Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



ČTYŘNOZÍ KLIENTI LÉKÁRNY



Mgr. Karel Šlegr

Mezi předpoklady rozšíření nabídky lékáren o kategorii veterinárních přípravků patří, že cílová skupina pacientů a zákazníků lékárny má často domácího mazlíčka a lékárny mají nyní již standardně nabídku vnějších i vnitřních antiparazitik. Je to dáno i tím, že si mnoho lidí v době pandemie pořídilo domácího mazlíčka. Často nemají s chovem ale žádné zkušenosti, a tak i lékárník může být jejich rádcem v péči. I chovatelé užitkových zvířat často poptávají např. vitamínové doplňky. Existují i lékárny, které jsou partnery veterinářů a veterinárních klinik při přípravě magistraliter. Proto i vzdělávání ve veterinární farmacii nelze zanedbávat. Umění poradit je důležité. 


 

ZAPOJTE SE DO NAŠÍ ANKETY!



Uvítali byste vzdělávací akci ve formě online semináře se zaměřením na veterinární medicínu a sortiment veterinárních přípravků v lékárně?

Ano, uvítali
Ano, uvítali
67,35%

Ne
Ne
32,65%


Sortiment a zaměření lékárny se tak v poslední době rozšiřují. Běžně jsou v lékárnách k dostání přípravky na odčervení, proti klíšťatům a odblešení, ale i na péči o uši, oči a srst. Také velký potenciál mají kloubní preparáty u psů a koček, ale i koní. V poslední době roste zájem o veterinární přípravky s obsahem kanabidiolu (CBD) ve formě kapek nebo jako součásti preparátů kloubní výživy a častý je i zájem v souvislosti s produkty péče o zuby a dásně i o pamlsky pro ústní hygienu. 

Péče o oči

K pravidelné péči o domácí zvíře patří kontrola a správná hygiena očí, které jsou neustále vystavovány působení zevního prostředí jako je vítr, slunce, prach a nečistoty. Zdraví oka ohrožují často i infekční původci (viry, bakterie, houby aj.). I oči zvířat mohou trpět nedostatkem slzného filmu (syndromem suchého oka). Nejčastějším důvodem, který se pojí ke zdraví očí a zraku, jsou ale záněty spojivek (konjunktivitida). Ty mohou mít infekční nebo neinfekční původ. U zánětlivých onemocněních oči našich mazlíčků není vhodné bez indikace a veterinárního dozoru používat lidské masti a kapky, které mohou obsahovat antibiotika nebo kortikoidy. Oko je velmi citlivý orgán. Proto se vyplatí používat kvalitní veterinární oční kapky. 

Citlivá ouška

To samé se týká i péče o uši. Čisté a zdravé ucho není nutno zbytečně čistit, mohl by být mechanicky podrážděn zvukovod, ale i zde kontrola a správná hygiena uší by měla být pro chovatele samozřejmostí. Zanedbaná péče o uši může mít pro zvíře nepříjemné následky. Případný neléčený zánět (otitida) by mohl vést ke chronickým změnám ve zvukovodu s rizikem úplného ohluchnutí. Prvním příznakem, že s ušima kočky nebo psa není něco v pořádku, je potřepávání hlavou, drbání packou na vnějším zvukovodu, nebo tření hlavy o podložku. Ušní boltce mají různé tvary a držení podle plemena. Nejlepší sluch mají boltce velké a vztyčené, záněty a kvasinkové infekce pak převážně hrozí mazlíčkům s převislýma ušima. Chlupatější plemena (nebo s chloupky v uších) trpí například na časté zapaření, v důsledku čehož dochází k pomnožení kvasinek a bakterií. Také vytrhávání ušních chloupků může způsobit poranění a následnou infekci. Příčin, které vedou k onemocnění zevního zvukovodu, je ale celá řada: cizí těleso, svrab, roztoči, prachové části aj. Zánět vnějšího zvukovodu (otitis externa) může být ale i samostatným problémem. I když je díky anatomii ušní bubínek koček i psů dostatečně chráněn, nepoužívejte vatové tyčinky k čištění hlubších míst, mohli byste nečistoty zasunout dál. Ušní maz, který je přirozenou ochranou, by překážku obalil a zvukovod zneprůchodnil. Navíc by se místním podrážděním mohl rozvinout zánět. Na hlubší místa uší používejte pouze a jen výplachy a veterinární ušní kapky. 

Srst a kůže 

Důležitým aspektem v preventivní péči o kůži je udržování a péče o srst. Základem této péče je správná výživa. Kvalitní strava je primárním stavebním kamenem pro zdravou pokožku a srst. Je proto důležité věnovat pozornost správnému složení a obsahu stravy, která má mít vyvážený poměr tuků, minerálních látek (vápníku, fosforu) a dalších živin. Důležité je také pravidelné kartáčování srsti, které pomáhá distribuovat přirozené kožní oleje po celé její délce a udržuje ji pěknou, lesklou a bez chomáčků. 

Existuje široká škála produktů pro prevenci v případě, že chodíme např. s pejskem do přírody a hrozí mu napadení blechami, klíšťaty a ostatními parazity. V lékárně je v nabídce velké množství veterinárních přípravků, které pomohou nejenom domácím mazlíčkům, na nejčastější problémy, se kterými se mohou setkat, a to v péči o oči, uši, srst a klouby, společně s ochranou před parazity. 


Firemní prezentace

TraumaPet® shampoo Ag - šampón s koloidním stříbrem a esenciálními oleji


Šampón pomáhá zvířatům s:

Podrážděnou a suchou kůži

Ranami a kožními infekcemi

Nepříjemným zápachem

Svěděním

 

TraumaPet® shampoo Ag je speciálně vyvinutý pro pravidelnou péči o pokožku a srst psů a koček. Odstraňuje nečistoty, změkčuje a upravuje pokožku a srst a je velmi vhodný pro suchou a podrážděnou pokožku.

Obsah koloidního stříbra NanoComplex pomáhá léčit rány a záněty kůže.

https://nanocomplex.cz/produkty/

Zpět

KONČÍ HLAVNÍ HYGIENIČKA SVRČINOVÁ

Vláda odvolala 24. dubna na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hlavního hygienika převezme kompetence ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení na tuto funkci bude vypsáno v nejbližších dnech. Pavla Svrčinová uvedla, že se chce v dalším období věnovat především pedagogické činnosti na Ústavu epidemiologie a ochrany veřejného zdraví Ostravské univerzity.

NOVÝ ŘEDITEL SÚKL

MUDr. Tomáše Boráně jmenoval ministr zdravotnictví k 1. květnu 2024 novým ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Má mj. zajistit hladkou implementaci novely zákona o léčivech a zlepšení spolupráce se zástupci lékáren a dalšími aktéry lékového trhu. MUDr. Tomáš Boráň má zkušenosti z vědecké činnosti na Akademii věd ČR i akademické činnosti na 3. LF UK. Od roku 2009 je zaměstnán v SÚKL, naposledy na pozici ředitele sekce registrací léčiv. Od roku 2024 je také členem pracovní skupiny Ministerstva zdravotnictví pro posílení dostupnosti strategicky významných léčiv.

PREVENCE KARDIO-VASKULÁRNÍCH CHOROB ONLINE

Od 29. května do 27. června 2024 můžete vystudovat odborný program kongresu KARDIO 2024, osvojit si aktuální poznatky z problematiky kardiovaskulárního zdraví, obohatit vaše poradenské programy v lékárně, seznámit se s novinkami lékárenského trhu nebo posílat své dotazy na přednášející tak, abyste měli takové informace, které pro vás budou využitelné v praxi. Na akreditovanou akci pro zaměstnance lékáren, kterou pořádá Healthcomm Professional, se můžete registrovat již nyní na www.healthcomm.cz/online-akce

STAN PROTI MELANOMU

Přijďte si zdarma a bez objednání vyšetřit pigmentová znaménka. Akce pro širokou veřejnost zaměřená na prevenci rakoviny kůže proběhne letos již po osmnácté. Generálním partnerem je lékárenská síť Dr. Max. V mobilních stanech vybavených nejmodernějšími dermatoskopy bude pro zájemce k dispozici nejen samotná diagnostika pigmentových znamének, ale také odborné poradenství ohledně vhodné ochrany před slunečním zářením. V loňském ročníku akce bylo vyšetřeno celkem 3 655 osob a odhaleno bylo 103 zhoubných nádorů. Stany se v dubnu 2024 otevřou vždy od 10 do 18 hodin: 22.–23. 4. Praha, Václavské náměstí; 29. 4. Brno, náměstí Svobody; 30. 4. Ostrava, Shopping Park Avion. Více na stan.denmelanomu.cz

LEGIONELÓZA NA VZESTUPU

Letos onemocnělo Legionelózou už 104 osob, meziročně nejvíc za posledních deset let. Odborníci ze SZÚ odhadují, že na vině může být častější snaha lidí ušetřit za ohřev vody. Bakterie Legionelly se množí velmi rychle při teplotách mezi 25 a 45 °C. Studenou vodu je proto potřeba držet pod 20 °C a teplou nad 50 - 60 °C s možností ji ještě přihřát, aby bakterie zahynuly. Bakterie Legionelly se šíří ve vodovodním potrubí, ale také klimatizací, aerosolem z domácích zvlhčovačů a fontán. Onemocnění obvykle začíná horečka, třesavka, bolení hlavy a svalová bolest. Následuje suchý neproduktivní kašel a bolesti na prsou a dochází k rychlému vývoji těžké formy pneumonie. K redukci bakterie ve vodě lze dojít pravidelnou spotřebou, termickou úpravou (teplota vody optimálně nad 55°C na všech místech systému) či chemickou dezinfekcí. Základem je ale pravidelná kontrola a údržba vodovodního systému.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie