Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



CO S TĚLEM UDĚLÁ MĚSÍC BEZ ALKOHOLU?



Světová kampaň zaměřená na jeden měsíc strávený bez kapky alkoholu letos oslaví dvanáctý rok. Loni výzvu Suchého února přijalo více než 900 tisíc Čechů. Pár týdnů bez skleničky totiž přináší mnoho výhod, od zlepšení fyzického zdraví až po pozitivní dopady na náladu a duševní pohodu.

Přesně šest minut - tak dlouho trvá, než mozek začne reagovat na alkohol. V nižších dávkách zlepšuje náladu a působí povzbudivě, zvyšuje sebevědomí, časté jsou pocity euforie, uvolnění a ztráty zábran. Se zvyšujícím se počtem drinků ovšem dochází k poruchám koordinace pohybů, snížení soustředění, vnímání a úsudku.

Co se ale stane, když se rozhodneme alkohol úplně vyřadit ze svého života alespoň na jeden měsíc?

Zlepší se vám kvalita spánku

Alkohol narušuje REM fázi spánku, při které dochází nejen ke snění, ale i ke konsolidaci paměti. Alkohol ji může potlačit, zejména v prvních dvou cyklech, což vede k nerovnováze mezi jednotlivými fázemi. Zvýrazňuje se také spánková apnoe. Nekvalitní spánek pak následující den způsobuje neschopnost koncentrace a poruchy paměti - obzvlášť u jedinců s vyšší citlivostí na alkohol.

Nesnášenlivost k alkoholu je způsobena poruchou jaterního enzymu, který je nezbytný pro metabolismus alkoholu. Vaše játra alkohol rozkládají ve dvou krocích, z nichž je každý katalyzován vlastním enzymem. Lidé s určitým genetickým polymorfismem nedokáží provádět druhý krok efektivně, takže se v jejich těle nahromadí toxická látka (acetaldehyd), která způsobuje ještě větší podráždění a pocit otravy. Pokud zjistíte, že tuto genetickou variantu máte, doporučuji se konzumaci alkoholu vyvarovat," vysvětluje Ing. et Ing. Barbora Procházková, PhD., vedoucí vědeckého týmu Chromozoom, která dodává: „Aldehyd-dehydrogenáza-2 (ALDH2) je klíčovým enzymem při eliminaci acetaldehydu, metabolitu vznikajícího při rozkladu alkoholu. Tento enzym je neaktivní u lidí s mutantní alelou ALDH2, což způsobuje hromadění acetaldehydu, a tím nepříjemné účinky, jako je zrudnutí obličeje, tachykardie a ospalost. Acetaldehyd hraje důležitou roli ve vývoji veisalgia (kocoviny), takže neaktivní ALDH2 může také zvýšit náchylnost k její těžší formě. Všechny tyto genetické vlastnosti vám odhalí DNA test Chromozoom, díky kterému můžete najít cestu k lepšímu zdraví, stravování i sportovnímu výkonu."

Posílíte imunitu

Alkohol vyvolává v těle reakci podobnou odezvě na infekci. Vyplavuje tzv. cytokiny způsobující chronické poškození orgánů. Dalším negativem při větší konzumaci alkoholu je jeho vliv na metabolismus dalších živin, vitamínů a minerálních látek. Během pití alkoholu dochází navíc k dehydrataci organismu, která narušuje hospodaření těla s vodou. Kvůli tomu se snižuje produkce antidiuretického hormonu v mozku zodpovědného za ztrátu vody močí. A takto z něj odvádí vitaminy, minerály a další prospěšné látky, zejména vápník, hořčík, mangan, fosfor, draslík nebo zinek. Funguje to ale i opačně. K některým vitamínům se organismus začne chovat tak, jako by jich měl nadbytek a začne je z těla ledvinami vylučovat, jako např. kyselinu listovou. Pokles vstřebávání kyseliny listové ve střevě může mít za následek celkové oslabení imunity.

Rozzáří se vám pleť

Když budete alespoň měsíc abstinovat, může to mít pozitivní efekt i na vaši pleť. Alkohol je diuretikum, což znamená, že zvyšuje produkci moči a může vést k dehydrataci. Dehydratovaná pleť pak na první pohled vypadá unaveně a mdle, je také náchylnější k tvorbě vrásek. Alkohol je ovšem spojován s řadou kožních problémů včetně zvýšeného rizika vzniku určitých typů rakoviny kůže, rozšíření krevních cév což vede k viditelným pavoučím žilám, a vzniku volných radikálů v krvi, které zvyšují riziko poškození kůže sluncem.

Vaše pleť vám po měsíci bez alkoholu poděkuje. Vědecké studie navíc naznačují, že zlepšení hydratace kůže a snížení výskytu vrásek může být viditelné už po 1-2 týdnech abstinence. V plném rozsahu se však kůže zotaví až po šesti měsících až roce. V tomto čase může dojít ke zmírnění zánětu, což zlepšuje stav kožních onemocnění, jako jsou rosacea, psoriáza a akné.

Svaly, játra i mozek vám poděkují

Alkohol je navíc známý tím, že má negativní dopad na svalovou hmotu a funkci svalů. Tyto neblahé účinky zahrnují snížení syntézy bílkovin a zvýšení proteolýzy (rozkladu proteinů), což negativně ovlivňuje svalovou hmotu.

Alkohol narušuje komunikační cesty mozku, což může vést ke změnám v náladě, chování a kognitivních funkcích. Poškozuje srdce, způsobuje vysoký krevní tlak, srdeční arytmii, mrtvice a jiné kardiovaskulární problémy. Alkohol také zatěžuje játra, vede k problémům s pankreatitidou a může zvyšovat riziko několika druhů rakoviny, včetně rakoviny prsu, jícnu a jater.

Díky měsíci bez alkoholu se vám s velkou pravděpodobností sníží vyšší krevní tlak, klesne hladina cukru v krvi, uleví se játrům i ledvinám.

Zdroj: MEDIA:LIST

Při denní spotřebě 15 g etanolu se zvyšuje riziko rakoviny prsu u žen? Při 60 g je zvýšení výskytu této choroby vyšší až o 40 %. Příčinou je acetaldehyd.

Většina bělochů rychle acetaldehyd přemění na acetát, který je neškodný? Někteří Asiaté ale nemají gen pro potřebný enzym, jsou tak vystaveni účinkům acetaldehydu delší dobu. Riziko ohroženi rakovinou je u nich vyšší.

Alkohol zvyšuje i riziko rakoviny ústní dutiny? Nejvyšší koncentrace acetaldehydu ve slinách byla zjištěna 30 sekund po požití alkoholického nápoje. Alkohol zvyšuje rozpustnost a průchod karcinogenů buněčnými membránami. 

Zpět

ZAPOJTE SE DO PROJEKTU PODPORY DUŠEVNÍHO ZDRAVÍ LÉKÁRNÍKŮ

Hrozí lékárníkům syndrom vyhoření? Jak jste na tom s duševním zdravím? Ve spolupráci s ČLnK vznikl anonymní dotazník, který můžete vyplnit do 17. 5. 2024. Vaše účast je zásadní pro získání cenných informací. Každý respondent hraje nezastupitelnou roli při identifikaci faktorů, které mohou vést k syndromu vyhoření mezi farmaceuty.

PREVENCE KARDIO-VASKULÁRNÍCH CHOROB ONLINE

Od 29. května do 27. června 2024 můžete vystudovat odborný program kongresu KARDIO 2024, osvojit si aktuální poznatky z problematiky kardiovaskulárního zdraví, obohatit vaše poradenské programy v lékárně, seznámit se s novinkami lékárenského trhu nebo posílat své dotazy na přednášející tak, abyste měli takové informace, které pro vás budou využitelné v praxi. Na akreditovanou akci pro zaměstnance lékáren (celkem můžete získat 13 bodů do systému CV), kterou pořádá Healthcomm Professional, se můžete registrovat již nyní na www.healthcomm.cz/online-akce

KONČÍ HLAVNÍ HYGIENIČKA SVRČINOVÁ

Vláda odvolala 24. dubna na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hlavního hygienika převezme kompetence ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení na tuto funkci bude vypsáno v nejbližších dnech. Pavla Svrčinová uvedla, že se chce v dalším období věnovat především pedagogické činnosti na Ústavu epidemiologie a ochrany veřejného zdraví Ostravské univerzity.

NOVÝ ŘEDITEL SÚKL

MUDr. Tomáše Boráně jmenoval ministr zdravotnictví k 1. květnu 2024 novým ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Má mj. zajistit hladkou implementaci novely zákona o léčivech a zlepšení spolupráce se zástupci lékáren a dalšími aktéry lékového trhu. MUDr. Tomáš Boráň má zkušenosti z vědecké činnosti na Akademii věd ČR i akademické činnosti na 3. LF UK. Od roku 2009 je zaměstnán v SÚKL, naposledy na pozici ředitele sekce registrací léčiv. Od roku 2024 je také členem pracovní skupiny Ministerstva zdravotnictví pro posílení dostupnosti strategicky významných léčiv.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

ANDROPAUZA
MODRÉ SVĚTLO A STÁRNUTÍ KŮŽE
CHRONICKÉ ZÁNĚTY