Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



EMPAGLIFLOZIN BUDE OD KVĚTNA HRAZENÝ V INDIKACI SRDEČNÍHO SELHÁNÍ BEZ OHLEDU NA STAV EJEKČNÍ FRAKCE



Srdeční selhání postihuje více než 60 milionů lidí na celém světě, v ČR je nejčastější příčinou interní hospitalizace. V příštích 25 letech lze dle odborníků očekávat 50% nárůst hospitalizací pro srdeční selhání. Tisíce pacientů v Česku se již brzy dočkají úhrady moderní léčby jejich vážného onemocnění. Zdravotní pojišťovny totiž od 1. května 2023 pacientům se symptomatickým srdečním selháním se zachovalou ejekční frakcí levé srdeční komory začnou hradit empagliflozin (JARDIANCE® 28 × 10 mg), a to jako vůbec první preparát ze skupiny gliflozinů v této indikaci.

Dosud tyto léky hradily pouze pacientům se srdečním selháním se sníženou ejekční frakcí. Srdeční selhání se zachovalou ejekční frakcí levé komory (HFpEF) nastává, když se levá komora srdeční není schopna dostatečně naplnit, a krev tak musí plnit komoru pod větším tlakem, čímž přetěžuje plicní oběh, z nějž nemůže dobře odtékat. To způsobuje příznaky, zejména námahovou dušnost, v pokročilých stadiích i rozvoj otoků. HFpEF bylo po dlouhou dobu nejobtížněji léčitelnou formou srdečního selhání. 

S úhradou v indikaci srdečního selhání bez ohledu na stav ejekční frakce jej mohou předepisovat kardiologové, dětští kardiologové, angiologové a internisté. V březnu o tom rozhodl Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL). 

„Je to významná změna, protože dosud žádná léková skupina neměla příznivý vliv na průběh tohoto typu srdečního selhání. Pacienti, kteří mají tuto diagnózu, jsou dosud léčeni v podstatě empiricky. Konečně budeme mít k dispozici lék, který sníží především riziko opakovaného pobytu v nemocnici pro zhoršení srdečního selhání a který prokazatelně zlepšuje kvalitu života nemocných," říká prof. MUDr. Filip Málek, Ph.D., MBA, předseda České asociace srdečního selhání České kardiologické společnosti.

Evropská léková agentura (EMA) o registraci přípravku JARDIANCE® rozhodla v březnu loňského roku, a to na základě výsledků randomizované, dvojitě zaslepené, placebem kontrolované klinické studie EMPEROR-Preserved. Empagliflozin prokázal 21% snížení relativního rizika kombinovaného výsledku - kardiovaskulárního úmrtí nebo hospitalizace v důsledku srdečního selhání. A to nezávisle na tom, zda pacient trpí diabetem 2. typu, nebo jej nemá. Studie se zúčastnilo 5 988 pacientů s diagnózou chronického srdečního selhání.

„Empagliflozin je nyní prvním lékem mezi glifloziny, který dokázal zlepšit prognózu pacientů se srdečním selháním se zachovalou ejekční frakcí a získal úhradu od zdravotních pojišťoven v této indikaci. To je pro pacienty jednoznačně skvělá zpráva," říká prof. MUDr. Aleš Linhart, DrSc., předseda České kardiologické společnosti.

V České republice se odhaduje výskyt chronického srdečního selhání až u 3 % celé populace, což je téměř 300 000 pacientů. Z toho srdeční selhání se zachovalou ejekční frakcí má přibližně polovina z nich. Nová úhrada se tak může týkat opravdu velkého počtu nemocných," říká prof. MUDr. Jan Václavík, Ph.D., FESC, FEFIM, přednosta Interní a kardiologické kliniky FN Ostrava.

Úhrada z veřejného zdravotního pojištění má některá omezení a týká se skupiny pacientů se symptomatickým chronickým srdečním selháním třídy NYHA II až III s ejekční frakcí (EF) větší než 40 % a eGFR větší než 20 ml/min/1,73 m2 a hodnotou NT-proBNP větší než 300 pg/ml nebo větší než 900 pg/ml v případě pacientů s fibrilací síní. Doplňuje tak současnou skupinu pacientů s chronickým srdečním selháním s EF menší nebo rovnou 40 % a eGFR větší než 20 ml/min/1,73 m2, u kterých i přes optimální léčbu přetrvává symptomatologie třídy NYHA II až III. Optimální léčbou se rozumí terapie alespoň jedním inhibitorem ACE nebo inhibitorem AT1 receptoru nebo inhibitorem receptoru angiotenzinu a neprylisinu a zároveň beta-blokátorem a antagonistou mineralokortikoidního receptoru, kdy pacient dostává cílovou dávku dle doporučení nebo maximální tolerovanou dávku. Pro nemocné se srdečním selháním je určeno balení o velikosti 28 × 10 mg.

Přípravek vyvinula společnost Boehringer Ingelheim.

Podrobné informace o tomto léčivém přípravku jsou k dispozici na webových stránkách Evropské agentury pro léčivé přípravky http://www.ema.europa.eu.

Zdroj: MaVe PR

Zpět

ČERNÝ KAŠEL AKTUÁLNĚ

Do ISIN bylo v období od 1. 1. 2024 do 24. 3. 2024 nahlášeno celkem 4253 případů pertuse. Nejvíce případů podle zprávy SZÚ hlásí kraje: Jihočeský (780x) a Středočeský (634x), následuje Vysočina (512x) a hl. m. Praha (458x), nejméně případů hlásí Olomoucký (80x) a Karlovarský (30x) kraj. Z celkového počtu letošních případů je 73 % očkovaných. Očkování u dětí je v ČR hrazeno z veřejného zdravotního pojištění. V rámci přeočkování v dospělosti přispívají na očkování zdravotní pojišťovny. Nejvíce ohroženou skupinou jsou děti do jednoho roku. Ministerstvo zdravotnictví doporučuje přeočkování u dospělých osob pohybujících se kolem dětí a těhotným ženám. Dále je očkování doporučeno také osobám se sníženou imunitou, chronickým onemocněním a zdravotníkům. Dle doporučení České vakcinologické společnosti ČLS JEP je možno, po dobu omezené dostupnosti vakcín Adacel a Boostrix, využít pro očkování proti černému kašli u dospělých i vakcínu Adacel Polio.

BRNĚNSKÝ PHARMACY EVENT

První dva fyzické kongresy pořádá Healthcomm Professional 10. dubna 2024 v brněnském hotelu OREA - VORO. Zaregistrujte se na dopolední nebo odpolední event, které jsou určené pro lékárníky, farmaceutické asistenty a další nelékařské zdravotnické profesionály. Dopolední event: 10. 4. 2024 od 8:45 do 13:30; Odpolední event: 10. 4. 2024 od 14:00 – do 19:30. Těšit se můžete na komentovanou VR prohlídku lidského žaludku s MUDr. Matejem Kuchárem, na praktickou přednášku „Fyzioterapie pro pracovníky v lékárně“, prof. RNDr. Jan Krejsek, CSc. pohovoří na téma „Astma u dospělého člověka“ a přínosné bude pro vás také sdělení MUDr. Pavla Smažíka o vlivu orálního zdraví na celkové zdraví organismu. Prvních 100 předregistrovaných získá při registraci v hotelu speciální taštičku s dárkem od Healthcommu. Pro registraci zdarma můžete použít kód od Magazínu a Educommu: EDU24. Více na https://www.healthcomm.cz

ATRAKTIVNÍ TÉMATA BŘEZNOVÉHO ON-LINE KONGRESU

Odstartovala první letošní akreditovaná akce pro lékárníky a farmaceutické asistenty - VIII. 3D 360° kongres Healthcomm Professional – Berlin, v jehož on-line prostředí můžete studovat přednášky od 13. března 2024 až do 14. dubna 2024. Registrace je dostupná prostřednictvím tlačítka "Přihlášení" na webu www.healthcomm.cz v sekci „ONLINE AKCE“. Máte možnost vybrat si mezi slovenskou nebo českou registrací. Kongres je spuštěný online na dobu 30 dní, a odborný obsah je akreditován u ČLnK, ČKFA, SKMTP a POUZP. Velkým lákadlem jsou atraktivní témata přednášek: Jarní detoxikace pomocí léčivých hub a rostlin, Imunologie člověka s důrazem na alergický zánět, Doplňky stravy pro kojící ženy, Regulace reklamy na léčivé přípravky či problematika funkční zácpy aj. Předešlého on-line kongresu se zúčastnilo přes 1500 účastníků. Využít můžete také kód MAG24 pro volný vstup. ČLnK ohodnotila celý odborný program celkem 13 body, vystudovat ale můžete i samostatné bloky za příslušný počet bodů do systému CV.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie