Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



EMOCIONÁLNÍ JEDLÍCI



Evropská kardiologická společnost přinesla na svých stránkách www.escardio.org zajímavé výsledky francouzské studie, která sledovala souvislost mezi stravovacími návyky a kardiovaskulárním poškozením. Zjistila, že jedení v reakci na úzkost nebo smutek je spojeno s poškozením srdce.

Pro zdraví srdce je důležité nejen to, co jíme, ale i to, proč jíme. Na základě výzkumu1 zveřejněného v časopisu ESC European Journal of Preventive Cardiologybylo zjištěno, že emocionální jedení bylo spojeno s kardiovaskulárními problémy a velkou měrou se o to zasadil stres.

„Emocionální jedlíci konzumují jídlo, aby uspokojili svůj mozek, nikoli žaludek," řekl autor studie, profesor Nicolas Girerd, koordinátor Centra klinického vyšetřování (CIC-P) a kardiolog z Fakultní nemocnice v Nancy ve Francii.

„Všímavé stravování může pomoci tento zlozvyk odstranit. Znamená to udělat si čas na jídlo, ať už o samotě nebo s ostatními, být v daný okamžik a vědom si toho, co děláte, a nenechat se rozptylovat telefonem nebo televizí."

"Stres může být jedním z důvodů, proč jíst v reakci na pocity místo hladu," řekla hlavní autorka Dr. Sandra Wagnerová, nutriční epidemioložka z CIC-P. „Víme, že emocionální jedlíci si méně uvědomují hlad a sytost, ale pozorné jedení přitahuje pozornost k těmto fyzickým pocitům. Fyzická aktivita - ať už procházka nebo intenzivnější cvičení - je dalším způsobem, jak se vyhnout emočnímu jedení, protože zmírňuje stres a poskytuje náhradní aktivitu. Pouhých 10 minut denně meditace nebo dechových cvičení může také pomoci uklidnit a snížit stres. Abych to shrnul, použijte tři M, abyste se zbavili návyku emocionálního jedení: pohyb, meditace a všímavé jedení," dodala Dr. Wagnerová. 

Jednalo se o první studii, která o 13 let později posoudila souvislost mezi stravovacím chováním zdravých jedinců a kardiovaskulárním poškozením. Studie zahrnovala 1 109 účastníků kohorty STANISLAS, do které byli v letech 1993 až 1995 zařazeni rodiče a dospívající v regionu Lotrinsko na severovýchodě Francie. Emocionální jedení, což je tendence k přejídání v reakci na negativní emoce, jako je smutek nebo úzkost, bylo hodnoceno pomocí holandského dotazníku stravovacího chování.

Měření kardiovaskulárního poškození zahrnovalo rychlost pulzní vlny karotid-femor a diastolickou dysfunkci, které indikují ztuhlost tepen a srdce. Podle předchozích studií je zvýšení rychlosti pulzních vln, což znamená tužší tepny, spojeno s vyšším rizikem srdečních chorob a mrtvice. Diastolická dysfunkce, což znamená, že se srdce po kontrakci nedostatečně uvolní, koreluje s větší pravděpodobností rozvoje srdečního selhání.

Asociace mezi emocionálním jídlem a kardiovaskulárním poškozením byly analyzovány po úpravě podle věku, pohlaví, úrovně vzdělání, diabetu, hypertenze, středního věkového rozdílu mezi měřením stravovacího chování a kardiovaskulárního poškození, indexu tělesné hmotnosti, hladin krevních lipidů, fyzické aktivity a dalších měření. stravovací chování a nástup kardiovaskulárních onemocnění během sledování.

Mezi 916 dospělými byl střední věk v době měření stravovacího chování 44,7 let a téměř polovinu (49,7 %) tvořily ženy. Medián doby mezi měřením stravovacího chování a kardiovaskulárním poškozením byl 13,4 let. Emocionální jedení bylo spojeno s vyšší rychlostí pulzních vln (tužší tepny) a 38% zvýšeným rizikem diastolické dysfunkce (tužší srdce).

...............................

Bylo zjištěno, že úroveň stresu je mediátorem souvislosti mezi emočním stravováním a diastolickou dysfunkcí.

...............................

Autoři provedli mediační analýzu, aby prozkoumali možná vysvětlení asociací. Zjistili, že úroveň stresu vysvětlila 32 % spojení mezi emočním jídlem a diastolickou dysfunkcí. 

„Systém odměny může být zvláště zapojen do emocionálního stravování, kde jídlo může snížit úzkost a pohodlné jídlo může otupit reakci na akutní stres," uvádí dokument.

Příjem energie nebyl zprostředkovatelem žádných asociací. Profesor Girerd vysvětlil: „Mohli bychom očekávat, že emocionální jedlíci budou konzumovat vysoce kalorická jídla, což by následně vedlo ke kardiovaskulárním problémům, ale nebylo tomu tak. Jedním z vysvětlení je, že jsme měřili průměrný příjem kalorií a emocionální jedlíci mohou ve stresu flámovat a jindy jíst méně. Tento yo-jo vzor může mít negativní účinky na srdce a krevní cévy ve srovnání se stabilním příjmem potravy."

Autoři dospěli k závěru, že snahy o prevenci kardiovaskulárních onemocnění by se měly zaměřit na stravovací návyky nad rámec nutričního obsahu. „Techniky, jak se vypořádat s emočním stravováním, se již používají k pomoci obézním jedincům. Naše studie naznačuje, že tyto strategie by měly být rozšířeny na všechny emocionální jedlíky bez ohledu na váhu, aby se později v životě zastavilo kardiovaskulární poškození," uzavřela Dr. Wagnerová. 

Zdroj: Tisková zpráva Evropské kardiologické společnosti

Literatura:
1. Puchková-Sistac A, de Lauzon-Guillain B, Girerd N, et al . Asociace mezi stravovacím chováním a 13letým kardiovaskulárním poškozením v původně zdravé kohortě STANISLAS. Eur J of Preventive Cardiol.2023. doi:10.1093/eurjpc/zwac287.

Zpět

KURZ PRO RODIČE DĚTÍ S ÚZKOSTÍ

Na 140 000 dětí a mladistvých se v ČR potýká s úzkostnými poruchami. Zásadní je včasná pomoc, ale specialistů na duševní zdraví je nedostatek. Národní ústav duševního zdraví (NUDZ) proto zahajuje pro rodiče kurz Bez obav – jak vyzrát nad strachy dětí. Zájemci o kurz se mohou do 6. prosince hlásit na webu https://dzda.cz/rodice. Kurz probíhá zdarma ve 14 městech ČR. Z vyplněných přihlášek odborníci z NUDZ vyberou ty, pro něž je kurz vhodný a nabídnou jim termín účasti. Kurz tvoří 5 setkání v malých skupinkách po maximálně 10 rodičích. Setkání probíhají jednou týdně a trvají asi 2 hodiny.

BOLEST ONLINE 20. 11. – 19. 12. 2024

Zveme vás na poslední letošní odbornou akci z dílny Healthcomm Professional, a to 30ti denní tematický online kongres: Bolest lidského těla v souvislostech. Akce je určena pro lékárníky, farmaceutické asistenty a další nelékařské zdravotnické profesionály z Česka i ze Slovenska. Zazní například přednášky prof. RNDr. Jana Krejska, CSc. - Bolest: komunikační uzel sdílený imunitou, zánětem a nervovou soustavou, dále PharmDr. MVDr. Vilmy Vranové, Ph.D. - Management léčby bolesti nebo sdělení Mgr. Ondřeje Šimandla na téma periferní neuropatie a neuropatické bolesti. Program a přihlášení na www.healthcomm.cz. Start je 20. 11. 2024. ČLnK akci ohodnotila 11 body.

DOPORUČUJEME