Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



ATOPICKÝ EKZÉM JE DOBRÉ MÍT POD KONTROLOU



Mgr. Michaela Dobrá

Atopický ekzém neboli atopická dermatitida je chronické, recidivující, svědivé kožní onemocnění, se kterým se při expedici v lékárnách setkáváme téměř každý den, ať se jedná o poradenství při samoléčbě, či výdeji silnějších léčivých přípravků na lékařský předpis. Za posledních 20 let až trojnásobně stoupl počet pacientů s tímto onemocněním. Atopický ekzém není život ohrožující stav, nicméně dlouhodobě snižuje kvalitu života pacienta a má vliv na život celé rodiny.

Pacienti s atopickou dermatitidou mají sníženou lipidovou kožní bariéru, s ní spojenou zvýšenou ztrátu vody, a tím i sníženou hydrataci pokožky. Dochází tudíž ke zvýšenému až nadměrnému vysušování, což vyvolává extrémní citlivost pokožky jednak vůči spouštěcím faktorům ekzému a současně i k dráždivým látkám a alergenům, které ekzém zhoršují. Specifickým znakem onemocnění jsou období remise (klidu a ústupu příznaků) a exacerbace neboli vzplanutí (progrese typických atopických příznaků). Ve výjimečných případech je pak aktivita atopické dermatitidy kontinuální.

Atopickou dermatitidou trpí 15 - 30 % dětí, kdy až 80 % případů se vyskytuje v prvních 5ti letech života (nejvyšší podíl výskytu je již v prvním roce). Tendencí onemocnění je postupné zlepšování v dospělosti, nicméně i u dospělé populace je prevalence asi 2 - 10 %. Na jeho vzniku a rozvoji se podílí genetické faktory, defekt kožní bariéry, imunologická odpověď a nezapomínejme ani na infekční agens. Iritační faktory, kterými jsou alergeny a dráždivé látky, samy o sobě onemocnění nevyvolávají, ale rozhodně se výrazně podílí na jeho zhoršování. 

Atopická dermatitida tvoří spolu a alergickou rhinitidou, astmatem a celiakií soubor tzv. atopických onemocnění, avšak ekzém není alergií I. typu, protože se mohou vyskytovat formy se současnou alergickou senzibilizací i bez ní.

Projevy atopické dermatitidy jsou různě intenzivní, ovšem společným rysem pro všechny formy je chronický průběh, xeróza a dermatitida. Intenzivní svědění následně pacienta nutí ke škrábání, což často vede k porušení kůže a vytvoření zánětlivého ložiska s typickým vzhledem - suchost, zarudnutí, otok, loupání, mokvání, strupy. Tato area je navíc následně velmi náchylná ke kolonizaci bakterií Staphylococcus Aureus, což rozvíjí další komplikace.

Faktorů, které mohou ovlivnit nástup exacerbace je mnoho:

  • Potraviny (potenciální alergeny: bílkoviny kravského mléka, vejce, obilniny, rajčata, celer, citrusy, mango, kiwi, čokoláda, kakao, koření, kyselé okurky, zelí, mořské ryby, exotické ovoce, ořechy, mák, med, sója...) - přecitlivělost je individuální
  • Roztoči, domácí prach
  • Trávy, pyly - tzv. inhalační alergeny
  • Srst zvířat (kočka, pes), peří
  • Prostředí: teplo (zpocení), písek, zahrada
  • Roční období (zima, mráz)
  • Detergenty (mýdla, saponáty, prací prášek, aviváž)
  • Voda (bazény, chlorovaná voda, mořská voda)
  • Kontaktní alergeny (kovy, vlna, kožešiny, čisticí prostředky, mýdla, parfémy)
  • Infekce (akutní, chronické)
  • Hormonální vlivy
  • Stres, psychika

Péče o pokožku s atopickou dermatitidou je náročná a měla by být především pravidelná a přizpůsobena aktuálnímu stavu. Spočívá v obnově kožní bariéry a hydrataci. Jednotlivé doporučené léčebné postupy se odvíjejí od závažnosti onemocnění. Pokud stav pokožky vyžaduje, je nezbytná návštěva lékaře a následné použití příslušného lokálního kortikosteroidu či jiných silně účinných látek vázaných na lékařský předpis, současně jsou však stále dodržovány obvyklé postupy, které souvisí s preventivními opatřeními.

Prvním krokem je vždy samotná hygiena, kdy by měl být používán přípravek, který zabezpečí tvorbu okluzivního ochranného filmu na pokožce a omezí transepidermální ztráty vody. Mělo by být dodržováno pravidlo tří minut, kdy by následně mělo dojít k nanesení emolienčního přípravku právě do tří minut po ukončení koupele. Při koupeli by neměla být používána horká voda a následně nepoužívat hrubé tkaniny a tření při osušování.

Emoliencia jsou naprosto nezbytné přípravky při péči o atopickou pokožku. Pacient by je měl používat vždy, a to i v případě, že nejsou patrné žádné zánětlivé léze a kůže je momentálně zcela bez problémů. Emoliencia nahrazují ztrátu kožních lipidů a v ideálním případě je použité emoliens složením velmi blízké složení lipidů lidské pokožky - tomuto kritériu zcela odpovídá přípravek Lipobase Repair. 

Při jeho pravidelném užívání dochází k nahrazení ztráty kožních lipidů, zjevnému zjemnění a hydrataci pokožky. Dochází k obnově kožní bariéry a zvýšení obsahu vody ve stratum corneum a současně dochází k úpravě pH pokožky do fyziologické oblasti. Navíc poměr lipidů, který nalezneme v přípravku Lipobase Repair prokazatelně dle klinické studie zvyšuje elasticitu pokožky, a tudíž i její odolnost. Celkový obsah lipidů tohoto přípravku je velmi vysoký - 63 %. Další významnou skutečností při používání výše zmiňovaného přípravku je fakt - opět založený na klinické studii - který popisuje úpravu bariérové funkce pokožky i během každodenní expozice dráždivým látkám a iritantům. Tato expozice, jak již bylo zmíněno, je jedním z rizikových faktorů rozvoje, a hlavně výrazného zhoršování projevů atopické dermatitidy. Této skutečnosti je s výhodou využíváno u pacientů, u kterých jsou projevy nejvýraznější v oblasti rukou (nejčastěji jsou to pacienti, jejichž povolání souvisí například s častým používáním čistících prostředků apod.).

Při používání v období exacerbace zabezpečuje stejně jako u ostatních emoliencií zvyšování protizánětlivého působení lokálních kortikosteroidů a snižují jejich spotřebu. Použití přípravku Lipobase Repair je díky dlouhotrvající hydrataci jednou za 24 hodin, ideálně večer, ovšem pokud to vyžaduje aktuální stav pokožky, může pacient přes den aplikaci zopakovat. Díky bohaté textuře je dostačující pouze malé množství přípravku. Přípravek je zcela bez barviv, parfemací a konzervačních látek, proto je velmi dobře vnímán i pacienty s extrémně citlivou pokožkou.

Pro úspěšnou léčbu atopické dermatitidy je důležité, aby pacient dodržoval preventivní i léčebná opatření. V rámci prevence je hlavní zvolit vhodný emoliens, respektující vlastnosti pokožky a svým složením pokožce blízký. Důležitá je i trpělivost, jelikož se jedná o léčbu dlouhodobou. V ideálním případě pacient rozezná spouštěče, alergeny a iritanty prostředí, které jeho stav zhoršují a je-li to alespoň trochu možné, je třeba se jim vyhnout.

Zpět

ČERNÝ KAŠEL AKTUÁLNĚ

Do ISIN bylo v období od 1. 1. 2024 do 24. 3. 2024 nahlášeno celkem 4253 případů pertuse. Nejvíce případů podle zprávy SZÚ hlásí kraje: Jihočeský (780x) a Středočeský (634x), následuje Vysočina (512x) a hl. m. Praha (458x), nejméně případů hlásí Olomoucký (80x) a Karlovarský (30x) kraj. Z celkového počtu letošních případů je 73 % očkovaných. Očkování u dětí je v ČR hrazeno z veřejného zdravotního pojištění. V rámci přeočkování v dospělosti přispívají na očkování zdravotní pojišťovny. Nejvíce ohroženou skupinou jsou děti do jednoho roku. Ministerstvo zdravotnictví doporučuje přeočkování u dospělých osob pohybujících se kolem dětí a těhotným ženám. Dále je očkování doporučeno také osobám se sníženou imunitou, chronickým onemocněním a zdravotníkům. Dle doporučení České vakcinologické společnosti ČLS JEP je možno, po dobu omezené dostupnosti vakcín Adacel a Boostrix, využít pro očkování proti černému kašli u dospělých i vakcínu Adacel Polio.

BRNĚNSKÝ PHARMACY EVENT

První dva fyzické kongresy pořádá Healthcomm Professional 10. dubna 2024 v brněnském hotelu OREA - VORO. Zaregistrujte se na dopolední nebo odpolední event, které jsou určené pro lékárníky, farmaceutické asistenty a další nelékařské zdravotnické profesionály. Dopolední event: 10. 4. 2024 od 8:45 do 13:30; Odpolední event: 10. 4. 2024 od 14:00 – do 19:30. Těšit se můžete na komentovanou VR prohlídku lidského žaludku s MUDr. Matejem Kuchárem, na praktickou přednášku „Fyzioterapie pro pracovníky v lékárně“, prof. RNDr. Jan Krejsek, CSc. pohovoří na téma „Astma u dospělého člověka“ a přínosné bude pro vás také sdělení MUDr. Pavla Smažíka o vlivu orálního zdraví na celkové zdraví organismu. Prvních 100 předregistrovaných získá při registraci v hotelu speciální taštičku s dárkem od Healthcommu. Pro registraci zdarma můžete použít kód od Magazínu a Educommu: EDU24. Více na https://www.healthcomm.cz

ATRAKTIVNÍ TÉMATA BŘEZNOVÉHO ON-LINE KONGRESU

Odstartovala první letošní akreditovaná akce pro lékárníky a farmaceutické asistenty - VIII. 3D 360° kongres Healthcomm Professional – Berlin, v jehož on-line prostředí můžete studovat přednášky od 13. března 2024 až do 14. dubna 2024. Registrace je dostupná prostřednictvím tlačítka "Přihlášení" na webu www.healthcomm.cz v sekci „ONLINE AKCE“. Máte možnost vybrat si mezi slovenskou nebo českou registrací. Kongres je spuštěný online na dobu 30 dní, a odborný obsah je akreditován u ČLnK, ČKFA, SKMTP a POUZP. Velkým lákadlem jsou atraktivní témata přednášek: Jarní detoxikace pomocí léčivých hub a rostlin, Imunologie člověka s důrazem na alergický zánět, Doplňky stravy pro kojící ženy, Regulace reklamy na léčivé přípravky či problematika funkční zácpy aj. Předešlého on-line kongresu se zúčastnilo přes 1500 účastníků. Využít můžete také kód MAG24 pro volný vstup. ČLnK ohodnotila celý odborný program celkem 13 body, vystudovat ale můžete i samostatné bloky za příslušný počet bodů do systému CV.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie