Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



DALŠÍ KAMION LÉKŮ ZAMÍŘIL NA UKRAJINU



Ministerstvo zdravotnictví spolu s Generálním ředitelstvím Hasičského záchranného sboru, Českou asociací farmaceutických firem (ČAFF) a Asociací inovativního farmaceutického průmyslu (AIFP) zprostředkovalo darování léčiv výrobců a distributorů léčiv na zdravotnickou pomoc České republiky Ukrajině a vypravilo další kamiony s léky.

V rámci dosud poslední várky lékové pomoci jsou 3. a 4. kamionem vezeny léčivé přípravky, které působí proti bolesti, zánětům, infekcím a tlumení horečky, léky užívané v urgentní medicíně a další.  Léky darovaly společnosti Sanofi, Opella, ViaPharma, Ewopharma, Pierre Fabre, Herbacos Recordati s.r.o. a +pharma Česká republika s.r.o.

„Pomoci občanům a ukrajinským lékařům na Ukrajině bereme jako občansko-morální povinnost. Na tomto místě bych chtěl poděkovat organizacím a institucím z farmaceutického průmyslu a všem dalším zástupcům, které se na této pomoci podíleli. Děkuji za vzájemnou koordinaci nejen ČAFF, AIFP, Hasičskému záchrannému sboru, Alliance Healthcare, ale také všem farmaceutickým firmám jejichž spolupráce si velmi vážím," zmínil ministr Válek

Zdravotnická humanitární pomoc je zprostředkována ministerstvem zdravotnictví v koordinaci s Generálním ředitelstvím Hasičského záchranného sboru, ČAFF i AIFP skrze společný Mechanismus civilní ochrany EU a Středisko pro koordinaci odezvy na mimořádné události. Tato koordinace je zásadní, protože léčiva musí být dopravována v kontrolovaných podmínkách, aby byla zachována jejich účinnost a bezpečnost. Pomoc je přepravována tak, aby bylo zabráněno znehodnocení léků. Zároveň je zajištěno, aby nedošlo k náhlé nedostupnosti těchto léčiv pro pacienty v ČR, kam současně denně přicházejí lidé prchající před válkou.

„V souvislosti s vojenským konfliktem na Ukrajině vyslalo Ministerstvo zdravotnictví ČR dosud čtyři kamiony léčivých přípravků do centrálního skladu humanitární pomoci v Polsku. Ve spolupráci s darujícími společnostmi byla odeslána humanitární pomoc v celkovém počtu okolo 720 tisíc balení léčivých přípravků," uvedl náměstek ministra zdravotnictví Jakub Dvořáček

Zájemci se s nabídkami objemných darů léků (nad tisíc balení, léky balené po kartonech), a to jak volně prodejných, tak vázaných na předpis, mohou obracet na ministerstvo zdravotnictví. To v případě, že ukrajinská strana potvrdí o nabízená léčiva zájem, zajistí přepravu do centrálního skladu humanitární pomoci zřízeného Evropskou komisí na polsko-ukrajinské hranici. Odtud se bude pomoc distribuovat na Ukrajinu.

„Obrátit se ale mohou i na nás. Česká asociace farmaceutických firem je s ministerstvem zdravotnictví v denním kontaktu a nabídky od výrobců a distributorů pomáháme koordinovat. Naše členské firmy jsou navíc v procesu převodu daru stovek tisíc balení potřebných léků," upřesňuje výkonný ředitel ČAFF, Filip Vrubel

MZ ČR nebo ČAFF provedou farmaceutickou společnost nebo distributora, který chce darovat léčivé přípravky, procesem, pomohou jim vyplnit evropský formulář pro humanitární dodávky léčiv a poskytnou předvyplněný vzor darovací smlouvy. Dary poskytnuté touto cestou jsou osvobozeny od DPH.

V již zrealizovaných dodávkách pro Ukrajinu šlo konkrétně o léčivé přípravky urgentní medicíny vhodné na tlumení bolesti, k léčbě krevních sraženin, infekcí, zánětů, pro léčbu šokových stavů, srdečních onemocnění a dalších potřebných léků, které byly vyžádány ukrajinskou vládou.

Léky Ukrajině dosud darovaly také například společnosti Zentiva, PRO.MED.CS Praha, Stada, či Glenmark.

Dopravu prvních 3 kamionů bezplatně poskytla společnost Alliance Healthcare.

Zdroje: Tisková zpráva MZČR, Odbor komunikace s veřejností (7. 4. 2022), https://www.caff.eu

......

K tématu by vás mohlo zajímat:

LÉKAŘI BEZ HRANIC ZA HRANICÍ UKRAJINY

FARMACEUTICKÉ SPOLEČNOSTI POMÁHAJÍ UKRAJINĚ 

Zpět

ČERNÝ KAŠEL AKTUÁLNĚ

Do ISIN bylo v období od 1. 1. 2024 do 24. 3. 2024 nahlášeno celkem 4253 případů pertuse. Nejvíce případů podle zprávy SZÚ hlásí kraje: Jihočeský (780x) a Středočeský (634x), následuje Vysočina (512x) a hl. m. Praha (458x), nejméně případů hlásí Olomoucký (80x) a Karlovarský (30x) kraj. Z celkového počtu letošních případů je 73 % očkovaných. Očkování u dětí je v ČR hrazeno z veřejného zdravotního pojištění. V rámci přeočkování v dospělosti přispívají na očkování zdravotní pojišťovny. Nejvíce ohroženou skupinou jsou děti do jednoho roku. Ministerstvo zdravotnictví doporučuje přeočkování u dospělých osob pohybujících se kolem dětí a těhotným ženám. Dále je očkování doporučeno také osobám se sníženou imunitou, chronickým onemocněním a zdravotníkům. Dle doporučení České vakcinologické společnosti ČLS JEP je možno, po dobu omezené dostupnosti vakcín Adacel a Boostrix, využít pro očkování proti černému kašli u dospělých i vakcínu Adacel Polio.

BRNĚNSKÝ PHARMACY EVENT

První dva fyzické kongresy pořádá Healthcomm Professional 10. dubna 2024 v brněnském hotelu OREA - VORO. Zaregistrujte se na dopolední nebo odpolední event, které jsou určené pro lékárníky, farmaceutické asistenty a další nelékařské zdravotnické profesionály. Dopolední event: 10. 4. 2024 od 8:45 do 13:30; Odpolední event: 10. 4. 2024 od 14:00 – do 19:30. Těšit se můžete na komentovanou VR prohlídku lidského žaludku s MUDr. Matejem Kuchárem, na praktickou přednášku „Fyzioterapie pro pracovníky v lékárně“, prof. RNDr. Jan Krejsek, CSc. pohovoří na téma „Astma u dospělého člověka“ a přínosné bude pro vás také sdělení MUDr. Pavla Smažíka o vlivu orálního zdraví na celkové zdraví organismu. Prvních 100 předregistrovaných získá při registraci v hotelu speciální taštičku s dárkem od Healthcommu. Pro registraci zdarma můžete použít kód od Magazínu a Educommu: EDU24. Více na https://www.healthcomm.cz

ATRAKTIVNÍ TÉMATA BŘEZNOVÉHO ON-LINE KONGRESU

Odstartovala první letošní akreditovaná akce pro lékárníky a farmaceutické asistenty - VIII. 3D 360° kongres Healthcomm Professional – Berlin, v jehož on-line prostředí můžete studovat přednášky od 13. března 2024 až do 14. dubna 2024. Registrace je dostupná prostřednictvím tlačítka "Přihlášení" na webu www.healthcomm.cz v sekci „ONLINE AKCE“. Máte možnost vybrat si mezi slovenskou nebo českou registrací. Kongres je spuštěný online na dobu 30 dní, a odborný obsah je akreditován u ČLnK, ČKFA, SKMTP a POUZP. Velkým lákadlem jsou atraktivní témata přednášek: Jarní detoxikace pomocí léčivých hub a rostlin, Imunologie člověka s důrazem na alergický zánět, Doplňky stravy pro kojící ženy, Regulace reklamy na léčivé přípravky či problematika funkční zácpy aj. Předešlého on-line kongresu se zúčastnilo přes 1500 účastníků. Využít můžete také kód MAG24 pro volný vstup. ČLnK ohodnotila celý odborný program celkem 13 body, vystudovat ale můžete i samostatné bloky za příslušný počet bodů do systému CV.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie