Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



CHŘIPKA - RIZIKO PRO VŠECHNY



Že obyčejné nachlazení není chřipka, to už ví snad každý. Kdo prodělal pravou chřipku, ten potvrdí, že srovnávat ji s rýmou, kašlem a lehce zvýšenou teplotou, je nesmysl.

Pravá chřipka nás skolí náhle, někdy během hodiny. Příznakem je rychlý nástup vysoké teploty, a také zimnice, bolesti hlavy, svalů a kloubů. Až později se objeví kašel a bolesti v krku, jen někdy rýma.

Komplikace chřipky

Následky onemocnění bývají někdy dramatické. MUDr. Veronika Jegorova z Kliniky infekčních nemocí a cestovní medicíny 2. LF UK a FN Motol k tomu říká: „Chřipka často nepostihne jen dýchací cesty, ale vyvolá zánětlivou reakci, která může zasáhnout celé tělo. Důsledkem jsou závažné komplikace a někdy i úmrtí."

Riziko chřipky a jejích následků se týká celé populace, ale především pacientů s chronickými nemocemi, jako je diabetes, kardiovaskulární onemocnění, chronická obstrukční plicní nemoc a astma, ale i nemoci ledvin a samozřejmě také poruchy imunity. Velmi opatrní by měli být pacienti nad 65 let, které potom ohrožuje zápal plic nebo srdeční selhání.

Ohrožení jsou především kardiaci

Například kardiaků je u nás kolem 3,5 milionu. Pro tyto pacienty je chřipka velmi vážnou hrozbou. V loňském roce zemřelo na chřipku 107 osob; v tomto součtu jsou jen případy, kdy byla tato nemoc primární příčinou úmrtí. Důsledkem komplikací chřipky u nás každý rok zemřou až dva tisíce osob. Podle Státního zdravotního ústavu neexistují přesná čísla o počtu nakažených, ale odhaduje se, že se chřipkou u nás každý rok nakazí asi milion lidí.

Nemoc se přenáší kapénkovou infekcí, ale i dotykem (držadla v dopravních prostředcích...), inkubační doba je pár hodin až dva dny.

Prevence není složitá

Kromě pečlivé hygieny je to především očkování. A s tím jsou v naší republice, a odborníci neví proč, stále problémy. Proočkovanost u nás je na asi 23 procentech. Pro srovnání - v přibližně stejně velkém Portugalsku se dává očkovat asi 80 procent lidí.

Podle odborných studií (např. Velkjovic V. a kol: Influenza vaccine as prevention for cardiovascular diseases...) snižuje každoroční očkování proti chřipce u pacientů s kardiovaskulárním onemocněním riziko závažné srdeční příhody o 50 procent. Další výzkumy uvádějí, že po prodělané chřipce je, a to i u jinak zdravých jedinců, šestkrát větší riziko infarktu, a také větší riziko cévní mozkové příhody.

Anketa o očkování

Rada seniorů ČR udělala menší výzkum (325 respondentů), kde se prostřednictvím dotazníků ptala na důvody, proč (ne)očkovat:

  • 40 procent seniorů tvrdilo, že je jejich praktický lékař neseznámil s očkovacím kalendářem (tedy s informacemi o očkování nejen proti chřipce, ale i s dalšími možnostmi očkování, např. proti pneumokokům);
  • 65 procent má o očkování zájem (ale potřebují podrobnější informace), někteří z účastníků ankety se domnívají, že už to v jejich věku není nutné, další sázejí na vlastní imunitu.

Obecně by se dalo říci, že senioři stále ještě potřebují víc informací a zdá se jim, že jim jejich lékař dává málo prostoru na vysvětlení výhod očkování.

Další rizikové skupiny

Očkování by měly podstoupit podle doporučení lékaře i děti, těhotné ženy, a také tzv. křehcí senioři v zařízeních ústavní péče. Mezi rizikové skupiny patří pochopitelně zdravotníci ve všech domech s pečovatelskou službou, v nemocničních zařízeních, v lázních i v lékárnách. Statistika o tom, zda se situace mezi zdravotníky zlepšila, bohužel neexistuje. Ale všem se nám zdá samozřejmé, že právě tito lidé by měli jít veřejnosti příkladem - nejen proto, že mohou na svých pracovištích snadno nakazit své pacienty.

Od října můžeme

Očkovací látky jsou již k dispozici, pro populaci nad 60 let existuje údajně i možnost požádat o speciální vakcínu, která u starších osob podporuje imunitu.

Mgr. Jana Ulíková

Zpět

PHARMACY EVENT 10. 10. V PRAZE

Healthcomm Professional zve na prezenční kongres, který se uskuteční 10. října v pražském hotelu DUO. Potkejte se osobně s přednášejícími, kolegy i týmem organizátora na dopoledním nebo odpoledním odborném kongresu v hlavním městě. Dopolední a odpolední části akce jsou akreditovány samostatně: ČLnK ohodnotila Pharmacy event 7 body za dopolední blok a 4 body za odpolední blok. Absolvovat můžete také obě části programu. Těšit se můžete například na PharmDr. Josefa Suchopára (Když na lékové formě záleží), na RNDr. Pavla Suchánka (Možné přístupy k podpoře imunity) a další skvělé lektory. Přihlášení je na stránkách www.healthcomm.cz.

DNY OTEVŘENÝCH CENTER PRO MIGRENIKY

Dny otevřených center pro léčbu migrény se letos odehrají v dalších regionech. Již třetí ročník této úspěšné akce letos odstartoval v Masarykově nemocnici v Ústí nad Labem, následovat budou centra v Uherskohradišťské nemocnici, nemocnici Havlíčkův Brod a plzeňské nemocnici Privamed. Zdarma budou probíhat individuální konzultace s odborníky, a to bez žádanky a bez předchozí rezervace přímo na místě. Nemocnice Havlíčkův Brod otevře své dveře migrenikům 10. října 2024 v 16.00. Aktuality lze sledovat na www.omigrene.cz

SVĚTOVÝ DEN ARTRITIDY, OSTEOPORÓZY, MYOZITIDY A PSORIÁZY

Na 12. říjen připadá Světový den artritidy. Během osvětových akcí mají pacienti i veřejnost možnost zdarma promluvit si o svých potížích s revmatology, osteology, dermatology nebo fyzioterapeuty aj. Mottem letošního ročníku je „Včasná péče - silnější obrana.“ Osvětový den startuje v pražské Spojce Karlín 6. října v 10 hodin. Jeho součástí bude i křest prvního komiksu pro teenagery s revmatem. Právě možnost osobních konzultací přilákala loni na obdobnou akci stovky pacientů. Odborníci na ní poskytli přibližně 120 konzultací. Organizátorem je pacientská organizace Revma Liga ČR.

ZPRÁVA O ČERNÉM KAŠLI

K poslednímu zářijovému dni bylo letos nahlášeno celkem 32 090 případů pertuse. Naštěstí počty nakažených klesají. Nejvíce případů bylo u nás mezi 14. a 18. týdnem roku, tedy v dubnu a v květnu 2024. V posledních 4 týdnech bylo evidováno průměrně 673 nových případů za týden. Nejvíce případů pertuse v roce 2024 zatím hlásí kraje: Moravskoslezský (3 766x), Středočeský (3 665x), Ústecký (3 353x) a hl. m. Praha (3 011x). Státní zdravotní ústav (SZÚ) připomíná, že po období pandemie COVIDu-19, kdy se vzhledem k opatřením snížil výskyt respiračních infekcí včetně pertuse, byl v ČR od září 2023 postupně registrován nárůst potvrzených onemocnění černého kašle ve všech věkových skupinách. Podle aktuálně dostupných dat a studií SZÚ předpokládá, že se budou vyskytovat epidemie černého kašle v intervalech 3 až 6 let.

KONGRES U VIKINGŮ

Healthcomm Professional zve lékárníky a farmaceutické asistenty na další, v pořadí již devátý on-line 3D 360° kongres, který odstartoval 11. září a potrvá do 10. října 2024. V prostředí norského hlavního města nabídne akreditovaná akce nejen zajímavé informace o historii a současnosti farmacie království ze severní Evropy, ale samozřejmě také kvalitní odborný program. On-line kongres je spuštěný na dobu 30 dní a odborný obsah je akreditován u ČLnK (až 14 bodů), ČKFA, SKMTP a POUZP. Registrovat se můžete na webu Healthcomm.cz

DOPORUČUJEME