Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



HLÍDEJME SI HARMONICKÉ TRÁVENÍ



Trávicí soustava slouží primárně ke zpracovávání a vstřebávání živin z potravy. Potravou rozumíme makronutrienty (cukry, tuky, bílkoviny), vodu a mikronutrienty (vitaminy a stopové prvky) a dále obtížně stravitelné složky typu vlákniny.

Jde o velmi komplexní a zároveň největší orgán lidského těla. Asi 8 metrů gastrointestinálního traktu hraje zásadní roli v udržení zdraví člověka. Kromě trávení má za úkol vstřebávání, přeměnu a skladování živin, podílí se na imunitních pochodech a v konečné fázi má za cíl vyloučit nestrávené zbytky a odpadní látky. Makronutrienty a jejich metabolity se v procesu trávení dostávají do krve a následně do tkání a buněk celého těla, kde jsou využívány jako stavební součásti buněk a zdroje energie. Tělo je potřebuje pro růst a vývoj. Kromě celkového energetického zisku je ale důležitý i správný poměr jednotlivých živin ve stravě. Vitaminy a další mikronutrienty potřebujeme řádově pouze v mikrogramech či miligramech, ale jejich role v organismu je stejně tak nezastupitelná - fungují jako kofaktory enzymů a účastní se řady metabolických procesů. Doba, za kterou potrava projde trávicím traktem, je ovlivněna pestrou škálou faktorů a je velmi individuální. Polovina žaludečního obsahu je posunuta do tenkého střeva přibližně za necelé 3 hodiny. 

Celý žaludeční obsah je vyprázdněn za 4-5 hodin.

Trávení je mechanický i chemický proces. Důležitou funkci v trávení má tenké střevo, ve kterém dochází k resorpci základních stavebních jednotek potravy (monosacharidů, aminokyselin a mastných kyselin) přes sliznici do krve nebo lymfy. V tlustém střevě následně dochází k zahušťování potravy a ke vstřebávání zbylé vody, iontů a vitaminů. Tlusté střevo charakterizuje bohaté mikrobiální osídlení. Udává se, že průměrný člověk může mít ve střevech až 2 kg bakterií. 

BAKTERIE V POMÁHAJÍCÍ PROFESI

Střevní mikrobiom se postupně vyvíjí v průběhu života. Mikroorganismy vytváří komplexní a dynamický střevní ekosystém (bakterie, viry, parazité), který podléhá různým vlivům, nejen změnám ve složení přijímané potravy, ale ovlivňuje ho celkový životní styl i psychická pohoda jedince. Pozitivně ho ale samozřejmě může v první řadě ovlivnit složení stravy, ideálně s převahou rostlinných složek. Střevní mikrobiotě svědčí i zdraví prospěšné mikroorganismy - probiotika a prebiotika. Zvlášť přínosné jsou bakterie mléčného kvašení (Lactobacily a Bifidobakterie). Ve stravě bychom dále měli přijímat dostatek vlákniny, jak té nestravitelné, tak i rozpustné vlákniny v podobě prebiotických oligosacharidů, která slouží mimo jiné jako „potrava" pro zdraví prospěšné bakterie ve střevě. Prebiotickou vlákninu obsahuje celá řada rostlinných potravin, kterými bychom si měli jídelníček obohatit, například luštěniny, oves nebo celozrnná mouka. Živočišná strava vlákninu neobsahuje. Jídelníček našich předků měl přirozeně velké množství vlákniny, konzumovalo se více ovoce a zeleniny a méně masa a průmyslově zpracovaných potravin. Pro zdravé fungování gastrointestinálního traktu potřebujeme oba typy vlákniny: rozpustnou i nerozpustnou. Většinou stejně působí společně. Například celozrnná pšeničná mouka obsahuje ve 100 g asi 2g rozpustné a 6 g nerozpustné vlákniny.1

Rozpustná vláknina zvětšuje svůj objem (bobtná) a vytváří pocit nasycení. Často je proto neprávem spojována pouze s řízenou redukcí váhy. Rozpustná vláknina fermentuje působením střevních bakterií za vzniku mastných kyselin s krátkým řetězcem, které jsou zdrojem energie pro buňky sliznice tlustého střeva. Mastné kyseliny s krátkým řetězcem mohou mít příznivý vliv na některé zažívací obtíže. Rozpustná vláknina tak nepřímo pomáhá regulovat trávení a snižuje vstřebávání tuků, cukrů a cholesterolu. Patří sem pektiny (jablka, hrušky, bobule aj.), inulin (česnek, cibule, čekanka aj.), galaktomanany (houby, obilniny), betaglukany (oves, ječmen aj.) a rezistentní škroby. Rozpustná vláknina je substrátem pro zdraví prospěšné bakterie, působí jako prebiotikum.

 

Nerozpustná vláknina při kontaktu s vodou nebobtná, fermentuje jen částečně, ale zlepšuje střevní peristaltiku tím, že urychluje průchod stravy trávicím ústrojím. Zrychluje také vylučování stolice a toxinů. Patří sem celulóza nebo lignin a najdeme ji ve slupkách nebo semínkách.

Doporučený denní příjem vlákniny je 30 g denně, přičemž poměr nerozpustné a rozpustné vlákniny by měl být přibližně 3:1.1

-red-

Reference:
1. https://www.stobklub.cz/clanek/rozpustna-a-nerozpustna-vlaknina/


Firemní prezentace

LEPICOL® REGULUJE RYTMUS VYPRAZDŇOVÁNÍ

Lepicol® je speciální formule ve formě prášku nebo kapslí obsahující živé probiotické kmeny, inulin a jemné psyllium. Napomáhá správnému a snadnému vyprazdňování a dodává tělu doporučovanou denní dávku vlákniny. Lepicol® je přírodní přípravek, bez chemických složek, příchutí, sladidel, bez fytátů a neobsahuje geneticky modifikované suroviny. Lepicol plus+ navíc obsahuje trávicí enzymy a tři botanické složky: kořen zázvoru, lístky máty peprné a fenyklové semínko.

  • Doplněk stravy Lepicol® obsahuje 5 patentově chráněných probiotických kmenů PXN® firmy ADM Protexin z Velké Británie.
  • Hlavním zdrojem vlákniny v Lepicolu je psyllium (plantago ovata forsk) - vláknina schopná normalizovat objem stolice tím, že vytváří jemný gel, který usnadňuje postup stolice trávicím ústrojím. Psyllium je oproti jiným vlákninám jemnější a šetrnější ke střevním stěnám. Psyllium použité v Lepicolu prochází několika stupni kontroly a je ošetřeno napařováním, čímž se velmi významně omezuje možnost výskytu nežádoucích mikroorganismů a plísní.
  • Inulín z kořene čekanky je prebiotická vláknina, která prochází trávicím ústrojím v podstatě nezměněna. Odolává agresivním žaludečním kyselinám i trávicím enzymům. V tlustém střevě začíná fermentovat a vytváří ideální životní podmínky pro přátelské bakterie (např. Lactobacillus biffidus). Podporuje jejich růst a dělení a nepřímo tak brání nežádoucímu pomnožení patogenních bakterií. 



- Multi‑vlákninový přípravek 

- Dodává doporučovanou denní dávku vlákniny

- Doplňuje střevní mikroflóru

- Více než 20 let na trhu

- Pro každodenní užívání

V České republice je Lepicol® na trhu více než 20 let a při výrobě je zachována původní, britská receptura. V roce 1996 Peter Jackson s týmem specialistů z Velké Británie a Holandska vyvinul výrobek, který byl ve své době jedinečný. Bylo velmi náročné najít správné suroviny a jejich ideální poměr. Lepicol obsahuje ingredience velmi vysoké kvality. Například probiotické kmeny jsou od renomované firmy ADM Protexin, která se dlouhodobě a velmi intenzivně věnuje výzkumu svých probiotických kmenů. Výroba Lepicolu probíhá v prostorách a na zařízení, které splňují standardy pro farmaceutické výrobky.

LEPICOL SE VRACÍ OPĚT NA NÁŠ TRH! 

Výpadek byl způsoben problémy s kvalitou jedné ze základních surovin - psyllia, kde byl problém s rezidui pesticidů. Protože firma ADM Protexin velmi striktně trvá na 100% kvalitě, trvalo poměrně dlouho, než se našel dodavatel psyllia, který by vyhověl náročným požadavkům. To se podařilo až po dlouhém a složitém hledání. Nyní si může být zákazník jistý, že má opět maximálně kvalitní a bezpečný produkt, na jaký byl léta zvyklý.

Doplněk stravy Lepicol se stal jedním z nejprodávanějších v portfoliu firmy ADM Protexin. a prodává se ve vice než 25 zemích světa.

Účinky synbiotického přípravku Lepicol® u dospělých s chronickou, funkční zácpou ZDE

Kalkulačka obsahu vlákniny ZDE

Lepicol® v České republice zastupuje a dodává PROBIOTICS PROVITA s.r.o.

www.lepicol.eu
www.bio-kult.cz

Zpět

TÝDEN ŠTÍTNÉ ŽLÁZY

Letos se koná již 17. ročník osvětové kampaně Týden štítné žlázy. Cílem kampaně, která poběží od 25. do 31. května 2025, je zvýšit povědomí veřejnosti o poruchách štítné žlázy, což může pomoci lépe a včas diagnostikovat pacienty, kteří o svém onemocnění nevědí, protože je často bezpříznakové. Včasný záchyt a léčba předejdou možným komplikacím. O nemocné se štítnou žlázou se stará nově čím dál víc praktiků, kteří uleví přetíženým endokrinologickým ordinacím. Neléčená porucha štítné žlázy může nepříznivě ovlivnit krevní oběh, srdeční frekvenci nebo výkonnost. Odborníci pak v rámci Týdne štítné žlázy upozorňují veřejnost na nové možnosti léčby.

MIMOŘÁDNÁ AKTIVITA KLÍŠŤAT

Pokud se v následujících dnech chystáte do přírody, zpozorněte. Český hydrometeorologický ústav zveřejnil mapu nejvyššího stupně aktivity klíšťat na většině území ČR. Prakticky celé území ČR je od poloviny května v nejvyšším 5. stupni „mimořádné“ aktivity klíšťat. Nejvíce případů klíšťové encefalitidy zatím letos hlásí Moravskoslezský kraj a velké nárůsty na celém území se dají očekávat v květnu. V loňském roce se v celé ČR nakazilo 670 osob, což představuje nárůst o 32 % oproti roku 2023. Riziko přisátí infikovaného klíštěte je extrémně vysoké již i v městských parcích nebo v zahradách a změna klimatu umožňuje klíšťatům přežívat dokonce ve vyšších nadmořských výškách. Pokud ještě nejste očkovaní, je možné využít tzv. zrychlené očkovací schéma – dvě dávky během 15 dnů, při němž ochrana nastu-puje již do jednoho měsíce od prvního očkování. Zdravotní pojišťovny očkování plně hradí lidem nad 50 let, ostatní na něj mohou čerpat příspěvky v rámci preventivních programů pojišťoven.

ZAMÍŘÍTE MEZI PLOTY?

Festival Mezi ploty před více jak 30 lety (1992) otevřel prostory Psychiatrické léčebny Bohnice, které se dříve podobaly vězení, lidem z ulice i umělcům. Festival plný tance, scének a hudby propojuje širokou veřejnost se zdravotně postiženými a duševně nemocnými a bourá všechny bariéry včetně plotů mezi nimi. Během soboty 24. 5. a neděle 25. 5. vystoupí více než 100 účinkujících. Máte již svoji vstupenku? Vyhrát ji můžete aktuálně i v soutěži na Educommu. Stačí do 18. 5. 2025 vystudovat přednášky z tematické sekce Péče o duševní zdraví pro lékárníky. https://www.educomm.cz/meziploty/

ŠÍŘÍ SE ŽLOUTENKA TYPU A

Podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) máme během prvních čtyř měsíců roku více případů infekční žloutenky typu A (450), než bylo celkem za roky 2021 až 2023. Loni bylo evidováno za celý rok 636 případů. Nakažených je ale s největší pravděpodobností mnohem více. Onemocnění hepatitidou A se týká všech krajů, ale nejvíce jich hlásí Středočeský (87), Moravskoslezský (83) a Praha (73 případů). Nemoc se podle SZÚ kromě dětské populace šíří také mezi dospívajícími a mladými dospělými a dále mezi lidmi s rizikovým chováním, především mezi závislými na drogách a mezi lidmi bez domova. Nyní v Praze proto probíhá očkování terénních pracovníků, kteří přicházejí do úzkého kontaktu s osobami žijícími na ulici a uživateli drog. Inkubační doba virové hepatitidy A je 14 až 50 dní, nejčastěji 30 dní. Období nakažlivosti začíná již ve druhé polovině inkubační doby, kdy je již virus přítomen ve stolici, tedy zpravidla jeden až dva týdny před začátkem samotného onemocnění. Základem prevence důsledná hygiena, k dispozici je i očkování. Není povinné ani hrazené, ale řada zdravotních pojišťoven na něj v programech prevence přispívá. Jeho cena se pohybuje kolem 1.700 korun za jednu vakcínu, přičemž k dlouhodobému účinku se doporučují dvě dávky.

NAVRHNĚTE SESTRU ROKU

Odstartoval další, již 24. ročník prestižní oborové soutěže Sestra roku. Přihlašování kandidátů je možné prostřednictvím webu soutez-sestraroku.cz či e-mailem na registrace@soutez-sestraroku.cz.

DOPORUČUJEME