Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



ROZHOVOR S MUDr. MARKEM HAKLEM



MUDr. Marka Hakla si pamatujete z jeho přednáškové činnosti na kongresech HealthComm Professional z ročníků 2016 a 2017, kdy obsahem jeho sdělení byly převážně nové metody, molekuly nebo komplexní přístupy v léčbě bolesti. Své přednášky opíral o dlouholeté zkušenosti z praxe, kdy stál v čele Centra pro léčbu bolesti ARK FN u sv. Anny v Brně, následně působil jako primář Oddělení léčby bolesti FN Brno a Centra léčby bolesti Medicinecare s.r.o. Nyní pomáhá Marek Hakl pacientům s chronickou i akutní bolestí právě v soukromé ordinaci v centru Medicinecare v brněnské městské části Komín.

1. Pane doktore, k léčbě používáte nejmodernější farmakologické přístupy a vhodné kombinace léků, ale nezapomínáte ani na nejstarší metody ovlivnění bolestivých stavů. Mám na mysli akupunkturu. Jaké máte zkušenosti s tímto přístupem a jsou pacienti ochotni komplexní léčbu včetně té nefarmakologické podstoupit?

 Myslím, že současná medicína se až příliš opírá pouze o metody „medicíny založené na důkazech" a často zapomínáme na metody, které účinně pomáhaly pacientům již po staletí. Jednou z nich je i akupunktura, kolem které se v poslední době vedou velmi časté odborné diskuse. V oblasti léčby bolesti máme situaci poněkud zjednodušenou, pokud použiji jakoukoliv metodu a pacient mi řekne, že se cítí výrazně lépe, vím, že jsme použili to správné. Akupunkura není všespásná metoda, ale minimálně jako doplňková léčba má v oblasti léčby bolesti z mého pohledu nezastupitelné místo. 

2. S jakým problémem se na Vás nejčastěji v Centru pacienti obracejí a musí mít s sebou před první návštěvou žádanku od praktického lékaře?

Asi 50 % našich pacientů tvoří lidé trpící bolestmi páteře, na dalším místě jsou to bolesti velkých kloubů. Průměrný věk v populaci se sice prodlužuje, ale náš pohybový aparát na takto dlouhodobou zátěž není stavěný. Žádanka od praktického lékaře je sice vhodná, ale není bezpodmínečně nutná. Každý sám pozná, zda jeho dosavadní léčba bolesti je účinná či nikoliv. 

3. Základem úspěšné léčby akutních i chronických bolestivých stavů je vhodně vedená léčba analgetiky, s jakou progresivní novinkou jste se v poslední době setkal a popřípadě ji zařadil do terapie?

 Novinek v oblasti léčby bolesti za podsední roky bylo několik. Staronovou novinkou je například možnost používání léčebného konopí, objevili se některé nové účinné látky v oblasti silných opioidů - tapentadol nebo se objevují nové aplikační formy látek již používaných. Například teď je nově k dispozici dexketoprofen v injekční formě. Právě ta umožňuje velmi rychlý nástup účinku, což ocení zejména pacienti s akutní bolestí. Tou mohou být pooperační stavy nebo stavy po úrazech. Dexketoprofen je velmi účinný a má rovněž i velmi příznivý farmakologický profil.

4. Analgetika patří do skupiny nadužívaných léčiv. Jak je to s rezistencí na analgetika?

 Máte pravdu, že se velmi často setkáváme s nadužíváním analgetik. Každý pacient by si vždy měl pečlivě prostudovat příbalový leták a léky užívat podle instrukcí. Zejména je důležité dodržovat maximální dávkování a dobu léčby. Pokud léky nefungují, měl by místo navyšování léků navštívit svého lékaře.  U léků ze skupiny opioidů také časem vzniká tzv. tolerance, tedy že stejná dávka zabírá stále méně a méně. Opět špatnou cestou je dávky neustále navyšovat. Většinou volíme tzv. rotaci, tedy, že lék vyměníme za jiný, podobný.

Děkuji za rozhovor

Chramst

Zpět

PREVENCE KARDIO-VASKULÁRNÍCH CHOROB ONLINE

Od 29. května do 27. června 2024 můžete vystudovat odborný program kongresu KARDIO 2024, osvojit si aktuální poznatky z problematiky kardiovaskulárního zdraví, obohatit vaše poradenské programy v lékárně, seznámit se s novinkami lékárenského trhu nebo posílat své dotazy na přednášející tak, abyste měli takové informace, které pro vás budou využitelné v praxi. Na akreditovanou akci pro zaměstnance lékáren, kterou pořádá Healthcomm Professional, se můžete registrovat již nyní na www.healthcomm.cz/online-akce

STAN PROTI MELANOMU

Přijďte si zdarma a bez objednání vyšetřit pigmentová znaménka. Akce pro širokou veřejnost zaměřená na prevenci rakoviny kůže proběhne letos již po osmnácté. Generálním partnerem je lékárenská síť Dr. Max. V mobilních stanech vybavených nejmodernějšími dermatoskopy bude pro zájemce k dispozici nejen samotná diagnostika pigmentových znamének, ale také odborné poradenství ohledně vhodné ochrany před slunečním zářením. V loňském ročníku akce bylo vyšetřeno celkem 3 655 osob a odhaleno bylo 103 zhoubných nádorů. Stany se v dubnu 2024 otevřou vždy od 10 do 18 hodin: 22.–23. 4. Praha, Václavské náměstí; 29. 4. Brno, náměstí Svobody; 30. 4. Ostrava, Shopping Park Avion. Více na stan.denmelanomu.cz

LEGIONELÓZA NA VZESTUPU

Letos onemocnělo Legionelózou už 104 osob, meziročně nejvíc za posledních deset let. Odborníci ze SZÚ odhadují, že na vině může být častější snaha lidí ušetřit za ohřev vody. Bakterie Legionelly se množí velmi rychle při teplotách mezi 25 a 45 °C. Studenou vodu je proto potřeba držet pod 20 °C a teplou nad 50 - 60 °C s možností ji ještě přihřát, aby bakterie zahynuly. Bakterie Legionelly se šíří ve vodovodním potrubí, ale také klimatizací, aerosolem z domácích zvlhčovačů a fontán. Onemocnění obvykle začíná horečka, třesavka, bolení hlavy a svalová bolest. Následuje suchý neproduktivní kašel a bolesti na prsou a dochází k rychlému vývoji těžké formy pneumonie. K redukci bakterie ve vodě lze dojít pravidelnou spotřebou, termickou úpravou (teplota vody optimálně nad 55°C na všech místech systému) či chemickou dezinfekcí. Základem je ale pravidelná kontrola a údržba vodovodního systému.

SVĚTOVÝ DEN ZDRAVÍ 7. 4.

7. 4. 1950 vznikla Světová zdravotnická organizace – WHO (World Health Organization). Tento den je připomínkou, že bychom si měli neustále budovat a zlepšovat svou kvalitu života. Zároveň ukazuje, že se WHO neustále snaží o vymýcení různých nemocí, o snižování nemocnosti a úmrtí po celém světě. Činnost této organizace je zaměřena především na prevenci. 7. dubna se tedy zkuste zamyslet, kdy jste byli naposledy na preventivních prohlídkách a naplánujte si je! Ministr Zdraví, ideová a expertní interdisciplinární platforma spojující profesionály z různých oblastí, zjistila, že 14 % Čechů nepodstoupilo za posledních 10 let žádnou preventivní návštěvu u lékaře.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie