Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



EMA SCHVÁLILA EMPAGLIFLOZIN PRO LÉČBU PACIENTŮ SE SRDEČNÍM SELHÁNÍM BEZ OHLEDU NA EJEKČNÍ FRAKCI LEVÉ KOMORY



Stovky tisíc pacientů v Česku se mohou již brzy těšit na léčbu, která může příznivě ovlivnit další vývoj jejich onemocnění. Evropská léková agentura (EMA) totiž na začátku března schválila registraci přípravku Jardiance® (empagliflozin) k léčbě dospělých se symptomatickým chronickým srdečním selháním se zachovalou ejekční frakcí levé komory. Empagliflozin je perorální, jednou denně podávaný, vysoce selektivní inhibitor kotransportéru sodíku a glukózy 2 (SGLT2) a první lék na diabetes 2. typu, který již v několika zemích poskytl data o snížení rizika kardiovaskulárních úmrtí. 

 

Lék se tak stává prvním přípravkem, který mohou lékaři podat všem pacientům bez ohledu na stav ejekční frakce. Empagliflozin už dříve EMA schválila k léčbě pacientů s chronickým srdečním selháním se sníženou ejekční frakcí a také pro léčbu dospělých s nedostatečně kontrolovaným diabetem 2. typu. Přípravek vyvinula společnost Boehringer Ingelheim. 

 

„Je potřeba říct, že srdeční selhání se zachovalou nebo mírně sníženou ejekční frakcí je oblast, ve které zatím žádný lék neuspěl v takové míře jako empagliflozin. Nejnovější studie je přelomová v tom, že je první studií, ve které lék skutečně prokázal významný účinek a naplnil cíl studie, tedy snížit počet pacientů, kteří byli se srdečním selháním se zachovalou ejekční frakcí hospitalizováni nebo zemřeli," říká prof. MUDr. Filip Málek, Ph.D., MBA, předseda České asociace srdečního selhání České kardiologické společnosti. 

Registrace léku je založena na výsledcích randomizované, dvojitě slepé, placebem kontrolované klinické studie EMPEROR-Preserved. Empagliflozin prokázal 21% snížení relativního rizika kombinovaného výsledku - kardiovaskulárního úmrtí nebo hospitalizace v důsledku srdečního selhání. A to nezávisle na tom, zda pacient trpí diabetes mellitus 2. typu, nebo diabetes nemá. Studie se zúčastnilo 5 988 pacientů s diagnózou chronického srdečního selhání.

„Význam studie je tím větší, že se ukazuje, že pacienti s tímto typem srdečního selhání tvoří minimálně polovinu ze všech případů tohoto onemocnění a neustále přibývají. Dosud jsou běžně léčení přípravky určenými původně pro jiný typ srdečního selhání, nyní máme konečně nástroj, který je určen přímo na danou diagnózu. V Česku trpí srdečním selháním odhadem 300 tisíc pacientů, či-li pro zhruba dalších 150 tisíc z nich to nyní znamená značný pokrok v léčbě," říká prof. MUDr. Aleš Linhart, DrSc., předseda České kardiologické společnosti.  

„Tato registrace nastavuje nový standard péče o miliony lidí v celé Evropské unii, kteří žijí se srdečním selháním," říká Waheed Jamal, MD, viceprezident společnosti Boehringer Ingelheim. „Současně s nadějí očekáváme výsledky studie EMPA-KIDNEY, která zkoumá potenciál empagliflozinu při léčbě chronického onemocnění ledvin," dodává. 

Srdeční selhání je často spojeno s jinými kardio-renálně-metabolickými chorobami, jako je diabetes 2. typu a onemocnění ledvin. Kvůli propojení těchto systémů může zlepšení v jednom z nich vést k pozitivním účinkům i v ostatních. Pacienti se srdečním selháním často pociťují dušnost a únavu, což významně ovlivňuje kvalitu jejich života. Postihuje více než 60 milionů lidí na celém světě, v Evropě je nejčastější příčinou hospitalizace. Počet prevalenčních případů meziročně narůstá v průměru o 9 %, odborníci očekávají, že se zvyšujícím se průměrným věkem populace bude pacientů nadále přibývat. Dle odhadu českých kardiologů může počet lidí se srdečním selháním do roku 2030 stoupnout až o 50 % na přibližně 450 000. Diabetes mellitus představuje významný rizikový faktor rozvoje srdečního selhání a u pacientů s již rozvinutým srdečním selháním se vyskytuje často. Empagliflozin je podle studií efektivní jak v prevenci srdečního selhání u pacientů s diabetes mellitus, tak v léčbě srdečního selhání bez ohledu na ejekční frakci levé komory u pacientů s diabetem i bez diabetu.

Zdroj: MaVePR


 

 

Zveme Vás na dvě přednášky v rámci IV. 3D 360° Kongresu Healthcomm Professional, který probíhá online od 3. do 23. března 2022. Přední český diabetolog a internista, prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA, si společně s farmaceutem Mgr. Ondřejem Šimandlem připravili minisérii přednášek na téma Moderní terapie v diabetologii - Glifloziny (1. část) a Inkretiny (2. část).

 

Po úvodním představení projektu garantovaného ČLnK „Screening diabetu a péče o diabetické pacienty" se příspěvek věnuje problematice terapie antidiabetiky ze skupiny inhibitorů SGLT2 transportérů - gliflozinů s důrazem zejm. na farmaceutickou péči poskytovanou pacientům, jimž byla léčiva z této skupiny předepsána. Druhý, navazující příspěvek se věnuje problematice farmaceutické péče poskytované pacientům, jimž byla předepsána léčiva ze skupiny inhibitorů DPP4 - gliptinů a agonistů receptoru pro GLP-1 - inkretinových analog, tedy antidiabetik, jejichž terapeutický účinek je založen na působené hormonů inkretinů fyziologicky secernovaných buňkami lidského střeva. Registrovat se na online kongres můžete ZDE

Moderní terapii diabetu se v návaznosti bude věnovat i e-learningový portál Educomm, který se zaměří na perorální semaglutid. Zmíněny budou i možnosti kombinovaného screeningu diabetu a dalších onemocnění.

 

Zpět

KONČÍ HLAVNÍ HYGIENIČKA SVRČINOVÁ

Vláda odvolala 24. dubna na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hlavního hygienika převezme kompetence ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení na tuto funkci bude vypsáno v nejbližších dnech. Pavla Svrčinová uvedla, že se chce v dalším období věnovat především pedagogické činnosti na Ústavu epidemiologie a ochrany veřejného zdraví Ostravské univerzity.

NOVÝ ŘEDITEL SÚKL

MUDr. Tomáše Boráně jmenoval ministr zdravotnictví k 1. květnu 2024 novým ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Má mj. zajistit hladkou implementaci novely zákona o léčivech a zlepšení spolupráce se zástupci lékáren a dalšími aktéry lékového trhu. MUDr. Tomáš Boráň má zkušenosti z vědecké činnosti na Akademii věd ČR i akademické činnosti na 3. LF UK. Od roku 2009 je zaměstnán v SÚKL, naposledy na pozici ředitele sekce registrací léčiv. Od roku 2024 je také členem pracovní skupiny Ministerstva zdravotnictví pro posílení dostupnosti strategicky významných léčiv.

PREVENCE KARDIO-VASKULÁRNÍCH CHOROB ONLINE

Od 29. května do 27. června 2024 můžete vystudovat odborný program kongresu KARDIO 2024, osvojit si aktuální poznatky z problematiky kardiovaskulárního zdraví, obohatit vaše poradenské programy v lékárně, seznámit se s novinkami lékárenského trhu nebo posílat své dotazy na přednášející tak, abyste měli takové informace, které pro vás budou využitelné v praxi. Na akreditovanou akci pro zaměstnance lékáren, kterou pořádá Healthcomm Professional, se můžete registrovat již nyní na www.healthcomm.cz/online-akce

STAN PROTI MELANOMU

Přijďte si zdarma a bez objednání vyšetřit pigmentová znaménka. Akce pro širokou veřejnost zaměřená na prevenci rakoviny kůže proběhne letos již po osmnácté. Generálním partnerem je lékárenská síť Dr. Max. V mobilních stanech vybavených nejmodernějšími dermatoskopy bude pro zájemce k dispozici nejen samotná diagnostika pigmentových znamének, ale také odborné poradenství ohledně vhodné ochrany před slunečním zářením. V loňském ročníku akce bylo vyšetřeno celkem 3 655 osob a odhaleno bylo 103 zhoubných nádorů. Stany se v dubnu 2024 otevřou vždy od 10 do 18 hodin: 22.–23. 4. Praha, Václavské náměstí; 29. 4. Brno, náměstí Svobody; 30. 4. Ostrava, Shopping Park Avion. Více na stan.denmelanomu.cz

LEGIONELÓZA NA VZESTUPU

Letos onemocnělo Legionelózou už 104 osob, meziročně nejvíc za posledních deset let. Odborníci ze SZÚ odhadují, že na vině může být častější snaha lidí ušetřit za ohřev vody. Bakterie Legionelly se množí velmi rychle při teplotách mezi 25 a 45 °C. Studenou vodu je proto potřeba držet pod 20 °C a teplou nad 50 - 60 °C s možností ji ještě přihřát, aby bakterie zahynuly. Bakterie Legionelly se šíří ve vodovodním potrubí, ale také klimatizací, aerosolem z domácích zvlhčovačů a fontán. Onemocnění obvykle začíná horečka, třesavka, bolení hlavy a svalová bolest. Následuje suchý neproduktivní kašel a bolesti na prsou a dochází k rychlému vývoji těžké formy pneumonie. K redukci bakterie ve vodě lze dojít pravidelnou spotřebou, termickou úpravou (teplota vody optimálně nad 55°C na všech místech systému) či chemickou dezinfekcí. Základem je ale pravidelná kontrola a údržba vodovodního systému.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie