Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



EDUKAČNÍ PROJEKTY V PRVNÍ POLOVINĚ ROKU 2023



Jaká témata zajímají lékárníky v rámci studia? Přinesl Covid i něco pozitivního k metodice studijních platforem? Nastal paradox v edukaci obchodních reprezentantů v lékárnách? Kam všude již pozvaly 3D360° kongresy studující lékárníky?

Přečtěte si rozhovor se Zdeňkem Břeněm, ředitelem společnosti Health communication.

Zdeňku, letošní rok by mohl být po dlouhé době „běžným rokem" bez strachu a omezení, rokem bez předsudků o covidu. Jak to vnímáte z pohledu edukační společnosti? 

Možná byste teď čekala široký úsměv a bezstarostný formát klidného čela. Nebude to negativní odpověď, nebojte se. (smích) Samozřejmě je to příjemné opět plánovat fyzické kongresy a těšit se na setkání s odborníky z lékáren a výrobních firem a také na přednášející. Přesto musím konstatovat, že edukační preference a zvyklosti našich klientů se za dva předcházející roky vlivem okolností zřetelně změnily.

Jak to myslíte? 

Tak například fyzické dvoudenní kongresy budeme realizovat pouze ve městech, která jsou exponovaná zájmem o prezenční formu studia s naplněním kongresové kapacity nad 150 účastníků. Hodně odborníků - lékárníků potvrzuje trend, který provází všechna odvětví. K osobnímu setkání směřují spíše konfrontační akce a události, kde dochází k aktivní výměně názorů v rámci jednotlivců nebo skupin.

Studující hledají častěji obsah na on-line platformách. Významně účastnicky posilují naše studijní projekty Educomm.cz a 3D360° kongresy, a to rekordně! Na každém 3D360° kongresu studovalo více než 1000 odborníků z lékáren. Healthcomm magazín zase zvyšuje čtenost díky aktuálnímu obsahu, ale také připomínkou toho nejlepšího, co již bylo napsáno - seriálům respektovaných autorů z řad lékárníků i lékařů. Čtenáře lákají také video rozhovory a samozřejmě soutěže či foto soutěže.

Proč si myslíte, že je tak vysoká účast na 3D360° kongresech?

Nemyslíme, my to víme! V loňském roce proběhl podrobný průzkum v lékárnách a máme odpovědi od více než 400 lékárníků a farmaceutických asistentů z kongresů Healthcomm a portálu Educomm. Baví je to prostředí a líbí se. (smích)  V součtu přes 80 % respondentů nám to potvrdilo (rozhodně a spíše ANO). Čekali jsme více problémů s novými prvky interakce a ovládáním, ale musím říct, že čeští lékárníci jsou úžasní a neskutečně adaptabilní profesní skupinou. Dostali od nás tu největší jedničku!

Zdroj: Educomm.cz: Průzkum formou online dotazníku, který měl zmapovat přání a preference studujících farmaceutů (2022)

Teď v březnu proběhne další 3D360° kongres. Jaký bude obsah a na co účastníky nalákáte?

Ano, startuje 6. března a je již v pořadí šestým 3D360° kongresem. Už jsme provázeli účastníky odborného kongresu virtuální Prahou, Barcelonou nebo Budapeští. Tentokrát je to New York, tedy Spojené státy americké, ale také Kanada. Prostě, pozveme lékárníky za „velkou louži", kde na ně čeká ještě větší portfolio firemních expozic, doprovodný program o lékárnách v Kanadě a USA, reportáže, nové expozice VR a 3D kino, ale především opět kvalitní odborný program.

Kongresu se účastní i obchodní oddělení Americké ambasády v ČR a několik odborných organizací. Velkou podporu má březnový on-line kongres i od ČKFA, která poskytne svým členů vstupenky pro účast. Přestože vstup na kongres je v hodnotě 1000 Kč, bude účast na kongresu pro většinu odborníků z lékáren bez finančních nákladů. Velký počet partnerů totiž pro ně pořídil s předstihem vstupenky.

„Pro návštěvníky VI. Kongresu 3D 360°jsme připravili celkem 9 odborných přednášek. Pokud zhlédnete všechny akreditované přednášky a splníte závěrečné testy na min. 75 %, můžete získat body od ČLnK do systému celoživotního vzdělávání. ČKFA garantuje 3D kongres pro farmaceutické asistenty. Akce je též garantována POUZP, je tedy určená i pro všeobecné zdravotní sestry a další nelékařské zdravotnické profese. V Malém sále naleznete neakreditovaná sdělení na aktuální témata," doplňuje informace Zdeňka Břeně k nejbližší online akci Bc. Nikola Orlitová, manažerka 3D kongresů a fyzických akcí. 

Zdeňku, zmínil jste, že znáte témata, která lékárníky zajímají. Která to jsou?

Nebylo to velké překvapení. Na portálu Educomm jsou velmi oblíbené video přednášky na téma psychologie nebo osobního rozvoje. V Edushopu, kde lékárníci mohou získat za své studium dárky, jsou nejvíce v košíku vouchery pro vstup a studium přednášek na platformě osobního a profesního rozvoje EDUWIN.cz. Ale silné zastoupení v průzkumu měla i témata jako novinky v terapii, zdravotnické prostředky a také mikrobiom lidského těla. V Healthcomm magazínu je zájmový trend obdobný.

Zdroj: Educomm.cz: Průzkum formou online dotazníku, který měl zmapovat přání a preference studujících farmaceutů (2022)

 

Vrátila bych se k průzkumu. Jeho část se věnovala i otázkám edukace přímo v lékárnách. Jaký je výsledek?

Zajímavý. Lékárny vidí reprezentanty velmi rády, ale tak jednou za měsíc. Lékárníci by od reprezentantů chtěli dostávali kvalitní a odborné informace k nabízeným produktům, ale mají na ně v průměru dle průzkumu 5 minut času. Tohle vnímám, bohužel pro obě strany, jako nepříjemnou skutečnost a paradox. Odborníci v lékárnách mají zájem o informace, ale zároveň mají v lékárně opravdu výrazně méně času.

.............................................

Pozn. redakce:

Výběr výsledků průzkumu jsme komentovali v Magazínu

v článku PRŮZKUM EDUCOMM NA TÉMA VZDĚLÁVÁNÍ v prosinci 2022.

.............................................

 

Jaké je tedy řešení?

Zájem o informace neklesá, naopak roste. Ale mění se místo, které je vhodné pro přijímání informačních toků. A zásadně směřujeme k době, kdy lékárník má sám volitelný prostor, kdy se bude vzdělávat. Samozřejmě ne jediných, ale velmi silným zázemím, je prostor online.

Na jaké aktivity z dílny Health communication se lékárníci mohou letos těšit?

Máme jich hodně. Čeká nás rebranding Healthcomm magazínu, inovace některých webových stránek projektů, nový 3D360° kongres USA/Kanada a na podzim 3D360° kongres Varšava/Polsko. Ještě před prázdninami proběhne výjimečný 3D kongres na téma Mikrobiom v souvislostech, což bylo právě jedno z preferovaných témat účastníků našeho průzkumu. Dále máme před sebou 6 prezenčních odborných kongresů. Ale především ještě větší péče o komfortní studium lékárníků a farmaceutických asistentů na video platformě Educomm. Educomm je vlajkovou lodí ve vzdělávání, která nabízí možnost studia 24 hodin denně, celý rok a odkudkoli chcete. Na podzim překvapíme velkou edukační akcí pro pacienty a širokou veřejnost. Máme toho ještě hodně před sebou...

...ale mám štěstí, že můžu pracovat se skvělým týmem kolegů, kteří mi každý den připomínají svým počínáním, že má smysl vyvíjet stále nové projekty a přinášet interaktivní a komfortní vzdělávací prostředí včetně přenosu informací v segmentu, kde je to velmi důležité.

Přeji pohodový konec zimy a krásný vstup do teplejších dní roku 2023!

A my děkujeme za rozhovor!

Chramst

Zpět

KONČÍ HLAVNÍ HYGIENIČKA SVRČINOVÁ

Vláda odvolala 24. dubna na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hlavního hygienika převezme kompetence ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení na tuto funkci bude vypsáno v nejbližších dnech. Pavla Svrčinová uvedla, že se chce v dalším období věnovat především pedagogické činnosti na Ústavu epidemiologie a ochrany veřejného zdraví Ostravské univerzity.

NOVÝ ŘEDITEL SÚKL

MUDr. Tomáše Boráně jmenoval ministr zdravotnictví k 1. květnu 2024 novým ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Má mj. zajistit hladkou implementaci novely zákona o léčivech a zlepšení spolupráce se zástupci lékáren a dalšími aktéry lékového trhu. MUDr. Tomáš Boráň má zkušenosti z vědecké činnosti na Akademii věd ČR i akademické činnosti na 3. LF UK. Od roku 2009 je zaměstnán v SÚKL, naposledy na pozici ředitele sekce registrací léčiv. Od roku 2024 je také členem pracovní skupiny Ministerstva zdravotnictví pro posílení dostupnosti strategicky významných léčiv.

PREVENCE KARDIO-VASKULÁRNÍCH CHOROB ONLINE

Od 29. května do 27. června 2024 můžete vystudovat odborný program kongresu KARDIO 2024, osvojit si aktuální poznatky z problematiky kardiovaskulárního zdraví, obohatit vaše poradenské programy v lékárně, seznámit se s novinkami lékárenského trhu nebo posílat své dotazy na přednášející tak, abyste měli takové informace, které pro vás budou využitelné v praxi. Na akreditovanou akci pro zaměstnance lékáren, kterou pořádá Healthcomm Professional, se můžete registrovat již nyní na www.healthcomm.cz/online-akce

STAN PROTI MELANOMU

Přijďte si zdarma a bez objednání vyšetřit pigmentová znaménka. Akce pro širokou veřejnost zaměřená na prevenci rakoviny kůže proběhne letos již po osmnácté. Generálním partnerem je lékárenská síť Dr. Max. V mobilních stanech vybavených nejmodernějšími dermatoskopy bude pro zájemce k dispozici nejen samotná diagnostika pigmentových znamének, ale také odborné poradenství ohledně vhodné ochrany před slunečním zářením. V loňském ročníku akce bylo vyšetřeno celkem 3 655 osob a odhaleno bylo 103 zhoubných nádorů. Stany se v dubnu 2024 otevřou vždy od 10 do 18 hodin: 22.–23. 4. Praha, Václavské náměstí; 29. 4. Brno, náměstí Svobody; 30. 4. Ostrava, Shopping Park Avion. Více na stan.denmelanomu.cz

LEGIONELÓZA NA VZESTUPU

Letos onemocnělo Legionelózou už 104 osob, meziročně nejvíc za posledních deset let. Odborníci ze SZÚ odhadují, že na vině může být častější snaha lidí ušetřit za ohřev vody. Bakterie Legionelly se množí velmi rychle při teplotách mezi 25 a 45 °C. Studenou vodu je proto potřeba držet pod 20 °C a teplou nad 50 - 60 °C s možností ji ještě přihřát, aby bakterie zahynuly. Bakterie Legionelly se šíří ve vodovodním potrubí, ale také klimatizací, aerosolem z domácích zvlhčovačů a fontán. Onemocnění obvykle začíná horečka, třesavka, bolení hlavy a svalová bolest. Následuje suchý neproduktivní kašel a bolesti na prsou a dochází k rychlému vývoji těžké formy pneumonie. K redukci bakterie ve vodě lze dojít pravidelnou spotřebou, termickou úpravou (teplota vody optimálně nad 55°C na všech místech systému) či chemickou dezinfekcí. Základem je ale pravidelná kontrola a údržba vodovodního systému.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie