ČÍM SE ZAHŘÁT V SYCHRAVÝCH DNECH? VSAĎTE NA ZÁZVOR, OBYČEJNOU VODU SE SKOŘICÍ A OBILNINOVÉ KAŠE



Pokud cítíme vnitřní chlad, můžeme si pomoci i vhodnou stravou. Typicky zimní potravinou je zázvor, osvědčený prostředek v období nachlazení.

Štiplavě ostrou chutí zázvoru můžete buď dochucovat jídla nebo si uvařit zázvorový čaj, jehož účinky můžete podpořit přírodním antibiotikem - medem. Když do čaje přidáte i pár kapek citronu, získáte ideální zahřívací nápoj obohacený o vitamin C," radí Alena Přídová, hlavní výživová poradkyně NATURHOUSE.

Zahřeje i obyčejná voda

Další nápoj, který vás krásně prohřeje, je obyčejná voda vytemperovaná na běžnou pokojovou teplotu, do které přidáte špetkou skořice a plátky pomeranče. Nezapomeňte, že i v chladných dnech byste měli přijímat alespoň 1,5 litru vody. Podle Aleny Přídové je tento nápoj naprosto ideální. Skořice zahřeje a díky své sladké chuti a vůni uspokojí vaše smysly. Pomeranč zase doplní tolik potřebný vitamin C.

Dalším kořením se silně zahřívacími účinky jsou chilli, kurkuma, kari, pepř, badyán, hřebíček a kmín. Můžete nimi dochucovat pokrmy, ale zkuste je použít do nápoje. Pozor si však dejte na kávu, alkohol a jiné povzbuzující nápoje. I když první pocit může být zahřátí, pravdou je, že vás tyto nápoje budou paradoxně dehydratovat a vyčerpávat.

Ideální snídaní v chladných dnech jsou obilninové kaše bez přidaného cukru a soli. „Nejsilnější zahřívací účinky mají jáhly a pohanka. Kaši stačí zalít ohřátou vodou a dochutit třeba ovocem, oříšky nebo semínky. Vhodné jsou také goji, které díky své sladké chuti uspokojí i ty nejmlsnější jazýčky," říká Přídová.

Zahřívací účinky má i česnek, cibule a pažitka. Ze zeleniny (lilku, rajčat, papriky a dalších) lze udělat pyré, podusit na kapce kvalitního oleje nebo napařit v páře a přidat špetku některého ze zahřívacích koření.

A ovoce? Například typické české ovoce, jako je jablko, hruška nebo švestky, můžete povařit a dochutit skořicí, badyánem nebo chilli. Stačí špetka a uvidíte, jak vám za to vaše tělo poděkuje.


Tip na zahřívací jednodenní jídelníček:

V průběhu celého dne vypít alespoň 1,5 litru neperlivé neslazené vody, vytemperované na pokojovou teplotu.

Snídaně: pohanková pomazánka s kváskovým chlebem

Svačina: syrová nebo povařená hruška se špetkou skořice

Oběd: dýňová polévka, lilek plněný mletým masem, dýňový cheesecake

Svačina: sezonní ovoce se semínkovou směsí, pro lepší sytící efekt lze přidat polotučný tvaroh dochucený špetkou chilli

Večeře: zeleninové placičky s lososem, čaj pro zahřátí 


Lilek plněný mletým masem

Ingredience na 4 porce:

2 lilky
600 g mletého krůtího masa
4 plátky sýru eidam
1 rajče
3 cibule
200 g žampionů nebo jiných hub
koření na mleté maso a grilovanou zeleninu
sůl, olej

Postup: Lilky podélně rozkrojte, vnitřek vydlabejte, vše posolte a nechte „vypotit". Poté osušte utěrkou. Dužinu lilku nakrájejte na kostičky, přidejte pokrájené houby a orestujte na malém množství oleje. Dochuťte grilovacím kořením. Orestujte mleté maso na cibulce, které ochutíte kořením na mletá masa (ideálně bez soli) a obě směsi poté smíchejte. Naplňte jimi poloviny lilků a dejte zapéct do trouby cca na 30 min. při 160 °C na horkovzdušný ohřev. Před dopečením dejte plátky eidamu a dozdobte kolečky rajčat.

Výživové hodnoty na 1 porci: 332 Kcal
Bílkoviny: 63 %
Sacharidy: 30 %
Tuky: 7 %
Sacharidy: 27 %
Tuky: 32 %

Další recepty naleznete ZDE

Zpět

DOPORUČUJEME

Inca Collagen Oscilloconinum Týden mozku Právní poradna První volba Kongresy Hotel Olympik Praha Alphega Družstvo lékáren Instagram

OBSAH

PROFI

BEZPEČNÁ A ÚČINNÁ FARMAKOLOGICKÁ LÉČBA U NOVOROZENCŮ A DĚTÍ DO NOVÉHO ROKU S TRÁVENÍM V POHODĚ JAKÝ KOLAGEN JE PRO TĚLO TEN SPRÁVNÝ? KALEIDOSKOP HOMEOPATIE ZA TÁROU: VÍTEJ ŠTÍHLÝ ROKU 2020 VR: MOZEK DEMENCE NEMUSÍ NUTNĚ DOPROVÁZET STÁŘÍ A NEJEN SENIOŘI TRPÍ PORUCHAMI PAMĚTI BIOTECHNOLOGIE JSOU HYBNOU SILOU ČESKÉ I EVROPSKÉ EKONOMIKY LÉKAŘI A DALŠÍ ODBORNÍCI DISKUTOVALI O ADHERENCI NOVINKY Z LÉKÁRENSKÉHO SORTIMENTU NOVÁ PRAVIDLA U RECEPTŮ LEČTE SE SPRÁVNĚ OVĚŘOVÁNÍ PRAVOSTI LÉČIV STÁLE NENÍ ZCELA FUNKČNÍ NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY ROČNÍKU 2019 JEDNA POLOŽKA NA RECEPT, VÍCE SMS V TELEFONECH PACIENTŮ KNIŽNÍ NOVINKY EVROPSKÁ KOMISE SCHVÁLILA PŘÍPRAVEK RINVOQ PRO LÉČBU STŘEDNĚ TĚŽKÉ AŽ TĚŽKÉ AKTIVNÍ REVMATOIDNÍ ARTRITIDY ROSTE POČET LIDÍ SE ZÁNĚTY STŘEV, I TĚCH, KTEŘÍ NESNÁŠÍ LEPEK TEKUTÝ SVETR NEHYDRATUJE NA VLASTNÍ KLOUBY: DÁME (KLOUBŮM) INDII! NOVELA ZÁKONA O VEŘEJNÉM ZDRAVOTNÍM POJIŠTĚNÍ BUDE PODLE MINISTRA VOJTĚCHA REVOLUČNÍ POKROKY V LÉČBĚ ROZTROUŠENÉ SKLERÓZY RÝMU VYVOLÁVAJÍ ROZTOČI, PLÍSNĚ I CHLAD

RELAX

ZACHOVEJTE SI ZDRAVÉ VLASY A POKOŽKU I V ZIMĚ KOCOVINA, CO S NÍ? NOVOROČNÍM PŘEDSEVZETÍM ČEŠI NEVĚŘÍ, PŘESTO SI JE DÁVAJÍ SOUTĚŽ O BALENÍ BIO-AKTIVNÍHO INCA COLLAGENU STUDUJ ZDRÁVKU: FARMACEUTICKÝ ASISTENT ČÍM SE ZAHŘÁT V SYCHRAVÝCH DNECH? VSAĎTE NA ZÁZVOR, OBYČEJNOU VODU SE SKOŘICÍ A OBILNINOVÉ KAŠE VĚDĚLI JSTE, ŽE TŘETINA ŽEN KVŮLI MENSTRUACI ZAVRHUJE VÁNOČNÍ VEČÍRKY ČI PLESY? SVĚT TRÁPÍ KLESAJÍCÍ PORODNOST, ČESKO NENÍ VÝJIMKOU APLIKACE ZÁCHRANKA UKÁZKA Z KNIŽNÍ NOVINKY NAKLADATELSTVÍ PORTÁL
Ochrana osobních údajů
©2015-18 Health communication s.r.o., magazin@hcom.cz