Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



ALKOHOL A TUČNÁ JÍDLA DÁVAJÍ JÁTRŮM ZABRAT



Proč je dobré dbát o zdraví jater nejen o vánočním čase?

V lidském těle mají játra nezastupitelnou funkci. Dokáží to, co jiné orgány ne -⁠ filtrují krev, podporují tvorbu žluči a mají také detoxikační funkci. Pokud nefungují tak, jak mají, hrozí řada vážných komplikací. Činnost jater je proto důležité dlouhodobě podporovat - především správnou životosprávou. Případný problém pomůže odhalit laboratorní vyšetření.

Játra jsou největším orgánem v lidském těle. Je to zároveň orgán, který se umí sám zregenerovat -⁠ nahrazuje novými buňkami poškozené nebo chybějící části tkáně, ze kterých pak vznikají jaterní buňky - hepatocyty. Játra detoxikují jedovaté látky, filtrují krev, vytváří hormony, podporují tvorbu žluči, ukládají některé vitaminy a železo, a probíhá zde také syntéza bílkovin.

Faktorů, které ovlivňují správné fungování jater, je mnoho, a setkáváme se s nimi v každodenním životě. Patří mezi ně stres, kouření, alkohol, životní styl či užívání některých léků, například antikoncepce. 

„Játrům škodí vysoké dávky alkoholu, některé druhy hub nebo rostlinných jedů, ale i viry, nejčastěji viry hepatitid, ale i další - například EB virus a cytomegalovirus. Přejídání a vyšší příjem alkoholu v období vánočních svátků představuje riziko nejen pro zdraví jater, ale i dalších orgánů," vysvětluje MUDr. Petr Podroužek, CSc., odborný ředitel EUC Laboratoří.

 

Při špatné péči o játra jim hrozí například steatóza (ztukovatění) či cirhóza (tvrdnutí jater). Vůbec nejčastějším onemocněním je hepatitida, tedy zánět jater.

„Jedná se o onemocnění virového původu. Rozlišujeme pět typů - A, B, C, D, E. Hepatitida typu A je známá jako nemoc špinavých rukou, zákeřnější jsou ale nejčastější hepatitidy typu B a C, které se přenášejí krví a tělesnými sekrety," dodává MUDr. Podroužek.

Neléčená hepatitida může výrazně poškodit játra, možnou následnou komplikací je pak cirhóza nebo jaterní selhání. Nejzávažnějším onemocněním je rakovina jater, kterou mnohdy doprovází již probíhající chronické onemocnění. Do jater mohou metastazovat i nádory z jiných orgánů, často ze střev, žaludku a plic. 

„To, že je s játry něco v nepořádku, se může projevovat nejrůznějšími způsoby - například silnou únavou, se kterou souvisí i nižší výkonnost. Může se objevit nevolnost či zvracení, ztráta chuti k jídlu nebo nevysvětlitelné hubnutí," vysvětluje MUDr. Podroužek a dodává: „Onemocnění se může projevovat i plynatostí, průjmy nebo zácpou. Varovným signálem je rovněž opakující se bolest pod pravým žebrem. Problém s játry můžeme poznat i při změně barvy stolice, která je až nápadně světlá nebo moči, která je naopak příliš tmavá. V pozdější fázi dochází k typickému ikteru, tedy žlutému zabarvení kůže."

Vánoční svátky se zdravými játry

Kliniky EUC nabízí konzultace s Lékařem online 24/7 pacientům, kteří mají akutní potíže, případně i těm, kteří si nejsou jistí svým zdravotním stavem. Pacientům, kteří mají podezření na onemocnění jater, nebo nepříznivou rodinnou anamnézu, nabízí EUC Laboratoře balíček testů na míru s názvem „Fungují mi játra správně?", který dokáže odhalit probíhající základní poruchy jaterní funkce. Jedná se o komplexní krevní test hladiny jaterních enzymů a dalších látek, který podá základní informaci o stavu jater. Laboratorní vyšetření probíhá na základě krevního odběru, který se většinou provádí ráno nalačno. Před vyšetřením by pacienti neměli alespoň 12 hodin jíst ani kouřit. Rovněž se doporučuje vypít alespoň čtvrt litru vody nebo neslazeného čaje. Výsledky jsou k dispozici již následující pracovní den a vyhodnocuje je lékař. Pacienti je mohou s lékařem konzultovat i na dálku, prostřednictvím služby Lékař online 24/7, pomocí chatu nebo videohovoru.

..........................................

Kdy neváhat s jaterními testy?

  • Máte žluté zabarvení kůže a očního bělma, tmavý odstín moči či naopak nápadně světlou stolici.
  • Trápí vás extrémně silná únava, zápach z úst nebo hnědé skvrny na pokožce.
  • Přišli do styku s nemocným žloutenkou.
  • Užíváte dlouhodobě léky či hormonální antikoncepci.
  • Nadměrně užíváte alkohol.

..........................................

„Včasným vyšetřením lze odhalit poškození jaterních buněk - hepatocytů, které může být způsobené akutním nebo chronickým onemocněním. V případě pozitivního nálezu je potřebné poradit se s lékařem a doplnit základní vyšetření o další testy," uzavírá MUDr. Podroužek. 

Zdroj: Tisková zpráva EUC

Zpět

KONČÍ HLAVNÍ HYGIENIČKA SVRČINOVÁ

Vláda odvolala 24. dubna na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hlavního hygienika převezme kompetence ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení na tuto funkci bude vypsáno v nejbližších dnech. Pavla Svrčinová uvedla, že se chce v dalším období věnovat především pedagogické činnosti na Ústavu epidemiologie a ochrany veřejného zdraví Ostravské univerzity.

NOVÝ ŘEDITEL SÚKL

MUDr. Tomáše Boráně jmenoval ministr zdravotnictví k 1. květnu 2024 novým ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Má mj. zajistit hladkou implementaci novely zákona o léčivech a zlepšení spolupráce se zástupci lékáren a dalšími aktéry lékového trhu. MUDr. Tomáš Boráň má zkušenosti z vědecké činnosti na Akademii věd ČR i akademické činnosti na 3. LF UK. Od roku 2009 je zaměstnán v SÚKL, naposledy na pozici ředitele sekce registrací léčiv. Od roku 2024 je také členem pracovní skupiny Ministerstva zdravotnictví pro posílení dostupnosti strategicky významných léčiv.

PREVENCE KARDIO-VASKULÁRNÍCH CHOROB ONLINE

Od 29. května do 27. června 2024 můžete vystudovat odborný program kongresu KARDIO 2024, osvojit si aktuální poznatky z problematiky kardiovaskulárního zdraví, obohatit vaše poradenské programy v lékárně, seznámit se s novinkami lékárenského trhu nebo posílat své dotazy na přednášející tak, abyste měli takové informace, které pro vás budou využitelné v praxi. Na akreditovanou akci pro zaměstnance lékáren, kterou pořádá Healthcomm Professional, se můžete registrovat již nyní na www.healthcomm.cz/online-akce

STAN PROTI MELANOMU

Přijďte si zdarma a bez objednání vyšetřit pigmentová znaménka. Akce pro širokou veřejnost zaměřená na prevenci rakoviny kůže proběhne letos již po osmnácté. Generálním partnerem je lékárenská síť Dr. Max. V mobilních stanech vybavených nejmodernějšími dermatoskopy bude pro zájemce k dispozici nejen samotná diagnostika pigmentových znamének, ale také odborné poradenství ohledně vhodné ochrany před slunečním zářením. V loňském ročníku akce bylo vyšetřeno celkem 3 655 osob a odhaleno bylo 103 zhoubných nádorů. Stany se v dubnu 2024 otevřou vždy od 10 do 18 hodin: 22.–23. 4. Praha, Václavské náměstí; 29. 4. Brno, náměstí Svobody; 30. 4. Ostrava, Shopping Park Avion. Více na stan.denmelanomu.cz

LEGIONELÓZA NA VZESTUPU

Letos onemocnělo Legionelózou už 104 osob, meziročně nejvíc za posledních deset let. Odborníci ze SZÚ odhadují, že na vině může být častější snaha lidí ušetřit za ohřev vody. Bakterie Legionelly se množí velmi rychle při teplotách mezi 25 a 45 °C. Studenou vodu je proto potřeba držet pod 20 °C a teplou nad 50 - 60 °C s možností ji ještě přihřát, aby bakterie zahynuly. Bakterie Legionelly se šíří ve vodovodním potrubí, ale také klimatizací, aerosolem z domácích zvlhčovačů a fontán. Onemocnění obvykle začíná horečka, třesavka, bolení hlavy a svalová bolest. Následuje suchý neproduktivní kašel a bolesti na prsou a dochází k rychlému vývoji těžké formy pneumonie. K redukci bakterie ve vodě lze dojít pravidelnou spotřebou, termickou úpravou (teplota vody optimálně nad 55°C na všech místech systému) či chemickou dezinfekcí. Základem je ale pravidelná kontrola a údržba vodovodního systému.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie