Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



VELKÁ VELIKONOČNÍ SOUTĚŽ



V letošní soutěži jsme za nejvýraznější velikonoční symbol zvolili beránka. Jednak se nám animace oveček líbily, ale také našim čtenářům můžeme přinést, kromě poučení a zábavy v tradiční 3D hře, recept na výborné velikonoční pohoštění.

Tradici pečení beránka zná křesťanský svět již od středověku. Slanou skopovou pečínku střídá na svátečním stole beránek z piškotového, třeného nebo šlehačkového těsta - jak to má každá jedna rodina ve svém zvyku a co jejím členům nejlépe chutná. Podle tradice by se měl beránek péct na Bílou sobotu, jidáše se pekly zase na Zelený čtvrtek a na Velikonoční pondělí se chystaly boží milosti. Jen na Velký pátek se nepeklo...

TVAROHOVÝ BERÁNEK

225 g hladké mouky
250 g tvarohu
200 g másla
200 g moučkového cukru
4 vejce
1 lžíce vanilkového cukru
1 lžíce rumu
1 prášek do pečiva
1 lžička citronové (pomerančové) kůry
  špetka soli
  máslo, kokos nebo mouka na vymazání formy

Pracovní postup:

V jedné míse promíchejte mouku, prášek do pečiv a sůl.

V druhé míse spojte vejce, cukr a vanilkový cukr a vyšlehejte do pěny. Přidejte tvaroh, citronovou kůru, rum a rozpuštěné máslo a znovu šlehejte. Pak přidejte suchou směs z první mísy a promíchejte.

Formu na beránka vymažte máslem a vysypte moukou, kokosem nebo strouhankou. Do spodního dílu formy opatrně vlijte připravené těsto (asi 1 cm pod horní okraj formy) a zakryjte horním dílem formy. Pečte v troubě vyhřáté na 180 st. cca 45 minut. 

Tak, máte napečeno! Už si jen uvařit dobrou kávu nebo čaj a můžete se pustit do letošní Velké velikonoční soutěže. Nezapomeňte vyplnit všechny testové otázky a odeslat je ve formuláři, který je součástí herní platformy. Získáte tak šanci na výhru v podobě elektronických dárkových poukázek do oblíbených e-shopů.

VSTUPTE DO VELIKONOČNÍ SOUTĚŽE

Zpět

NOVÝ ŘEDITEL HYGIENICKÉ STANICE HL. MĚSTA PRAHY

Ministr zdravotnictví jmenoval k 11. prosinci do funkce ředitele Hygienické stanice hl. města Prahy Vladimíra Možíška. Potvrdil tak doporučení výběrové komise. Nový ředitel již dočasně vedl úřad od rezignace bývalé ředitelky Zdeňky Shumové. Na různých pozicích v rámci hygienické služby působí posledních sedm let. Možíšek vedl Krajskou hygienickou stanici Ústeckého kraje.

RESPIRAČNÍ INFEKCE - AKTUÁLNÍ STAV

Podle pravidelného monitoringu Státního zdravotního ústavu (SZÚ) se akutní respirační infekce (ARI) v naší populaci drží na úrovni obvyklé pro toto roční období. Ve 49. týdnu se celková nemocnost ARI zvýšila o 5,5 % a dosahuje hodnoty 1544 nemocných na 100 000 obyvatel. V kategorii chřipce podobných onemocnění (ILI) se nemocnost proti minulému týdnu dokonce snížila o 9,1 %. Vzhledem k tomu, že se ale výskyt chřipkových onemocnění začíná zvyšovat v řadě okolních evropských zemí, lékaři doporučují očkování proti chřipce. Podle SZÚ se od začátku září nechalo očkovat proti Covidu -19 více než 296 tisíc osob a proti chřipce pak ve stejném období 683 tisíc osob.

BOLEST ONLINE 20. 11. – 19. 12. 2024

Zveme vás na poslední letošní odbornou akci z dílny Healthcomm Professional, a to 30ti denní tematický online kongres: Bolest lidského těla v souvislostech. Akce je určena pro lékárníky, farmaceutické asistenty a další nelékařské zdravotnické profesionály z Česka i ze Slovenska. Zazní například přednášky prof. RNDr. Jana Krejska, CSc. - Bolest: komunikační uzel sdílený imunitou, zánětem a nervovou soustavou, dále PharmDr. MVDr. Vilmy Vranové, Ph.D. - Management léčby bolesti nebo sdělení Mgr. Ondřeje Šimandla na téma periferní neuropatie a neuropatické bolesti. Program a přihlášení na www.healthcomm.cz. Start je 20. 11. 2024. ČLnK akci ohodnotila 11 body.

DOPORUČUJEME