Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



COVID SE LETOS ŠÍŘÍ DŘÍVE I RYCHLEJI



S nastupujícím podzimem roste počet prokázaných případů nákazy covidem-19, denně přibývá několik stovek nemocných. 

Podle infektologů se bude od října situace dále výrazně zhoršovat. Ohroženi jsou především senioři a lidé s oslabenou imunitou, kteří častěji čelí závažnému průběhu nemoci i následné hospitalizaci. Lékaři proto rizikovým pacientům doporučují včasné testování. Pokud odhalí covid v raném stadiu, mohou předepsat antivirotika, která mírní průběh onemocnění. Podle expertů by senioři neměli zapomínat ani na očkování proti novým mutacím. 

Koronaviry se letos začaly šířit s několikatýdenním předstihem

Nakažených covidem přibývá už od poloviny srpna, kdy Česko sužovala silná vedra. Výrazné zhoršení situace nicméně lékaři očekávají s nástupem chladnějšího počasí, které tradičně přeje všem respiračním onemocněním. Největší hrozbou ale podle expertů bude na podzim právě covid.

„Je prokázáno, že průběh covidu je zejména u rizikových pacientů závažnější než v případě chřipky. Jen v loňském roce zemřelo na covid 1 200 lidí, což je přibližně trojnásobek počtu obětí dopravních nehod," říká MUDr. Pavel Dlouhý, předseda Společnosti infekčního lékařství ČLS JEP.

Pro srovnání, na chřipku podle dat ČSÚ v první polovině loňského roku zemřelo zhruba 200 lidí.

Příznaky koronavirové infekce v podobě horečky, bolesti svalů a kloubů nebo kašle se přitom neliší od běžné chřipky. Lidé by proto neměli podceňovat včasné testování. Podle zdravotníků je důležité především u seniorů starších 65 let, lidí s oslabenou imunitou nebo dýchacími obtížemi, u kardiaků, diabetiků, onkologických pacientů a pacientů podstupujících chronickou léčbu.

„U těchto skupin je zásadní, aby co nejdříve po propuknutí příznaků vyhledali praktického lékaře a nechali se otestovat. Dnes využíváme zejména antigenní testy přímo v ordinaci, takže je diagnostika velmi rychlá. Pokud se covid prokáže, lékař pacientovi předepíše protivirové léky, které významně snižují riziko závažného průběhu nemoci i případné hospitalizace," doplňuje MUDr. Dlouhý. 

Long covid má na 300 symptomů

První studie naznačují, že rychlá identifikace nemoci a následná léčba antivirotiky může pacienty ochránit také před tzv. long covidem - tedy dlouhodobými zdravotními problémy, které přetrvávají po prodělání nemoci. Mezi nejčastější příznaky long covidu patří únava, bolest svalů a kloubů, bolesti hlavy, dušnost, snížená chuť k jídlu, úzkosti či deprese.

„Některé výzkumy ukazují, že u lidí užívajících antivirotikum se příznaky long covidu objevovaly méně často. Prokázat, co je a co není long covid, je ale velmi obtížné. Jen do této chvíle bylo popsáno přes 300 různých symptomů," říká MUDr. Aleš Chrdle, místopředseda Společnosti infekčního lékařství ČLS JEP.

...................

Jak se pozná postcovidový syndrom?
K diagnostice postcovidových obtíží neexistuje žádný speciální test. Lidé mohou mít širokou škálu příznaků, jejichž podkladem mohou být i jiné, dříve existující zdravotní problémy. 
Diagnóza postcovidového syndromu je stanovena lékařem na základě podrobného vyšetření pacienta. Postcovidový syndrom může být diagnostikován také u lidí, kteří nebyli na covid-19 laboratorně testováni, ale byli v úzkém kontaktu s nemocným.
Osoby s postcovidovým syndromem jsou sledovány pneumologem do doby vymizení respiračních příznaků a současně normalizace plicních nálezů: lze předpokládat nutnost sledování po dobu 1-3 let. 
...................

Senioři a rizikoví pacienti v rámci prevence neměli zapomínat ani na očkování

„Právě teď je ideální doba nechat se naočkovat, protože sezóna covidu začíná a máme k dispozici nové očkovací látky," upozorňuje MUDr. Chrdle.

Stejně jako u chřipky se složení vakcíny mění každý rok v závislosti na tom, jaká varianta covidu ve společnosti zrovna koluje.

V dnešní době už nemá smysl říkat si, kdo byl nebo nebyl historicky očkován, protože aby byl chráněný na další sezónu, musí se nechat přeočkovat znovu," vysvětluje MUDr. Dlouhý. Bezpředmětné je podle něj také to, zda člověk covid prodělal v minulosti. „Víme, že opakované infekce jsou běžné. Ochrana je dočasná, protože se objevují stále nové varianty. Je tedy potřeba se zabezpečit pomocí aktuální očkovací látky," říká.

Česko dlouhodobě patří mezi nejméně proočkované státy Evropy.

„Je bohužel smutnou pravdou, že řada lidí z rizikových skupin očkování stále podceňuje. Zjevné je to nejen u covidu, ale také u chřipky, kde data sbíráme dlouhodobě," dodává MUDr. Chrdle.

Zdravotníci přitom seniorům a lidem se závažným oslabením imunity doporučují nechat se naočkovat proti covidu i chřipce naráz při jediné návštěvě ordinace. Nástup sezóny očekávají odborníci začátkem října, trvat by podle odhadů mohla do ledna následujícího roku.

Zdroj: MaVe PR

Zpět

PHARMACY EVENT 10. 10. V PRAZE

Healthcomm Professional zve na prezenční kongres, který se uskuteční 10. října v pražském hotelu DUO. Potkejte se osobně s přednášejícími, kolegy i týmem organizátora na dopoledním nebo odpoledním odborném kongresu v hlavním městě. Dopolední a odpolední části akce jsou akreditovány samostatně: ČLnK ohodnotila Pharmacy event 7 body za dopolední blok a 4 body za odpolední blok. Absolvovat můžete také obě části programu. Těšit se můžete například na PharmDr. Josefa Suchopára (Když na lékové formě záleží), na RNDr. Pavla Suchánka (Možné přístupy k podpoře imunity) a další skvělé lektory. Přihlášení je na stránkách www.healthcomm.cz.

DNY OTEVŘENÝCH CENTER PRO MIGRENIKY

Dny otevřených center pro léčbu migrény se letos odehrají v dalších regionech. Již třetí ročník této úspěšné akce letos odstartoval v Masarykově nemocnici v Ústí nad Labem, následovat budou centra v Uherskohradišťské nemocnici, nemocnici Havlíčkův Brod a plzeňské nemocnici Privamed. Zdarma budou probíhat individuální konzultace s odborníky, a to bez žádanky a bez předchozí rezervace přímo na místě. Nemocnice Havlíčkův Brod otevře své dveře migrenikům 10. října 2024 v 16.00. Aktuality lze sledovat na www.omigrene.cz

SVĚTOVÝ DEN ARTRITIDY, OSTEOPORÓZY, MYOZITIDY A PSORIÁZY

Na 12. říjen připadá Světový den artritidy. Během osvětových akcí mají pacienti i veřejnost možnost zdarma promluvit si o svých potížích s revmatology, osteology, dermatology nebo fyzioterapeuty aj. Mottem letošního ročníku je „Včasná péče - silnější obrana.“ Osvětový den startuje v pražské Spojce Karlín 6. října v 10 hodin. Jeho součástí bude i křest prvního komiksu pro teenagery s revmatem. Právě možnost osobních konzultací přilákala loni na obdobnou akci stovky pacientů. Odborníci na ní poskytli přibližně 120 konzultací. Organizátorem je pacientská organizace Revma Liga ČR.

ZPRÁVA O ČERNÉM KAŠLI

K poslednímu zářijovému dni bylo letos nahlášeno celkem 32 090 případů pertuse. Naštěstí počty nakažených klesají. Nejvíce případů bylo u nás mezi 14. a 18. týdnem roku, tedy v dubnu a v květnu 2024. V posledních 4 týdnech bylo evidováno průměrně 673 nových případů za týden. Nejvíce případů pertuse v roce 2024 zatím hlásí kraje: Moravskoslezský (3 766x), Středočeský (3 665x), Ústecký (3 353x) a hl. m. Praha (3 011x). Státní zdravotní ústav (SZÚ) připomíná, že po období pandemie COVIDu-19, kdy se vzhledem k opatřením snížil výskyt respiračních infekcí včetně pertuse, byl v ČR od září 2023 postupně registrován nárůst potvrzených onemocnění černého kašle ve všech věkových skupinách. Podle aktuálně dostupných dat a studií SZÚ předpokládá, že se budou vyskytovat epidemie černého kašle v intervalech 3 až 6 let.

KONGRES U VIKINGŮ

Healthcomm Professional zve lékárníky a farmaceutické asistenty na další, v pořadí již devátý on-line 3D 360° kongres, který odstartoval 11. září a potrvá do 10. října 2024. V prostředí norského hlavního města nabídne akreditovaná akce nejen zajímavé informace o historii a současnosti farmacie království ze severní Evropy, ale samozřejmě také kvalitní odborný program. On-line kongres je spuštěný na dobu 30 dní a odborný obsah je akreditován u ČLnK (až 14 bodů), ČKFA, SKMTP a POUZP. Registrovat se můžete na webu Healthcomm.cz

DOPORUČUJEME