Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



AKTIVITY INOVATIVNÍHO FARMACEUTICKÉHO PRŮMYSLU NA PODPORU BOJE PROTI EPIDEMII COVID-19



Členové Asociace inovativního farmaceutického průmyslu (AIFP) se na celosvětové i evropské úrovni intenzivně zapojují do boje proti koronavirové epidemii. Ve svých knihovnách vyhledávají potenciálně vhodné látky, jež by mohly být využity k vývoji vakcín, léčiv a diagnostických metod.

Zároveň poskytují finanční podporu a věcné dary organizacím v terénu, vč. zdravotníků v první linii, a úzce spolupracují s evropskými, čínskými i světovými zdravotnickými úřady," vysvětluje Jakub Dvořáček, výkonný ředitel AIFP. V neposlední řadě se členové AIFP zapojují do aktuální, 21. výzvy Iniciativy pro inovativní léčiva (IMI), která na společný koronavirový vývoj a výzkum alokovala přes 1 miliardu korun.

Členské společnosti AIFP se boje proti aktuální koronavirové epidemii účastní na mnoha úrovních:

Společnost AbbVie jako jedna z prvních zareagovala na epidemii způsobenou koronavirem a darovala koncem ledna čínským zdravotnickým úřadům svůj antiretrovirální přípravek v celkovém objemu přibližně 14 milionů amerických dolarů jako experimentální možnost léčby. Zavázala se významně přispívat v boji s globální zdravotní krizí a pokračovat v urgentních dodávkách léků zemím nejvíce zasažených epidemií Covid-19. AbbVie úzce spolupracuje se Světovou zdravotnickou organizací (WHO) na koordinaci veškerých požadavků a jejich zabezpečení na globální úrovni. Zapojila se rovněž do výzkumné spolupráce v rámci výzvy IMI, která hledá léčebné možnosti proti Covid-19.

Společnost Bayer věnovala několik druhů léčiv a značné finanční prostředky ve výši 1,5 milionů EUR na podporu postižených epidemií Covid-19 v Číně. Dary byly poskytnuty Čínskému červenému kříži, který spolupracuje s čínskými zdravotnickými úřady na zavádění opatření při prevenci, léčbě a zamezení dalšímu šíření koronaviru.

Společnost Boehringer Ingelheim podporuje společně se všemi zúčastněnými stranami boj proti epidemii a vynakládá veškeré úsilí na ochranu zdraví a bezpečnost zaměstnanců. Společnost poskytla řadu darů v celkové výši více než 1 milion amerických dolarů na podporu boje proti epidemii v první linii v Číně včetně daru nadaci Čínského červeného kříže na nákup lékařských materiálů pro nemocnice ve Wu-chanu a dalších městech v provincii Chu-pej. Společnost také darovala léky na pomoc pacientům s novým typem pneumonie ve Wu-chanu.

Společnost Roche a Genentech ze skupiny Roche poskytují své odborné znalosti a poradenství Světové zdravotnické organizaci a dalším zúčastněným stranám, neboť toto infekční onemocnění pro ně představuje klíčovou oblast výzkumu a vývoje. Společnost spolupracuje s čínskými zdravotními úřady a vládou, aby jim pomohla zajistit screening a zdravotní péči. Podporuje také zdravotníky a nemocnice v provincii Chu-pej. Nedávno postiženému regionu darovala diagnostické testy, zdravotnický materiál a finanční podporu.

Gilead úzce spolupracuje s vládními a nevládními organizacemi a regulačními orgány po celém světě na strategii pro poskytování jedné ze svých experimentálních látek pacientům s Covid-19 v případě neexistence jiných schválených možností léčby. Dále intenzivně pracuje na klinických studiích k určení, zda lze tuto látku bezpečně a účinně použít k léčbě Covid-19. Gilead podporuje dvě klinická hodnocení svého přípravku v Číně vedená čínskými úřady a globální klinické hodnocení vedené Národním institutem pro alergické a infekční choroby USA (National Institute of Allergy and Infectious Diseases, NIAID). Gilead pro tyto studie poskytuje léčivou látku zdarma, přičemž výsledky studií v Číně se očekávají v dubnu. Gilead rovněž zahajuje dvě klinická hodnocení léčiva ve fázi 3 v Asii a dalších zemích s velkým počtem potvrzených případů Covid-19.

Společnost GlaxoSmithKline (GSK) společně s Koalicí pro inovace v připravenosti na epidemie (Coalition for Epidemic Preparedness Innovations) se zaměřila na pomoc celosvětovému úsilí v oblasti vývoje vakcíny proti viru Covid-19. Tímto krokem společnost GSK zpřístupní svou zavedenou technologii výroby očkovacích adjuvancií (látek pro zesílení imunitní reakce organismu) pro vakcínu proti pandemické chřipce, aby tak zintenzivnila vývoj účinné vakcíny proti Covid-19. Společnost GSK je lídrem ve vývoji inovativních vakcín využívajících různé adjuvantní systémy. K některým vakcínám se přidává adjuvans, aby se zvýšila imunitní reakce, čímž se potenciálně vytvoří silnější a déle trvající imunita proti infekcím než při použití vakcíny samotné. Použití adjuvans může být zvláště důležité během pandemie, protože může snížit množství antigenů potřebných v jedné dávce. To umožní vyrobit více dávek vakcíny a poskytnout ji většímu počtu lidí.

Společnost Johnson & Johnson (J&J) se snaží urychlit svůj výzkumný program vývoje vakcíny proti koronaviru prostřednictvím rozšířené spolupráce s Úřadem pro biomedicínský výzkum a vývoj (Biomedical Advanced Research and Development Authority, BARDA), který je součástí Kanceláře náměstka ministra pro připravenost a reakci při americkém ministerstvu zdravotnictví a sociálních služeb (U.S. Department of Health & Human Services, ASPR). Společnost také iniciovala přezkoumání známých drah v patofyziologii koronaviru, aby bylo možné stanovit, zda lze použít již dříve testované léky, které by mohly pomoci pacientům přežít infekci virem Covid-19 a snížit závažnost onemocnění. Situace je podobná jako v případě vypuknutí epidemie Eboly v Demokratické republice Kongo (DRK) a ve Rwandě v roce 2019. J&J se zavázalo poskytnout 500 tisíc dávek vakcíny DRK a až 200 tisíc dávek vakcíny Rwandě na pomoc zastavení šíření epidemie za hranice DRK. Společnost intenzivně spolupracuje se státními orgány, zdravotnickými organizacemi a institucemi na lokální i celosvětové úrovni s cílem maximalizovat výzkumný potenciál.

Společnost Sanofi Pasteur, globální obchodní jednotka skupiny Sanofi zabývající se vývojem vakcín, využije svou dosavadní práci na vývoji vakcíny proti SARS, což by mohlo urychlit vývoj vakcíny proti viru Covid-19. „Na řešení globálního zdravotního ohrožení, jako je nejnovější koronavirus, spolupracujeme s Úřadem pro biomedicínský výzkum a vývoj (BARDA) Ministerstva zdravotnictví a sociálních služeb USA. Společně rychle postupujeme při vývoji potenciální vakcíny proti této chorobě," řekl David Loew, globální generální ředitel pro vakcíny v Sanofi. 

Společný výzkum a vývoj nových léčiv a diagnostických metod

Členské společnosti AIFP se na evropské úrovni účastní programů společného výzkumu a podporují jejich rozvoj s cílem urychlit vývoj léků a diagnostických metod v boji proti aktuální epidemii. Členové věnují potenciálně slibné sloučeniny pro naléhavé použití a klinická hodnocení, mnohdy se jedná o látky již dříve testované u jiných virových patogenů (např. Ebola a HIV). Další zkoumají kandidáty na vakcíny pro účely prevence a provádějí inventury knihoven stávajícího výzkumného portfolia, aby identifikovali další potenciální léky pro výzkum a vývoj.

Na evropské úrovni dochází také k aktivizaci nové finanční výzvy prostřednictvím Iniciativy pro inovativní léčiva (IMI) pro výzkumné týmy a malé a střední podniky. Cílem aktuální výzvy, na kterou je alokována více než 1 miliarda korun, je vývoj terapeutik, které pomohou v boji se stávající i případnými budoucími epidemiemi koronavirů. Část aktivit bude směřovaná také na vývoj rychlých a přesných diagnostických metod.

S ohledem na aktuální situaci bude tato výzva zpracovávána ve velmi krátkém čase, zájemcům doporučujeme s přihlášením neotálet," vysvětluje Jakub Dvořáček. Výzva IMI doplňuje probíhající globální aktivity v oblasti vývoje vakcíny proti Covid-19.

V neposlední řadě členské společnosti AIFP intenzivně spolupracují s příslušnými evropskými a světovými zdravotnickými úřady, včetně Iniciativy pro inovativní léčiva, Evropské lékové agentury, národních zdravotních úřadů v celé Evropě, Světové zdravotnické organizace, Center pro kontrolu a prevenci nemocí (Centers for Disease Control and Prevention, CDC), čínských úřadů veřejného zdraví včetně Čínského střediska pro kontrolu a prevenci nemocí a mnoha dalšími, aby pomohly vyřešit tuto zdravotnickou krizi.

Zdroj: Tisková zpráva AIFP 

Zpět

PREVENCE KARDIO-VASKULÁRNÍCH CHOROB ONLINE

Od 29. května do 27. června 2024 můžete vystudovat odborný program kongresu KARDIO 2024, osvojit si aktuální poznatky z problematiky kardiovaskulárního zdraví, obohatit vaše poradenské programy v lékárně, seznámit se s novinkami lékárenského trhu nebo posílat své dotazy na přednášející tak, abyste měli takové informace, které pro vás budou využitelné v praxi. Na akreditovanou akci pro zaměstnance lékáren, kterou pořádá Healthcomm Professional, se můžete registrovat již nyní na www.healthcomm.cz/online-akce

STAN PROTI MELANOMU

Přijďte si zdarma a bez objednání vyšetřit pigmentová znaménka. Akce pro širokou veřejnost zaměřená na prevenci rakoviny kůže proběhne letos již po osmnácté. Generálním partnerem je lékárenská síť Dr. Max. V mobilních stanech vybavených nejmodernějšími dermatoskopy bude pro zájemce k dispozici nejen samotná diagnostika pigmentových znamének, ale také odborné poradenství ohledně vhodné ochrany před slunečním zářením. V loňském ročníku akce bylo vyšetřeno celkem 3 655 osob a odhaleno bylo 103 zhoubných nádorů. Stany se v dubnu 2024 otevřou vždy od 10 do 18 hodin: 22.–23. 4. Praha, Václavské náměstí; 29. 4. Brno, náměstí Svobody; 30. 4. Ostrava, Shopping Park Avion. Více na stan.denmelanomu.cz

LEGIONELÓZA NA VZESTUPU

Letos onemocnělo Legionelózou už 104 osob, meziročně nejvíc za posledních deset let. Odborníci ze SZÚ odhadují, že na vině může být častější snaha lidí ušetřit za ohřev vody. Bakterie Legionelly se množí velmi rychle při teplotách mezi 25 a 45 °C. Studenou vodu je proto potřeba držet pod 20 °C a teplou nad 50 - 60 °C s možností ji ještě přihřát, aby bakterie zahynuly. Bakterie Legionelly se šíří ve vodovodním potrubí, ale také klimatizací, aerosolem z domácích zvlhčovačů a fontán. Onemocnění obvykle začíná horečka, třesavka, bolení hlavy a svalová bolest. Následuje suchý neproduktivní kašel a bolesti na prsou a dochází k rychlému vývoji těžké formy pneumonie. K redukci bakterie ve vodě lze dojít pravidelnou spotřebou, termickou úpravou (teplota vody optimálně nad 55°C na všech místech systému) či chemickou dezinfekcí. Základem je ale pravidelná kontrola a údržba vodovodního systému.

SVĚTOVÝ DEN ZDRAVÍ 7. 4.

7. 4. 1950 vznikla Světová zdravotnická organizace – WHO (World Health Organization). Tento den je připomínkou, že bychom si měli neustále budovat a zlepšovat svou kvalitu života. Zároveň ukazuje, že se WHO neustále snaží o vymýcení různých nemocí, o snižování nemocnosti a úmrtí po celém světě. Činnost této organizace je zaměřena především na prevenci. 7. dubna se tedy zkuste zamyslet, kdy jste byli naposledy na preventivních prohlídkách a naplánujte si je! Ministr Zdraví, ideová a expertní interdisciplinární platforma spojující profesionály z různých oblastí, zjistila, že 14 % Čechů nepodstoupilo za posledních 10 let žádnou preventivní návštěvu u lékaře.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie