Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



HLÍDEJME SI HARMONICKÉ TRÁVENÍ



Trávicí soustava slouží primárně ke zpracovávání a vstřebávání živin z potravy. Potravou rozumíme makronutrienty (cukry, tuky, bílkoviny), vodu a mikronutrienty (vitaminy a stopové prvky) a dále obtížně stravitelné složky typu vlákniny.

Jde o velmi komplexní a zároveň největší orgán lidského těla. Asi 8 metrů gastrointestinálního traktu hraje zásadní roli v udržení zdraví člověka. Kromě trávení má za úkol vstřebávání, přeměnu a skladování živin, podílí se na imunitních pochodech a v konečné fázi má za cíl vyloučit nestrávené zbytky a odpadní látky. Makronutrienty a jejich metabolity se v procesu trávení dostávají do krve a následně do tkání a buněk celého těla, kde jsou využívány jako stavební součásti buněk a zdroje energie. Tělo je potřebuje pro růst a vývoj. Kromě celkového energetického zisku je ale důležitý i správný poměr jednotlivých živin ve stravě. Vitaminy a další mikronutrienty potřebujeme řádově pouze v mikrogramech či miligramech, ale jejich role v organismu je stejně tak nezastupitelná - fungují jako kofaktory enzymů a účastní se řady metabolických procesů. Doba, za kterou potrava projde trávicím traktem, je ovlivněna pestrou škálou faktorů a je velmi individuální. Polovina žaludečního obsahu je posunuta do tenkého střeva přibližně za necelé 3 hodiny. 

Celý žaludeční obsah je vyprázdněn za 4-5 hodin.

Trávení je mechanický i chemický proces. Důležitou funkci v trávení má tenké střevo, ve kterém dochází k resorpci základních stavebních jednotek potravy (monosacharidů, aminokyselin a mastných kyselin) přes sliznici do krve nebo lymfy. V tlustém střevě následně dochází k zahušťování potravy a ke vstřebávání zbylé vody, iontů a vitaminů. Tlusté střevo charakterizuje bohaté mikrobiální osídlení. Udává se, že průměrný člověk může mít ve střevech až 2 kg bakterií. 

BAKTERIE V POMÁHAJÍCÍ PROFESI

Střevní mikrobiom se postupně vyvíjí v průběhu života. Mikroorganismy vytváří komplexní a dynamický střevní ekosystém (bakterie, viry, parazité), který podléhá různým vlivům, nejen změnám ve složení přijímané potravy, ale ovlivňuje ho celkový životní styl i psychická pohoda jedince. Pozitivně ho ale samozřejmě může v první řadě ovlivnit složení stravy, ideálně s převahou rostlinných složek. Střevní mikrobiotě svědčí i zdraví prospěšné mikroorganismy - probiotika a prebiotika. Zvlášť přínosné jsou bakterie mléčného kvašení (Lactobacily a Bifidobakterie). Ve stravě bychom dále měli přijímat dostatek vlákniny, jak té nestravitelné, tak i rozpustné vlákniny v podobě prebiotických oligosacharidů, která slouží mimo jiné jako „potrava" pro zdraví prospěšné bakterie ve střevě. Prebiotickou vlákninu obsahuje celá řada rostlinných potravin, kterými bychom si měli jídelníček obohatit, například luštěniny, oves nebo celozrnná mouka. Živočišná strava vlákninu neobsahuje. Jídelníček našich předků měl přirozeně velké množství vlákniny, konzumovalo se více ovoce a zeleniny a méně masa a průmyslově zpracovaných potravin. Pro zdravé fungování gastrointestinálního traktu potřebujeme oba typy vlákniny: rozpustnou i nerozpustnou. Většinou stejně působí společně. Například celozrnná pšeničná mouka obsahuje ve 100 g asi 2g rozpustné a 6 g nerozpustné vlákniny.1

Rozpustná vláknina zvětšuje svůj objem (bobtná) a vytváří pocit nasycení. Často je proto neprávem spojována pouze s řízenou redukcí váhy. Rozpustná vláknina fermentuje působením střevních bakterií za vzniku mastných kyselin s krátkým řetězcem, které jsou zdrojem energie pro buňky sliznice tlustého střeva. Mastné kyseliny s krátkým řetězcem mohou mít příznivý vliv na některé zažívací obtíže. Rozpustná vláknina tak nepřímo pomáhá regulovat trávení a snižuje vstřebávání tuků, cukrů a cholesterolu. Patří sem pektiny (jablka, hrušky, bobule aj.), inulin (česnek, cibule, čekanka aj.), galaktomanany (houby, obilniny), betaglukany (oves, ječmen aj.) a rezistentní škroby. Rozpustná vláknina je substrátem pro zdraví prospěšné bakterie, působí jako prebiotikum.

 

Nerozpustná vláknina při kontaktu s vodou nebobtná, fermentuje jen částečně, ale zlepšuje střevní peristaltiku tím, že urychluje průchod stravy trávicím ústrojím. Zrychluje také vylučování stolice a toxinů. Patří sem celulóza nebo lignin a najdeme ji ve slupkách nebo semínkách.

Doporučený denní příjem vlákniny je 30 g denně, přičemž poměr nerozpustné a rozpustné vlákniny by měl být přibližně 3:1.1

-red-

Reference:
1. https://www.stobklub.cz/clanek/rozpustna-a-nerozpustna-vlaknina/


Firemní prezentace

LEPICOL® REGULUJE RYTMUS VYPRAZDŇOVÁNÍ

Lepicol® je speciální formule ve formě prášku nebo kapslí obsahující živé probiotické kmeny, inulin a jemné psyllium. Napomáhá správnému a snadnému vyprazdňování a dodává tělu doporučovanou denní dávku vlákniny. Lepicol® je přírodní přípravek, bez chemických složek, příchutí, sladidel, bez fytátů a neobsahuje geneticky modifikované suroviny. Lepicol plus+ navíc obsahuje trávicí enzymy a tři botanické složky: kořen zázvoru, lístky máty peprné a fenyklové semínko.

  • Doplněk stravy Lepicol® obsahuje 5 patentově chráněných probiotických kmenů PXN® firmy ADM Protexin z Velké Británie.
  • Hlavním zdrojem vlákniny v Lepicolu je psyllium (plantago ovata forsk) - vláknina schopná normalizovat objem stolice tím, že vytváří jemný gel, který usnadňuje postup stolice trávicím ústrojím. Psyllium je oproti jiným vlákninám jemnější a šetrnější ke střevním stěnám. Psyllium použité v Lepicolu prochází několika stupni kontroly a je ošetřeno napařováním, čímž se velmi významně omezuje možnost výskytu nežádoucích mikroorganismů a plísní.
  • Inulín z kořene čekanky je prebiotická vláknina, která prochází trávicím ústrojím v podstatě nezměněna. Odolává agresivním žaludečním kyselinám i trávicím enzymům. V tlustém střevě začíná fermentovat a vytváří ideální životní podmínky pro přátelské bakterie (např. Lactobacillus biffidus). Podporuje jejich růst a dělení a nepřímo tak brání nežádoucímu pomnožení patogenních bakterií. 



- Multi‑vlákninový přípravek 

- Dodává doporučovanou denní dávku vlákniny

- Doplňuje střevní mikroflóru

- Více než 20 let na trhu

- Pro každodenní užívání

V České republice je Lepicol® na trhu více než 20 let a při výrobě je zachována původní, britská receptura. V roce 1996 Peter Jackson s týmem specialistů z Velké Británie a Holandska vyvinul výrobek, který byl ve své době jedinečný. Bylo velmi náročné najít správné suroviny a jejich ideální poměr. Lepicol obsahuje ingredience velmi vysoké kvality. Například probiotické kmeny jsou od renomované firmy ADM Protexin, která se dlouhodobě a velmi intenzivně věnuje výzkumu svých probiotických kmenů. Výroba Lepicolu probíhá v prostorách a na zařízení, které splňují standardy pro farmaceutické výrobky.

LEPICOL SE VRACÍ OPĚT NA NÁŠ TRH! 

Výpadek byl způsoben problémy s kvalitou jedné ze základních surovin - psyllia, kde byl problém s rezidui pesticidů. Protože firma ADM Protexin velmi striktně trvá na 100% kvalitě, trvalo poměrně dlouho, než se našel dodavatel psyllia, který by vyhověl náročným požadavkům. To se podařilo až po dlouhém a složitém hledání. Nyní si může být zákazník jistý, že má opět maximálně kvalitní a bezpečný produkt, na jaký byl léta zvyklý.

Doplněk stravy Lepicol se stal jedním z nejprodávanějších v portfoliu firmy ADM Protexin. a prodává se ve vice než 25 zemích světa.

Účinky synbiotického přípravku Lepicol® u dospělých s chronickou, funkční zácpou ZDE

Kalkulačka obsahu vlákniny ZDE

Lepicol® v České republice zastupuje a dodává PROBIOTICS PROVITA s.r.o.

www.lepicol.eu
www.bio-kult.cz

Zpět

ATRAKTIVNÍ TÉMATA BŘEZNOVÉHO ON-LINE KONGRESU

První letošní akreditovanou akcí pro lékárníky a farmaceutické asistenty je VIII. 3D 360° kongres Healthcomm Professional – Berlin, v jehož on-line prostředí můžete studovat přednášky od 13. března 2024 až do 14. dubna 2024. Registrace je dostupná prostřednictvím tlačítka "Přihlášení" na webu www.healthcomm.cz v sekci „ONLINE AKCE“. Máte možnost vybrat si mezi slovenskou nebo českou registrací. S registrací vám také pomůže manuál, který naleznete v článku na Magazínu: NOVÉ STRÁNKY HEALTHCOMM PROFESSIONAL. Kongres bude spuštěný online na dobu 30 dní, a odborný obsah bude akreditován u ČLnK, ČKFA, SKMTP a POUZP. Velkým lákadlem jsou atraktivní témata přednášek: Jarní detoxikace pomocí léčivých hub a rostlin, Imunologie člověka s důrazem na alergický zánět, Doplňky stravy pro kojící ženy, Regulace reklamy na léčivé přípravky či problematika funkční zácpy aj. Předešlého on-line kongresu se zúčastnilo přes 1500 účastníků. Využít můžete také kód MAG24 pro volný vstup. ČLnK ohodnotila celý odborný program celkem 13 body, vystudovat ale můžete i samostatné bloky za příslušný počet bodů do systému CV.

ČERNÉHO KAŠLE RAPIDNĚ PŘIBÝVÁ

Do Informačního systému infekčních nemocí (ISIN) bylo od začátku roku 2024 do 13. 2. nahlášeno již 698 případů černého kašle. Onemocnění zasahuje všechny věkové skupiny, nejvíce případů je hlášeno ale u teenagerů ve věku 12 až 18 let. Znepokojující je už 16 infekcí černým kašlem u dětí do jednoho roku. Černý kašel ohrožuje zejména novorozence a plně neočkované kojence. Jde o vysoce nakažlivé onemocnění respiračního traktu způsobené bakterií Bordetella pertussis. Patří mezi vůbec nejzávažnější onemocnění dětského věku.Podobnou situaci hlásí podle ECDC i další evropské země, jako například Dánsko, Chorvatsko, Belgie či Nizozemí. Trápí vás kašel a zhoršuje se v noci? Nechte se vyšetřit! Vyšetření probíhá stejně jako odběr z nosu na covid-19. Více na stránkách https://szu.cz/aktuality/

SOUTĚŽ OD SRDCE PRO SRDCE

Na Educommu probíhá celý únor soutěž o 4 tlakoměry prémiové značky microlife. Výherci si navíc budou moci vybrat barvu tohoto užitečného pomocníka pro domácí diagnostiku. Prvního výherce vylosují v Educommu již 14. února - na svátek sv. Valentýna!

SUCHEJ ÚNOR

Český národ pije nad míru. Suchej únor je česká osvětová kampaň, která již od roku 2013 podporuje a propaguje měsíční abstinenci od alkoholu. Akci pořádá organizace Suchej únor (dříve Liga otevřených mužů). Vyzývá lidi k měsíčnímu odepření si alkoholických nápojů a zvědomění si svého vztahu k alkoholu, případně též poukazuje na jeho rizikové užívání. Podle průzkumu ResSOLUTION Group a Nielsen se každoročně do výzvy hlásí kolem 900 000 lidí. Heslo letošního ročníku je “Suchou cestou“. Lákadlem pro registrované je mj. únorový bylinkovo-čajový kalendář naplněný českými čaji Leros. Více na https://suchejunor.cz/.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie