Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



HÝČKEJTE SVÉ PŮLKY



Hýžďové svaly se podílejí na vzpřímeném postoji, správném držení pánve, zajišťují ovládání kyčelního kloubu a pokud se jim dostatečně věnujete, zajistíte si obdiv okolí. Krásný kulatý zadeček je totiž sexy a pro nejednoho muže i ženu je zásadní erotogenní zónou. Jeho posílení je důležité nejen kvůli vzhledu, ale může být také prevencí onemocnění. Pusťte se proto do zdravého životního stylu a cvičte.

„Ženské pozadí je symbolem atraktivity již tisíce let. Muži své pohledy s oblibou upínají na ženy s postavou ve tvaru přesýpacích hodin. Podvědomě jsou přitahováni k ženám s úzkým pasem, širšími boky a zaoblenými hýžděmi. Poměr mezi pasem a boky je podprahově informuje o plodnosti, zdraví a věku ženy. Čím je rozdíl mezi pasem a boky nižší, tím nižší je i vnímaná fyzická atraktivita a současně i plodnost ženy," vysvětluje v publikaci Pozadí v popředí docentka klinické psychologie Laura Janáčková.

Máte-li oslabené hýžďové svaly, ozve se bolest v bedrech, což je v dnešní době, kdy mnoho lidí v práci sedí, zcela běžné. Při cvicích zaměřených na hýždě je vhodné vyhýbat se častým chybám. Například prohýbání v zádech, kdy můžete nevhodně zapojovat bederní vzpřimovače, nebo naopak zakulacování zad. Dále to může být přetěžování kloubů (například při výpadech, dřepech a zvedání externí váhy) a špatné dýchání. Cvičit by se mělo komplexně, aby se zapojil malý, střední i velký hýžďový sval. Jednotlivé cviky by se měly provádět pomalu a tahem. K docílení zdravého a pevného zadečku, není třeba tahat činky (právě naopak, u některých onemocnění se zvedání těžkých věcí nedoporučuje) nebo spěchat a chtít výsledky hned. 


Jako prevence hemoroidálního onemocnění je vřele doporučován běh, plavání nebo nordic walking.

Než samotný problém vyřešíte, můžete při sportu využít například vazelínu, která sníží riziko podráždění v oblasti konečníku.

Samozřejmostí by pak měla být důkladná hygiena.

O onemocnění si přečtěte více na www.zpatkydosedla.cz.


Nejlepší cestou, jak zmírnit projevy hemoroidálního onemocnění, je prevence, která zahrnuje pravidelnou konzumaci vlákniny, dostatek tekutin a vhodné pohybové aktivity. 

Velmi často se můžeme setkat s názorem, že jsou hemoroidy „nemocí cyklistů".

„Ano, cyklisté hemoroidálním onemocněním opravdu mohou trpět, ale vzhledem k tomu, že je v dnešní době k dostání nespočet anatomicky upravovaných cyklistických sedel, není nutné tuto nemoc primárně vztahovat k tomuto sportu. Naopak bych řekla, že daleko více trpí vzpěrači," říká MUDr. Soňa Hořínková.


VHODNÁ CVIČENÍ JAKO PREVENCE ONEMOCNĚNÍ HEMOROIDY

Nádech a výdech

Toto cvičení můžeme provádět nejen na podložce, ale také třeba při čekání na autobus nebo ve frontě u pokladny. S hlubokým nádechem stáhněte co nejsilněji hýžďové svaly. Vydržte v nádechu alespoň pět vteřin a poté vydechněte. Opakujte cvičení alespoň dvacetkrát, a to klidně i třikrát denně. Tento cvik je vhodné cvičit také v případě, že již hemoroidálním onemocněním trpíte.

Kegelovy cviky

Cílem tohoto cvičení je zpevnění pánevního dna, a kromě prevence rozšířených hemoroidů má pozitivní vliv také na léčbu inkontinence. Celá sestava Kegelových cviků se skládá z 12 cviků. Mezi nejznámější patří:

  • Cvik v sedu - Položte se na podložku, nohy pokrčte a ruce si opřete o lokty. Střídavě se dotýkáme špičkami a patami podložky.

Cvičení a fyzickým aktivitám byste se měli věnovat alespoň třikrát týdně. Pravidelná chůze a limit 10 000 kroků by měla být vaše každodenní rutina. 

Focus Agency, s.r.o.

Zpět

PREVENCE KARDIO-VASKULÁRNÍCH CHOROB ONLINE

Od 29. května do 27. června 2024 můžete vystudovat odborný program kongresu KARDIO 2024, osvojit si aktuální poznatky z problematiky kardiovaskulárního zdraví, obohatit vaše poradenské programy v lékárně, seznámit se s novinkami lékárenského trhu nebo posílat své dotazy na přednášející tak, abyste měli takové informace, které pro vás budou využitelné v praxi. Na akreditovanou akci pro zaměstnance lékáren, kterou pořádá Healthcomm Professional, se můžete registrovat již nyní na www.healthcomm.cz/online-akce

STAN PROTI MELANOMU

Přijďte si zdarma a bez objednání vyšetřit pigmentová znaménka. Akce pro širokou veřejnost zaměřená na prevenci rakoviny kůže proběhne letos již po osmnácté. Generálním partnerem je lékárenská síť Dr. Max. V mobilních stanech vybavených nejmodernějšími dermatoskopy bude pro zájemce k dispozici nejen samotná diagnostika pigmentových znamének, ale také odborné poradenství ohledně vhodné ochrany před slunečním zářením. V loňském ročníku akce bylo vyšetřeno celkem 3 655 osob a odhaleno bylo 103 zhoubných nádorů. Stany se v dubnu 2024 otevřou vždy od 10 do 18 hodin: 22.–23. 4. Praha, Václavské náměstí; 29. 4. Brno, náměstí Svobody; 30. 4. Ostrava, Shopping Park Avion. Více na stan.denmelanomu.cz

LEGIONELÓZA NA VZESTUPU

Letos onemocnělo Legionelózou už 104 osob, meziročně nejvíc za posledních deset let. Odborníci ze SZÚ odhadují, že na vině může být častější snaha lidí ušetřit za ohřev vody. Bakterie Legionelly se množí velmi rychle při teplotách mezi 25 a 45 °C. Studenou vodu je proto potřeba držet pod 20 °C a teplou nad 50 - 60 °C s možností ji ještě přihřát, aby bakterie zahynuly. Bakterie Legionelly se šíří ve vodovodním potrubí, ale také klimatizací, aerosolem z domácích zvlhčovačů a fontán. Onemocnění obvykle začíná horečka, třesavka, bolení hlavy a svalová bolest. Následuje suchý neproduktivní kašel a bolesti na prsou a dochází k rychlému vývoji těžké formy pneumonie. K redukci bakterie ve vodě lze dojít pravidelnou spotřebou, termickou úpravou (teplota vody optimálně nad 55°C na všech místech systému) či chemickou dezinfekcí. Základem je ale pravidelná kontrola a údržba vodovodního systému.

SVĚTOVÝ DEN ZDRAVÍ 7. 4.

7. 4. 1950 vznikla Světová zdravotnická organizace – WHO (World Health Organization). Tento den je připomínkou, že bychom si měli neustále budovat a zlepšovat svou kvalitu života. Zároveň ukazuje, že se WHO neustále snaží o vymýcení různých nemocí, o snižování nemocnosti a úmrtí po celém světě. Činnost této organizace je zaměřena především na prevenci. 7. dubna se tedy zkuste zamyslet, kdy jste byli naposledy na preventivních prohlídkách a naplánujte si je! Ministr Zdraví, ideová a expertní interdisciplinární platforma spojující profesionály z různých oblastí, zjistila, že 14 % Čechů nepodstoupilo za posledních 10 let žádnou preventivní návštěvu u lékaře.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie