Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



EPILEPSIE V TĚHOTENSTVÍ



Epilepsii má v České republice přibližně 80 tisíc lidí, polovinu z nich tvoří ženy. V současné době lékaři při správné a včasné diagnostice a farmakologické léčbě dostanou nemoc pod kontrolu až u 80 % pacientů. Celosvětově má epilepsii více než 50 milionů lidí, v Evropě přes 6 milionů lidí, z toho přibližně 2 miliony dětí.

V České republice ročně otěhotní přibližně 500 žen s epilepsií. Podle lékařů se jim epilepsie při správné medikaci v 95 % případů nezhorší a porodí zdravé dítě. Přesto je mateřství u žen s touto diagnózou stále spojeno s mnoha mýty a pacientky nemají dostatek informací.

Na problematiku upozorňují odborníci u příležitosti tzv. Purple Day, který připadá na 26. března. V tento den se lidé po celém světě oblékají do fialových barev, aby podpořili pacienty s epilepsií. Současně také startuje výtvarná soutěž pro děti s epilepsií Líbí se ti, mami?  

„V Česku žije přibližně 20 tisíc žen s epilepsií, které jsou zároveň v reprodukčním věku. Dnes máme spoustu možností, jak pacientkám, které plánují mateřství, nastavit vhodnou léčbu, aby byla co možná nejbezpečnější pro ně i jejich potomky," říká MUDr. Jana Zárubová z Centra pro epilepsie FN Motol, která je zároveň místopředsedkyní spolku EpiStop.

Odborníci upozorňují, že je zásadní, aby ženy s epilepsií plánovaly početí dítěte s dostatečným předstihem. Až polovina z nich ale podle MUDr. Zárubové přesto otěhotní neplánovaně. „Některé typy léků na epilepsii jsou pro plod nebezpečné a měnit léčbu až v průběhu těhotenství je obtížné, proto je vždy dobré vše řešit ještě před početím. Pacientkám také doporučuji podstoupit podrobné vyšetření, které odhalí například nízkou hladinu vitaminu D nebo kyseliny listové. Ještě před těhotenstvím je pak doplníme," popisuje lékařka.

..............................

Některé antiepileptické léky nemusí být vhodné k užívání po dobu těhotenství.
Pokud ženy s epilepsií plánují otěhotnět, nebo jsou těhotné, měly by se poradit se svým lékařem.
Bez konzultace s lékařem není vhodné přerušovat léčbu nebo přestat užívat léky!

..............................

„Pravděpodobnost, že by žena prodělala epileptický záchvat přímo při porodu, je velmi nízká. Pokud navíc neměla záchvat v posledním roce, tak má 90% šanci, že se jí v těhotenství zcela vyhne," říká MUDr. Zárubová.

Specialisté se shodují, že při epilepsii v těhotenství záleží na tom, jakým typem nemoci žena trpí a jak se u ní projevuje. Zatímco některé druhy záchvatů nepředstavují riziko, jiné mohou být pro ženu i dítě nebezpečné.

MUDr. Zárubová upozorňuje na to, že mnoho žen s epilepsií stále nemá ohledně svého reprodukčního zdraví dostatek informací. „Je důležité, aby pacientky nikdo nestrašil, ale zároveň jim nic netajil, a ony věděly a uměly se samy dobře rozhodnout, zda dítě chtějí a kdy," vysvětluje neuroložka.

..............................

Platí ale, ženy s epilepsií mají méně dětí a mírně nižší plodnost než ženy v běžné populaci.
To je způsobeno vyšší mírou menstruačních nepravidelností a dalších gynekologických problémů způsobených léky na záchvaty.
Další informace o epilepsii u žen, o plánování rodičovství nebo vhodné antikoncepci najdou ženy na platformě www.zenyaepilepsie.org.

..............................

Líbí se ti, mami?

„Dívky a ženy s epilepsií často bojují s nízkým sebevědomím a mohou mít pocit, že si nezaslouží lásku ani mateřství. Tato stigmata je třeba bořit už v dětství," dodává MUDr. Zárubová. Právě to je také cílem výtvarné soutěže Líbí se ti, mami?, která ukazuje, že jsou děti s epilepsií stejně šikovné jako jejich vrstevníci. 

„Motiv letošního 11. ročníku je oblíbená hračka. Děti mohou nakreslit cokoli, s čím si rády hrají. Ať už je to panenka, míč, nebo třeba oblíbená postavička z počítačové hry," říká za organizátory Monika Bártová ze společnosti UCB, která soutěž pod záštitou spolku EpiStop pořádá. 

Společnost UCB s.r.o. přišla s nápadem uspořádat takovou soutěž poprvé v roce 2011. Je jejím pořadatelem, garantem a generálním sponzorem. Za vznikem této ojedinělé soutěže stálo přání zmírnit každodenní obavy a starosti rodičů dětí postižených epilepsií, stejně tak změnit odvrácenou tvář společnosti k tomuto onemocnění, či nezájem okolí a sociálního systému obecně. Letošní výtvarná soutěž pro děti s epilepsií startuje 26. března u příležitosti Purple Day. Až do 30. září mohou děti s epilepsií posílat své výtvory zobrazující jejich oblíbenou hračku na adresu spolku EpiStop. Každý účastník soutěže dostane jako dárek výtvarné potřeby pro další tvoření a vítězové vyhrají profesionální výtvarné sady.

Zdroj: MaVePR

Reference:

www.zenyaepilepsie.org

www.epistop.cz

UCBCares pro epilepsii

Zpět

PREVENCE KARDIO-VASKULÁRNÍCH CHOROB ONLINE

Od 29. května do 27. června 2024 můžete vystudovat odborný program kongresu KARDIO 2024, osvojit si aktuální poznatky z problematiky kardiovaskulárního zdraví, obohatit vaše poradenské programy v lékárně, seznámit se s novinkami lékárenského trhu nebo posílat své dotazy na přednášející tak, abyste měli takové informace, které pro vás budou využitelné v praxi. Na akreditovanou akci pro zaměstnance lékáren, kterou pořádá Healthcomm Professional, se můžete registrovat již nyní na www.healthcomm.cz/online-akce

STAN PROTI MELANOMU

Přijďte si zdarma a bez objednání vyšetřit pigmentová znaménka. Akce pro širokou veřejnost zaměřená na prevenci rakoviny kůže proběhne letos již po osmnácté. Generálním partnerem je lékárenská síť Dr. Max. V mobilních stanech vybavených nejmodernějšími dermatoskopy bude pro zájemce k dispozici nejen samotná diagnostika pigmentových znamének, ale také odborné poradenství ohledně vhodné ochrany před slunečním zářením. V loňském ročníku akce bylo vyšetřeno celkem 3 655 osob a odhaleno bylo 103 zhoubných nádorů. Stany se v dubnu 2024 otevřou vždy od 10 do 18 hodin: 22.–23. 4. Praha, Václavské náměstí; 29. 4. Brno, náměstí Svobody; 30. 4. Ostrava, Shopping Park Avion. Více na stan.denmelanomu.cz

LEGIONELÓZA NA VZESTUPU

Letos onemocnělo Legionelózou už 104 osob, meziročně nejvíc za posledních deset let. Odborníci ze SZÚ odhadují, že na vině může být častější snaha lidí ušetřit za ohřev vody. Bakterie Legionelly se množí velmi rychle při teplotách mezi 25 a 45 °C. Studenou vodu je proto potřeba držet pod 20 °C a teplou nad 50 - 60 °C s možností ji ještě přihřát, aby bakterie zahynuly. Bakterie Legionelly se šíří ve vodovodním potrubí, ale také klimatizací, aerosolem z domácích zvlhčovačů a fontán. Onemocnění obvykle začíná horečka, třesavka, bolení hlavy a svalová bolest. Následuje suchý neproduktivní kašel a bolesti na prsou a dochází k rychlému vývoji těžké formy pneumonie. K redukci bakterie ve vodě lze dojít pravidelnou spotřebou, termickou úpravou (teplota vody optimálně nad 55°C na všech místech systému) či chemickou dezinfekcí. Základem je ale pravidelná kontrola a údržba vodovodního systému.

SVĚTOVÝ DEN ZDRAVÍ 7. 4.

7. 4. 1950 vznikla Světová zdravotnická organizace – WHO (World Health Organization). Tento den je připomínkou, že bychom si měli neustále budovat a zlepšovat svou kvalitu života. Zároveň ukazuje, že se WHO neustále snaží o vymýcení různých nemocí, o snižování nemocnosti a úmrtí po celém světě. Činnost této organizace je zaměřena především na prevenci. 7. dubna se tedy zkuste zamyslet, kdy jste byli naposledy na preventivních prohlídkách a naplánujte si je! Ministr Zdraví, ideová a expertní interdisciplinární platforma spojující profesionály z různých oblastí, zjistila, že 14 % Čechů nepodstoupilo za posledních 10 let žádnou preventivní návštěvu u lékaře.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie