Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



DĚTI DOPLÁCEJÍ NA COVIDOVOU IZOLACI



Podobnou epidemiologickou situaci, jaká začala na konci listopadu 2022, si za celou svou dlouholetou praxi pediatr Richard Rýznar nepamatuje, a to čítá více jak 30 let. V této sezóně respiračních onemocnění epidemiologové očekávali těžší epidemii chřipky a pokračující nákazy onemocněním covid-19, avšak frontální nástup závažného koktejlu rozličných virů predikoval málokdo. Platila totiž jakási poučka, že vždy dominuje jeden typ viru.

V sezoně 2022/2023 se však současně vyskytují viry chřipky A+B, koronaviry, RS viry, adenoviry, enteroviry a další. A to mnohdy dokonce u jednoho člověka současně. Epidemie začala u předškoláků a školáků. Nyní již přechází na starší děti a dospělé. Viry navíc doprovázejí bakterie.

„Třeba výskyt angín je nyní u dětí vysoký - a bohužel se současně překrývá s vrcholícím nedostatkem penicilínu. Případně bakterie viry v organismu následují jako jejich komplikace, což samozřejmě znamená, že je již často potřeba použít antibiotika," komentuje aktuální situaci MUDr. Rýznar, který provozuje soukromou dětskou praxi s přibližně 1400 pacienty. 

RSV se podobá černému kašli

Přibližně 30 % všech aktuálně vyskytujících se virů spadá do extrémně nebezpečné sekce RS virů, které bývají přirovnávány k černému kašli. Ten je však způsoben bakteriemi a lze ho tudíž, na rozdíl od RSV, léčit antibiotiky. Masivní výskyt těchto virů je způsoben zejména menším šířením v uplynulých letech. To zcela jistě alespoň zčásti souvisí s pandemickými opatřeními za poslední dva roky. Nařízení v podobě lockdownů, uzavření škol, homeofficů nebo používání ochrany dýchacích cest bránila rychlému šíření covidu a zahlcení nemocnic. Zároveň se však méně objevovala i jiná kapénková onemocnění. Kupříkladu chřipka se v posledních dvou letech prakticky nevyskytovala. Z tohoto důvodu se nyní obáváme masivnějšího šíření s těžšími průběhy, protože u populace došlo k oslabení imunitní paměti. Menší děti se s těmito viry například ještě nikdy nesetkaly, což je vidět na dětských JIP či na ARO. Ohroženi jsou současně i senioři, jak připomíná dokument Ministerstva zdravotnictví.

.............................................

Odhaduje se, že každý rok způsobí RSV 33 milionů případů onemocnění a 66 000 -199 000 úmrtí u dětí do pěti let na celém světě.

RSV tvoří přibližně dvě třetiny akutních onemocnění dolních cest dýchacích u kojenců a je nejčastější příčinou bronchiolitidy a pneumonie v této skupině.

RSV je také hlavní příčinou hospitalizací kojenců v prvním roce života. 

.............................................

Kdy k lékaři?

Respirační onemocnění u dětí mohou v tomto období probíhat na škále od lehčího nachlazení přes zánět průdušek až po těžký zápal plic. Vždy dominuje velmi úporný, v záchvatech se dostavující a vyčerpávající kašel, který připomíná onemocnění černým kašlem. Při infektu přesto není nutné hned první den běžet do čekárny plné dětí, které navíc mohou být nakaženy jiným virem.

„Nejdůležitější je hlídat tělesnou teplotu a při vzestupu nad 38 stupňů Celsia ji srážet za pomoci léků či fyzikálních prostředků. Mezi těmi bych zmínil zejména zábaly a vlažnou sprchu. Doporučuji vždy dbát na dostatečný přísun vlažných tekutin a navýšení dávky vitaminů. Jestliže ale teplota trvá více než tři dny, je dobré se k lékaři objednat, případně s ním alespoň stav telefonicky zkonzultovat, doporučuje MUDr. Rýznar.

Pokud se u dítěte objeví další příznaky, jako je větší spavost, prudké bolesti hlavy, zvracení, vyrážky a podobně, pak pediatr doporučuje vyhledat lékařskou pomoc bezodkladně. Obvykle je možné se při zhoršení stavu obrátit také na dětskou lékařskou pohotovostní službu, kde slouží zkušení pediatři.

Prevencí je očkování, zdravá životospráva a ochrana dýchacích cest

Nejdůležitější opatření spatřuje lékař v očkování, které řadíme mezi primární prevenci. Češi jsou ale bohužel k očkování nedůvěřiví, zejména tomu proti chřipce.

„Věřím, že kdyby stát (ale také my lékaři) očkování lépe vysvětloval a doporučoval, situace by byla odlišná. Samozřejmě bychom jako zdravotníci měli jít ve vlastním zájmu příkladem. V naší ordinaci jsme tedy očkovaní, abychom mohli o pacienty pečovat bez nutnosti jít kvůli chřipce na neschopenku," říká MUDr. Rýznar.

Jako poučení z pandemie jsme si odnesli nošení ochrany dýchacích cest na veřejnosti a připomněli jsme si hygienické návyky. Pokud má někdo příznaky respiračního onemocnění, měl by být ohleduplný k okolí a pokud musí do společnosti, měl by nosit respirátor. Vhodné je posilovat imunitu, a to jak u dospělých, tak u dětí, jejichž imunitní systém ještě není tak zralý.

V rámci prevence je dobré volit kvalitní doplňky stravy. Například komplexní přípravky pro normální funkci imunity ve formě sirupu u dětí, či kapslí u dospělých. Osvědčily se přípravky, které obsahují denní přísun vitaminů a stopových prvků důležitých pro podporu imunity. Při vzájemné souhře vitaminů, minerálních látek, stopových prvků a takzvaných bioaktivních rostlinných látek, například polyfenolů z rostliny Cistus Incanus, může náš biologický obranný systém plnit své komplexní funkce.

Další možností jsou vitaminové přípravky včetně vitaminu D nebo imunoglukany.

„Také vždy doporučuji dodržovat zásady správné životosprávy, mít dostatek pohybu a kvalitně se stravovat. Žádoucí je rovněž omezit míru stresu, který hraje negativní roli. Raději se proto nedívejte na večerní zprávy," uzavírá MUDr. Rýznar.

Zdroje: LESENSKY.CZ s.r.o., https://www.mzcr.cz/wp-content/uploads/2022/12/RSV-rizikove-skupiny.pdf

Zpět

ČERNÝ KAŠEL AKTUÁLNĚ

Do ISIN bylo v období od 1. 1. 2024 do 24. 3. 2024 nahlášeno celkem 4253 případů pertuse. Nejvíce případů podle zprávy SZÚ hlásí kraje: Jihočeský (780x) a Středočeský (634x), následuje Vysočina (512x) a hl. m. Praha (458x), nejméně případů hlásí Olomoucký (80x) a Karlovarský (30x) kraj. Z celkového počtu letošních případů je 73 % očkovaných. Očkování u dětí je v ČR hrazeno z veřejného zdravotního pojištění. V rámci přeočkování v dospělosti přispívají na očkování zdravotní pojišťovny. Nejvíce ohroženou skupinou jsou děti do jednoho roku. Ministerstvo zdravotnictví doporučuje přeočkování u dospělých osob pohybujících se kolem dětí a těhotným ženám. Dále je očkování doporučeno také osobám se sníženou imunitou, chronickým onemocněním a zdravotníkům. Dle doporučení České vakcinologické společnosti ČLS JEP je možno, po dobu omezené dostupnosti vakcín Adacel a Boostrix, využít pro očkování proti černému kašli u dospělých i vakcínu Adacel Polio.

BRNĚNSKÝ PHARMACY EVENT

První dva fyzické kongresy pořádá Healthcomm Professional 10. dubna 2024 v brněnském hotelu OREA - VORO. Zaregistrujte se na dopolední nebo odpolední event, které jsou určené pro lékárníky, farmaceutické asistenty a další nelékařské zdravotnické profesionály. Dopolední event: 10. 4. 2024 od 8:45 do 13:30; Odpolední event: 10. 4. 2024 od 14:00 – do 19:30. Těšit se můžete na komentovanou VR prohlídku lidského žaludku s MUDr. Matejem Kuchárem, na praktickou přednášku „Fyzioterapie pro pracovníky v lékárně“, prof. RNDr. Jan Krejsek, CSc. pohovoří na téma „Astma u dospělého člověka“ a přínosné bude pro vás také sdělení MUDr. Pavla Smažíka o vlivu orálního zdraví na celkové zdraví organismu. Prvních 100 předregistrovaných získá při registraci v hotelu speciální taštičku s dárkem od Healthcommu. Pro registraci zdarma můžete použít kód od Magazínu a Educommu: EDU24. Více na https://www.healthcomm.cz

ATRAKTIVNÍ TÉMATA BŘEZNOVÉHO ON-LINE KONGRESU

Odstartovala první letošní akreditovaná akce pro lékárníky a farmaceutické asistenty - VIII. 3D 360° kongres Healthcomm Professional – Berlin, v jehož on-line prostředí můžete studovat přednášky od 13. března 2024 až do 14. dubna 2024. Registrace je dostupná prostřednictvím tlačítka "Přihlášení" na webu www.healthcomm.cz v sekci „ONLINE AKCE“. Máte možnost vybrat si mezi slovenskou nebo českou registrací. Kongres je spuštěný online na dobu 30 dní, a odborný obsah je akreditován u ČLnK, ČKFA, SKMTP a POUZP. Velkým lákadlem jsou atraktivní témata přednášek: Jarní detoxikace pomocí léčivých hub a rostlin, Imunologie člověka s důrazem na alergický zánět, Doplňky stravy pro kojící ženy, Regulace reklamy na léčivé přípravky či problematika funkční zácpy aj. Předešlého on-line kongresu se zúčastnilo přes 1500 účastníků. Využít můžete také kód MAG24 pro volný vstup. ČLnK ohodnotila celý odborný program celkem 13 body, vystudovat ale můžete i samostatné bloky za příslušný počet bodů do systému CV.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie