Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



ACM - EXPERTNÍ OCHRANA POKOŽKY NA LÉTO



Trápí vaši pokožku pigmentové skvrny, akné, vrásky anebo nemoc vitiligo? Případně máte problémy s vypadáváním vlasů, lupy anebo řešíte u svých dětí výskyt molusek? Tak právě pro vás máme řešení! Udělejte si kávu, pohodlně se usaďte a pojďte s námi objevit krásu francouzské expertní dermokosmetiky ACM.

Francouzská expertní dermokosmetika ACM Laboratoire Dermatologique není na trhu žádný nováček, ve Francii vznikla před více jak 20 lety. Nenechte se však mýlit, že se jedná o další „běžnou" kosmetiku, protože v jejím portfoliu najdete pestrou paletu produktů, které řeší i velmi specifické potřeby naší pleti jako jsou právě pigmentové skvrny, moluska nebo nemoc vitiligo.

Důležité je především říci, že značka ACM si zakládá na tom, že všechny její výrobky jsou vyvíjeny ve velmi úzké spolupráci s předními francouzskými dermatology, kteří se sami podílejí na vývoji nových produktů. Všechny přípravky tedy obsahují ověřené a účinné aktivní látky, jsou vysoce inovativní a jejich účinnost je ověřena klinickými studiemi, což dokazuje i to, že jejich produkty získaly několik patentů a jejich složení je tak unikátní. V současné době jsou produkty ACM oblíbené ve více než 70 zemích světa a ve Francii se řadí mezi top dermokosmetické značky na trhu.

Portfolio značky ACM je velmi široké, a proto se v dnešním článku zaměříme na vybrané produktové řady, které jsou důležité v péči o pokožku před nadcházející letní sezónou.

Dépiwhite - ochrana proti pigmentovým skvrnám

Asi nemusíme připomínat, že chránit pokožku během léta je velmi důležité, ba dokonce nutné. Právě i díky nadměrnému slunění mohou na pokožce vznikat nechtěné pigmentové skvrny, které se tvoří v důsledku zvýšené hladiny tmavého pigmentu melaninu. Příčin vzniku pigmentových skvrn je však mnohem více, jsou to dále například hormonální změny, věk, záněty kůže, poranění, ale i užívání léků a bylinek. Pokožka díky pigmentovým skvrnám získává nejednotný vzhled, kterému bychom se všichni raději vyhnuli. 

Právě na ochranu pokožky proti slunečnímu záření a tvorbě pigmentových skvrn nezapomíná ani dermokosmetika ACM se svoji řadou Dépiwhite. Ideální produkt na léto je Dépiwhite.M s SPF 50+ a to hned ve dvou variantách - buď bezbarvý anebo tónovaný krém - oba s patentovaným složením. Krémy mají velmi lehkou strukturu, rychle se vstřebávají a tónovaný krém má navíc velmi přirozený odstín, takže vaše pokožka je okamžitě sjednocená. Zvlášť v létě většina žen preferuje místo make-upu jen jemné sjednocení pleti a pro ty je tónovaná varianta ideální volbou, která pleť zkrášlí, ale zároveň i ochrání.

Produkty Depiwhite.M neobsahují parabeny, jsou voděodolné, neparfémované a mají dlouhotrvající účinek s vysokou ochranou. Krémy by se měly aplikovat vždy ráno na celý obličej, s důrazem na bradu a nos a aplikace by se měla opakovat v případě dlouhému vystavení pokožky přímému slunci.

Následnou péčí po létě, kdy se mohly na pokožce přeci jen vytvořit pigmentové skvrny, a vůbec nejoblíbenějším produktem z celé řady, je určitě Dépiwhite Advanced. Ten má patentované složení a používá se na denní bázi jednou denně buď ráno nebo večer po dobu 2-6 měsíců. Dépiwhite Advanced funguje dvojím způsobem - díky kyselině kojové, vitamínu C a vitamínu PP účinkuje hluboko uvnitř pokožky a zpomaluje produkci tmavého pigmentu melaninu. Zároveň však působí i na povrchu pokožky, kde díky AHA kyselinám, antipollonu a dalším složkám odstraňuje již existující melanin.

Jako doplňkovou péči určitě doporučujeme zařadit i Dépiwhite zesvětlovací slupovací masku, která se aplikuje dvakrát týdně a která podpoří maximální účinek produktů a pokožku zbaví nechtěných pigmentových skvrn. Aktivními složkami v Dépiwhite masce jsou opět kyselina kojová a antipollon a stejně jako Dépiwhite Advanced působí jak hluboko uvnitř pokožky, tak i na jejím povrchu. Oba produkty jsou nejvíce vyhledávané na podzim, kdy se projeví následky letního slunění.

Vitix Viticolor - péče o pokožku s hypopigmentací

Dalším problémem, který pokožku může postihnout, je hypopigmentace neboli ztráta pigmentu. Toto onemocnění zvané vitiligo se vyznačuje tak, že se na pokožce objeví bílé, ostře ohraničené skvrny. Vzhledem k tomu, že za tvorbu pigmentu jsou zodpovědné pigmentové buňky - melanocyty, předpokládá se, že u vitiliga se jedná o jejich poruchu. Pro pacienty představuje toto onemocnění spíše kosmetický než zdravotní problém, mohou s ním však souviset také další nepříjemné komplikace. 

Proč k tomuto onemocnění kůže dochází, lékaři dosud nevědí, existuje však několik teorií. Určitou úlohu při vzniku tohoto onemocnění hraje pravděpodobně dědičnost. Případy, kdy onemocní člověk bez předků s vitiligem, jsou také zcela běžné. Většina odborníků však zastává názor, že vitiligo je autoimunitní onemocnění, při kterém imunitní systém člověka ničí své vlastní buňky. Impulz vyvolávající tuto reakci může být například dlouhodobý stres, fyzické podráždění kůže, dlouhodobá únava nebo nějaká nečekaná situace, která u člověka vyvolá šok. 

A právě proti stresu a únavě dle klinických studií bojuje aktivní látka EXTRAMEL®, která je hlavní účinnou složkou produktů proti nemoci vitiligo značky ACM. V portfoliu jsou Vitix tablety, které mají originální recepturu kombinující patentovaný melounový extrakt (EXTRAMEL®) se skupinou vitamínů (C, E, B9 a B12) a minerálů (selen, měď a zinek). Kombinace těchto vitamínů právě pomáhá chránit buňky před oxidativním stresem a následné ztrátě pigmentu. Dávkování je jedna tableta denně po dobu 3 až 6 měsíců.

Dalším důležitým produktem pro denní péči je Vitix gel, což je neprůhledný nemastný gel s lehce zrnitým vzhledem. Má zcela inovativní způsob účinku díky své schopnosti obnovit fyziologickou rovnováhu volných radikálů v buňkách pokožky (melanocyty a keratinocyty) díky patentované rostlinné aktivní složce EXTRAMEL®, bohaté na antioxidanty. Právě díky svému patentovanému složení pomáhá regulovat proces depigmentace.

Na to, že nemoc vitiligo je především estetickou záležitostí, kdy se plno lidí za toto onemocnění může stydět a cítit nepříjemně, myslí i ACM se svým Viticolor krycím gelem, který obarvuje depigmentované plochy pokožky na dobu 3 až 5 dní. Tento gel může být použit ve spojení s obvyklou léčbou vitiliga, zejména fototerapií. Viticolor krycí gel obsahuje barviva, která okamžitě zbarvují pleť v oblasti aplikace a pigmentové složky (DHA a Erytrulosa), které poskytují hlubší a trvanlivější zbarvení.

Duolys - péče proti stárnutí pleti

Pokud se na vaší pokožce objevují vrásky, tak by určitě ve vaší letní výbavě neměl chybět Duolys ochranný krém s SPF 50+. Díky svému vysokému faktoru chrání pokožku před slunečním zářením, zároveň obsahuje aktivní antioxidační látky, které pomáhají chránit pleť proti stárnutí. Má lehkou strukturu, snadno se nanáší a vstřebává. Ochranný krém by se měl nanášet vždy ve vydatné vrstvě 30 minut před vystavením pokožky slunečnímu záření a aplikace by se měla v průběhu dne opakovat.

Dalšími produkty pro denní péči jsou lehká hydratační péče pro normální a smíšenou pleť Duolys Legére a Duolys Riche hydratační péče pro suchou pleť. Základem obou produktů je kyselina hyaluronová, která znovu aktivuje regeneraci buněk. Zároveň složení obou krémů obnovuje funkci ochranné bariéry pokožky, což je nezbytné pro oddálení účinků stárnutí kůže. Oba se nanášejí ráno a večer na čistou a suchou pokožku celého obličeje a krku a jsou ideálním základem pod make-up.

Vitamínovou vzpruhou pro vaši pokožku budou pak séra s vysokou koncentrací vitamínu C - Duolys.CE s 15% koncentrací vitaminu C a Duolys.Hyal s 5% koncentrací vitaminu C. Jejich složení kombinuje vitamin C, který je silný antioxidant, dále přírodní vitamin E a další složky, které podporují hydrataci, tvorbu kolagenu a rozjasňují pleť. Obě séra se mohou používat v kombinaci s Duolys Legére nebo Riche a nanáší se každé ráno pár kapek na čistou pleť na celý obličej, krk a dekolt.

Poslední doplňkovou péčí je Duolys krém na oční kontury, který obsahuje kombinaci účinných látek, jako je stabilní vitamin C, hydratační a obnovující látky. Krém hydratuje a chrání oblast očního okolí, vyhlazuje vrásky, redukuje kruhy pod očima, sjednocuje a zpevňuje pleť.


NA VLASTNÍ KŮŽI S FRANCOUZSKOU EXPERTNÍ KOSMETIKOU ACM!

Pokud chcete pro svoji pleť během léta udělat maximum, můžete se zapojit do naší rubriky, a získat tak možnost otestovat hned 3 produkty z portfolia francouzské expertní dermokosmetiky ACM Laboratoire Dermatologique.

Pročtěte si pozorně článek a odpovězte správně do 30. 6. 2020 na položenou soutěžní otázku na magazin@hcom.cz (heslo ACM).

Pro sedm vylosovaných budeme mít na konci června připravený testovací balíček letní kosmetiky s ochranným faktorem, který bude obsahovat Dépiwhite.M s SPF 50+ ( tónovaný i bezbarvý) a Duolys ochranný krém SPF+ 50. 

Soutěžní otázka:

Jaký ochranný faktor mají krémy ve výše uvedeném článku?

Zpět

KONČÍ HLAVNÍ HYGIENIČKA SVRČINOVÁ

Vláda odvolala 24. dubna na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hlavního hygienika převezme kompetence ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení na tuto funkci bude vypsáno v nejbližších dnech. Pavla Svrčinová uvedla, že se chce v dalším období věnovat především pedagogické činnosti na Ústavu epidemiologie a ochrany veřejného zdraví Ostravské univerzity.

NOVÝ ŘEDITEL SÚKL

MUDr. Tomáše Boráně jmenoval ministr zdravotnictví k 1. květnu 2024 novým ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Má mj. zajistit hladkou implementaci novely zákona o léčivech a zlepšení spolupráce se zástupci lékáren a dalšími aktéry lékového trhu. MUDr. Tomáš Boráň má zkušenosti z vědecké činnosti na Akademii věd ČR i akademické činnosti na 3. LF UK. Od roku 2009 je zaměstnán v SÚKL, naposledy na pozici ředitele sekce registrací léčiv. Od roku 2024 je také členem pracovní skupiny Ministerstva zdravotnictví pro posílení dostupnosti strategicky významných léčiv.

PREVENCE KARDIO-VASKULÁRNÍCH CHOROB ONLINE

Od 29. května do 27. června 2024 můžete vystudovat odborný program kongresu KARDIO 2024, osvojit si aktuální poznatky z problematiky kardiovaskulárního zdraví, obohatit vaše poradenské programy v lékárně, seznámit se s novinkami lékárenského trhu nebo posílat své dotazy na přednášející tak, abyste měli takové informace, které pro vás budou využitelné v praxi. Na akreditovanou akci pro zaměstnance lékáren, kterou pořádá Healthcomm Professional, se můžete registrovat již nyní na www.healthcomm.cz/online-akce

STAN PROTI MELANOMU

Přijďte si zdarma a bez objednání vyšetřit pigmentová znaménka. Akce pro širokou veřejnost zaměřená na prevenci rakoviny kůže proběhne letos již po osmnácté. Generálním partnerem je lékárenská síť Dr. Max. V mobilních stanech vybavených nejmodernějšími dermatoskopy bude pro zájemce k dispozici nejen samotná diagnostika pigmentových znamének, ale také odborné poradenství ohledně vhodné ochrany před slunečním zářením. V loňském ročníku akce bylo vyšetřeno celkem 3 655 osob a odhaleno bylo 103 zhoubných nádorů. Stany se v dubnu 2024 otevřou vždy od 10 do 18 hodin: 22.–23. 4. Praha, Václavské náměstí; 29. 4. Brno, náměstí Svobody; 30. 4. Ostrava, Shopping Park Avion. Více na stan.denmelanomu.cz

LEGIONELÓZA NA VZESTUPU

Letos onemocnělo Legionelózou už 104 osob, meziročně nejvíc za posledních deset let. Odborníci ze SZÚ odhadují, že na vině může být častější snaha lidí ušetřit za ohřev vody. Bakterie Legionelly se množí velmi rychle při teplotách mezi 25 a 45 °C. Studenou vodu je proto potřeba držet pod 20 °C a teplou nad 50 - 60 °C s možností ji ještě přihřát, aby bakterie zahynuly. Bakterie Legionelly se šíří ve vodovodním potrubí, ale také klimatizací, aerosolem z domácích zvlhčovačů a fontán. Onemocnění obvykle začíná horečka, třesavka, bolení hlavy a svalová bolest. Následuje suchý neproduktivní kašel a bolesti na prsou a dochází k rychlému vývoji těžké formy pneumonie. K redukci bakterie ve vodě lze dojít pravidelnou spotřebou, termickou úpravou (teplota vody optimálně nad 55°C na všech místech systému) či chemickou dezinfekcí. Základem je ale pravidelná kontrola a údržba vodovodního systému.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie