Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



BUĎTE ZDRÁVI S BIO LEVANDULÍ CHODOUŇSKOU!



Levandule lékařská (v našem případě speciální odrůda Lavandula Angustifolia munstead), od Hippokrata považovaná za královnu bylin, obsahuje silice, kumariny, flavonoidy a kyselinu rozmarýnovou, která je známá pro své protizánětlivé, protivirové a antiseptické účinky. Levandule má vysoký obsah tříslovin a terpenů (linalool, linalylacetát, kafr aj.), můžeme jí proto přisoudit i účinek fytoncidní. Antioxidační aktivita levandule je zase spojována převážně s obsahem linaloolu a fenolických sloučenin. Levandule má dlouhou historii aromaterapeutického a léčebného použití. Je známo, že byla a je v lékařství i léčitelství přidávána do bylinných směsí užívaných při bolestech hlavy, nespavosti nebo nervozitě...

Nemusíme se omezovat pouze na využití levandulového oleje v kosmetice, uvolňujících koupelích nebo v aroma lampách. Její desinfekční, sedativní, antidepresivní, antiseptické, antioxidační, antivirotické či antibiotické účinky jsou neustále zkoumány v řadě vědeckých i klinických studií. Existuje stále více důkazů, které naznačují, že levandulový olej může být účinným lékem při léčbě několika neurologických i trávících poruch.1

Levandule lékařská je stálezelený, víceletý a proti mrazu odolný polokeř, který dorůstá výšky 60 až 90 cm. Původně se vyskytovala pouze v oblastech u Středozemního moře, odkud se ale rozšířila, pravděpodobně díky Keltům a později Římanům, po celé Evropě. Tradičně proto mezi nejvýznamnější producenty patřila levandule Francie (Provance v jihovýchodní Francii dnes největší producent hybridu Lavandin, ovšem nikoliv již Levandule lékařské), Španělsko, ale také státy z oblastí severní a východní Afriky, jihozápadní Asie nebo jihovýchodní Indie. Dnes je největším producentem Bulharsko, Černá hora, Japonsko, USA. Rod Lavandula ovšem zahrnuje více než 30 druhů, desítky poddruhů a stovky hybridů a vybraných kultivarů. Složení, kvalitu a léčebný potenciál účinných složek levandule dále zásadně ovlivňuje podnebí, složení půdy a způsob sběru. 

BIO LEVANDULE CHODOUŇSKÁ

Již od dob osídlení keltskými kmeny se ve středních Čechách, především v oblasti od Brd po Beroun, pěstovaly byliny včetně levandule lékařské. Tu si Keltové v rámci stěhování národů v 10. století př. n. l. přenesli právě z oblastí u Středozemního moře. I dnes v této lokalitě na pomezí chráněných oblastí Křivoklátsko, Český kras a Brdy naleznete jedno z nejzajímavějších BIO certifikovaných levandulových polí na světě. Levandulové údolí se nachází v samém srdci Barrandien geoparku, na bývalých vápencových mořích. Výjimečný areál s „modrým zlatem" se rozprostírá na 6,5 hektarech.

Zeptali jsme se Heleny Neumannové, zakladatelky BIO Levandule Chodouňské, jaké vlastnosti má levandule pěstovaná (jako jediná na světě) na místě bývalých vápencových moří?

H. N.: Obsahuje kromě základních prvků levandule lékařské (terpeny, flavonoidy, linalylacetáty, nerol, borneol, geraniol, isoborneol, geraniol, lonalol, cineol, kafr a dalších 30 složek, tříslovin, antokyanů, hořčinů a pryskyřice) také minerály: vápník, hořčík, zinek, kalcium, což zkoumáme již třetím rokem s VŠCHT ČR - týmem a kolegy Dr. Ivety Horsákové a Doc. Heleny Čížkové, a její účinky sledujeme spolu s lékaři - laboratorním týmem BIOCEN Prof. Doc. Kaštánka. Dále zapojujeme naturopaty, balneology, zdravotní sestry i SPA odborný personál.

Přináší obohacení půdními minerály, šetrné podmínky pěstování bez chemie i ruční způsob sklizně nové terapeutické využití levandule? Zkoumáte podrobně závislost podmínek na obsahu bioaktivních látek z Levandule Chodouňské?

H. N.: Speciální podmínky pěstování obohacují rostliny o vápník, fosfor, hořčík a zinek, ale i vysokou dávku BIOflavonoidů, které jsou obsaženy v mnoha lécích a léčivech pro řešení neuropatologických změn v těle, antidepresivech, lécích pro autoimunitní onemocnění v syntetické podobě -  velmi prospěšné látky nervovému, kardiovaskulárnímu, trávícímu, pohybovému i dýchacímu aparátu našeho těla. Pravděpodobně proto vyvolává Levandule Chodouňská zájem nejen u nás v ČR, ale v dalších zemích při výzkumech takových chorob, jako je roztroušená skleróza, Alzheimerova choroba, chronické zánětlivé choroby a syndromy jako Hashimoto choroba štítné žlázy, Parkinsonova nemoc, epilepsie ale hlavně nervové poruchy, poruchy spánku, úzkosti, deprese. Ty v posledních dvaceti letech trápí více a více mladé lidi včetně dětí. Chceme proto pomoci řešit tato velmi vážná onemocnění čistou přírodou, bez chemie, vedlejších účinků a budoucích závislostí, které většinou přinášejí postupný rozpad organismu.

Na celé řadě produktů spolupracujeme od samého počátku s Dr. Ivetou Horsákovou z VŠCHT a jejími kolegy. Nyní jsme konečně získali první dotaci od EU pro zapojení týmu doc. Heleny Čížkové do našeho výzkumu. Levandulové údolí po třech letech vlastní studie a překvapivých výsledcích v oblasti léčby autoimunitních onemocnění, chronických onemocnění, imunodeficitních a hlavně neurologických onemocnění BIO Levandulí Chodouňskou spojilo síly s vědeckým týmem Doc. Ing. Petra Kaštánka, PhD., zakladatele EcoFuel laboratoře a Neobotanics, a Ing. Olgou Kronusovou, která se věnuje řadu let vědeckému výzkumu tradičních bylin na Slovanských územích. 

Tajemství uvnitř květu levandule je silice - éterický olej, kterým se levandule brání před býložravci.
Právě tato silice má obdivuhodné vlastnosti, které dokáží mnohdy zázraky v lidském organismu - rozehraje se ohňostroj chuti a zdraví. 

 

Přiblížíte nám více tým odborníků, se kterými spolupracujete?

H. N.: Docent Kaštánek je autorem desítek inovativních patentů a technologií, expert v oblasti biotechnologických způsobů kultivace a využití mikroorganismů a řas, izolace přírodních bioaktivních látek a přípravy preparátů na jejich bázi, vývoje účinných látek a finálních produktů pro medicínu, potravinářství a kosmetiku. Jako bioinženýr na VŠCHT je také spolu držitelem titulů a ocenění "Nejlepší inovativní technologie 2001" v ČR, "Vizionář roku 2016". V roce 2011 byl zařazen publikací "Who is who in the world" mezi 2000 vynikajících intelektuálů 21. století. Doc. Ing. Petr Kaštánek, PhD je stejně jako my součástí vápencových území Barrandien geopark, jeho tým pracuje v Dobříši v Centru aplikovaného výzkumu uprostřed nádherné krajiny Brdských lesů. Vynikající posilou našeho týmu jsou dále MUDr. Milada Sárová, jedna ze zakladatelů moderní balneologie v Karlových Varech a Lázních Jáchymov, doc. Petr Kolísko, vynikající celostní lékař, nebo Jana Koukalová, certifikovaná naturopatka, a další kolegové.

Máte již konkrétní výsledky klinických studií? 

H. N.: Ano. Nyní máme první výsledky klinické studie BIO Levandule Chodouňské a ukazuje se, že nejen obohacení minerály (na rozdíl od ostatních Levandulí lékařských ve světě) hraje velkou roli v našem úspěchu péče o mysl, tělo a duši. Největším pomocníkem k úspěchu velmi závažných onemocnění přináší stresové prostředí BIO Levandule Chodouňské se zimními mrazy, a hlavně silným větrem po celý rok. Ty napomáhají naší BIO Levanduli Chodouňské produkovat vysoké množství účinných biodynamických látek. Proto naše kúry přináší dlouhodobou pomoc a život plný nové vitální síly. Z tohoto důvodu již od letošního jara připravujeme další léčebné procedury pro naše partnery z řad nutričních klinik a center, lidí pečujících o stravování a výživu klientů, sportovních a SPA center a areálů, psychiatrických a psychologických klinik, celostních klinik, Alzheimer center a přímo v Levandulovém údolí. 

Helena Neumannová, původní profesí pediatrická sestra, se před 25 lety odhodlala odjet do Jižní Ameriky za studiem naturopatie, aby se seznámila s tamní fytoterapií.
Později měla šanci nahlédnout také do naturopatie Afriky, konkrétně v Keni a dále se pak vzdělávala v mnoha evropských zemích.
Využití bylin a tradičního českého bylino-znalectví podloženého vědou se věnuje přes 25 let.
Těchto po tisíce let ověřených zkušeností spolu s novými vědeckými i vlastními studiemi využívá v Levandulovém údolí k výzkumu a vývoji BIO Levandule Chodouňské.

 

Pěstujete v Levandulovém údolí i další byliny? Co nabízí Levandulové pole kromě bio bylin a produktů zdravé výživy? 

H. N.: Levandulové údolí se každé jaro mění v BIO pampeliškové údolí. Tuto bylinu ovšem zpracováváme zatím pouze do BIO sirupu. Uvidíme, zda bude o něj i v budoucnu vysoký zájem jako například o náš květový med s BIO Levandulí Chodouňskou. Ráda bych zmínila, že se snažíme spojovat síly s vynikajícími producenty vysoce kvalitního BIO konopí v ČR, a pak zmíním BIO Rakytník z Bohdalova, se kterým jsme namísili de facto také první bylinnou směs BIO Rakytníku s Levandulí Chodouňskou pro podporu imunity, kardiovaskulární systém případně vynikající pro zdraví a harmonizaci obranyschopnosti a zdravé psychiky u dětí. Pěstujeme nově i višňový BIO sad a tradiční české BIO keře jako jsou jeřáby, rybízy, maliníky, ostružiníky, černý bez...

Z nich potom vznikají kvalitní BIO snacky a BIO nápoje v naší řadě produktů.

Nabízíte adopci Levandule Chodouňské, co si pod tím máme představit?

H. N.: Péče o BIO Levanduli, která například ze slavné Francie zcela zmizela a nahradil ji konvenční hybrid Lavandin kvůli vysoké výtěžnosti esenciálního oleje z 1 kg Lavandinu vhodného do pracích prášků, mýdel, kosmetiky a parfémů, je velmi drahá. Představte si, že roční dotace pro nás představuje 45 000Kč. Sklizeň ručně stojí 450 000Kč. To nemluvím o výzkumu, celoroční péči o klienty v našich procedurách, které bych ráda zmínila jako vysoký potenciál pro českou zemi, která má opět šanci zapsat si svou jedinečnost a prvenství, protože se k Levanduli lékařské vrací více rodin v ČR, a navíc naše výsledky a unikum v Levanduli Chodouňské...

Adopcí tedy kupujete zážitkovou snídani pro dva v Levandulovém údolí, což je třeba v zimních měsících samo o sobě léčebná záležitost (o těch jarních a letních asi nemusím hovořit).

Zkuste zavřít oči, představit si pohled z okna na BIO pole a zahrady potažené bílou jinovatkou, v kamnech praskající oheň, na stole vynikající BIO vajíčka, BIO zeleninu, hořovický pecen, naše skvělé koláče a BIO čaj pro vaše neduhy a k tomu příjemnou relaxační hudbu s aromaterapií Levandule Chodouňské. Pak se vydáte po stopách daného měsíce a jeho tradic, svátků a zvyků na naši stezku z českého kalendáře, která je každý měsíc jiná. Projdete se a vrátíte se k Levandulovému svařáku nebo Virgin mojitu s Levandulí pro klidnou mysl a veselé střevo. V částce 1 000 korun pak máte jako bonus „rodičovství jedné Levandule Chodouňské na zdi cti a poděkování Vašemu jménu za podporu českého výjimečného příběhu". Potřebujeme využít zájmu světových kolegů o naše produkty, což přináší nemalé investice do cest, jednání, prezentace, přednášek, certifikací ve světě. Máme 50 000 BIO Levandulí Chodouňských a ty necháme „adoptovat", abychom mohli jít dál. Naše finance již nestačí. 

Děkuji za rozhovor

Chramst


Reference:
1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3612440/

Zpět

ČERNÝ KAŠEL AKTUÁLNĚ

Do ISIN bylo v období od 1. 1. 2024 do 24. 3. 2024 nahlášeno celkem 4253 případů pertuse. Nejvíce případů podle zprávy SZÚ hlásí kraje: Jihočeský (780x) a Středočeský (634x), následuje Vysočina (512x) a hl. m. Praha (458x), nejméně případů hlásí Olomoucký (80x) a Karlovarský (30x) kraj. Z celkového počtu letošních případů je 73 % očkovaných. Očkování u dětí je v ČR hrazeno z veřejného zdravotního pojištění. V rámci přeočkování v dospělosti přispívají na očkování zdravotní pojišťovny. Nejvíce ohroženou skupinou jsou děti do jednoho roku. Ministerstvo zdravotnictví doporučuje přeočkování u dospělých osob pohybujících se kolem dětí a těhotným ženám. Dále je očkování doporučeno také osobám se sníženou imunitou, chronickým onemocněním a zdravotníkům. Dle doporučení České vakcinologické společnosti ČLS JEP je možno, po dobu omezené dostupnosti vakcín Adacel a Boostrix, využít pro očkování proti černému kašli u dospělých i vakcínu Adacel Polio.

BRNĚNSKÝ PHARMACY EVENT

První dva fyzické kongresy pořádá Healthcomm Professional 10. dubna 2024 v brněnském hotelu OREA - VORO. Zaregistrujte se na dopolední nebo odpolední event, které jsou určené pro lékárníky, farmaceutické asistenty a další nelékařské zdravotnické profesionály. Dopolední event: 10. 4. 2024 od 8:45 do 13:30; Odpolední event: 10. 4. 2024 od 14:00 – do 19:30. Těšit se můžete na komentovanou VR prohlídku lidského žaludku s MUDr. Matejem Kuchárem, na praktickou přednášku „Fyzioterapie pro pracovníky v lékárně“, prof. RNDr. Jan Krejsek, CSc. pohovoří na téma „Astma u dospělého člověka“ a přínosné bude pro vás také sdělení MUDr. Pavla Smažíka o vlivu orálního zdraví na celkové zdraví organismu. Prvních 100 předregistrovaných získá při registraci v hotelu speciální taštičku s dárkem od Healthcommu. Pro registraci zdarma můžete použít kód od Magazínu a Educommu: EDU24. Více na https://www.healthcomm.cz

ATRAKTIVNÍ TÉMATA BŘEZNOVÉHO ON-LINE KONGRESU

Odstartovala první letošní akreditovaná akce pro lékárníky a farmaceutické asistenty - VIII. 3D 360° kongres Healthcomm Professional – Berlin, v jehož on-line prostředí můžete studovat přednášky od 13. března 2024 až do 14. dubna 2024. Registrace je dostupná prostřednictvím tlačítka "Přihlášení" na webu www.healthcomm.cz v sekci „ONLINE AKCE“. Máte možnost vybrat si mezi slovenskou nebo českou registrací. Kongres je spuštěný online na dobu 30 dní, a odborný obsah je akreditován u ČLnK, ČKFA, SKMTP a POUZP. Velkým lákadlem jsou atraktivní témata přednášek: Jarní detoxikace pomocí léčivých hub a rostlin, Imunologie člověka s důrazem na alergický zánět, Doplňky stravy pro kojící ženy, Regulace reklamy na léčivé přípravky či problematika funkční zácpy aj. Předešlého on-line kongresu se zúčastnilo přes 1500 účastníků. Využít můžete také kód MAG24 pro volný vstup. ČLnK ohodnotila celý odborný program celkem 13 body, vystudovat ale můžete i samostatné bloky za příslušný počet bodů do systému CV.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie