Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



DUŠEVNÍ ZDRAVÍ FARMACEUTŮ



O tom, že zdravotníci a ostatní pomáhající profese jsou skupinou, které hrozí tzv. syndrom vyhoření, se v posledních letech řeklo a napsalo mnoho. Je to tak, většinou se totiž projeví tehdy, když se vznešené ideály a ambice nepotkají s odpovídající zpětnou vazbou od okolí. A počáteční nadšení či „zahoření" pro práci se mění na stavy emočního a fyzického vyčerpání - „vyhoření". 

Probíhá dotazníkové šetření

Aby bylo možné takovým stavům čelit, je třeba rizikové faktory pojmenovat, zmapovat jejich četnost a intenzitu, a následně najít cesty, jak jim v první řadě předcházet. Nedávno byl proto zahájen výzkum stavu duševního zdraví farmaceutů v České republice, který realizuje Česká lékárnická komora (ČLnK), vzdělávací portál Educomm a Psychiatrická klinika 1. LF UK a VFN v Praze.

Ing. Petra Jurajdová (P. J.), manažerka portálu Educomm.cz, se ptala PharmDr. Martina Kopeckého, Ph.D. (M. K.), viceprezidenta ČLnK, na podrobnosti a cíle tohoto aktuálního šetření. Jejich rozhovor vám přinášíme na Magazínu.

P. J.: Můžete nám, pane doktore, přiblížit, jaké jsou hlavní cíle tohoto dotazníkového šetření?

M. K.: Samozřejmě, rád. Hlavním cílem našeho výzkumu je získat aktuální povědomí o stavu duševního zdraví farmaceutů u nás. ČLnK spolu s dalšími partnery, včetně Educommu a Psychiatrické kliniky 1. LF UK a VFN v Praze, chce pochopit, jakým výzvám čelí farmaceuti v souvislosti s jejich duševním zdravím v kontextu pracovních podmínek a aktuálních společenských událostí, jako je nedávná pandemie COVID-19.

P. J.: Proč je podle Vás tento výzkum důležitý právě nyní?

M. K.: Současná doba je pro zdravotnické profesionály, včetně farmaceutů, nesmírně náročná. Změny v pracovních podmínkách, zvýšený pracovní tlak a nepříznivé společenské okolnosti mohou negativně ovlivňovat duševní zdraví. Při tom o duševním zdraví farmaceutů pracujících v různých typech lékáren i mimo lékárny nevíme vůbec nic. S touto studií se snažíme nasbírat prvotní data. Po jejich zpracování uvidíme, v jaké duševní kondici se farmaceuti nacházejí. To nám do budoucna umožní poskytnout relevantní podporu a pomoc farmaceutům v této oblasti - např. formou vzdělávacích přednášek, webinářů apod.

P. J.: Jakými metodami je výzkum realizován?

M. K.: Výzkum probíhá formou anonymního online dotazníku, který je k dispozici farmaceutům v České republice. Je to jednoduchý způsob, jak získat široký přehled o stavu duševního zdraví v této profesní skupině, a to bez nutnosti identifikace respondentů.

P. J.: Můžete nám přiblížit, jaké jsou očekávané výstupy tohoto výzkumu?

M. K.: Výsledky výzkumu budou zpracovány a zveřejněny v Časopisu českých lékárníků, na webu Komory a také na online platformách jako je Healthcomm Magazín. Tyto výstupy poslouží nejen k informování veřejnosti, ale také k tomu, aby byla vypracována konkrétní doporučení a opatření, která by mohla vést ke zlepšení duševního zdraví farmaceutů v České republice. A jak jsem zmínil výše, rádi bychom také připravili vzdělávací akce na toto téma v rámci celoživotního vzdělávání farmaceutů.

P. J.: Jak byste vyzval kolegy farmaceuty k účasti v tomto výzkumu?

M. K.: Účast co největšího počtu farmaceutů je klíčová. Čím více informací získáme, tím přesněji budeme schopni reagovat na potřeby naší profesní komunity. Vyplnění dotazníku trvá pouze 20-30 minut a odpovědi jsou zcela anonymní. Vaše účast, milí kolegové, je pro nás velmi cenná a vaše příspěvky budou mít skutečný dopad na naši práci a naši profesní komunitu.

P. J.: Jaký je termín pro vyplnění dotazníku?

M. K.: Termín pro vyplnění dotazníku je do pátku 17. května 2024.

............................

Pokud máte zájem podílet se na tomto výzkumu i vy, neváhejte vyplnit dotazník a přispět k poznání stavu duševního zdraví farmaceutů v České republice. 

 

Zpět

SVĚTOVÝ DEN HYPERTENZE

Kardiovaskulární onemocnění jsou nejčastější příčinou smrti. Hlavními rizikovými faktory jsou kouření, vysoký cholesterol a vysoký krevní tlak. Na nebezpečí a fatální důsledky zvýšeného krevního tlaku upozorňuje Světový den hypertenze, který připadá na 17. května. Arteriální hypertenze je definována jako opakované zvýšení krevního tlaku ≥ 140/90 mmHg naměřené minimálně při dvou různých návštěvách v ordinaci lékaře. Úkolem Světového dne hypertenze je upozornit na význam udržování krevního tlaku v optimálních mezích, respektive upozornit na rizika, která přináší vysoký krevní tlak.

PREVENCE KARDIO-VASKULÁRNÍCH CHOROB ONLINE

Od 29. května do 27. června 2024 můžete vystudovat odborný program kongresu KARDIO 2024, osvojit si aktuální poznatky z problematiky kardiovaskulárního zdraví, obohatit vaše poradenské programy v lékárně, seznámit se s novinkami lékárenského trhu nebo posílat své dotazy na přednášející tak, abyste měli takové informace, které pro vás budou využitelné v praxi. Na akreditovanou akci pro zaměstnance lékáren (celkem můžete získat 13 bodů do systému CV), kterou pořádá Healthcomm Professional, se můžete registrovat již nyní na www.healthcomm.cz/online-akce

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

ANDROPAUZA
MODRÉ SVĚTLO A STÁRNUTÍ KŮŽE
CHRONICKÉ ZÁNĚTY