Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



DESÍTKY LET SE ZDÁNLIVĚ NIC NEDĚJE



Toto vážné onemocnění je zákeřné především tím, že se v podstatě neprojevuje žádnými nebo minimálními příznaky. Pokud se objeví symptomy jaterní cirhózy nebo karcinomu jater, jde už o pozdní, a tady velmi závažná stadia nemoci.

Jaká je možnost nákazy?

V mnoha případech, například jde o transfuze nebo transplantace, můžeme mluvit o minulém čase, přesněji do roku 1992; v červnu stejného roku u nás začalo povinné testování dárců krve. Nemoc se přenáší krví, takže dřív i teď platí možnost nakazit se nitrožilním užíváním drog - nesterilizovanými stříkačkami, amatérským tetováním nebo akupunkturou v exotických zemích, a také přenosem z matky na plod a nechráněným pohlavním stykem.

I populace s nízkým rizikem může mít problém

Prof. MUDr. Petr Urbánek, CSc., přednosta interní kliniky 1. LF UK a ÚVN Praha, k tomu říká: „Pomyslnou tikající bombou je u nás obtížná identifikace infikovaných jedinců v populaci s nízkým rizikem - nemoc nemá desítky let žádné příznaky. Ale představte si například současného vysoce postaveného manažera korporátu, který v mládí třeba jen docela málo experimentoval s drogami, měl třeba jen jediný rizikový sexuální styk anebo se dal kdysi dávno někde na pláži tetovat..."

Možná si to už ani nepamatuje, anebo si i vzpomene, že to možná tak bylo, ale nechce si to jak sám sobě, tak lékaři přiznat. A pokud se neodhodlá k vyšetření, čekají ho život ohrožující zdravotní problémy. Zatímco u rizikových skupin roste počet léčených a vyléčených, budoucnost potencionálních pacientů v uvedené nízkorizikové populaci je velmi problematická.

Východiskem je testování a léčba

Veřejnost by měla vědět, že je dostupné anonymní testování. Na rozdíl od drogově závislých, kteří o tom vědí, lidé z nízkorizikové populace o této možnosti většinou netuší.

Další novou informací je skutečnost, že léčba hepatitidy C, pokud nakažený přijde včas, je už dnes jednoduchá - užívají se antivirotika v tabletách.

Očkování neexistuje

„Na hepatitidu C neexistuje očkování," vysvětluje prof. Urbánek.

„Léčba je ale bezpečná, pacient polyká dva až tři měsíce jednu až tři tablety denně. Léčení dobře snáší a už po prvních týdnech cítí výrazné zlepšení stavu, mizí mu například tlakové bolesti v podžebří a celková únava. Léčba je účinná v 97 až 98 procentech případů."

Komplikace u neléčených osob

Dlouhodobými důsledky neléčené hepatitidy C je vysoké riziko rozvoje jaterní cirhózy, onemocnění ledvin, autoimunitních onemocnění, ale i karcinomu jater a různých onemocnění krvetvorby včetně rakoviny krve.

Proto je důležité ztratit ostych a nechat se včas otestovat. O test je možné požádat praktického lékaře. Pokud se objeví pozitivita, lékař ví o tom, že musí pacienta urgentně poslat na specializované pracoviště, kterých je u nás 25.

HCV v číslech

  • V České republice žije více než 40 tisíc infikovaných, ročně je diagnostikováno asi 1000 nových případů (loni 1300).
  • Infekce HCV je v západních zemích nejčastější příčinou cirhózy jater (tedy nikoli alkohol, jak se obecně myslí), která se rozvine u 30 procent osob trpících chronickou hepatitidou C.
  • V důsledku jaterní cirhózy zemře v Evropě každý rok asi 170 tisíc osob.
  • Podle Evropské unie a Světové zdravotnické organizace je hepatitida C jedním z největších zdravotních problémů v současné Evropě.
 

Mgr. Jana Ulíková

Zpět

SVĚTOVÝ DEN HYPERTENZE

Kardiovaskulární onemocnění jsou nejčastější příčinou smrti. Hlavními rizikovými faktory jsou kouření, vysoký cholesterol a vysoký krevní tlak. Na nebezpečí a fatální důsledky zvýšeného krevního tlaku upozorňuje Světový den hypertenze, který připadá na 17. května. Arteriální hypertenze je definována jako opakované zvýšení krevního tlaku ≥ 140/90 mmHg naměřené minimálně při dvou různých návštěvách v ordinaci lékaře. Úkolem Světového dne hypertenze je upozornit na význam udržování krevního tlaku v optimálních mezích, respektive upozornit na rizika, která přináší vysoký krevní tlak.

PREVENCE KARDIO-VASKULÁRNÍCH CHOROB ONLINE

Od 29. května do 27. června 2024 můžete vystudovat odborný program kongresu KARDIO 2024, osvojit si aktuální poznatky z problematiky kardiovaskulárního zdraví, obohatit vaše poradenské programy v lékárně, seznámit se s novinkami lékárenského trhu nebo posílat své dotazy na přednášející tak, abyste měli takové informace, které pro vás budou využitelné v praxi. Na akreditovanou akci pro zaměstnance lékáren (celkem můžete získat 13 bodů do systému CV), kterou pořádá Healthcomm Professional, se můžete registrovat již nyní na www.healthcomm.cz/online-akce

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

ANDROPAUZA
MODRÉ SVĚTLO A STÁRNUTÍ KŮŽE
CHRONICKÉ ZÁNĚTY