Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



PRVNÍ VOLBA LÉKÁRNÍKA 2019 – VÝBĚR ZÁŘÍ



Čím jiným začít výběr „sezonních" vítězů nezávislého průzkumu První volba lékárníka 2019 v září, než připomínkou takových kategorií, kam spadají produkty, které řeší neduhy dětí, které se na ně navalí, sotva začne nový školní rok. Začátek školního roku je náročným obdobím pro celou rodinu, neboť se zcela mění letní zaběhlý režim: návrat z venkova (či exotické destinace) zpátky do měst, časné vstávání, příliv nových kamarádů a spolužáků, nové povinnosti, stres - to vše představuje zátěž na psychiku, ale i na imunitu dítěte. Velkou roli hraje nevyzrálost dětského imunitního systému, proto jsou děti pod tíhou všech nastalých změn vice náchylné k infekčním onemocněním. Skutečně jsou v září děti více nemocné, což potvrzují i údaje z ordinací pediatrů. 

Časté jsou virózy i bakteriální onemocnění. V září 2017 provedl portál lékárna.cz průzkum1, ve kterém více než 36 % maminek potvrdilo, že je jejich dítě po nástupu do školy více nemocné. 63 % pak zvýšenou nemocnost přičítalo právě dětskému kolektivu, do kterého se školák vrací. 16 % maminek uvedlo, že vliv má i stres, pod který se dítě ve škole dostává. Třetina maminek v průzkumu potvrdila, že jejich první kroky vedou začátkem školního roku kromě papírnictví i do lékárny. 75 % z nich nakupuje přípravky na posílení imunity, 67 % uvedlo v nákupu v lékárně i vitaminy.

Nervozita, napětí a stres se často odrazí nejen na stavu imunity, ale mohou způsobovat například tenzní bolest hlavy. Trpí jí velké procento populace a tuto tupou bolest často označují lidé chybně za migrénu. Kdo trpí migrénou, ví své. Tenzní bolest (na rozdíl od migrény) „nepulzuje" a není s ní spojen pocit na zvracení ani světloplachost. I tak je velmi nepříjemná a trvá často několik hodin. Bolesti nastupují pozvolna a pacienti je řeší pomocí volně prodejných analgetik. „Velmi často se setkáváme s nadužíváním analgetik. Každý pacient by si vždy měl pečlivě prostudovat příbalový leták a léky užívat podle instrukcí. Zejména je důležité dodržovat maximální dávkování a dobu léčby. Pokud léky nefungují, měl by místo navyšování léků navštívit svého lékaře", řekl v lednovém rozhovoru pro Magazín MUDr. Marek Hakl, primář Kliniky algeziologie a preventivní péče Medicinecare v Brně.

Důsledkem horkých letní dní (a UV záření) může být výsev oparu na rtu nebo nosní sliznici, nepříjemné vodnaté pupínky se ale mohou objevit i při snížené imunitě, horečce nebo v důsledku stresu. Opar způsobuje virus herpes simplex, který v sobě má asi 80 % populace. Při rychle nasazené léčbě, dodržování hygieny a nepropichování puchýřku, kdy se může do kůže dostane bakteriální infekce, trvá jeho zaléčení cca 10 dní.

Slunce vysušuje pleť a zapnutá klimatizace v parných dnech ztráty vody jen urychlí. Po létě je proto třeba dodat pokožce i vlasům nejen vláhu, ale i vitaminy, minerály a výživné látky, aby byly opět v kondici.

Do průzkumu První volba lékárníka 2019 2 bylo zařazeno 62 kategorií, které představovaly obtíže, se kterými klienti do lékáren nejčastěji přicházejí. Nezávislého průzkumu se zúčastnili letos v období od 24. ledna do 18. března jak zaměstnanci nezávislých lékáren celé České republiky, tak i řetězcové nebo nemocniční lékárny. Podmínkou účasti v průzkumu byla registrace na vzdělávacím portálu Educomm.cz. Další dílčí výsledky vám přineseme v říjnovém vydání Magazínu HealthComm.

Zdroje:
1. www.lekarna.cz
2. www.educomm.cz 
Zpět

PREVENCE KARDIO-VASKULÁRNÍCH CHOROB ONLINE

Od 29. května do 27. června 2024 můžete vystudovat odborný program kongresu KARDIO 2024, osvojit si aktuální poznatky z problematiky kardiovaskulárního zdraví, obohatit vaše poradenské programy v lékárně, seznámit se s novinkami lékárenského trhu nebo posílat své dotazy na přednášející tak, abyste měli takové informace, které pro vás budou využitelné v praxi. Na akreditovanou akci pro zaměstnance lékáren, kterou pořádá Healthcomm Professional, se můžete registrovat již nyní na www.healthcomm.cz/online-akce

BĚH PRO MIMINKA DO DLANĚ

První květnovou neděli je Světový den rodičů předčasně narozených dětí. 5. května 2024 se můžete aktivně přidat k charitativní akci Běh a procházka pro MIMINKA DO DLANĚ České republiky, kterou letos počtvrté pořádá nezisková organizace Nedoklubko. K účasti se může registrovat jednotlivec, rodina či kolektiv a zvolit si výši příspěvku a neonatologické oddělení, které si přeje podpořit. Pak už stačí se 5. května kdekoliv a kdykoliv vydat na libovolně dlouhou trasu a svou aktivitu zaznamenat ve výsledném formuláři. Všechny informace k registraci najdete na www.darujme.cz/beh.

KONČÍ HLAVNÍ HYGIENIČKA SVRČINOVÁ

Vláda odvolala 24. dubna na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hlavního hygienika převezme kompetence ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení na tuto funkci bude vypsáno v nejbližších dnech. Pavla Svrčinová uvedla, že se chce v dalším období věnovat především pedagogické činnosti na Ústavu epidemiologie a ochrany veřejného zdraví Ostravské univerzity.

NOVÝ ŘEDITEL SÚKL

MUDr. Tomáše Boráně jmenoval ministr zdravotnictví k 1. květnu 2024 novým ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Má mj. zajistit hladkou implementaci novely zákona o léčivech a zlepšení spolupráce se zástupci lékáren a dalšími aktéry lékového trhu. MUDr. Tomáš Boráň má zkušenosti z vědecké činnosti na Akademii věd ČR i akademické činnosti na 3. LF UK. Od roku 2009 je zaměstnán v SÚKL, naposledy na pozici ředitele sekce registrací léčiv. Od roku 2024 je také členem pracovní skupiny Ministerstva zdravotnictví pro posílení dostupnosti strategicky významných léčiv.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie