Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



HLÍDEJME SI HARMONICKÉ TRÁVENÍ



Trávicí soustava slouží primárně ke zpracovávání a vstřebávání živin z potravy. Potravou rozumíme makronutrienty (cukry, tuky, bílkoviny), vodu a mikronutrienty (vitaminy a stopové prvky) a dále obtížně stravitelné složky typu vlákniny.

Jde o velmi komplexní a zároveň největší orgán lidského těla. Asi 8 metrů gastrointestinálního traktu hraje zásadní roli v udržení zdraví člověka. Kromě trávení má za úkol vstřebávání, přeměnu a skladování živin, podílí se na imunitních pochodech a v konečné fázi má za cíl vyloučit nestrávené zbytky a odpadní látky. Makronutrienty a jejich metabolity se v procesu trávení dostávají do krve a následně do tkání a buněk celého těla, kde jsou využívány jako stavební součásti buněk a zdroje energie. Tělo je potřebuje pro růst a vývoj. Kromě celkového energetického zisku je ale důležitý i správný poměr jednotlivých živin ve stravě. Vitaminy a další mikronutrienty potřebujeme řádově pouze v mikrogramech či miligramech, ale jejich role v organismu je stejně tak nezastupitelná - fungují jako kofaktory enzymů a účastní se řady metabolických procesů. Doba, za kterou potrava projde trávicím traktem, je ovlivněna pestrou škálou faktorů a je velmi individuální. Polovina žaludečního obsahu je posunuta do tenkého střeva přibližně za necelé 3 hodiny. 

Celý žaludeční obsah je vyprázdněn za 4-5 hodin.

Trávení je mechanický i chemický proces. Důležitou funkci v trávení má tenké střevo, ve kterém dochází k resorpci základních stavebních jednotek potravy (monosacharidů, aminokyselin a mastných kyselin) přes sliznici do krve nebo lymfy. V tlustém střevě následně dochází k zahušťování potravy a ke vstřebávání zbylé vody, iontů a vitaminů. Tlusté střevo charakterizuje bohaté mikrobiální osídlení. Udává se, že průměrný člověk může mít ve střevech až 2 kg bakterií. 

BAKTERIE V POMÁHAJÍCÍ PROFESI

Střevní mikrobiom se postupně vyvíjí v průběhu života. Mikroorganismy vytváří komplexní a dynamický střevní ekosystém (bakterie, viry, parazité), který podléhá různým vlivům, nejen změnám ve složení přijímané potravy, ale ovlivňuje ho celkový životní styl i psychická pohoda jedince. Pozitivně ho ale samozřejmě může v první řadě ovlivnit složení stravy, ideálně s převahou rostlinných složek. Střevní mikrobiotě svědčí i zdraví prospěšné mikroorganismy - probiotika a prebiotika. Zvlášť přínosné jsou bakterie mléčného kvašení (Lactobacily a Bifidobakterie). Ve stravě bychom dále měli přijímat dostatek vlákniny, jak té nestravitelné, tak i rozpustné vlákniny v podobě prebiotických oligosacharidů, která slouží mimo jiné jako „potrava" pro zdraví prospěšné bakterie ve střevě. Prebiotickou vlákninu obsahuje celá řada rostlinných potravin, kterými bychom si měli jídelníček obohatit, například luštěniny, oves nebo celozrnná mouka. Živočišná strava vlákninu neobsahuje. Jídelníček našich předků měl přirozeně velké množství vlákniny, konzumovalo se více ovoce a zeleniny a méně masa a průmyslově zpracovaných potravin. Pro zdravé fungování gastrointestinálního traktu potřebujeme oba typy vlákniny: rozpustnou i nerozpustnou. Většinou stejně působí společně. Například celozrnná pšeničná mouka obsahuje ve 100 g asi 2g rozpustné a 6 g nerozpustné vlákniny.1

Rozpustná vláknina zvětšuje svůj objem (bobtná) a vytváří pocit nasycení. Často je proto neprávem spojována pouze s řízenou redukcí váhy. Rozpustná vláknina fermentuje působením střevních bakterií za vzniku mastných kyselin s krátkým řetězcem, které jsou zdrojem energie pro buňky sliznice tlustého střeva. Mastné kyseliny s krátkým řetězcem mohou mít příznivý vliv na některé zažívací obtíže. Rozpustná vláknina tak nepřímo pomáhá regulovat trávení a snižuje vstřebávání tuků, cukrů a cholesterolu. Patří sem pektiny (jablka, hrušky, bobule aj.), inulin (česnek, cibule, čekanka aj.), galaktomanany (houby, obilniny), betaglukany (oves, ječmen aj.) a rezistentní škroby. Rozpustná vláknina je substrátem pro zdraví prospěšné bakterie, působí jako prebiotikum.

 

Nerozpustná vláknina při kontaktu s vodou nebobtná, fermentuje jen částečně, ale zlepšuje střevní peristaltiku tím, že urychluje průchod stravy trávicím ústrojím. Zrychluje také vylučování stolice a toxinů. Patří sem celulóza nebo lignin a najdeme ji ve slupkách nebo semínkách.

Doporučený denní příjem vlákniny je 30 g denně, přičemž poměr nerozpustné a rozpustné vlákniny by měl být přibližně 3:1.1

-red-

Reference:
1. https://www.stobklub.cz/clanek/rozpustna-a-nerozpustna-vlaknina/


Firemní prezentace

LEPICOL® REGULUJE RYTMUS VYPRAZDŇOVÁNÍ

Lepicol® je speciální formule ve formě prášku nebo kapslí obsahující živé probiotické kmeny, inulin a jemné psyllium. Napomáhá správnému a snadnému vyprazdňování a dodává tělu doporučovanou denní dávku vlákniny. Lepicol® je přírodní přípravek, bez chemických složek, příchutí, sladidel, bez fytátů a neobsahuje geneticky modifikované suroviny. Lepicol plus+ navíc obsahuje trávicí enzymy a tři botanické složky: kořen zázvoru, lístky máty peprné a fenyklové semínko.

  • Doplněk stravy Lepicol® obsahuje 5 patentově chráněných probiotických kmenů PXN® firmy ADM Protexin z Velké Británie.
  • Hlavním zdrojem vlákniny v Lepicolu je psyllium (plantago ovata forsk) - vláknina schopná normalizovat objem stolice tím, že vytváří jemný gel, který usnadňuje postup stolice trávicím ústrojím. Psyllium je oproti jiným vlákninám jemnější a šetrnější ke střevním stěnám. Psyllium použité v Lepicolu prochází několika stupni kontroly a je ošetřeno napařováním, čímž se velmi významně omezuje možnost výskytu nežádoucích mikroorganismů a plísní.
  • Inulín z kořene čekanky je prebiotická vláknina, která prochází trávicím ústrojím v podstatě nezměněna. Odolává agresivním žaludečním kyselinám i trávicím enzymům. V tlustém střevě začíná fermentovat a vytváří ideální životní podmínky pro přátelské bakterie (např. Lactobacillus biffidus). Podporuje jejich růst a dělení a nepřímo tak brání nežádoucímu pomnožení patogenních bakterií. 



- Multi‑vlákninový přípravek 

- Dodává doporučovanou denní dávku vlákniny

- Doplňuje střevní mikroflóru

- Více než 20 let na trhu

- Pro každodenní užívání

V České republice je Lepicol® na trhu více než 20 let a při výrobě je zachována původní, britská receptura. V roce 1996 Peter Jackson s týmem specialistů z Velké Británie a Holandska vyvinul výrobek, který byl ve své době jedinečný. Bylo velmi náročné najít správné suroviny a jejich ideální poměr. Lepicol obsahuje ingredience velmi vysoké kvality. Například probiotické kmeny jsou od renomované firmy ADM Protexin, která se dlouhodobě a velmi intenzivně věnuje výzkumu svých probiotických kmenů. Výroba Lepicolu probíhá v prostorách a na zařízení, které splňují standardy pro farmaceutické výrobky.

LEPICOL SE VRACÍ OPĚT NA NÁŠ TRH! 

Výpadek byl způsoben problémy s kvalitou jedné ze základních surovin - psyllia, kde byl problém s rezidui pesticidů. Protože firma ADM Protexin velmi striktně trvá na 100% kvalitě, trvalo poměrně dlouho, než se našel dodavatel psyllia, který by vyhověl náročným požadavkům. To se podařilo až po dlouhém a složitém hledání. Nyní si může být zákazník jistý, že má opět maximálně kvalitní a bezpečný produkt, na jaký byl léta zvyklý.

Doplněk stravy Lepicol se stal jedním z nejprodávanějších v portfoliu firmy ADM Protexin. a prodává se ve vice než 25 zemích světa.

Účinky synbiotického přípravku Lepicol® u dospělých s chronickou, funkční zácpou ZDE

Kalkulačka obsahu vlákniny ZDE

Lepicol® v České republice zastupuje a dodává PROBIOTICS PROVITA s.r.o.

www.lepicol.eu
www.bio-kult.cz

Zpět

KONGRES U VIKINGŮ

Healthcomm Professional zve lékárníky a farmaceutické asistenty na další, v pořadí již devátý on-line 3D 360° kongres, který proběhne od 11. září do 10. října 2024. V prostředí norského hlavního města nabídne akreditovaná akce nejen zajímavé informace o historii a současnosti farmacie království ze severní Evropy, ale samozřejmě také kvalitní odborný program. On-line kongres bude spuštěný na dobu 30 dní a odborný obsah bude akreditován u ČLnK, ČKFA, SKMTP a POUZP. Registrovat se můžete již nyní na webu Healthcomm.cz

DERIVÁTY HHC MEZI NÁVYKOVÝMI LÁTKAMI

Ministerstvo zdravotnictví dostalo souhlas od Evropské komise pro zařazení psychoaktivních látek HHCP, HHCH, HHCB, HHC-C8, THCH, THCB a THC-C8 a esterů z nich odvozených na seznam návykových látek. S předmětnými látkami mohou zacházet pouze právnické osoby či podnikající fyzické osoby, kterým Ministerstvo zdravotnictví vystavilo povolení k zacházení nebo mají zákonnou výjimku pro toto zacházení, a to pouze k omezeným výzkumným, vědeckým a velmi omezeným terapeutickým účelům. Výrobci, distributoři a prodejci musí zajistit, aby po nabytí účinnosti nevykonávali činnost s předmětnými látkami nebo výrobky, které by tyto látky obsahovaly. V opačném případě se vystavují riziku trestního stíhání. Látky jsou v současné chvíli zařazeny na seznamu návykových látek s časovým omezením do 1. ledna 2025. Jejich další případná reklasifikace závisí na výsledku hodnocení rizik podle nové právní úpravy, která se nyní nachází ve stadiu schvalování v Parlamentu ČR. (MZ ČR)

DOPORUČUJEME