
Jakmile venkovní teploty začnou stoupat a umožní venkovní grilování, rychle se tato oblíbená činnost vrací do našich víkendových programů.
„Každé roční období se vyznačuje nárůstem nákupu určitých potravin, mezi ty nejvýraznější patří Vánoce a letní sezóna. S teplejším počasím zákazníci začali nakupovat potraviny, které se dají snadno grilovat - masa, plísňové sýry, cuketu a papriky. Vidíme také nárůst prodeje čerstvé zeleniny a ovoce různých druhů," komentuje za shoppery z online tržiště potravin Everli Oliver Fecko.
Přinášíme několik tipů, se kterými letošní grilovací sezónu můžete bezpochyby odstartovat!
1. Zpomalte!
Jarní grilování může být skvělým obdobím pro experimentování například s pomalým pečením. Nikdo totiž nemá rád stání nad rozpáleným grilem v úmorném horku uprostřed letních měsíců. Od vepřové plece přes bůček až po žebírka - použití grilu k přípravě takových kusů mas, kterým prospívá dlouhé a pozvolné pečení, je skvělým způsobem, jak zahájit grilovací víkendy už za chladnějších jarních dnů.
2. Nezapomeňte na zeleninu
Od jarního chřestu až po rané cukety nebo nejrůznější druhy salátů - nebojte se využít první jarní úrodu naplno. Ať už zeleninu grilujete jako předkrm, přílohu k masům, nebo je hlavní hvězdou, vnesete do ní chuť kouře a dodejte jí rozměr, který zvýrazní chuť těchto raných plodin.
3. Vdechněte smutným citrusům nový život
TIP! Máte měknoucí citron, limetku nebo poslední pomeranč, který jste zapomněli vzadu v šuplíku lednice? Nevyhazujte je! Rozkrojte je napůl, položte řeznou stranou dolů na rozpálený gril a nechte je zuhelnatět. Pak vymačkejte šťávu na jakékoliv maso nebo zeleninu, abyste získali příval chuti, který je skvělým způsobem, jak vylepšit cokoli, co připravujete. Nebo šťávu použijte k přípravě salátových zálivek s nádechem kouřové chuti.
4. Nedozrálé ovoce? Perfektní pro přípravu na grilu!
Po dlouhé zimě, kdy jsme doma měli spíše typicky podzimní a zimní ovoce, můžeme všichni propadnout euforii z první várky broskví, švestek, manga, ananasu a dalších letních plodin. Ale až po příchodu domů často zjistíme, že jsou tvrdé, nedozrálé a mdlé. Pokud nemáte dost trpělivosti nebo času na to, nechat ovoce trochu dozrát, dejte ho na gril!
„Při grilování těchto plodů dochází ke karamelizaci přirozených šťáv, což osladí jejich chuť a zjemní strukturu," přidává osobní typ Oliver Fecko.
Můžete je tedy podávat jako přílohu nebo z nich udělat dezert, který doplníte například šlehačkou, zmrzlinou, sorbetem, jogurtem, granolou, nadrobenými sušenkami nebo klidně jejich kombinací.
Vyzkoušejte grilované speciality:
Piknikové kuře na grilu
● 2 stroužky česneku, nebo lžíce sušeného česneku
● 2 lžičky másla
● 1 šálek kečupu
● 1/4 šálku baleného hnědého cukru
● 1/4 šálku chilli omáčky
● 2 lžíce worcestrové omáčky
● 1 lžíce hořčice
● 1/2 lžičky soli
● 2 kapky pálivé chilli omáčky
● 2 brojlerová kuřata
Postup
Ve velkém hrnci osmahněte česnek na másle do měkka. Přidejte zbylé ingredience. Za stálého míchání přiveďte k varu. Odstavte z ohně; dejte stranou. Na lehce vymaštěném grilovacím roštu grilujte kuře přikryté na středním žáru 30 minut a občas ho otočte. Polévejte omáčkou. Grilujte ještě 15 minut nebo dokud teploměr nedosáhne 170°, několikrát polijte a otočte.
......
Grilovaný chřest s balzamikovou redukcí
● 500 g čerstvého chřestu
● 1 polévková lžíce olivového oleje + další na zakápnutí
● mořská sůl
● 1/2 lžičky čerstvě mletého pepře
● 1/2 šálku balzamikové redukce
● 1/4 šálku piniových oříšků (opražené)
● čerstvě nastrouhaný parmazán
Balzamiková redukce
● 1 šálek balzamikového octa
● 2 lžíce cukru nebo medu
● sůl
● 1 lžička kukuřičného škrobu
● 1/4 šálku studené vody
Postup
Balzamikový ocet s cukrem nebo medem a solí vařte 10 minut, dokud se nezredukuje na polovinu. Do studené vody přidejte 2 lžičky kukuřičného škrobu a vlijte do zredukovaného octa. Mícháme na mírném ohni, dokud omáčka nezhoustne. Připravte si ji předem, v uzavíratelné nádobě ji lze skladovat až 3 týdny. Před použitím zahřejte a promíchejte.
Ořízněte a odstraňte tvrdé konce chřestu. Promíchejte s 1 lžící olivového oleje a dochuťte solí a pepřem. Gril předehřejte na vysokou teplotu. Po rozpálení položte chřest přímo na gril. Grilujte 3-4 minuty z každé strany, dokud není chřest upečený, ale stále mírně křupavý. Pokud pracujete se silnějším chřestem, přidejte 1-2 minuty na každou stranu.
Chřest přendejte na talíř a pokapejte balzamikovou redukcí, posypte čerstvým parmazánem, praženými piniovými oříšky a pokapejte olivovým olejem. Ihned podávejte.
Zdroj: Kašpar PR, Everli online nákup
Srdečně zveme všechny profesionály z lékáren na říjnový prezenční kongres PHARMACY EVENT PRAHA, který se uskuteční 16. října v Comfort Hotelu Prague City East. Kongres je rozdělen na dopolední a odpolední, vždy samostatně akreditovanou část. Můžete ale absolvovat celý den a získat tak 14 bodů od ČLnK. Přihlásit se můžete na stránkách https://www.healthcomm.cz/, nebo k registraci můžete použít vstup přes banner na Magazínu. Těší se na vás pořadatelé, lektoři i moderátor Vojtěch Bernatský. Nenechte si ujít kongres, kde společně oslavíme 15 let působení společnosti Health communication na poli edukace.
Speciální centra pro diagnostiku a léčbu bolestí hlavy v říjnu opět otevřou dveře veřejnosti, a to bez objednání a bez žádanky. Běžně se do těchto center pacient dostane pouze na doporučení neurologa a často po dlouhém čekání. V říjnu se uskuteční čtvrtý ročník Dnů otevřených center pro léčbu migrény. Odborníci na migrénu, zástupci pacientské organizace Migréna-help, kariérová poradkyně i další lidé, kteří sami migrénou procházejí, budou připraveni pomoci. První letošní akce proběhla na začátku října v Městské poliklinice Praha. Druhá se uskuteční ve čtvrtek 16. října 2025 od 16 do 19 hodin v Nemocnici AGEL Prostějov. Více na migrena-help.cz
Pilotní projekt preventivního očkování proti chřipce proběhne v oddělených konzultačních místnostech Center prevence s poradenstvím v rámci vybraných lékáren BENU v Praze, Brně a Ostravě. Očkování bude provádět vždy praktický lékař, a to během říjnových víkendů od 4. do 26. 10. 2025 v čase 10-18 hodin. Cena za očkovací látku a její aplikaci bude 629 Kč. Pacient bude hradit platbu na místě v lékárně. Očkování proti chřipce mají z veřejného zdravotního pojištění plně hrazeno pouze pojištěnci nad 65 let a zákonem stanovené skupiny. Od 1. září 2025 si mohou dospělí samoplátci ve věku 18–65 let rezervovat termín očkování proti chřipce prostřednictvím webových stránek benuprevence.cz