stresu a udržuje tělo zdravé. Začít můžete třeba jen rychlou chůzí a postupně přejít do běhu a uvidíte, že vám vaše tělo po fyzické i psychické stránce poděkuje. Není však dobré se do ničeho nutit. „Zjednodušeně můžeme říci, že by lidé měli běhat tak, aby se po běhu cítili šťastní a spokojení ne proto, že už to mají za sebou, ale protože se jim v jejich těle líbilo po celou dobu běhu i po něm a už po doběhnutí se těší na další trénink. Křečovité úsilí a přetěžování vede většinou k sebepoškozování," doporučuje fyzioterapeut Richard Jisl.

Učte se

Člověk není nikdy příliš starý na to, aby vstřebával nové vědomosti a dovednosti. Nemusí přitom jít o žádné formální vzdělávání, stačí si občas přečíst zajímavou obohacující knihu, najít si nový koníček, nechat si poradit od zkušenějších. Vědomí osobního pokroku v určité oblasti může k vašemu pocitu štěstí přispět velkou měrou.

Zjednodušte vše, co jde

Určete si, co je pro vás důležité, tomu věnujte energii a všeho ostatního se zbavte. Řeč je o činnostech, věcech i lidech. Eliminujete tak chaos ve svém životě a docílíte větší spokojenosti. V jednoduchosti je přece krása.

Meditujte

Není nutné se hned učit složité jogínské pozice či se účastnit hromadných meditací pod vedením lektora. Pro začátek stačí malý trénink, klidně hned teď. Zavřete oči, nemyslete vůbec na nic a soustřeďte se pouze na svůj dech. Vnímejte, jak vzduch přichází do vašeho těla a zase jej opouští. Čím více toto budete praktikovat, tím lépe vám časem půjde nenechat se rozptylovat myšlenkami.

Užívejte si čas v přírodě

Věnujte volný čas procházkám v přírodě. Pokud si tento luxus nemůžete dopřát, zkuste se alespoň každý den podívat na východ či západ slunce. Příroda člověka stvořila a člověka nabíjí. Pohled do zeleně je zdravý a relaxační pro naše oči, chůze voňavým lesem pohladí na duši.

Zpět

ČERNÝ KAŠEL AKTUÁLNĚ

Do ISIN bylo v období od 1. 1. 2024 do 24. 3. 2024 nahlášeno celkem 4253 případů pertuse. Nejvíce případů podle zprávy SZÚ hlásí kraje: Jihočeský (780x) a Středočeský (634x), následuje Vysočina (512x) a hl. m. Praha (458x), nejméně případů hlásí Olomoucký (80x) a Karlovarský (30x) kraj. Z celkového počtu letošních případů je 73 % očkovaných. Očkování u dětí je v ČR hrazeno z veřejného zdravotního pojištění. V rámci přeočkování v dospělosti přispívají na očkování zdravotní pojišťovny. Nejvíce ohroženou skupinou jsou děti do jednoho roku. Ministerstvo zdravotnictví doporučuje přeočkování u dospělých osob pohybujících se kolem dětí a těhotným ženám. Dále je očkování doporučeno také osobám se sníženou imunitou, chronickým onemocněním a zdravotníkům. Dle doporučení České vakcinologické společnosti ČLS JEP je možno, po dobu omezené dostupnosti vakcín Adacel a Boostrix, využít pro očkování proti černému kašli u dospělých i vakcínu Adacel Polio.

BRNĚNSKÝ PHARMACY EVENT

První dva fyzické kongresy pořádá Healthcomm Professional 10. dubna 2024 v brněnském hotelu OREA - VORO. Zaregistrujte se na dopolední nebo odpolední event, které jsou určené pro lékárníky, farmaceutické asistenty a další nelékařské zdravotnické profesionály. Dopolední event: 10. 4. 2024 od 8:45 do 13:30; Odpolední event: 10. 4. 2024 od 14:00 – do 19:30. Těšit se můžete na komentovanou VR prohlídku lidského žaludku s MUDr. Matejem Kuchárem, na praktickou přednášku „Fyzioterapie pro pracovníky v lékárně“, prof. RNDr. Jan Krejsek, CSc. pohovoří na téma „Astma u dospělého člověka“ a přínosné bude pro vás také sdělení MUDr. Pavla Smažíka o vlivu orálního zdraví na celkové zdraví organismu. Prvních 100 předregistrovaných získá při registraci v hotelu speciální taštičku s dárkem od Healthcommu. Pro registraci zdarma můžete použít kód od Magazínu a Educommu: EDU24. Více na https://www.healthcomm.cz

ATRAKTIVNÍ TÉMATA BŘEZNOVÉHO ON-LINE KONGRESU

Odstartovala první letošní akreditovaná akce pro lékárníky a farmaceutické asistenty - VIII. 3D 360° kongres Healthcomm Professional – Berlin, v jehož on-line prostředí můžete studovat přednášky od 13. března 2024 až do 14. dubna 2024. Registrace je dostupná prostřednictvím tlačítka "Přihlášení" na webu www.healthcomm.cz v sekci „ONLINE AKCE“. Máte možnost vybrat si mezi slovenskou nebo českou registrací. Kongres je spuštěný online na dobu 30 dní, a odborný obsah je akreditován u ČLnK, ČKFA, SKMTP a POUZP. Velkým lákadlem jsou atraktivní témata přednášek: Jarní detoxikace pomocí léčivých hub a rostlin, Imunologie člověka s důrazem na alergický zánět, Doplňky stravy pro kojící ženy, Regulace reklamy na léčivé přípravky či problematika funkční zácpy aj. Předešlého on-line kongresu se zúčastnilo přes 1500 účastníků. Využít můžete také kód MAG24 pro volný vstup. ČLnK ohodnotila celý odborný program celkem 13 body, vystudovat ale můžete i samostatné bloky za příslušný počet bodů do systému CV.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie