
Pokud cítíme vnitřní chlad, můžeme si pomoci i vhodnou stravou. Typicky zimní potravinou je zázvor, osvědčený prostředek v období nachlazení.
„Štiplavě ostrou chutí zázvoru můžete buď dochucovat jídla nebo si uvařit zázvorový čaj, jehož účinky můžete podpořit přírodním antibiotikem - medem. Když do čaje přidáte i pár kapek citronu, získáte ideální zahřívací nápoj obohacený o vitamin C," radí Alena Přídová, hlavní výživová poradkyně NATURHOUSE.
Zahřeje i obyčejná voda
Další nápoj, který vás krásně prohřeje, je obyčejná voda vytemperovaná na běžnou pokojovou teplotu, do které přidáte špetkou skořice a plátky pomeranče. Nezapomeňte, že i v chladných dnech byste měli přijímat alespoň 1,5 litru vody. Podle Aleny Přídové je tento nápoj naprosto ideální. Skořice zahřeje a díky své sladké chuti a vůni uspokojí vaše smysly. Pomeranč zase doplní tolik potřebný vitamin C.
Dalším kořením se silně zahřívacími účinky jsou chilli, kurkuma, kari, pepř, badyán, hřebíček a kmín. Můžete nimi dochucovat pokrmy, ale zkuste je použít do nápoje. Pozor si však dejte na kávu, alkohol a jiné povzbuzující nápoje. I když první pocit může být zahřátí, pravdou je, že vás tyto nápoje budou paradoxně dehydratovat a vyčerpávat.
Ideální snídaní v chladných dnech jsou obilninové kaše bez přidaného cukru a soli. „Nejsilnější zahřívací účinky mají jáhly a pohanka. Kaši stačí zalít ohřátou vodou a dochutit třeba ovocem, oříšky nebo semínky. Vhodné jsou také goji, které díky své sladké chuti uspokojí i ty nejmlsnější jazýčky," říká Přídová.
Zahřívací účinky má i česnek, cibule a pažitka. Ze zeleniny (lilku, rajčat, papriky a dalších) lze udělat pyré, podusit na kapce kvalitního oleje nebo napařit v páře a přidat špetku některého ze zahřívacích koření.
A ovoce? Například typické české ovoce, jako je jablko, hruška nebo švestky, můžete povařit a dochutit skořicí, badyánem nebo chilli. Stačí špetka a uvidíte, jak vám za to vaše tělo poděkuje.
Tip na zahřívací jednodenní jídelníček:
V průběhu celého dne vypít alespoň 1,5 litru neperlivé neslazené vody, vytemperované na pokojovou teplotu.
Snídaně: pohanková pomazánka s kváskovým chlebem
Svačina: syrová nebo povařená hruška se špetkou skořice
Oběd: dýňová polévka, lilek plněný mletým masem, dýňový cheesecake
Svačina: sezonní ovoce se semínkovou směsí, pro lepší sytící efekt lze přidat polotučný tvaroh dochucený špetkou chilli
Večeře: zeleninové placičky s lososem, čaj pro zahřátí
Lilek plněný mletým masem
Ingredience na 4 porce:
2 lilkyPostup: Lilky podélně rozkrojte, vnitřek vydlabejte, vše posolte a nechte „vypotit". Poté osušte utěrkou. Dužinu lilku nakrájejte na kostičky, přidejte pokrájené houby a orestujte na malém množství oleje. Dochuťte grilovacím kořením. Orestujte mleté maso na cibulce, které ochutíte kořením na mletá masa (ideálně bez soli) a obě směsi poté smíchejte. Naplňte jimi poloviny lilků a dejte zapéct do trouby cca na 30 min. při 160 °C na horkovzdušný ohřev. Před dopečením dejte plátky eidamu a dozdobte kolečky rajčat.
Výživové hodnoty na 1 porci: 332 KcalDalší recepty naleznete ZDE
Evropská komise schválila 21valentní pneumokokovou konjugovanou vakcínu CAPVAXIVE pro prevenci invazivního pneumokokového onemocnění (IPO) a pneumokokové pneumonie u dospělých. Obsahuje osm unikátních sérotypů a díky svému složení pokrývá sérotypy odpovědné za většinu případů IPO u dospělé populace. Na českém trhu bude vakcína dostupná od letošního srpna. V současnosti ještě není hrazena z veřejného zdravotního pojištění, ale lze využít příspěvků z preventivních programů jednotlivých zdravotních pojišťoven.