Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



VÁNOCE BEZ CUKRU?



Vánoční svátky jsou spojené se štědrostí a pohostinností a málokdo nabídkám vánočního cukroví a lahodných pokrmů odolá. Jak jsou na tom lidé s diabetem? Jaké mohou být DIA Vánoce?

„Lidé trpící diabetem 1. typu by se měli racionálně stravovat a zohledňovat potraviny, které jim ovlivňují glykémii, provádět pravidelný selfmonitoring a zařazovat dostatečnou pohybovou aktivitu," říká nutriční terapeutka Romana Fatková z Fakultní nemocnice v Plzni a dodává, že pro diabetika vlastně nejsou žádné potraviny naprosto nevhodné.

„Diabetická dieta není žádná speciální dieta, je to ve skutečnosti racionální strava, kterou bychom měli konzumovat všichni. Pouze některé potraviny by měli diabetici konzumovat v omezeném množství, aby nedocházelo k velkým výkyvům glykémie. Jedná se třeba o ovoce, sladkosti nebo alkohol," upřesňuje nutriční terapeutka.

Z hlediska racionální stravy by v cukrovinkách by mělo být co nejmenší množství složených sacharidů. Využívejte proto suroviny, které obsahují jen malé množství sacharidů jako například tvaroh, bílý jogurt a jablka. S řepným a třtinovým cukrem, medem i umělými sladidly nakládejte uvážlivě, nemusíte se jich však nadobro vzdát. 

Dia nebo light?

Diabetici musí užívání cukru podstatně omezit, a proto patří mezi nejvýznamnější „cílovku" výrobků, které obsahují náhradní sladidla. Potraviny s označením „dia" nebo „light" přitom diabetes neléčí a pro diabetiky nemají žádnou větší výhodu.

„Umělá sladidla mnohdy nemají potřebný objem a strukturu, kterou cukr v pečení vytváří, někdy také zanechávají pachuť. Nemá příliš smysl nahrazovat cukr moukou, protože ta má téměř stejný obsah sacharidů, " říká MUDr. Klára Picková z pražské nemocnice IKEM.

V České republice je podle vyhlášky Ministerstva zdravotnictví č. 4/2008 Sb. a nařízení komise EU č. 1129/2011 povoleno celkem sedmnáct náhradních sladidel. Můžeme je rozdělit podle toho, jak byla vyrobena, na chemická umělá sladidla (například aspartam, acesulfam nebo sacharin) a na přírodní náhradní cukry (sorbitol, fruktózu a další látky cukerné povahy, které jsou obsažené především v ovoci). U fruktózy ale pozor!  Fruktózu vychytávají játra, a tak se hladina glukózy v krvi nezvyšuje ani nedochází k podstatnému vyplavování inzulinu po jídle. Její přeměna v játrech se ale může nepřímo podílet na ztukovatění vnitřních orgánů a na obezitě. Fruktóza zároveň podstatně méně stimuluje centra v mozku, která jsou zodpovědná za pocit nasycení. Než k vám tedy dorazí signál, že jste najedení, sníte toho daleko víc, než kdyby se jednalo o běžnou glukózu.

Umělá sladidla můžeme dále dělit podle kalorické hodnoty. Mezi ta zcela nekalorická, nemající žádný vliv na glykemický index, patří například značky Dianer (sacharin), Irbis Sweet (aspartam) nebo Syndi Sweet (směs aspartamu a acesulfamu). Mezi kalorická řadíme například Sorbit (směs sorbitolu a sacharinu) nebo právě fruktózu.

Ideální variantou jsou sladidla přírodní, především stévie, která je vhodná na pečení i vaření a je nekalorická. Také čekankový sirup má nízký glykemický index a obsahuje pouze 5 % cukru a o 45 % méně kalorií. U některých receptů lze také nahradit klasickou pšeničnou mouku moukou mandlovou či kokosovou, což sníží celkový obsah sacharidů, ale naopak zvýší množství tuku.

„Cukroví má vysoký obsah sacharidů, proto by se mělo konzumovat v uměřeném množství, např. 1-2 kousky ke svačině či po hlavním jídle. Vzhledem k vyšší konzumaci sacharidů je nutné si správně spočítat dávku inzulinu. Pomáhá také zařadit pravidelnou fyzickou aktivitu, která pomůže hladinu krevního cukru udržet v optimálním rozmezí i při zvýšené konzumaci jídla během vánočních svátků," upozorňuje MUDr. Klára Picková. 

Tradiční zimní koření pomáhá

Zázvor známe hlavně z asijské kuchyně nebo jako podpůrný prostředek proti nachlazení. Pyšní se ale celou škálou příznivých účinků. Působí protizánětlivě, antibakteriálně, pomáhá proti nevolnostem, zvracení a zklidňuje zažívání. Podle metastudie z roku 2018 1 existuje spojení mezi užíváním zázvoru a výrazným snížením inzulinové rezistence. Obézním pacientům pomohl snížit chuť k jídlu i vstřebávání tuků ze střeva.

Skořice je oblíbené voňavé koření původem z tropů. Kromě toho podporuje trávení, urychluje metabolismus 2 a snižuje krevní tlak, což je častá zdravotní komplikace pacientů s obezitou a prediabetem. Skořici si můžete přidat do snídaňové kaše nebo s ní ochutit kávu, případně čaj. Skořice navíc nemá prakticky žádné vedlejší účinky, a je tak vhodným doplňkem 1 ke standardně užívaným lékům.

Zdroj: VÝBĚR INFORMACÍ Z WEBU FREESTYLELIBRE.CZ

Reference:
1. Navrátilová Z. Vybrané druhy rostlin a hub s antidiabetickým účinkem a jejich využití v terapii diabetes mellitusPrakt. lékáren. 2020; 16(2): 88-9.
2. Mirfeizi M, Mehdizadeh Tourzani Z, Mirfeizi SZ, Asghari Jafarabadi M, Rezvani HR, Afzali M. Kontrola diabetes mellitus 2. typu pomocí rostlinných léků: Trojitě zaslepená randomizovaná klinická studie účinnosti a bezpečnosti. Journal of Diabetes. 2016; 8(5):647-56. 

Zpět

BOLEST ONLINE 20. 11. – 19. 12. 2024

Zveme vás na poslední letošní odbornou akci z dílny Healthcomm Professional, a to 30ti denní tematický online kongres: Bolest lidského těla v souvislostech. Akce je určena pro lékárníky, farmaceutické asistenty a další nelékařské zdravotnické profesionály z Česka i ze Slovenska. Zazní například přednášky prof. RNDr. Jana Krejska, CSc. - Bolest: komunikační uzel sdílený imunitou, zánětem a nervovou soustavou, dále PharmDr. MVDr. Vilmy Vranové, Ph.D. - Management léčby bolesti nebo sdělení Mgr. Ondřeje Šimandla na téma periferní neuropatie a neuropatické bolesti. Program a přihlášení na www.healthcomm.cz. Start je 20. 11. 2024.

REZIGNACE ŘEDITELKY HYGIENICKÉ STANICE HL. MĚSTA

K 31. říjnu 2024 na vlastní žádost skončila ve funkci ředitelka hygienické stanice hlavního města Prahy se sídlem v Praze, MUDr. Zdeňka Shumová. Ta vedla HSHMP od ledna 2022. Na pozici ředitele bude vypsáno výběrové řízení. Vedením bude do jeho výsledku dočasně pověřen JUDr. Mgr. Vladimír Možíšek.

DOPORUČUJEME