Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



CHRAŇME SVOJE OČI CHYTŘE



Člověk vnímá okolní svět pomocí pěti smyslů, přičemž zrakem přijímáme až 80 % informací z vnějšího prostředí. V sociální interakci nám oční kontakt slouží jako přijímač i vysílač neverbálních gest a emocí. Orgánem, který zajišťuje vidění, je složitý a dokonalý systém lidského oka. Podmínkou je, aby všechny jeho strukturní a funkční části dokonale spolupracovaly a aby na oko dopadalo alespoň minimální světlo, které zrakové ústrojí zpracuje. Obraz z okolního světa oko přepošle po zrakovém nervu do mozku ke zpracování. A nastává zázrak „vidění"! Ve tmě jsme všichni prakticky slepí.

Koulit očima ve skutečnosti člověk neumí, i když má oční bulbus téměř kulovitý tvar a bývá označován spolu s jazykem za nejpohyblivější orgán. Každá část oka má svoji specifickou roli, kterou může plnit jen při plném zdraví. Ochránit si svůj zrak tak, abychom díky němu mohli vychutnávat krásy světa do vysokého věku, by mělo být pro každého prioritou. Základem péče by měly být pravidelné návštěvy očního lékaře a případná včasná korekce očních vad či prevence očních chorob. Kondici očí určitě můžeme podpořit zdravou stravou nebo zkrácením času, který trávíme u počítače, televize nebo nahlížením do mobilních telefonů. Například syndrom suchého oka je jedním z nejčastějších problémů v oftalmologii a jeho výskyt v populaci (právě i díky nadměrnému používání moderních komunikačních technologií) stále stoupá.

Pestrá paleta očních zánětů

Naše oči jsou i přes důmyslný systém vlastních ochranných mechanismů (řasy, víčka, slzy...) vystaveny působení vnějších vlivů včetně infekčních agens. V první linii stojí tzv. přední segment oka - vnější oční část, kde se nachází rohovka, spojivka, duhovka, bělmo a čočka. Přední segment oka postihují oční infekce významně častěji než zadní část. Mezi oční infekce povrchu předního segmentu se řadí zánět spojivek, ječné zrno, zánět očních víček aj., příčiny mohou být přitom různé. Zánět spojivek patří mezi nejčastější oční infekce vůbec. Zánět mohou vyvolat bakterie, viry či chlamydie, nebo může být následkem alergie nebo porušení slzného filmu (z klimatizace, sledování displejů apod.). Mezi neinfekční příčiny dále patří různá poranění, kouř, UV světlo, prach nebo vítr. Je-li použita správná léčba, oční infekce lze rychle léčit. Lékárník, na kterého se často pacient s očním zánětem obrátí ještě před návštěvou oftalmologa, by se měl umět správně vyptat na příčinu, symptomy a podle obrazu projevů (sekret hnisavý nebo vodnatý, překrvení, otok aj.) by měl nabídnout vhodnou terapii pro samoléčbu. V přednemocniční péči se pro samoléčbu používají reparační a antiseptické přípravky, umělé slzy a gely. Novým přístupem k léčbě očních zánětů se ukázalo použití ozonizovaných olejů.

Nový pohled na léčbu zánětu předního segmentu oka

Trojmocný kyslík O3 má výraznou oxidační schopnost. Ozonoterapie má poměrně široké spektrum využití v humánní i veterinární praxi, nejčastěji k desinfekci nebo podpoře hojivých procesů. Proto ji lze uplatnit například u problémů s hojením kůže a u poruch prokrvování (bércové vředy, diabetická noha apod.). Baktericidní, virucidní a antimykotické vlastnosti O3 se využívají k dezinfekci a hlubokému čistění pleti. Spojením O3 s rostlinnými oleji vznikají ozonidy, které mají své využití například u popálenin, proleženin, ale také v léčbě zánětů dásní. Nyní si ozonizované oleje našly své místo i v oftalmologii.

Nestabilní plynný 03 se sloučí s rostlinným olejem za vzniku ozonidu, který je stabilnější molekulou, stále však může oko dráždit. Zabalí se proto do lipozomální vrstvy, kterou lze bezpečně použít na oční povrch.

„Nanoemulze lipozomů přilne k mikrobiální membráně pomocí elektrostatické vazby. Lipozomy, které se navážou na buněčnou stěnu, ji rozruší a do nitra buňky uvolní ozón. Ten díky silnému antiseptickému komplexnímu působení vyvolá destrukci patogenů, navíc bez rizika vzniku rezistence. Lze jej tedy aplikovat opakovaně," vypočítává přínosy nové technologie s ozonizovanými oleji MUDr. Jan Hron z Očního oddělní Klaudiánovy nemocnice v Mladé Boleslavi. 

......

ZAPOJTE SE V PROSINCI DO NAŠÍ RUBRIKY NA VLASTNÍ KŮŽI A VYZKOUŠEJTE NOVINKU V OČNÍ PÉČI: ochranné, lubrikační a zklidňující oční kapky DESODROP!

  • k léčbě příznaků souvisejících se zánětem oka, včetně zánětů infekčního původu
  • k lubrikaci a ochraně rohovky před a po operačním zákroku
  • k podpoře regeneračních procesů po chirurgickém zákroku nebo po úrazu
  • u odřenin, poranění rohovky, při používání kontaktních čoček
  • při antibiotické léčbě u dospělých i dětí
  • k ošetření suchého oka

Zdravotnický prostředek Desodrop jsou ochranné, lubrikační a zklidňující oční kapky, které intenzivně zvlhčují a chrání povrch oka, umožňují očím zklidnění a podporují hojivé procesy.

Desodrop se používá k léčbě příznaků souvisejících se zánětem oka, včetně zánětů infekčního původu. Desodrop je vhodný rovněž k ošetření suchého oka při nestabilitě slzného filmu, i při podráždění, které bylo způsobeno podmínkami okolního prostředí nebo mechanickým namáháním, jako je například nošení kontaktních čoček. Neobsahuje konzervační látky, dobře se vstřebává a je výborně snášen pacienty bez omezení věku.

Jak Desodrop oční roztok působí?

Desodrop díky obsahu ozonizovaného slunečnicového oleje a lipozomů snižuje schopnost bakterií vytvářet biofilm a podporuje jeho rozklad. Biofilm tvoří bakterie na povrchu oka zejména při odřeninách a poranění oka, nebo se může vytvořit na kontaktních čočkách. Odstraněním biofilmu jsou bakterie náchylnější k přirozené obranyschopnosti oka i vůči antibiotikům. Obsažený rostlinný olej a lipozomy podporují stabilizaci lipidové vrstvy slzného filmu, snižují odpařování vodné vrstvy a zajišťují okamžitou úlevu pro oči. Díky obsahu lipozomů se dobře vstřebává a je výborně snášen.

Složení: LipozonEye (ozónovaný slunečnicový olej, sójové fosfolipidy), hydroxypropylmethylcelulóza, kyselina boritá, tetraboritan sodný, edetát sodný, PHMB, čištěná voda. 

......

Pokud odpovíte správně na soutěžní otázku na magazin@hcom.cz do konce prosince, můžete se stát jedním ze 7 statečných, kteří v lednu 2022 vyzkouší "na vlastní oči" revoluční novinku Desodrop. V únoru 2022 se pak s ostatními čtenáři podělí o výsledky a dojmy ze svého domácího testování.

Soutěžní otázka: Zdravotnický prostředek Desodrop oční roztok je vhodný k...

a) léčbě příznaků souvisejících se zánětem, bez zánětů infekčního původu

b) léčbě příznaků souvisejících se zánětem, včetně zánětů infekčního původu

Zpět

ČERNÝ KAŠEL AKTUÁLNĚ

Do ISIN bylo v období od 1. 1. 2024 do 24. 3. 2024 nahlášeno celkem 4253 případů pertuse. Nejvíce případů podle zprávy SZÚ hlásí kraje: Jihočeský (780x) a Středočeský (634x), následuje Vysočina (512x) a hl. m. Praha (458x), nejméně případů hlásí Olomoucký (80x) a Karlovarský (30x) kraj. Z celkového počtu letošních případů je 73 % očkovaných. Očkování u dětí je v ČR hrazeno z veřejného zdravotního pojištění. V rámci přeočkování v dospělosti přispívají na očkování zdravotní pojišťovny. Nejvíce ohroženou skupinou jsou děti do jednoho roku. Ministerstvo zdravotnictví doporučuje přeočkování u dospělých osob pohybujících se kolem dětí a těhotným ženám. Dále je očkování doporučeno také osobám se sníženou imunitou, chronickým onemocněním a zdravotníkům. Dle doporučení České vakcinologické společnosti ČLS JEP je možno, po dobu omezené dostupnosti vakcín Adacel a Boostrix, využít pro očkování proti černému kašli u dospělých i vakcínu Adacel Polio.

BRNĚNSKÝ PHARMACY EVENT

První dva fyzické kongresy pořádá Healthcomm Professional 10. dubna 2024 v brněnském hotelu OREA - VORO. Zaregistrujte se na dopolední nebo odpolední event, které jsou určené pro lékárníky, farmaceutické asistenty a další nelékařské zdravotnické profesionály. Dopolední event: 10. 4. 2024 od 8:45 do 13:30; Odpolední event: 10. 4. 2024 od 14:00 – do 19:30. Těšit se můžete na komentovanou VR prohlídku lidského žaludku s MUDr. Matejem Kuchárem, na praktickou přednášku „Fyzioterapie pro pracovníky v lékárně“, prof. RNDr. Jan Krejsek, CSc. pohovoří na téma „Astma u dospělého člověka“ a přínosné bude pro vás také sdělení MUDr. Pavla Smažíka o vlivu orálního zdraví na celkové zdraví organismu. Prvních 100 předregistrovaných získá při registraci v hotelu speciální taštičku s dárkem od Healthcommu. Pro registraci zdarma můžete použít kód od Magazínu a Educommu: EDU24. Více na https://www.healthcomm.cz

ATRAKTIVNÍ TÉMATA BŘEZNOVÉHO ON-LINE KONGRESU

Odstartovala první letošní akreditovaná akce pro lékárníky a farmaceutické asistenty - VIII. 3D 360° kongres Healthcomm Professional – Berlin, v jehož on-line prostředí můžete studovat přednášky od 13. března 2024 až do 14. dubna 2024. Registrace je dostupná prostřednictvím tlačítka "Přihlášení" na webu www.healthcomm.cz v sekci „ONLINE AKCE“. Máte možnost vybrat si mezi slovenskou nebo českou registrací. Kongres je spuštěný online na dobu 30 dní, a odborný obsah je akreditován u ČLnK, ČKFA, SKMTP a POUZP. Velkým lákadlem jsou atraktivní témata přednášek: Jarní detoxikace pomocí léčivých hub a rostlin, Imunologie člověka s důrazem na alergický zánět, Doplňky stravy pro kojící ženy, Regulace reklamy na léčivé přípravky či problematika funkční zácpy aj. Předešlého on-line kongresu se zúčastnilo přes 1500 účastníků. Využít můžete také kód MAG24 pro volný vstup. ČLnK ohodnotila celý odborný program celkem 13 body, vystudovat ale můžete i samostatné bloky za příslušný počet bodů do systému CV.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie