
Jakmile venkovní teploty začnou stoupat a umožní venkovní grilování, rychle se tato oblíbená činnost vrací do našich víkendových programů.
„Každé roční období se vyznačuje nárůstem nákupu určitých potravin, mezi ty nejvýraznější patří Vánoce a letní sezóna. S teplejším počasím zákazníci začali nakupovat potraviny, které se dají snadno grilovat - masa, plísňové sýry, cuketu a papriky. Vidíme také nárůst prodeje čerstvé zeleniny a ovoce různých druhů," komentuje za shoppery z online tržiště potravin Everli Oliver Fecko.
Přinášíme několik tipů, se kterými letošní grilovací sezónu můžete bezpochyby odstartovat!
1. Zpomalte!
Jarní grilování může být skvělým obdobím pro experimentování například s pomalým pečením. Nikdo totiž nemá rád stání nad rozpáleným grilem v úmorném horku uprostřed letních měsíců. Od vepřové plece přes bůček až po žebírka - použití grilu k přípravě takových kusů mas, kterým prospívá dlouhé a pozvolné pečení, je skvělým způsobem, jak zahájit grilovací víkendy už za chladnějších jarních dnů.
2. Nezapomeňte na zeleninu
Od jarního chřestu až po rané cukety nebo nejrůznější druhy salátů - nebojte se využít první jarní úrodu naplno. Ať už zeleninu grilujete jako předkrm, přílohu k masům, nebo je hlavní hvězdou, vnesete do ní chuť kouře a dodejte jí rozměr, který zvýrazní chuť těchto raných plodin.
3. Vdechněte smutným citrusům nový život
TIP! Máte měknoucí citron, limetku nebo poslední pomeranč, který jste zapomněli vzadu v šuplíku lednice? Nevyhazujte je! Rozkrojte je napůl, položte řeznou stranou dolů na rozpálený gril a nechte je zuhelnatět. Pak vymačkejte šťávu na jakékoliv maso nebo zeleninu, abyste získali příval chuti, který je skvělým způsobem, jak vylepšit cokoli, co připravujete. Nebo šťávu použijte k přípravě salátových zálivek s nádechem kouřové chuti.
4. Nedozrálé ovoce? Perfektní pro přípravu na grilu!
Po dlouhé zimě, kdy jsme doma měli spíše typicky podzimní a zimní ovoce, můžeme všichni propadnout euforii z první várky broskví, švestek, manga, ananasu a dalších letních plodin. Ale až po příchodu domů často zjistíme, že jsou tvrdé, nedozrálé a mdlé. Pokud nemáte dost trpělivosti nebo času na to, nechat ovoce trochu dozrát, dejte ho na gril!
„Při grilování těchto plodů dochází ke karamelizaci přirozených šťáv, což osladí jejich chuť a zjemní strukturu," přidává osobní typ Oliver Fecko.
Můžete je tedy podávat jako přílohu nebo z nich udělat dezert, který doplníte například šlehačkou, zmrzlinou, sorbetem, jogurtem, granolou, nadrobenými sušenkami nebo klidně jejich kombinací.
Vyzkoušejte grilované speciality:
Piknikové kuře na grilu
● 2 stroužky česneku, nebo lžíce sušeného česneku
● 2 lžičky másla
● 1 šálek kečupu
● 1/4 šálku baleného hnědého cukru
● 1/4 šálku chilli omáčky
● 2 lžíce worcestrové omáčky
● 1 lžíce hořčice
● 1/2 lžičky soli
● 2 kapky pálivé chilli omáčky
● 2 brojlerová kuřata
Postup
Ve velkém hrnci osmahněte česnek na másle do měkka. Přidejte zbylé ingredience. Za stálého míchání přiveďte k varu. Odstavte z ohně; dejte stranou. Na lehce vymaštěném grilovacím roštu grilujte kuře přikryté na středním žáru 30 minut a občas ho otočte. Polévejte omáčkou. Grilujte ještě 15 minut nebo dokud teploměr nedosáhne 170°, několikrát polijte a otočte.
......
Grilovaný chřest s balzamikovou redukcí
● 500 g čerstvého chřestu
● 1 polévková lžíce olivového oleje + další na zakápnutí
● mořská sůl
● 1/2 lžičky čerstvě mletého pepře
● 1/2 šálku balzamikové redukce
● 1/4 šálku piniových oříšků (opražené)
● čerstvě nastrouhaný parmazán
Balzamiková redukce
● 1 šálek balzamikového octa
● 2 lžíce cukru nebo medu
● sůl
● 1 lžička kukuřičného škrobu
● 1/4 šálku studené vody
Postup
Balzamikový ocet s cukrem nebo medem a solí vařte 10 minut, dokud se nezredukuje na polovinu. Do studené vody přidejte 2 lžičky kukuřičného škrobu a vlijte do zredukovaného octa. Mícháme na mírném ohni, dokud omáčka nezhoustne. Připravte si ji předem, v uzavíratelné nádobě ji lze skladovat až 3 týdny. Před použitím zahřejte a promíchejte.
Ořízněte a odstraňte tvrdé konce chřestu. Promíchejte s 1 lžící olivového oleje a dochuťte solí a pepřem. Gril předehřejte na vysokou teplotu. Po rozpálení položte chřest přímo na gril. Grilujte 3-4 minuty z každé strany, dokud není chřest upečený, ale stále mírně křupavý. Pokud pracujete se silnějším chřestem, přidejte 1-2 minuty na každou stranu.
Chřest přendejte na talíř a pokapejte balzamikovou redukcí, posypte čerstvým parmazánem, praženými piniovými oříšky a pokapejte olivovým olejem. Ihned podávejte.
Zdroj: Kašpar PR, Everli online nákup
V ČR přibývá nemocných se žloutenkou typu A i C. Loni testy odhalily hepatitidu C u 1 452 osob – nejvíce za posledních deset let. Do konce srpna letošního roku přibylo dalších 935 případů. Současně se ale navíc objevila plošná epidemie žloutenky A. Od začátku roku bylo hlášeno 1 348 nemocných, což je několikanásobně více než v předchozích letech. „Naše populace je vůči viru hepatitidy A velmi vnímavá, protože od poslední velké epidemie v roce 1979 uplynulo více než 45 let. Většina lidí se tak s virem nikdy nesetkala a nemá protilátky. Proto je ohrožena prakticky celá společnost,“ říká MUDr. Pavel Dlouhý, předseda Společnosti infekčního lékařství ČLS JEP. Hepatitida A má akutní průběh s příznaky podobnými chřipce (únava, teplota, nechutenství, nevolnost, bolesti břicha), následně zežloutne kůže a bělmo očí. Žloutenka typu C naopak postupuje nenápadně a roky ničí játra. Řada lidí tak o své infekci vůbec neví, protože onemocnění probíhá bez bolesti a bez výraznějších příznaků. Testování na hepatitidu C provádějí praktičtí lékaři i specialisté. Anonymně a zdarma je možné nechat se otestovat také v checkpointech, které fungují po celé republice. Vyšetřuje se zde HIV, hepatitida C a syfilis. Hepatitida A se zde netestuje – pokud má člověk podezření na infekci virem hepatitidy A, musí se obrátit na svého praktického lékaře.
Pacientská organizace LYMFOM HELP slaví 20 let od svého založení. K podpoře pacientů s maligním lymfomem pořádá v neděli 14. září 2025 historicky první Charitativní běh pro LYMFOM HELP. Akce se uskuteční den před Světovým dnem lymfomu, který si připomínáme 15. září. Některá forma lymfomu – zhoubného onemocnění lymfatických buněk - je ročně v ČR diagnostikována u více než 2000 lidí, přičemž několik stovek pacientů se vrací do léčby z důvodu relapsu onemocnění. Charitativní běh pro LYMFOM HELP se koná v pražské Grébovce a v brněnském parku Anthropos. Ve 14:30 startuje doprovodný program, start běhu je naplánován na 15.00. Při osobní účasti ne startovné 300 Kč, u virtuální účasti 200 Kč. Hlavním cílem akce je přimět širokou veřejnost k aktivní účasti, ať už fyzicky nebo virtuálně, a podpořit tak osvětu a činnost organizace LYMFOM HELP. Akce nabídne nejen sportovní vyžití, ale také bohatý doprovodný program pro celou rodinu. Registrovat se můžete na https://www.lymfomhelp.cz
Druhý tematický on-line kongres tohoto roku spustila společnost Healthcomm Professional 3. 9. 2025. Na webu www.healthcomm.cz poběží celých 30 dní. 2D tematický on-line kongres IMUNITA je určen všem lékárníkům, farmaceutickým asistentům a dalším nelékařským zdravotnickým profesionálům z celého Česka i Slovenska. Akreditováno u ČLnK, ČKFA, POUZP a SKMTP. Stále se můžete registrovat. Využijte kód pro přihlášení PHAR25IM a vstup v hodnotě 1000 Kč máte zcela zdarma.
S datem 4. září je spojen Světový den sexuálního zdraví (World Sexual Health Day), který od roku 2010 vyhlašuje a celosvětově propaguje World Association for Sexual Health - organizace na podporu sexuálního zdraví jako základního lidského práva. Motto pro rok 2025 zní: „Sexuální spravedlnost: Co pro to můžeme udělat?“ Sexuologický ústav VFN se k letošnímu Světovému dni připojuje zveřejněním edukačních materiálů na webu a sociálních sítích, zahájením kampaně k otevření nízkoprahového Centra psychosexuální pomoci a současně i nabídkou bezplatné anonymní on-line konzultace pro nové zájemce během září 2025. Pro zajištění prvního kontaktu funguje specifická e-mailová adresa: SexPomoc@vfn.cz. Tato možnost slouží jako první vstupní brána pro klienty, kteří se často nacházejí v psychosexuální krizi a potřebují anonymitu.
Pilotní projekt preventivního očkování proti chřipce proběhne v oddělených konzultačních místnostech Center prevence s poradenstvím v rámci vybraných lékáren BENU v Praze, Brně a Ostravě. Očkování bude provádět vždy praktický lékař, a to během říjnových víkendů od 4. do 26. 10. 2025 v čase 10-18 hodin. Cena za očkovací látku a její aplikaci bude 629 Kč. Pacient bude hradit platbu na místě v lékárně. Očkování proti chřipce mají z veřejného zdravotního pojištění plně hrazeno pouze pojištěnci nad 65 let a zákonem stanovené skupiny. Od 1. září 2025 si mohou dospělí samoplátci ve věku 18–65 let rezervovat termín očkování proti chřipce prostřednictvím webových stránek benuprevence.cz