Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



CÍTIT SE ZDRAVĚ A VYPADAT MLADĚ PO ČTYŘICÍTCE



Jakmile po čtyřicítce začne hladina hormonů u ženy postupně klesat, může po vstupu do tzv. premenopauzy začít řada žen prožívat fyzické a emoční změny. Tato fáze pak obvykle trvá 3-5 let, někdy i déle. Hormonální změny v období kolem menopauzy jsou zcela přirozeným biologickým procesem v těle ženy. Klesá totiž aktivita vaječníků, a tím i tvorba a následně hladina hormonů estrogenu a progesteronu, na kterou ale bylo tělo po dlouhá předchozí léta zvyklé. Čím dál intenzivněji se začnou hlásit příznaky klimakteria, které vznikají v důsledků neustále se snižující produkce těchto hormonů.

Období několika let před nástupem menopauzy se běžně označuje jako přechod k menopauze. V té době dochází k pozvolnému procesu zániku reprodukční funkce. Ten pak do značné míry určuje scénář dalšího vývoje života ženy a jejího zdraví v pozdějších letech. Začátek a intenzita hormonálních změn jsou u každé ženy jiné. Prvními příznaky hormonální nerovnováhy bývají poruchy v pravidelnosti menstruačního cyklu. Ty se začínají objevovat obvykle po 40. roce života žen. Cyklus se většinou nejdříve prodlužuje a pak dochází k jeho zkracování.

Již během menopauzálního přechodu se u 8 z 10 žen objevují příznaky hormonální nerovnováhy. Tyto příznaky se projevují návaly horka a potu. Většina z nich také zažívá poruchy nálad a spánku různé závažnosti.

Celá řada žen souhlasí s tím, že návaly horka, noční pocení, podrážděnost a související poruchy spánku jsou na prvním místě v seznamu příznaků klimakteria, které jim ztrpčují život.

Poruchy spánku mají významný dopad na kvalitu života, náladu, produktivitu a fyzické zdraví.

S přibýváním let organismus také postupně zpomaluje svůj metabolismus a klesají jeho energetické nároky, navíc jak se postupně snižuje hladina estrogenů, zvyšuje se inzulínová rezistence, a tím se i zvyšuje riziko přibírání na váze.

Pokud pak žena neměla menstruaci déle než 12 měsíců, lze ji definovat již jako menopauzální. Průměrný věk menopauzy v Evropě je sice 51 let, ale u jednotlivých žen se může lišit.

Menopauzu často doprovázejí i psychické potíže, jako je nervozita, náladovost, nesoustředěnost a nespavost.

Nedostatek estrogenů má také vliv na rychlejší stárnutí pleti. Pleť je suchá, ztrácí svou dřívější elasticitu, ztenčuje se a dochází i ke vzniku vrásek. Estetický význam pokožky je pro ženy neodmyslitelnou součástí vnímání kvality života, sebehodnocení i vlastní atraktivity. 

Ženy, které se stále aktivně zajímají o svůj vzhled a chtějí zůstat elegantní i sebevědomé s tím chtějí něco dělat. Hormonální léčba sice zůstává nejúčinnější léčbou především vazomotorických příznaků a ukázalo se, že je bezpečná, pokud je zahájena u žen mladších 60 let nebo u žen do 10 let od nástupu menopauzy, které nemají žádné kontraindikace. Ale různé typy hormonální terapie mají svá rizika, proto je nutné každou ženu zvažující menopauzální hormonální terapii velmi pečlivě posoudit a poskytnout jí konzultaci odborníkem v oboru gynekologie, aby se zjistila pro ni optimální a bezpečná volba terapie.

Mnoho žen proto po svých 40. letech věku hledá bezpečné a účinné přírodní produkty na podporu svého zdraví, vitality a na podporu své fyzické a emoční rovnováhy. 

Přírodní postupy   

Pro ty ženy, které dávají přednost přírodním postupům ve zmírňování příznaků menopauzy, nebo třeba mají nějaké kontraindikace pro užívání hormonů, je tu vždy možnost sáhnout po nějakém přípravku na přírodní bázi.

Jedním z takových vhodných doplňků stravy je i OGESTAN® ANTI-AGE Menopause, který byl vyvinut jako 100% přírodní, nehormonální doplněk stravy, speciálně pro ženy v období hormonálních změn. Je určen jak pro ženy před menopauzou, které mají stále menstruaci, ale začínají pociťovat první hormonální změny a s nimi spojené příznaky (návaly, pocení, nervozitu, nespavost, nepravidelnou menstruaci a další), tak pro ženy, které již nemenstruují.

Složení přípravku má pozitivní vliv na zmírnění příznaků menopauzy a zachování vitality. Přispívá ke klidnému spánku a péči o pleť.

Doplněk stravy OGESTAN® ANTI-AGE Menopause obsahuje výtažek z ploštičníku hroznatého, který podporuje pozitivní prožití období kolem menopauzy. Zmírňuje projevy menopauzy, jako jsou návaly horka, bušení srdce, změny nálad, nesoustředěnost a závratě. Tato klíčová složka neobsahuje žádné rostlinné hormony (fytoestrogeny) a v těle působí centrálním mechanismem, který do těla ženy žádné hormony nedodává.

 

OGESTAN® ANTI-AGE Menopause je speciálně navržen tak, aby byl v souladu s denním rytmem ženy. Tablety na den přispívají ke zlepšení vitality, naopak tablety na noc přispívají k lepšímu spánku. Oba typy tablet obsahují složky pro lepší komfort v menopauzálním období, antioxidanty a kyselinu hyaluronovou.

 

Užívání: ráno 1 tableta na den (světle modrá) a 1 tableta na večer (tmavě modrá), vždy před jídlem a zapijí se sklenicí vody.

Balení: 60 tablet (30 denních a 30 večerních), vyjde tedy na měsíc.

Minimální doba užívání jsou 3 měsíce, doporučená doba užívání je 6 až 9 měsíců. Pokud menopauzální obtíže přetrvávají, lze OGESTAN® ANTI-AGE Menopause užívat i déle.

Více informací najdete na www.ogestan.cz

ZAPOJTE SE V ČERVENCI DO RUBRIKY NA VLASTNÍ KŮŽI!

Pokud pociťujete příznaky spojené s menopauzou, můžete se díky Magazínu stát jednou ze 7 našich statečných testovatelek, které v období srpna vyzkoušejí doplněk stravy OGESTAN® ANTI-AGE Menopause. První podmínkou je správná odpověď na soutěžní otázku, kterou můžete až do 28. 7. 2021 zaslat na email: magazin@hcom.cz.

Trápí vás noční pocení, návaly, únava nebo špatný spánek? Zapojte se do naší testovací rubriky!

V září se můžete s ostatními čtenáři podělit o zkušenost s měsíčním testováním dle vybraných kritérií.

 

Soutěžní otázka: Obsahuje doplněk stravy OGESTAN® ANTI-AGE Menopause hormony?

a) ano

b) ne

Zpět

PREVENCE KARDIO-VASKULÁRNÍCH CHOROB ONLINE

Od 29. května do 27. června 2024 můžete vystudovat odborný program kongresu KARDIO 2024, osvojit si aktuální poznatky z problematiky kardiovaskulárního zdraví, obohatit vaše poradenské programy v lékárně, seznámit se s novinkami lékárenského trhu nebo posílat své dotazy na přednášející tak, abyste měli takové informace, které pro vás budou využitelné v praxi. Na akreditovanou akci pro zaměstnance lékáren, kterou pořádá Healthcomm Professional, se můžete registrovat již nyní na www.healthcomm.cz/online-akce

STAN PROTI MELANOMU

Přijďte si zdarma a bez objednání vyšetřit pigmentová znaménka. Akce pro širokou veřejnost zaměřená na prevenci rakoviny kůže proběhne letos již po osmnácté. Generálním partnerem je lékárenská síť Dr. Max. V mobilních stanech vybavených nejmodernějšími dermatoskopy bude pro zájemce k dispozici nejen samotná diagnostika pigmentových znamének, ale také odborné poradenství ohledně vhodné ochrany před slunečním zářením. V loňském ročníku akce bylo vyšetřeno celkem 3 655 osob a odhaleno bylo 103 zhoubných nádorů. Stany se v dubnu 2024 otevřou vždy od 10 do 18 hodin: 22.–23. 4. Praha, Václavské náměstí; 29. 4. Brno, náměstí Svobody; 30. 4. Ostrava, Shopping Park Avion. Více na stan.denmelanomu.cz

LEGIONELÓZA NA VZESTUPU

Letos onemocnělo Legionelózou už 104 osob, meziročně nejvíc za posledních deset let. Odborníci ze SZÚ odhadují, že na vině může být častější snaha lidí ušetřit za ohřev vody. Bakterie Legionelly se množí velmi rychle při teplotách mezi 25 a 45 °C. Studenou vodu je proto potřeba držet pod 20 °C a teplou nad 50 - 60 °C s možností ji ještě přihřát, aby bakterie zahynuly. Bakterie Legionelly se šíří ve vodovodním potrubí, ale také klimatizací, aerosolem z domácích zvlhčovačů a fontán. Onemocnění obvykle začíná horečka, třesavka, bolení hlavy a svalová bolest. Následuje suchý neproduktivní kašel a bolesti na prsou a dochází k rychlému vývoji těžké formy pneumonie. K redukci bakterie ve vodě lze dojít pravidelnou spotřebou, termickou úpravou (teplota vody optimálně nad 55°C na všech místech systému) či chemickou dezinfekcí. Základem je ale pravidelná kontrola a údržba vodovodního systému.

SVĚTOVÝ DEN ZDRAVÍ 7. 4.

7. 4. 1950 vznikla Světová zdravotnická organizace – WHO (World Health Organization). Tento den je připomínkou, že bychom si měli neustále budovat a zlepšovat svou kvalitu života. Zároveň ukazuje, že se WHO neustále snaží o vymýcení různých nemocí, o snižování nemocnosti a úmrtí po celém světě. Činnost této organizace je zaměřena především na prevenci. 7. dubna se tedy zkuste zamyslet, kdy jste byli naposledy na preventivních prohlídkách a naplánujte si je! Ministr Zdraví, ideová a expertní interdisciplinární platforma spojující profesionály z různých oblastí, zjistila, že 14 % Čechů nepodstoupilo za posledních 10 let žádnou preventivní návštěvu u lékaře.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie