Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



FIXATAPE POMÁHÁ (NEJEN) POHYBU



I když se obecně má za to, že první s technikou tejpování přišel v roce 1979 japonský chiropraktik dr. Kenzo Kase, bude určitě koncept podpory kloubů a svalů pomocí lepicích pásek mnohem starší. Lidé si totiž již dávno před kineziotejpy intuitivně uvědomovali, že obvázání zraněné končetiny může pomoci nejen při hojení, ale také při stabilizaci kloubů a svalů.

Doktor Kenzo Kase, vnuk japonské tradiční léčitelky, absolvoval chiropraktickou školu v americkém Chicagu a dokázal spojit své odborné „západní" vzdělání s věděním o akupunktuře, moxování, meridiánech a dalších přístupech medicíny „východní". U svých pacientů při fyzioterapiích a rehabilitaci začal využívat elastické pásky, které měly pozitivní vliv na klouby, svalovou aktivitu, lymfatický i cévní systém, ale třeba i na úlevu od bolesti. V druhé polovině 20. století se tak elastické tejpy staly velkým pomocníkem v různých terapeutických metodách, nejen ve sportovní medicíně, kde jsou veřejnosti nejvíce na očích. Své uplatnění si tejpování našlo v oborech medicíny, například v již zmíněné fyzioterapii, ortopedii, ergoterapii, ale také v neurologii, při léčbě otoků a jizev nebo dokonce ve veterinární medicíně či estetické medicíně.

Proč používáme tejpy:

  • K ovlivnění svalové aktivity: Inhibice svalu k útlumu jeho aktivity (tejpování od úponu k začátku svalu) či facilitace svalu k podpoře jeho aktivity (směrem od začátku k úponu)
  • Jako korekční techniku k dosažení požadovaného postavení nebo funkce (mechanická, fasciální, prostorová, vazivová, funkční, lymfatická). Korekční techniky vedou ke zlepšení stavu v problematické oblasti. Upravuje se pozice svalů a kloubů bez ztráty rozsahu pohybu a omezení cirkulace krve či lymfy.

Výhody tejpování

Použití napnutých pružných tejpů má oproti fixním prostředkům, jako je bandážování či ortézy, řadu výhod:

  • Pásky se přizpůsobí nerovnostem povrchu části těla, dají se upravit na požadovaný tvar i velikost a jsou schopné kopírovat pohyb.
  • Technika je snadná, mohou ji aplikovat jak zkušení fyzioterapeuté, tak i poučení laici.
  • Tejpování lze kombinovat s dalšími terapeutickými postupy.
  • Nemá vedlejší účinky.
  • V ošetřeném segmentu tejpem není omezena funkčnost, nebrání toku krve ani lymfy.

Tejpování je založeno na principu ovlivnění somatosenzorického, krevního a lymfatického systému.

  • Podpora svalové a kloubní funkce: Tejp může ovlivnit svalovou aktivitu a propriocepci (vědomí polohy těla v prostoru). Tím může zlepšit stabilitu kloubů, podpořit správné držení těla a usnadnit pohyb.
  • Mechanické působení: V závislosti na způsobu aplikace může tejp působit jako mechanická opora pro svaly a klouby, což může být užitečné při zraněních nebo přetížení.
  • Zvednutí kůže: Při správné aplikaci tejp jemně nadzvedne kůži. Tím se vytvoří prostor pro lepší průtok lymfy a krve, což může pomoci redukovat otoky a zlepšit hojení.
  • Uvolnění receptorů bolesti: Nadzvednutím kůže se uvolní nervové receptory, které reagují na bolest. To může přispět ke snížení bolestivého vnímání.

Tejpování nepomáhá jen vítězům

Kineziologické a speciální pásky FIXAtape® jsou vyvinuty podle nejnovějších principů v oblasti fyzioterapie. Jsou dermatologicky testovány a klinicky hodnoceny jako zdravotnické prostředky. Specialisté - fyzioterapeuti, ale i běžní uživatelé, používají pásky FIXAtape® především k fixaci namožených či natažených svalů, k redukci otoků a modřin či jako prostředek svalové korekce. Výhodou řady FIXAtape® je mimo jiné i široké portfolio pásek - od těch klasických až po pásky určené vrcholovým sportovcům - vybere si zkrátka každý!

KINEZIOLOGICKÁ TEJPOVACÍ PÁSKA FIXAtape® SPORT

Elastické textilní tejpovací pásky určené ke zpevnění svalů, kloubů a šlach při zvýšené pohybové aktivitě. Pásky jsou Latex free. Správná aplikace napomáhá před možným svalovým přetížením. Na výběr je bohaté barevné spektrum tejpů.

  • Vysoce elastické
  • Podlepené papírovou páskou
  • Neomezují pohyb
  • Voděodolné a přilnavé
  • Snadno se odstraňují a nezanechávají lepidlo na pokožce 
  • Skvělý poměr kvality a ceny

BAVLNĚNÁ TEJPOVACÍ PÁSKA FIXAtape® CLASSIC

Silně fixační bavlněné pevné pásky ke zpevnění svalů, kloubů a šlach. Lze použít i k fixaci obvazů a dlah.

  • Boční zoubkování umožňuje snadné odtrhnutí v požadované délce
  • Snadno se odstraňují a nezanechávají lepidlo na pokožce

SAMOFIXAČNÍ OBINADLO FIXAtape® STRETCH

Vícevrstvé kohezivní kompresní obinadlo, vysoce prodyšné a pružné i při opakovaném použití. Latex free. K fixaci končetin, dlah, obkladů, kanyl a po odběrech krve.

  • Vyvolává stejnoměrný tlak
  • Vysoce stabilní, při ohybu nedochází k jeho posunu
  • Snadné zakončení bez svorek
  • Barvy: tělová, červená, modrá

Tejpy mohou sloužit i jako neviditelná podprsenka pro dokonalý outfit?

FIXAtape® PUSH UP páska je určená k zakrytí a zvednutí poprsí jakékoliv velikosti.

Více o široké nabídce Kineziologických a speciálních pásků FIXAtape® i možnostech jejich praktického využití na Tejpovací a speciální pásky - ALFAVITA, s.r.o.

Článek obsahuje firemní sdělení společnosti ALFA VITA, s.r.o.

Zpět

PHARMACY EVENT 10. 10. V PRAZE

Healthcomm Professional zve na prezenční kongres, který se uskuteční 10. října v pražském hotelu DUO. Potkejte se osobně s přednášejícími, kolegy i týmem organizátora na dopoledním nebo odpoledním odborném kongresu v hlavním městě. Dopolední a odpolední části akce jsou akreditovány samostatně: ČLnK ohodnotila Pharmacy event 7 body za dopolední blok a 4 body za odpolední blok. Absolvovat můžete také obě části programu. Těšit se můžete například na PharmDr. Josefa Suchopára (Když na lékové formě záleží), na RNDr. Pavla Suchánka (Možné přístupy k podpoře imunity) a další skvělé lektory. Přihlášení je na stránkách www.healthcomm.cz.

DNY OTEVŘENÝCH CENTER PRO MIGRENIKY

Dny otevřených center pro léčbu migrény se letos odehrají v dalších regionech. Již třetí ročník této úspěšné akce letos odstartoval v Masarykově nemocnici v Ústí nad Labem, následovat budou centra v Uherskohradišťské nemocnici, nemocnici Havlíčkův Brod a plzeňské nemocnici Privamed. Zdarma budou probíhat individuální konzultace s odborníky, a to bez žádanky a bez předchozí rezervace přímo na místě. Nemocnice Havlíčkův Brod otevře své dveře migrenikům 10. října 2024 v 16.00. Aktuality lze sledovat na www.omigrene.cz

SVĚTOVÝ DEN ARTRITIDY, OSTEOPORÓZY, MYOZITIDY A PSORIÁZY

Na 12. říjen připadá Světový den artritidy. Během osvětových akcí mají pacienti i veřejnost možnost zdarma promluvit si o svých potížích s revmatology, osteology, dermatology nebo fyzioterapeuty aj. Mottem letošního ročníku je „Včasná péče - silnější obrana.“ Osvětový den startuje v pražské Spojce Karlín 6. října v 10 hodin. Jeho součástí bude i křest prvního komiksu pro teenagery s revmatem. Právě možnost osobních konzultací přilákala loni na obdobnou akci stovky pacientů. Odborníci na ní poskytli přibližně 120 konzultací. Organizátorem je pacientská organizace Revma Liga ČR.

ZPRÁVA O ČERNÉM KAŠLI

K poslednímu zářijovému dni bylo letos nahlášeno celkem 32 090 případů pertuse. Naštěstí počty nakažených klesají. Nejvíce případů bylo u nás mezi 14. a 18. týdnem roku, tedy v dubnu a v květnu 2024. V posledních 4 týdnech bylo evidováno průměrně 673 nových případů za týden. Nejvíce případů pertuse v roce 2024 zatím hlásí kraje: Moravskoslezský (3 766x), Středočeský (3 665x), Ústecký (3 353x) a hl. m. Praha (3 011x). Státní zdravotní ústav (SZÚ) připomíná, že po období pandemie COVIDu-19, kdy se vzhledem k opatřením snížil výskyt respiračních infekcí včetně pertuse, byl v ČR od září 2023 postupně registrován nárůst potvrzených onemocnění černého kašle ve všech věkových skupinách. Podle aktuálně dostupných dat a studií SZÚ předpokládá, že se budou vyskytovat epidemie černého kašle v intervalech 3 až 6 let.

KONGRES U VIKINGŮ

Healthcomm Professional zve lékárníky a farmaceutické asistenty na další, v pořadí již devátý on-line 3D 360° kongres, který odstartoval 11. září a potrvá do 10. října 2024. V prostředí norského hlavního města nabídne akreditovaná akce nejen zajímavé informace o historii a současnosti farmacie království ze severní Evropy, ale samozřejmě také kvalitní odborný program. On-line kongres je spuštěný na dobu 30 dní a odborný obsah je akreditován u ČLnK (až 14 bodů), ČKFA, SKMTP a POUZP. Registrovat se můžete na webu Healthcomm.cz

DOPORUČUJEME