Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



HOMEOPATIE ZA TÁROU: DĚTSKÝ PACIENT



Většina maminek nad homeopatií uvažuje ještě před tím, než se miminko narodí. Těhotenství je pro ženu jedno z náročných a citlivých období, během kterého dochází v jejím těle k velkému množství změn. Jednou z často vyhledávaných variant při řešení zdravotních obtíží těhotných je pro svou bezpečnost a šetrnost k vývoji nového života i homeopatická léčba. Zpravidla nemá známé nežádoucí účinky a je možné ji s klasickou léčbou kombinovat.

I během samotného porodu má homeopatie své nezastupitelné místo, jak připomínal jeden z předchozích sloupků HOMEOPATIE ZA TÁROU. Podle PharmDr. Lenky Štýsové lze díky „homeopatickému koktejlu" ovlivnit nejen děložní kontrakce, ale také vylepšit psychický stav nastávající maminky. 

Homeopatie je oblíbenou léčebnou metodou využívanou pak i u narozených dětí. Podle pediatričky MUDr. Květoslavy Kacířové, členky Rady Homeopatické lékařské asociace (HLA), patří mezi první potíže, které trápí miminko, dětské koliky. I zde homeopatické léky pomáhají - zmírňují křeče, nadýmání a tlumí bolesti.

Příčiny kolik u kojenců nejsou jednoznačné. U zdravých dětí s žádnou přidruženou chorobou bývá nejčastější příčinou funkční nezralost střeva. 

„Jde o běžnou záležitost a miminka se první půlrok po narození dovyvíjí. Rodiče musí být trpěliví, a ještě větší trpělivost a čas je potřeba dát dětem, které jsou narozené předčasně. Těm dozrávání trvá ještě o něco déle," vysvětluje MUDr. Kacířová.

Kdy se dá použít homeopatie?

Homeopatie může pomoci při nejběžnějších obtížích miminek i větších dětí, jako je rýma nebo kašel, ale také například u již zmíněných dětských kolik nebo při bolestivém růstu zoubků. Růst prvních zoubků začíná asi kolem 6. měsíce věku, ale u každého dítěte je to individuální.

„Většinou začínají růst jako první dolní řezáky, což bývá miminky snášeno relativně dobře. Nejvíc potíží pak nastává kolem jednoho roku, když rostou špičáky. U jejich klubání většinou bývají i vysoké horečky," vysvětluje MUDr. Kacířová.

Rodiče by ve své lékárničce měli mít podle MUDr. Kacířové vedle homeopatik i klasická analgetika a antipyretika a volit je podle závažnosti stavu malého pacienta. Když se stav nelepší, je potřeba ho konzultovat s pediatrem. Homeopatie je přitom velmi vhodná i jako podpora léčby ve chvíli, kde je potřeba použít právě klasické léky.

Lékař může individuálně doporučit homeopatii i u komplikovanějších indikací, jako jsou alergie nebo neustále se opakující infekty horních cest dýchacích u často nemocných dětí. Použít se dá jako primární metoda, kdy se při léčbě použijí jako jediný prostředek homeopatické léky, nebo jako metoda doplňková, kdy homeopatika mohou podpořit a urychlit léčbu klasickými léky. Je vhodná k použití u akutních i chronických onemocněních a dá se použít i jako prevence některých onemocnění.

„Homeopatické léčení akutních dětských nemocí je krásnou a jemnou hojivou disciplínou. I její domácí podoba nahrazuje mnohdy léky chemické. Jindy zase vhodným způsobem běžnou léčbu doplňuje. Zhojení se pak dostavuje dříve. Zvláštní hodnotu má homeopatie tam, kde není jinak účinného léku," píše ve své knize - Homeopatie a děti - MUDr. Tomáš Karhan.

Výhody homeopatie

Homeopatie je spolehlivou metodou, která má řadu výhod. Bez obav ji proto lze používat i u nejmenších dětí, kde jsou postupy léčby a medikace omezenější, protože miminka vyžadují ten nejohleduplnější přístup a léčbu, pokud možno s naprostým minimem rizik a nežádoucích účinků.

Homeopatie je:

  • jemná a šetrná,
  • bez omezení věku (až na výjimky u vícesložkových přípravků),
  • nenávyková,
  • bez známých nežádoucích účinků (v naprosté většině případů),
  • bez kontraindikací - dá se kombinovat s klasickými léky i doplňky stravy.

Formy homeopatických léků

Jednosložkové přípravky v podobě granulí jsou dostupné ve speciálních tubách, ze kterých se dá požadované množství léku snadno nadávkovat. Tuby s homeopatickými léky jsou praktické a lze je vzít všude s sebou a snadno tak dodržovat předepsané užívání. Granule mají příjemnou chuť, nechávají se volně rozpouštět v ústech a nemusí se zapíjet.

U malých dětí se doporučuje granule rozpustit ve vodě a připravený roztok jim podávat po lžičkách či v lahvičce.

Vícesložkové přípravky jsou dostupné v podobě tablet, sirupů či granulí v jednodávkových obalech. Vyrábí se i přípravky, které mají formu roztoku přesně nadávkovaného v jednodávkových obalech. Ty jsou pak ideální právě pro nejmenší děti a představují bezpečné a snadné podávání přesně odměřeného množství homeopatického léku.

Homeopatie jako součást integrativní medicíny

Homeopatická léčba je uznána Světovou zdravotnickou organizací jako platný systém zdravotní péče. Používá homeopatické léčivé přípravky, spolupracuje s odborníky v oblasti zdravotnictví a opírá se o filosofii zdravotní péče, která vychází z několika principů:

  • účinnost a bezpečnost homeopatických léčivých přípravků,
  • prevence,
  • pacient bere své zdraví do vlastních rukou,
  • celostní přístup k pacientovi,
  • přizpůsobený a individualizovaný přístup k léčbě.

Homeopatie sdílí principy integrativní medicíny, neboť je v souladu i s konvenční medicínou. Patří také mezi komplementární způsoby léčby. Umožňuje totiž pečovat o pacienty tak, aby se zlepšila kvalita jejich života, přičemž z nich učiní aktivní strůjce jejich vlastního zdraví.

V roce 2023 proběhl v České republice průzkum společnosti Harris Interactive, kterého se účastnilo 1 000 respondentů starších 18 let. Průzkum ukázal, že povědomí o homeopatické léčebné metodě je u nás na vzestupu, stejně tak i obliba této metody. Až 82 procent Čechů shledává podle výsledků průzkumu konvenční a alternativní medicínu komplementární. Jednosložkové léky, vícesložkové léky či kombinaci obou druhů homeopatických léků někdy v životě použilo 48 % dotázaných. Pro koupi homeopatických léků nebo pro radu v homeopatii by se 52 % dotázaných obrátilo na svého lékárníka a 41 % na svého praktického lékaře.

V německém Landshutu existuje projekt integrativní pediatrie, díky kterému se homeopatie prosadila do každodenního života nemocnice. V dětské nemocnici „St. Marien" se léčí homeopaticky již 12 let. Pro každé dítě se vybírá lék individuálně a o homeopatickou léčbu je mezi rodiči velký zájem. 

O výběru homeopatického léku je vždy vhodné poradit se s lékařem nebo lékárníkem proškoleným v homeopatii. Pouze odborník může navrhnout vhodnou léčbu homeopatickými léky, a to samostatně nebo jako doplněk klasické léčby. U homeopatie je velmi důležitý výběr homeopatického léku dle příznaků, případně typu pacienta.

-red-

Zdroje:
Tisková zpráva HLA: NEJČASTĚJŠÍ DĚTSKÁ ONEMOCNĚNÍ: JAK PODPOŘIT JEJICH LÉČBU POMOCÍ HOMEOPATIK (květen 2024)
https://svethomeopatie.cz/magazin-okenko-do-sveta-homeopatie (březen 2023)

Zpět

PRAKTICI NA KONCI ŘÍJNA UZAVŘOU ORDINACE

Ordinací všeobecných praktických lékařů je u nás asi 5 000. Tisíce praktických lékařů pro dospělé, ale i pro děti a dorost, své ordinace 29. a 30. října zavřou. Protestují tak proti nové úhradové vyhlášce na rok 2025, která zvýhodňuje nemocniční péči před péčí primární. „Dle dat ÚZIS ČR zaniklo za posledních 5 let bez náhrady více než 400 ordinací praktiků. Za této kritické situace ministerstvo navrhuje pro segment praktických lékařů na rok 2025 výrazně nižší meziroční nárůst úhrad, než je průměrný růst výdajů na zdravotní péči, což současný stav primární péče určitě nezlepší, naopak to přispěje k její další destrukci,“ říká k důvodům protestů předseda Sdružení praktických lékařů, MUDr. Petr Šonka.

BOLEST ONLINE 20. 11. – 19. 12. 2024

Zveme vás na poslední letošní odbornou akci z dílny Healthcomm Professional, a to 30ti denní tematický online kongres: Bolest lidského těla v souvislostech. Akce je určena pro lékárníky, farmaceutické asistenty a další nelékařské zdravotnické profesionály z Česka i ze Slovenska. Zazní například přednášky prof. RNDr. Jana Krejska, CSc. - Bolest: komunikační uzel sdílený imunitou, zánětem a nervovou soustavou, dále PharmDr. MVDr. Vilmy Vranové, Ph.D. - Management léčby bolesti nebo sdělení Mgr. Ondřeje Šimandla na téma periferní neuropatie a neuropatické bolesti. Program a přihlášení na www.healthcomm.cz. Start je 20. 11. 2024.

ZPRÁVA O ČERNÉM KAŠLI

K poslednímu zářijovému dni bylo letos nahlášeno celkem 32 090 případů pertuse. Naštěstí počty nakažených klesají. Nejvíce případů bylo u nás mezi 14. a 18. týdnem roku, tedy v dubnu a v květnu 2024. V posledních 4 týdnech bylo evidováno průměrně 673 nových případů za týden. Nejvíce případů pertuse v roce 2024 zatím hlásí kraje: Moravskoslezský (3 766x), Středočeský (3 665x), Ústecký (3 353x) a hl. m. Praha (3 011x). Státní zdravotní ústav (SZÚ) připomíná, že po období pandemie COVIDu-19, kdy se vzhledem k opatřením snížil výskyt respiračních infekcí včetně pertuse, byl v ČR od září 2023 postupně registrován nárůst potvrzených onemocnění černého kašle ve všech věkových skupinách. Podle aktuálně dostupných dat a studií SZÚ předpokládá, že se budou vyskytovat epidemie černého kašle v intervalech 3 až 6 let.

DOPORUČUJEME