Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



HOMEOPATIE ZA TÁROU: CHŘIPKA A CHŘIPKOVÉ STAVY



Chřipka je vysoce nakažlivé virové onemocnění, které není radno podceňovat. Na její následky a komplikace ročně zemřou stoky, ba i tisíce lidí. Její inkubační doba je krátká - 1 až 3 dny a v tuto dobu nejčastěji nakazí nemocný ostatní. Propuká vždy z plného zdraví vysokou horečkou, zimnicí, bolestí hlavy. Přidávají se i další příznaky jako je bolest kloubů a svalů, malátnost, světloplachost a většinou se objeví i suchý kašel. U starších, oslabených a chronicky nemocných osob je větší riziko komplikací zahrnujících zápal plic i onemocnění srdečního svalu nebo zánět středního ucha.

Preventivní opatření hrají velice důležitou roli nejen v předcházení infekce, ale i v zastavení šíření chřipky. Měli bychom mít na paměti nejen očkování a mytí rukou, používání jednorázových kapesníků a pravidelné větrání místností, ale i aktivní pohyb, otužování a dostatek vitamínů. Neméně důležitý je i dostatek kvalitního spánku. Naši imunitu můžeme podpořit také bylinkami - dobrou službu pro nás vykonají echinaceové kapky, zázvor či rakytník. Oscillococcinum podáváme preventivně 1x týdně. V případě rizika přenosu virové infekce - pokud kolem nás padá jeden člověk za druhým - zvyšuji preventivní dávkování na 1x denně.

Léčba chřipky je symptomatická, vždy se léčí příznaky, které se u nemocného projeví. Základem léčby je klid na lůžku a dostatek spánku. Mnozí tento důležitý fakt přehlíží. Možnost dát tělu věnovat se jen boji s infekcí většinou urychlí celkovou léčbu i následnou rekonvalescenci o mnoho dní. Neméně potřebným faktorem pro rychlou léčbu je dostatek tekutin - vody, zeleninové a ovocné šťávy, bylinkový čaj při nachlazení. Již naše babičky znaly léčivou moc silného maso zeleninového vývaru - ať už byl slepičí či hovězí.

Na vysokou horečku, kdy se nemocný nepotí, velice dobře zabírá lék Aconitum napellus 15C. Horečka se většinou objeví kolem půlnoci, může být doprovázena i zimnicí. Všechny slizinice jsou suché a nemocný má velkou žízeň na studenou vodu. Lék podáváme velice často do úlevy, i po 30 minutách. V případě velkého pocení u nemocného, dáme lék Belladonna 15C. Pocení bývá většinou velice intenzivní, nemocný propotí většinou pyžamo i postel, žízeň ale nemusí mít. Tváře a tělo mohou být horké a rozpálené, chodidla mohou být studená. U vysoké horečky je snazší lék rozpustit do vody a popíjet. Pro zchlazení těla při horečce přes 39 °C je dobré použít studený zábal na předloktí a lýtka. Aplikujeme jej tak na 20 minut. 

Horečku se žízní má ve svém obraze i lék Bryonia 15C. Nastupuje ale většinou postupně a doprovází ji bolest celého těla a hlavy, která se zhoršuje sebemenším pohybem. Nemocný tak leží bez jediného pohybu. Lék podáváme podle akutnosti stavu 3 až 5x denně 5 kuliček. Může nastat i opačný případ, kdy s sebou nemocný neustále šije a nevydrží v klidu ležet. Bolesti kloubů jsou horší v klidu a zlepšují se pohybem. V tomto případě je krásně zabírá lék Rhus toxicodendron 15C. Podáváme jej podle potřeby a akutnosti stavu 3x až 5x denně. Při rozbolavělosti celého těla, kdy má nemocný pocit příliš tvrdé postele, je dobré přidat Arnicu montanu 15C. Pokud přetrvávají jen bolesti svalů a kloubů a horečka již ustoupila, můžeme dát tyto léky v ředění 9C.

Gelsemium 15C patří mezi léky na chřipku též Horečka postupuje postupně a je spojena se silnou bolestí hlavy a celkovou slabostí celého těla. Dávkujeme též dle intenzity příznaků 3x až 5x denně.

Po chřipce je tělo hodně vyčerpané a potřebuje v období rekonvalescence nabrat ztracených sil. Není dobré toto období podceňovat a okamžitě se vracet do plného zatížení v práci. Organismus a jeho obranyschopnost jsou oslabeny a náchylnější k další infekci. Při přetrvávající únavě a slabosti pomůže lék China 9C. Tělo s ní lépe hospodaří s vodou a rychleji se zotaví. Podáváme ji při ztrátách tekutin nejen pocením, ale i při průjmu, horečce, zvracení i krvácení.

Pokud je pacient unavený a bledý, popřípadě přetrvává lehce zvýšená teplota, velice mu prospěje lék Ferrum phosphoricum 9C. Podporuje krvetvorbu a pomůže navrátit do normálu krevní obraz, který po viroze bývá zhoršený. Při přetvávajícím kašli a rýmě s bolestí kloubů můžeme přidat lék Sulfur iodatum 9C. Léky rekonvalescence podáváme 2x denně aspoň týden.

Přeji Vám, abyste zůstali zdrávi a pokud přeci jen Vaše tělo podlehne viróze, abyste se z ní rychle dostali a mohli si užívat krásný začátek jara.

PharmDr. Lenka Štýsová

Foto: silviarita z Pixabay 


OSCILLOCOCCINUM je homeopatický léčivý přípravek užívaný tradičně v homeopatii k prevenci a léčbě chřipkových stavů, jako jsou například horečka, zimnice, bolest hlavy, únava a bolesti svalů. Zkrácená informace (SPC): ZDE


Zpět

KONČÍ HLAVNÍ HYGIENIČKA SVRČINOVÁ

Vláda odvolala 24. dubna na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hlavního hygienika převezme kompetence ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení na tuto funkci bude vypsáno v nejbližších dnech. Pavla Svrčinová uvedla, že se chce v dalším období věnovat především pedagogické činnosti na Ústavu epidemiologie a ochrany veřejného zdraví Ostravské univerzity.

NOVÝ ŘEDITEL SÚKL

MUDr. Tomáše Boráně jmenoval ministr zdravotnictví k 1. květnu 2024 novým ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Má mj. zajistit hladkou implementaci novely zákona o léčivech a zlepšení spolupráce se zástupci lékáren a dalšími aktéry lékového trhu. MUDr. Tomáš Boráň má zkušenosti z vědecké činnosti na Akademii věd ČR i akademické činnosti na 3. LF UK. Od roku 2009 je zaměstnán v SÚKL, naposledy na pozici ředitele sekce registrací léčiv. Od roku 2024 je také členem pracovní skupiny Ministerstva zdravotnictví pro posílení dostupnosti strategicky významných léčiv.

PREVENCE KARDIO-VASKULÁRNÍCH CHOROB ONLINE

Od 29. května do 27. června 2024 můžete vystudovat odborný program kongresu KARDIO 2024, osvojit si aktuální poznatky z problematiky kardiovaskulárního zdraví, obohatit vaše poradenské programy v lékárně, seznámit se s novinkami lékárenského trhu nebo posílat své dotazy na přednášející tak, abyste měli takové informace, které pro vás budou využitelné v praxi. Na akreditovanou akci pro zaměstnance lékáren, kterou pořádá Healthcomm Professional, se můžete registrovat již nyní na www.healthcomm.cz/online-akce

STAN PROTI MELANOMU

Přijďte si zdarma a bez objednání vyšetřit pigmentová znaménka. Akce pro širokou veřejnost zaměřená na prevenci rakoviny kůže proběhne letos již po osmnácté. Generálním partnerem je lékárenská síť Dr. Max. V mobilních stanech vybavených nejmodernějšími dermatoskopy bude pro zájemce k dispozici nejen samotná diagnostika pigmentových znamének, ale také odborné poradenství ohledně vhodné ochrany před slunečním zářením. V loňském ročníku akce bylo vyšetřeno celkem 3 655 osob a odhaleno bylo 103 zhoubných nádorů. Stany se v dubnu 2024 otevřou vždy od 10 do 18 hodin: 22.–23. 4. Praha, Václavské náměstí; 29. 4. Brno, náměstí Svobody; 30. 4. Ostrava, Shopping Park Avion. Více na stan.denmelanomu.cz

LEGIONELÓZA NA VZESTUPU

Letos onemocnělo Legionelózou už 104 osob, meziročně nejvíc za posledních deset let. Odborníci ze SZÚ odhadují, že na vině může být častější snaha lidí ušetřit za ohřev vody. Bakterie Legionelly se množí velmi rychle při teplotách mezi 25 a 45 °C. Studenou vodu je proto potřeba držet pod 20 °C a teplou nad 50 - 60 °C s možností ji ještě přihřát, aby bakterie zahynuly. Bakterie Legionelly se šíří ve vodovodním potrubí, ale také klimatizací, aerosolem z domácích zvlhčovačů a fontán. Onemocnění obvykle začíná horečka, třesavka, bolení hlavy a svalová bolest. Následuje suchý neproduktivní kašel a bolesti na prsou a dochází k rychlému vývoji těžké formy pneumonie. K redukci bakterie ve vodě lze dojít pravidelnou spotřebou, termickou úpravou (teplota vody optimálně nad 55°C na všech místech systému) či chemickou dezinfekcí. Základem je ale pravidelná kontrola a údržba vodovodního systému.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie