Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



JAK MOHOU KLINICKÉ LABORATOŘE POMÁHAT VEGANŮM A VEGETARIÁNŮM?



Veganská a vegetariánská strava obsahuje velmi širokou nabídku ovoce, obilovin, ořechů, zeleniny a různých semínek. Taková dieta má za následek nižší hodnoty cholesterolu v krvi a ve srovnání s ostatní populací je zde nižší riziko aterosklerózy a jejích komplikací, infarktu myokardu, mozkových cévních příhod, snižuje se i riziko obezity a vzniku cukrovky 2. typu.

V těchto dietách je dostatek vlákniny, kyseliny listové, hořčíku, draslíku, vitaminu A, C a E i antioxidantů. Vegani ve svém jídelníčku nemají maso, odmítají ale i další potraviny produkované zvířaty: vejce, mléko apod. Vynechání produktů živočišného původu znamená, že je potřebné kontrolovat, zda organismus netrpí deficitem nebo nedostatkem pro lidské zdraví potřebných látek a myslet na doplnění některých složek stravy. Laboratorní vyšetření ukáže, zda dieta obsahuje všechny potřebné složky stravy.

„Právě zde mohou klinické laboratoře zásadně pomoci. Laboratorní vyšetření krve ukáže na možnou rozvíjející se poruchu metabolických dějů a oblasti nedostatku některých složek stravy. Mohou tak upozornit na problém včas a předejít tak důsledkům poškození zdraví. Kontrolní laboratorní vyšetření po dietní nápravě poté ukáže, zda nově zvolená skladba diety a přidané doplňky stravy situaci napravily a organismus má již vše potřebné," vysvětluje MUDr. Petr Podroužek, CSc., odborný ředitel EUC Laboratoří. 

Laboratorní testy důležité pro vegany a vegetariány

K důležitým základním vyšetřením patří krevní obraz. Měří se počet červených krvinek, které přenášejí kyslík do tkání, jejich velikost, množství krevního barviva hemoglobinu, na které se váže kyslík, a další parametry. Nedostatečný příjem železa i bílkovin se projevuje anémií z nedostatku železa, která patří k nejčastějším hematologickým onemocněním. Na vině je nejen nedostatečný příjem, ale mohou to být i krevní ztráty, hlavně menstruace u žen, kdy v jednom cyklu dojde ke ztrátě 15-25 mg železa. Navenek se postupně objevují potíže jako je únava, slabost, točení hlavy či bolesti hlavy. Doplnění zásob železa v organismu vyžaduje nejen doplňování stravy železem, ale i dostatek proteinů a energetických zdrojů pro tvorbu hemoglobinu. Pokud by se tento stav včas neupravil, objeví se i dušnost, tj. pocit nedostatku vzduchu.

Krevní obraz ukazuje též počet bílých krvinek a podrobněji i tzv. diferenciální rozpočet bílých krvinek a jejich rozdělení na jednotlivé kategorie. Protože jednotlivé typy bílých krvinek mají specializované funkce, změny v jejich procentuálním zastoupení mohou ukázat na možné onemocnění - například bakteriální či virové infekce.

Ferritin, hladina železa a transferin

Hlavní funkcí bílkoviny ferritinu je uskladnění železa v organismu. Dostatečné množství ferritinu je zásadní pro dostatečnou tvorbu hemoglobinu, barviva červených krvinek, které váže kyslík a krvinky jej přenášejí do tkání.

„Snížení hladin ferritinu může vést k anemii z nedostatku železa a změnám v krevním obrazu," připomíná MUDr. Petr Podroužek.

Transferrin je protein, jehož funkcí je vázat železo a transportovat jej do buněk. Lze spočítat, do jaké míry je železo na tento transportní protein navázáno. Obě vyšetření odhalí až 95 % případů nedostatku železa, i pokud se ještě navenek neprojevil obtížemi pacienta.

Vitamin B12 - tento vitamin je nezbytný pro běžný metabolismus, syntézu DNA a obnovu tkání a buněk, například červených krvinek.

„Neléčený nedostatek vitaminu B12 může vést k megaloblastické anemii a důsledkem deficitu vitaminu B12 může být postupná degenerace centrálního nervového systému," uvádí MUDr. Podroužek.

Kyselina listová (folát) - je naprosto zásadní pro řadu metabolických dějů.

„Nedostatek vede k široké paletě zdravotních problémů, v těhotenství například k rozštěpovým vadám plodu. Nízká hladina kyseliny listové může být způsobena i nedostatkem vitaminu B6 a B12, které umožňují její vstřebávání," říká MUDr. Podroužek.

Důsledkem sníženého příjmu vitaminu B12 a kyseliny listové je pak zvýšení hladiny aminokyseliny homocysteinu, která je považována za rizikový faktor onemocnění cév, ischemické choroby srdeční, mozkových příhod, potratů a vývojových vad plodu, zejména nervové soustavy. Uvažuje se i o možném vlivu na problémy s otěhotněním.

Albumin, celková bílkovina, glukóza - hodnoty albuminu a celkové bílkoviny klesají při bílkovinové podvýživě, onemocnění jater, ledvin či střev a dalších onemocněních, jako je například nesnášenlivost lepku (celiakie). Hladina glukózy ukazuje aktuální stav metabolismu, měla by se pohybovat ve fyziologickém rozmezí.

TSH, fT4 - poruchy štítné žlázy patří k nejčastějším endokrinologickým onemocněním. Pro posouzení funkce štítné žlázy se měří nejčastěji hladina thyreotropního hormonu (TSH) a volného thyroxinu (fT4). Včasná diagnostika a léčba omezí řadu nebezpečných důsledků a komplikací onemocnění, v období těhotenství zejména rizika pro vývoj plodu. Příznaky nedostatečné funkce štítné žlázy (hypothyreózy) se vyvíjejí pomalu, často několik let. Zpočátku to bývá jen častější únava, později se připojuje zimomřivost, zácpa, přibývání na váze bez zvýšeného příjmu kalorií, svalová slabost, smutek či deprese, snížená srdeční frekvence. A naopak - zvýšená funkce štítné žlázy (hyperthyreóza) urychluje metabolismus i srdeční frekvenci, způsobuje úbytek na váze i při zvýšeném příjmu kalorií, nervozitu, podráždění, třes prstů, nespavost, pocení, pocit horka, průjem, podráždění očí.

Vápník (kalcium) - je prvek důležitý nejen pro stavbu kostí a zubů, ale i pro tvorbu a funkci tkání, hormonů, srážení krve, buněčného dělení - jeho role je skutečně univerzální. Na udržování jeho hladiny se podílí i další regulační látky - zejména vitamin D.

Moč chemicky a močový sediment - veganská a vegetariánská strava může obsahovat větší množství látek vylučovaných do moči - sodíku, draslíku či šťavelanů (oxalátů), které pak mohou vázat vápník a další minerály a představovat riziko tvorby kamenů v močovém traktu. 

EUC laboratoře sestavily balíčky preventivních laboratorních vyšetření, díky kterým se zájemce dozví cenné informace o svém zdraví. K výsledku konkrétního vyšetření jsou pro srovnání přiřazeny hodnoty zdravé populace. Zájemci mají možnost získat k balíčku vyšetření i online konzultaci praktického lékaře.

„Po obdržení laboratorního výsledku zabezpečeným emailem dostává pacient i přístupové údaje pro online konzultaci s lékařem ve službě Lékař online 24/7. Ta probíhá formou chatu nebo videohovoru," uzavírá MUDr. Podroužek.

......

Tip redakce:

Balíček "Buněčná imunita COVID-19"

Chcete zjistit, jak jste na tom s buněčnou imunitou proti koronaviru? EUC Laboratoře přicházejí s vyšetřením buněčné imunity. Po prodělání onemocnění  nebo vakcinaci lze v krvi pacienta měřit hladinu specifických protilátek proti koronaviru, která však časem klesá. Část pacientů, zejména pokud byl průběh onemocnění mírný či asymptomatický, nemá měřitelné hladiny protilátek. Hladina protilátek je ale pouze částí informace o imunitnímu stavu. I tam, kde je hladina protilátek nízká nebo chybějící, může díky vytvořeným specifickým T lymfocytům jedinec vzdorovat případné infekci či reinfekci. Optimální je hodnotit test buněčné imunity s přihlédnutím k hladině protilátek proti SARS-CoV-2, tedy provést i test vyšetření hladiny specifických IgG protilátek proti koronaviru. Test je spojený s odběrem žilní krve. Výsledky jsou dodány se slovním komentářem do dvou týdnů po odběru.

 

 

Zpět

KONČÍ HLAVNÍ HYGIENIČKA SVRČINOVÁ

Vláda odvolala 24. dubna na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hlavního hygienika převezme kompetence ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení na tuto funkci bude vypsáno v nejbližších dnech. Pavla Svrčinová uvedla, že se chce v dalším období věnovat především pedagogické činnosti na Ústavu epidemiologie a ochrany veřejného zdraví Ostravské univerzity.

NOVÝ ŘEDITEL SÚKL

MUDr. Tomáše Boráně jmenoval ministr zdravotnictví k 1. květnu 2024 novým ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Má mj. zajistit hladkou implementaci novely zákona o léčivech a zlepšení spolupráce se zástupci lékáren a dalšími aktéry lékového trhu. MUDr. Tomáš Boráň má zkušenosti z vědecké činnosti na Akademii věd ČR i akademické činnosti na 3. LF UK. Od roku 2009 je zaměstnán v SÚKL, naposledy na pozici ředitele sekce registrací léčiv. Od roku 2024 je také členem pracovní skupiny Ministerstva zdravotnictví pro posílení dostupnosti strategicky významných léčiv.

PREVENCE KARDIO-VASKULÁRNÍCH CHOROB ONLINE

Od 29. května do 27. června 2024 můžete vystudovat odborný program kongresu KARDIO 2024, osvojit si aktuální poznatky z problematiky kardiovaskulárního zdraví, obohatit vaše poradenské programy v lékárně, seznámit se s novinkami lékárenského trhu nebo posílat své dotazy na přednášející tak, abyste měli takové informace, které pro vás budou využitelné v praxi. Na akreditovanou akci pro zaměstnance lékáren, kterou pořádá Healthcomm Professional, se můžete registrovat již nyní na www.healthcomm.cz/online-akce

STAN PROTI MELANOMU

Přijďte si zdarma a bez objednání vyšetřit pigmentová znaménka. Akce pro širokou veřejnost zaměřená na prevenci rakoviny kůže proběhne letos již po osmnácté. Generálním partnerem je lékárenská síť Dr. Max. V mobilních stanech vybavených nejmodernějšími dermatoskopy bude pro zájemce k dispozici nejen samotná diagnostika pigmentových znamének, ale také odborné poradenství ohledně vhodné ochrany před slunečním zářením. V loňském ročníku akce bylo vyšetřeno celkem 3 655 osob a odhaleno bylo 103 zhoubných nádorů. Stany se v dubnu 2024 otevřou vždy od 10 do 18 hodin: 22.–23. 4. Praha, Václavské náměstí; 29. 4. Brno, náměstí Svobody; 30. 4. Ostrava, Shopping Park Avion. Více na stan.denmelanomu.cz

LEGIONELÓZA NA VZESTUPU

Letos onemocnělo Legionelózou už 104 osob, meziročně nejvíc za posledních deset let. Odborníci ze SZÚ odhadují, že na vině může být častější snaha lidí ušetřit za ohřev vody. Bakterie Legionelly se množí velmi rychle při teplotách mezi 25 a 45 °C. Studenou vodu je proto potřeba držet pod 20 °C a teplou nad 50 - 60 °C s možností ji ještě přihřát, aby bakterie zahynuly. Bakterie Legionelly se šíří ve vodovodním potrubí, ale také klimatizací, aerosolem z domácích zvlhčovačů a fontán. Onemocnění obvykle začíná horečka, třesavka, bolení hlavy a svalová bolest. Následuje suchý neproduktivní kašel a bolesti na prsou a dochází k rychlému vývoji těžké formy pneumonie. K redukci bakterie ve vodě lze dojít pravidelnou spotřebou, termickou úpravou (teplota vody optimálně nad 55°C na všech místech systému) či chemickou dezinfekcí. Základem je ale pravidelná kontrola a údržba vodovodního systému.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie