Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



CYKLISTÉ POZOR! JÍZDA NA KOLE MŮŽE ZHORŠOVAT KVALITU SPERMIÍ



Cyklistika a saunování - tyto oblíbené aktivity mohou podle lékařů zhoršovat kvalitu spermií, a tedy negativně ovlivňovat mužskou plodnost. U obou činností dochází k nadměrnému zahřívání varlat a s tím spojenému zhoršení kvality spermií. Inuité dokonce používají saunu jako formu antikoncepce!

„Varlata musí mít o jeden teplotní stupeň méně než zbytek lidského těla. Proto jsou umístěna mimo dutinu břišní - aby se tolik nezahřívala. Například muži, kterým varlata nesestoupila, mají zhoršenou spermatogenezi, tedy vývoj spermií. Pohlavní orgány se zahřívají právě cyklistům, kteří v upnutých oblecích urazí desítky kilometrů. Záleží samozřejmě na tom, kdy muž se sportem začne, ale u mladých cyklistů to bývá problém," vysvětluje specialista na umělé oplodnění z olomoucké kliniky IVF Clinic MUDr. Štěpán Machač, Ph.D.

Varlata se ale nezahřívají pouze u cyklistiky. Trpí také při pobytu ve vířivce nebo v sauně. Podle vědců má právě dlouhodobé saunování vliv na počet a kvalitu spermií.

„Více než tři sauny týdně pohybující se okolo 100 °C mají negativní vliv na spermie a minimálně na přechodnou dobu způsobují pokles mužské plodnosti. Inuité dokonce pracují se saunováním jako s antikoncepcí, a přirozeně tak regulují početí dítěte," doplňuje MUDr. Pavel Otevřel z reprodukční kliniky Reprofit.

V obecné rovině ale cvičení plodnost podporuje a každý, kdo plánuje založit rodinu, by měl nějaký pohyb do svého diáře zařadit. Tělo při sportu navíc produkuje hormony, které zvyšují sexuální touhu. „Při sportování se v těle uvolňují endorfiny a androgeny, což zlepšuje nejen naši náladu, ale zvyšuje to i sexuální touhu. Cvičením také dochází k většímu sebeuvědomění vlastního těla," uvádí MUDr. Otevřel.

Pravidelné rekreační cvičení navíc zlepšuje zdraví i kondici a vede k redukci hmotnosti. Obezita totiž početí dítěte může také velmi zkomplikovat. Nic se ale nesmí přehánět.

„Jakmile má ženské tělo pocit, že už je dlouhodobě příliš vysílené, zastaví jako první rozmnožovací funkci. To znamená, že ženy přestanou menstruovat. Běžné je to například u vytrvalostních sportů," říká MUDr. Machač.

Menstruace se obvykle znovu objeví v momentě, kdy tělo přestane mít nadměrnou zátěž. U mladých sportovkyň ve vývinu může dokonce dojít k nevratnému poškození vaječníku, a tedy k poruchám ovulace.

Před 20 lety k nám běžně chodily sportovkyně z vrcholových středisek, které měly problémy s početím dítěte. V dnešní době už je takových případů naštěstí výrazně méně," vysvětluje MUDr. Otevřel. 

Plodnost sportovců také ničí nebezpečné užívání zakázaných látek, především steroidů. Potlačují totiž tvorbu pohlavních buněk.

„Tělo přestane produkovat spermie nebo vajíčka a obvykle i několik měsíců trvá, než se vše vrátí k normálu. V případě, že sportovec bere steroidy v dospívání, hrozí, že se tvorba pohlavních buněk vůbec neobnoví. Paradoxem je, že se u lidí, kteří berou steroidy, zvyšuje sexuální touha. Plodnost ale naopak rapidně klesá," dodává MUDr. Otevřel. 

Zdroj: tisková zpráva, MaVe PR


Zpět

KONČÍ HLAVNÍ HYGIENIČKA SVRČINOVÁ

Vláda odvolala 24. dubna na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hlavního hygienika převezme kompetence ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení na tuto funkci bude vypsáno v nejbližších dnech. Pavla Svrčinová uvedla, že se chce v dalším období věnovat především pedagogické činnosti na Ústavu epidemiologie a ochrany veřejného zdraví Ostravské univerzity.

NOVÝ ŘEDITEL SÚKL

MUDr. Tomáše Boráně jmenoval ministr zdravotnictví k 1. květnu 2024 novým ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Má mj. zajistit hladkou implementaci novely zákona o léčivech a zlepšení spolupráce se zástupci lékáren a dalšími aktéry lékového trhu. MUDr. Tomáš Boráň má zkušenosti z vědecké činnosti na Akademii věd ČR i akademické činnosti na 3. LF UK. Od roku 2009 je zaměstnán v SÚKL, naposledy na pozici ředitele sekce registrací léčiv. Od roku 2024 je také členem pracovní skupiny Ministerstva zdravotnictví pro posílení dostupnosti strategicky významných léčiv.

PREVENCE KARDIO-VASKULÁRNÍCH CHOROB ONLINE

Od 29. května do 27. června 2024 můžete vystudovat odborný program kongresu KARDIO 2024, osvojit si aktuální poznatky z problematiky kardiovaskulárního zdraví, obohatit vaše poradenské programy v lékárně, seznámit se s novinkami lékárenského trhu nebo posílat své dotazy na přednášející tak, abyste měli takové informace, které pro vás budou využitelné v praxi. Na akreditovanou akci pro zaměstnance lékáren, kterou pořádá Healthcomm Professional, se můžete registrovat již nyní na www.healthcomm.cz/online-akce

STAN PROTI MELANOMU

Přijďte si zdarma a bez objednání vyšetřit pigmentová znaménka. Akce pro širokou veřejnost zaměřená na prevenci rakoviny kůže proběhne letos již po osmnácté. Generálním partnerem je lékárenská síť Dr. Max. V mobilních stanech vybavených nejmodernějšími dermatoskopy bude pro zájemce k dispozici nejen samotná diagnostika pigmentových znamének, ale také odborné poradenství ohledně vhodné ochrany před slunečním zářením. V loňském ročníku akce bylo vyšetřeno celkem 3 655 osob a odhaleno bylo 103 zhoubných nádorů. Stany se v dubnu 2024 otevřou vždy od 10 do 18 hodin: 22.–23. 4. Praha, Václavské náměstí; 29. 4. Brno, náměstí Svobody; 30. 4. Ostrava, Shopping Park Avion. Více na stan.denmelanomu.cz

LEGIONELÓZA NA VZESTUPU

Letos onemocnělo Legionelózou už 104 osob, meziročně nejvíc za posledních deset let. Odborníci ze SZÚ odhadují, že na vině může být častější snaha lidí ušetřit za ohřev vody. Bakterie Legionelly se množí velmi rychle při teplotách mezi 25 a 45 °C. Studenou vodu je proto potřeba držet pod 20 °C a teplou nad 50 - 60 °C s možností ji ještě přihřát, aby bakterie zahynuly. Bakterie Legionelly se šíří ve vodovodním potrubí, ale také klimatizací, aerosolem z domácích zvlhčovačů a fontán. Onemocnění obvykle začíná horečka, třesavka, bolení hlavy a svalová bolest. Následuje suchý neproduktivní kašel a bolesti na prsou a dochází k rychlému vývoji těžké formy pneumonie. K redukci bakterie ve vodě lze dojít pravidelnou spotřebou, termickou úpravou (teplota vody optimálně nad 55°C na všech místech systému) či chemickou dezinfekcí. Základem je ale pravidelná kontrola a údržba vodovodního systému.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie