SLADKÉ RAW VÁNOCE



Léty osvědčené tradiční recepty na cukroví jsou bezesporu výtečné, avšak ne vždy jdou ruku v ruce s různými alternativními způsoby stravování či naší snahou upravit si jídelníček tak, aby nám bylo co nejlépe. Možná proto vás tento rok osloví ‚cukRAWví'. Za vyzkoušení určitě stojí!

Základem raw cukroví jsou především oříšky, semínka, ovoce - nejčastěji sušené, kakaové máslo, kokosový olej a koření. Vyloučeny jsou všechny živočišné produkty. Pro přípravu cukroví tedy nebudeme sahat po mléku, másle ani vajíčkách. Suroviny budeme nejčastěji upravovat mixováním, odšťavňováním a speciální technologií sušení. Navíc ušetříme čas, pravidelná kontrola plechu v troubě nám u většiny receptů odpadá. Hlavní zásadou a myšlenkou živé stravy je totiž tepelná úprava do 42 °C, abychom během přípravy nepřišli o všechny důležité živiny. 

Uždibování povoleno!

Příprava raw cukroví je rychlovka, čas zabere maximálně namáčení a sušení oříšků a semínek. Plán je ale jednoduchý: ráno zalít hrnek oříšků vodou, večer scedit a dát přes noc usušit. Při přípravě tradičního cukroví bývá časté i uždibování syrového těsta, které je později pro naše tělo spíše zátěží. „I v tomto je výhoda raw cukroví. Při přípravě raw cukroví můžete i v mezifázích uždibovat neustále, protože veškeré vstupující potraviny jsou již od počátku jedlé a stravitelné na rozdíl od mouky, másla a syrových vajec," říká Stanislav Petříček z bistRAWveg,

Raw cukroví obsahuje pouze tělu prospěšné tuky, nebudete se po něm cítit přeslazení a nemusíte mít strach z přebytečných kil navíc. Naopak! Suroviny, které pro cukroví budete potřebovat, jsou jedině zdraví prospěšné. Díky nim vás kousky cukroví i více zasytí a nesníte jich ani tolik.

Oříšky - nejčastěji kešu, mandle, vlašské ořechy, lískové oříšky, kokos. Ořechy jsou zdrojem bílkovin, esenciálních zdravých tuků, minerálů a vitamínů.

Semínka - chia, lněná, slunečnicová, sezamová či maková. Jsou zdrojem omega 3,6 a 9 mastných kyselin, minerálů, vitamínů, bílkovin a antioxidantů.

Obiloviny - například pohanka. Je skvělý zdroj bílkovin, minerálů a vitamínů. Takové cukroví i zasytí.

Kakao z nepražených kakaových bobů. Zdroj antioxidantů, minerálů a zdravých tuků.

Zdravé tuky - panenský kokosový olej, kakaové máslo, který se skvěle hodí do sladkých jídel. Nejen, že nádherně voní, ale tuky v oleji obsažené se rychle mění na energii a neukládají se do tukových zásob těla.

Sušené plody - rozinky, datle, meruňky, švestky. Poslouží jako zdroj přírodního cukru a zdravé energie, ale i jako zdroj minerálů a vitamínů.

Směs koření a bylinek pro tu správnou vánoční chuť a vůni.

RECEPT NA RAW BEZLEPKOVÉ MAROKÁNKY
SPOTŘEBIČE: mixér, sušička

SUROVINY na cca 32 ks:

  • lískový oříšek předem namočený a usušený (16 g)
  • mandle předem namočené a usušené (56 g)
  • slunečnice předem namočená a usušená (8 g)
  • sušená meruňka nesířená (40 g)
  • rozinka nesířená (40 g)
  • kokosový cukr (1,5 lžíce = 22,5 ml)
  • banán (160 g oloupaný)

POLEVA:

  • kakaové máslo (52 g)
  • agáve sirup tmavé (necelá 1 lžička)
  • kakao (20 g)


POSTUP

Nožem nasekejte lískové oříšky a mandle, dejte do mísy. Suché meruňky nakrájejte nožem na drobné kostičky a přidejte do mísy. Dále přidejte slunečnici, rozinky a kokosový cukr a vše promíchejte dohromady. Rozmixujte banán na kaši a smíchejte s obsahem v míse. Lžičkou tvořte placičky na nepřilnavou vložku sušícího plátu a dejte sušit na 12 hodin při 42°C. Všechny suroviny na čokoládovou polevu rozmixujte a následně s ní marokánky ozdobte. Následně uchovejte v lednici.

RAW MARCIPÁNOVÉ HVĚZDIČKY
SPOTŘEBIČE: mixér nebo kuchyňský robot

SUROVINY na cca 32 ks:

  • kešu rozmixované na mouku (95 g)
  • mandle předem namočené, oloupané, usušené a rozmixované na mouku (95 g)
  • bio agáve sirup nebo javorový sirup či kokosový sirup (3,5 lžíce)
  • kakaové máslo roztavené (4 lžičky)
  • kokosový cukr rozmixovaný na moučku (2 lžíce)
  • mořská sůl (špetička)

POSTUP:
V míse smíchejte suché suroviny. Přidejte sladidlo a máslo a vytvořte těsto. Vtlačte ho do silikonových formiček libovolných tvarů a dejte do lednice ztuhnout. Servírujte na sváteční stůl před konzumací.

TIP: CukRAWví - raw bezlepkové cukroví až k vám domů

Pokud si s přípravou cukroví nechcete dělat starosti, můžete si ho objednat. Pestrá kolekce 10 druhů raw vegan bezlepkového cukroví plná živin a zdravých tuků nejen na Váš vánoční sváteční stůl. CukRAWví je výživné, plné bílkovin, minerálů, vitamínů a zdravých tuků, a navíc dostatečně zasytí. Zároveň je bez lepku, rafinovaného cukru, bílé mouky, trans tuků, laktózy a „éček".

K objednání osobně bistRAWveg v OC Plaza Liberec

nebo online  liberec.bistrawveg.cz či www.scuk.cz/rawveg.

Zdroj receptů a fotografií: bistRAWveg, www.bistrawveg.cz/

Zpět